İçeriğe atla

Gazi Kasım Paşa

Gazi Kasım Paşa (d. ?, - ö. ?), Osmanlı asker ve devlet adamı.

Hayatının ilk yılları hakkında bilgi yoktur. Evliya Çelebi Seyahatnâme adlı eserinde, I. Süleyman Viyana Kuşatması sonrasında geri çekilirken Kasım Paşa komutasında 12.000 serdengeçtinin Almanya topraklarına üç ay boyunca akınlarda bulunduğu, bu akınlarda adamlarının çoğunu kaybeden Kasım Paşa'nın Özek kalesine döndüğünü yazmaktadır. Mohaç ve Peçuy sancakbeyliği görevlerinden sonra 1548'de Budin beylerbeyi görevine getirildi. 1551'de buradan alınarak bir süre yeni kurulan Temeşvar Eyaleti beylerbeyi oldu. Bu arada İstolni Belgrad sancakbeyi olarak da görev yaptı. 19 Ağustos 1557'de yeniden Budin beylerbeyi oldu. 1558 yılına kadar bu görevde bulundu.[1] Kanuni'nin son dönemlerine doğru öldüğü düşünülmektedir.

Peçuy şehrinde 1543-1546 arasında yaptırdığı Gazi Kasım Paşa Camii bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Yılmaz, M.E., "Peçuy Tekkeleri". EBAD Ege ve Balkan Araştırmaları Dergisi, Cilt:2015-2, Sayı:2. URL:http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:4WIU1t7mhHkJ:www.ebad.online/index.php/ebad/article/download/22/31+&cd=2&hl=tr&ct=clnk&gl=tr. Erişim: 15 Aralık 2016

İlgili Araştırma Makaleleri

Malkoçoğulları, adı Malkoç Bey olan ve I. Murad döneminden itibaren özellikle Balkan ülkelerine yapılan akınlarda görev yapmış bir akıncı beyinin soyundan gelen aile mensuplarına verilen addır. Malkoçoğulları 14. - 15. ve 16. yüzyıllarda etkin olmuş ve yaptıkları başarılı akınlarla tanınmışlardır. Malkoçoğlu akıncıları Silistre civarında bulunurdu. Ailenin kökeninin Bosna'nın Malković ailesine dayandığı iddia edilir.

Sokolluzade Lala Mehmed Paşa I. Ahmed saltanatı döneminde 26 Temmuz 1604 - 21 Haziran 1606 tarihleri arasında bir yıl on ay yirmi altı gün sadrazamlık yapmış ve devletin çeşitli kademelerinde hizmet vermiş bir Osmanlı devlet adamıdır. 1595 yılında dokuz gün sadrazamlık yapmış Tekeli Lala Mehmed Paşa ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pécs</span> Macaristanda bir yer

Pécs veya Peç, Macaristan'ın güneyinde, Mecsek dağlarının güneybatı yamacında, Hırvatistan sınırına yakın bir şehirdir. Baranya ilinin merkezi ve Macaristan'ın beşinci büyük şehridir. Yaklaşık iki bin yıllık tarihi boyunca çeşitli yönetim ve kültürlerden zamanımıza kalan zengin eserleri ve çok renkli kültürüyle tanınmış, erken Hristiyan dönemi nekropol 2000 Aralığında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmış, 2010 yılında kültür başkenti olarak seçilen kentlerden birisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Budin Kuşatması (1686)</span> Savaş

Budin Kuşatması, 1686 yılında Lorrain Dükü V. Karl komutasındaki Kutsal ittifak kuvvetlerinin Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetindeki Budin'i kuşatıp ele geçirmesiyle sonuçlanan kuşatmadır.

Şeytan İbrahim Paşa ya da Melek İbrahim Paşa, Osmanlı devlet adamıdır. Mısır, Şam, Mora, Erzurum, Diyarbakır valiliği yaptı. 1683-1685 yıllarında Osmanlı egemenliğindeki Budin (Budapeşte) kentini savunan birliklerin kumandanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kanije (eyalet)</span>

Kanije Eyaleti veya Kanije Beylerbeyliği, 1600 yılında III. Mehmed zamanında kurulan Osmanlı İmparatorluğu eyaleti.

<span class="mw-page-title-main">Budin (eyalet)</span>

Budin Eyaleti, Budin Beylerbeyliği veya Budin Paşalığı, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir eyaleti. 1526'daki Mohaç Muharebesi sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'na bağlanan Macaristan Krallığı'nın başkenti Budin'e 1530, 1540 ve 1541 yıllarında Habsburg Hanedanı'nın kontrolündeki Avusturya Arşidüklüğü tarafından gerçekleştirilen ve başarısızlıkla sonuçlanan kuşatmalar sonrasında kurulmuştur. 1552'de Temeşvar ele geçirilmiş ve Temeşvar ve çevresinde Temeşvar Eyaleti kurulmuştur. 1606'da Zitvatorok Antlaşması'yla Eğri ve Kanije şehirleri de alınarak Eğri (1596) ve Kanije (1600) Eyaletleri kurulmuştur. 17. yüzyılda II. Viyana Kuşatmasının başarısızlığından sonra 2 Eylül 1686'da Habsburg ordusu Budin şehrini düşürdü ve eyalet de düşmüştür.

Toygun Paşa ya da Tuygun Paşa, iki defa Budin Eyaleti beylerbeyi görevinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Yahyapaşazade Mehmet Paşa, Osmanlı asker ve devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Ferhad Paşa</span>

Gazi Ferhad Paşa, Osmanlı devlet adamı. Bosna ve Budin Beylerbeyilikleri yaptı.

Kalaylıkoz Ali Paşa çeşitli eyaletlerde valilik yapmış ve vezirlik görevinde bulunmuş Osmanlı devlet adamı.

Mihalıçlı Ahmed Paşa , sancakbeyi ve beylerbeyi görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Bosnalı Hacı Mehmed Paşa, Derviş, Sufi ve Sofu lakaplarıyla da bilinen Osmanlı devlet adamıdır.

Sofu Sinan Paşa , beylerbeyi ve vezirlik görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Gürcü Kenan Paşa (?-?); beylerbeyi ve vezirlik görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Fazlı Paşa ya da Damat Fazlullah Fazlı Paşa (?-1658); beylerbeyi ve Kaptan-ı deryalık görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Hamzapaşazade Mehmet Paşa (?-1658/1659); yeniçeri ağası, vezir ve beylerbeyi görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Bostancı Cafer Paşa (?-1635); beylerbeyi ve Kaptan-ı deryalık görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Sarı Hüseyin Paşa (?-1683?); beylerbeyi görevinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hadım Ali Paşa (Budin Beylerbeyi)</span> Budin Beylerbeyi

Hadım Ali Paşa, sancakbeyliği ve beylerbeyliği ile son olarak Budin Eyaleti yöneticiliğinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.