
Pazar Camii, Murad Bey Camii (Xhamia e Murad Beut) veya Varoş Camii (Xhamia e Varoshit), Arnavutluk Cumhuriyeti Akçahisar kentinde bulunan tarihi bir Osmanlı camisi. Arnavutluk'un "millî kültür simgesi" statüsüne sahiptir.

Ergiri Camii veya Pazar Camii (Xhamia e Pazarit), eskiden Memi Bey Camii (Xhamia e Memi Beut), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Ergiri kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi.

Peklin Camii veya Saat Camii veya Abdurrahman Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Peklin kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Camii ilk olarak 1666 ve 1667 yılları arasında Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Büyük bir yangından sonra camii 1830'lu senelerde Câfer Sadık Paşa tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. Mimari olarak başkent Tiran'daki Edhem Bey Camii'ye benzemektedir.

İsa Bey Camii Kuzey Makedonya'nin başkenti Üsküp'ün en önemli Osmanlı İmparatorluğu dönemi anıtlarından biridir. Yapı, eski şehir merkezinin kuzeydoğusunda konumlanmaktadır.

Priştine Çarşısı Kosova'da, Eski Priştine’nin 15. yüzyıldan itibaren temel ticaret merkeziydi. Priştine'nin ekonomik ve sosyal gelişiminde önemli bir rol oynadı. Eski Çarşı 1950'lerde ve 1960'larda, "Eskileri yok et, yeniyi inşa et" modernizasyon slogan altında yıkıldı. Çarşının bir zaman durduğu yerde Kosova Meclisi, Priştine Belediyesi, PTT ve Kardeşlik ve Birlik sosyalist meydanı inşa edildi. Günümüzde, PTT yerine Kosova Hükûmeti eski PTT binasında ikamet etmektedir. Tarihi Çarşı Camii ve Çarşı Hamamın kalıntıları hala yerinde duruyor. Çarşı yıkıldığında Priştine kimliğinin bir parçasını kaybetti ve kültürel mirası dağıldı.

Kosova ormanları bölgenin tüm yüzeyinin yaklaşık %41'ini oluşturmaktadır. Ormanların çoğu İpek, Deçan, İstok, Yunik ve Yakova'nın etekleri de dahil olmak üzere güneybatı Kosova'da bulunmaktadır ve Kosova Anayasası'nın belirli yasaları tarafından korunmaktadır. Kosova'da çeşitli orman türleri vardır ve bunlar çoğunlukla tüysü yapraklı ormanlar olarak gözlemlenir.

Bayraklı Camii, Çarşı Camii veya Fatih Camii, Kosova'daki İpek kentinde bulunan İpek Çarşısı'nın merkezinde bulunan bir camidir. 1471 yılında Sultan II. Mehmed tarafından inşa ettirilmiş tek kubbeli yapı aynı zamanda şehirdeki en eski ve en yüksek kubbeye sahiptir. Cami, II. Dünya Savaşı sırasında 1943 yılında İpek Çarşısı'nı tamamını yok eden İtalyan ordusu ve 1999 yılında Kosova Savaşı sırasında Sırp ordusu tarafından olmak üzere iki kez yakılmıştır.

Ahmet Ağa Camii, Hacı Hüseyin Camii veya Mlike Camii Kosova ve Balkanlarda bulunan en eski camidir. Dragaş yakınlarındaki Mlike köyünde yer alan cami 1289 yılında inşa edilmiştir.

Çarşı Camii, Pazar Camii, Taş Cami, I. Murad Camii, Küçük Fatih Camii veya Cami-i Sagir, Kosova'nın Priştine kentinde bulunan bir Osmanlı camisidir ve şehirdeki en eski yapıdır. Yapının temeli Sultan I. Bayezid döneminde 1389 yılında atılmış ve inşası 15. yüzyılda Sultan II. Murad döneminde devam etmiştir.

