İçeriğe atla

Gazetelerin kitap ekleri

Gazetelerle birlikte verilen kitap eklerinin en köklülerinden olan, Cumhuriyet gazetesinin haftalık ücretsiz kitap eki "Cumhuriyet Kitap" dergisinin 1000. sayısının kapağı.

Gazetelerin kitap ekleri,[1] Türkiye'de ve dünyada yeni çıkan veya çıkmak üzere olan kitapların tanıtımını yapan ve kitap eleştirilerine yer veren, genellikle gazete ekleri olarak belirli periyotlarla yayımlanan dergi tarzındaki yayınlardır.

Giriş

Çoğunluğu tabloid boyutta gazete kağıdına basılı olan ve ücretsiz olarak verilen bu kitap eklerinde kitap tanıtımları ve kitap eleştirilerinden başka, yazarlarla yapılmış röportajlar, yazar anketleri, yazarların öz geçmişleri, kültür haberleri, edebiyat haberleri, edebiyat dosyaları, denemeler, kitapların satış rakamları ve çok satanlar listesi gibi konulara yer verilmiştir. Bazılarında "tadımlık" adı verilen ve kitaplardan alıntılanmış bölümler de bulunmaktadır. Bunun yanı sıra doğal olarak yayınevlerinin verdikleri kitap reklamları da bu dergilerde geniş yer bulmaktadır. Okurlarının yazılarına yer vererek onları yazarlığa teşvik eden kitap eki dergiler de vardır.

Günümüzde Türkiye'de yirmiye yakın gazete kitap eki vermektedir. Bunların arasında en köklü olanlar Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinin verdikleri kitap ekleridir. Cumhuriyet gazetesi yirmi yılda 1200 kadar ek yayımlamıştır.[2]

Çoğunluğu aylık periyotlarla yayımlanan kitap eklerinden bazıları haftalık, biri de yılda bir kez yayımlanmaktadır. Ara sıra ilan edildikleri gün yayımlanmadıkları da olmaktadır. Birlikte verildikleri gazetelerin yayın politikalarına paralel olarak bu dergilerde tanıtılan kitapların konuları da çeşitlilik göstermektedir. Kimi dergiler kuramsal, edebî, tarihî ya da öz geçmiş kitaplarının tanıtımına ağırlık verirken, kimisi de şiir kitaplarına, politik kitaplara, İslam felsefesine, dinî eserler ve tasavvuf kitaplarına, klasik edebî eserlere, polisiye romanlara ya da çocuk kitaplarına daha fazla ağırlık verebilmektedir.

Bununla birlikte piyasadaki kitap eklerinin birbirinden farkının olmadığını, aynı tarihlerde çıkan dergilerin aşağı yukarı aynı kitapları tanıttıklarını, bunların yayıncılarının kitabı ticari bir meta olarak gördükleri için konuyla bu kadar yakından ilgilendiklerini, zaten bu ekleri hazırlayanların birçoğunun aynı zamanda gazetelerin magazin sayfalarını da hazırladıklarını, dergi sayfalarında belli başlı bazı yayınevlerinin reklamlarının haddinden fazla yer kapladığını ileri sürenler de vardır.[3]

Türkiye dışında yayımlanan gazete ekleri arasında en etkili ve köklü dergi Amerika Birleşik Devletleri'nde yayımlanan The New York Times gazetesinin haftalık eki olan The New York Times Book Review'dur. Bu ek 1896 yılından beri yayınını sürdürmektedir.[4]

Türkiye'de yayımlanan kitap ekleri

Gazete eki olanlar

Kitap eki Gazete Sıklık Yayın günü
"Agos Kitap (kirk)"AgosAylıkHer ayın ikinci cuması
"Aydınlık Kitap"AydınlıkHaftalıkHer hafta cuma günü
"Akşam Kitap"AkşamAylıkHer ayın ikinci haftası cuma günü
"Birgün Kitap"BirGün15 günde birİki haftada bir cumartesi günü
"Cumhuriyet Kitap"CumhuriyetHaftalıkHer hafta perşembe günü
"Dünya Kitap"DünyaAylıkHer ayın ilk cuma günü
"Evrensel Kitap"EvrenselAylıkHer ayın son cuması
"Habertürk Kitap"Gazete HabertürkYıllıkHer yıl İstanbul Kitap Fuarı döneminde
"Kitap Zamanı"ZamanAylıkHer ayın ilk pazartesi günü
"Milliyet Kitap"MilliyetAylıkHer ayın 20'sinde
"Radikal Kitap"Radikal, HürriyetHaftalıkHer cuma günü
"Sabah Kitap"SabahAylıkHer ayın üçüncü haftası cuma günü
"Star Kitap"StarAylıkHer ayın ikinci perşembe günü
"SoL Kitap Eki"SoLHaftalıkHer çarşamba günü
"Taraf Kitap"TarafAylıkHer ayın ikinci haftası cuma günü
"Vatan Kitap"VatanAylıkHer ayın on beşinde
"Yeni Çağ Kitap Eki"YeniçağAylıkHer ayın üçüncü haftası cumartesi günü
"Yeni Şafak Kitap"Yeni ŞafakAylıkHer ayın 15 inde
"Yurt Kültür"YurtHaftalıkHer hafta cumartesi günü