Gazi Ali Bey Hamamı veya Vıçıtırın Eski Hamam, Kosova'nın kuzeyindeki Vıçıtırın kentinde bulunan en eski ve önemli anıtlardan biridir.

Gazi Mehmet Paşa Camii veya Bayraklı Camii, Kosova'nın güneybatısındaki Prizren kentinde bulunan tarihi bir camidir. Kosova'daki en eski İslami yapılardan biridir. İnşaatı 1561 yılında başlamış ve 1573 yılında tamamlanmıştır. Cami, bir kütüphane, bir mektep ve medrese, hamamlar, konutlar ve diğer yapıların yer aldığı bir külliyenin parçasıdır.

Suzi Çelebi Camii, Kosova'nın güneybatısındaki Prizren kentinde bulunan tarihi bir camidir.
Hamam Camii, Hasan Bey Camii veya Molla Zade Hasan Camii, Kosova'nın kuzeybatısındaki İpek kentinde bulunan bir kültürel miras anıtıdır.

Yaşar Paşa Camii, Kosova'nın başkenti Priştine şehrinde bulunan tarihi bir camidir. Cami, 1834 yılında Üsküp Mutasarrıfı olan Yaşar Mehmed Paşa tarafından inşa edilmiştir.

Katip Sinan Çelebi Camii veya Katip Çelebi Camii, Kosova'nın güneybatısındaki Prizren kentinde, Adem Jashari Caddesi'nde yer almaktadır. Caminin ismini Katip Çelebi'den aldığı düşünülmekteyse de Ohri'deki Plaoşnik Camii'nde olduğu gibi Ohrizade ailesinden gelen Sinaneddin Yusuf Çelebi veya kısaca Sinan Çelebi'den almış olabileceği de iddia edilmektedir.

Sinan Paşa Camii veya Koca Sinan Paşa Camii, Kosova'nın güneyindeki Kaçanik kentinde bulunan bir camidir. 1594-1595 yıllarında inşa edilmiştir.

Kukli Mehmed Bey Camii, Kukli Bey Camii veya Saraçhane Camii, Kosova'daki en eski camilerden biri olan bir kültürel miras anıtıdır.

Pirînaz Camii veya Pîrî Nâzır Camii, Kosova'nın başkenti Priştine şehrinde yer alan bir Osmanlı camisidir. Cami 16. yüzyılın ikinci yarısında, iki Osmanlı Sultanı döneminde Vezir olarak görev yapan Piri Nazır tarafından inşa ettirilmiştir. Pirînaz Camii, Fatih Sultan Mehmed Camii'nden 100 yıl sonra aynı taş malzeme ile inşa edilmiştir. Caminin kültürel önemi, 1389'daki Kosova Muharebesi'nde ölen Sultan Murad'ın oğlu ve halefi olan Sultan Bayezid'in izniyle Prens Lazar'ın kalıntılarının bugünkü Pirînaz Camii'nin bulunduğu yere gömüldüğüne dair inançla beraber daha da artmaktadır. Daha sonra Lazar'ın kalıntıları Sırbistan'daki Ravanica Manastırı'na götürülmüştür. Ayrıca, yerel bir efsaneye göre Pirînaz Camii'nin bahçesinde bulunan "Lazar Taşı" Prens Lazar'ın başının kesildiği taş olarak kullanılmıştır. Ancak Lazar'ın ölümünün gerçekte nasıl olduğu bilinmemektedir.
İştimye Camii, Kosova'nın güneyindeki İştimye kentinde bulunan bir tarihi cami ve kültür anıtıdır.

Vıçıtırın Kalesi veya Eski Kule, Kosova'nın kuzeyindeki Vıçıtırın kentinde bulunan bir şehir tahkimatıdır. Despot Đurađ Branković'in (1427–1456) ikametgâhı olarak kullanılmıştır. Daha sonra tarihçiler kalenin Duşan dönemine kadar uzandığını belirterek, onu şehrin ortasında bir kuleye sahip eski bir kale olarak tanımlamışlardır.