Gazete eki olmayanlar

Kitap eki Sıklık Yayın günü Not
"Sabitfikir Kitap"AylıkGazete eki olmayıp aslında 3 TL fiyatı olmasına rağmen kitapçılarda veya internet alışverişlerinde ücretsiz veriliyor.
"İyi Kitap"AylıkGazete eki olmayıp kitapçılarda veya internet alışverişlerinde ücretsiz veriliyor. Çocuk ve gençlik kitapları ağırlıklı.
"Remzi Kitap Gazetesi"Remzi Kitabevi'nin tanıtım bülteni niteliğinde.

Artık çıkmayanlar

Kitap eki Gazete Sıklık Yayın günü
"Yeni Binyıl kitap"Yeni Binyıl2000-2001 arasında kısa süre çıktı[5]

Dünyadaki gazete kitap ekleri

Ülke Kitap eki Gazete Sıklık Not
ABD"The New York Times Book Review"The New York TimesHaftalık1896'dan beri çıkıyor.
Birleşik Krallık"The Guardian Review"The GuardianHaftalıkCumartesileri çıkan ek edebiyatın yanı sıra sinemaya ve sanatın diğer dallarına da yer veriyor.
Birleşik Krallık"The Times Literary Supplement" (TSL)The TimesHaftalıkYılda 50 kez çıkıyor.

Artık çıkmayanlar

Ülke Kitap eki Gazete Sıklık Not
ABD"Book World supplement"The Washington PostHaftalıkBütçeden kısıntı yapmak için bu eki çıkarmayı bıraktı[6]
ABD"Chicago Tribune book supplement"Chicago TribuneHaftalıkMaliyetleri kısmak için kapatıldı[6]
ABD"Los Angeles Times book supplement"Los Angeles TimesHaftalıkMaliyetleri kısmak için kapatıldı[6]

Kaynakça

  1. ^ "Gazeteler Hangi Günlerde Kitap Eki Veriyor?". edebiyathaber.net. 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2013. 
  2. ^ Mehmet Fırat Pürselim. "Kitap Ekleri Arasında". www.yesilgazete.org. 2 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2013. 
  3. ^ "Gazetelerin Kitap Ekleri Zararlı!". www.dunyabizim.com. 24 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2013. 
  4. ^ "Sunday Book Review" (İngilizce). nytimes.com. 21 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2013. 
  5. ^ "Popüler Kültürün Dönüştürme Aracı: "Gazetelerin Kitap Ekleri"". haksozhaber.net. 24 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2013. 
  6. ^ a b c "Another Newspaper Drops Book Review Supplement" (İngilizce). bookgroupbuzz. 1 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Kitap-lık, Yapı Kredi Yayınları (YKY) tarafından 1993 yılından itibaren çıkarılan edebiyat dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Ali Püsküllüoğlu</span> Türk yazar, şair ve sözbilimci

Ali Püsküllüoğlu, Türk yazar, şair ve sözbilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Gazete</span> haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayın

Gazete, haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayım olup, halka güncel olaylara ilişkin bilgi verme amacı gütmektedir. Genel olarak yayınlandığı gibi, özel bir konu üzerine de yayınlanabilir ve genellikle günlük ya da haftalık olarak yayınlanır. Gazete anlamında Osmanlı döneminde Arapça kökenli ceride sözcüğünün yanında günlük gazete anlamında Farsça rûznâme sözcüğünün de kullanıldığı ve geçmişte günlük olayları kaydetmek üzere günnâme, aylık olayları kaydetmek üzere aynâme yazıldığı da belirtilir. Gazete sözcüğünün Türkçe eş anlamlısı ise yenün sözcüğüdür.

<i>Agos</i> İstanbul merkezli yayımlanan Türkçe-Ermenice haftalık gazete

Agos, İstanbul merkezli yayımlanan Türkçe-Ermenice haftalık gazetedir. İsmi, Ermenice "tohum atmak veya fidan dikmek için açılan oyuk, evlek" anlamına gelmektedir. Cumhuriyet döneminin Türkçe-Ermenice olarak yayımlanan ilk gazetesidir.

Hakan Albayrak, gazeteci ve aktivisttir.

İletişim Yayınları, 12 Eylül 1980 darbesi askeri yönetimi yerini sivil partilere bıraktığı süreçte oluşmuş olan bir yayınevidir. Kolektif bir ürün olarak şekillenmiş olsa da kurucusu ve mimarı Murat Belge olarak bilinir. Kuruluş sürecinin de etkileri sonucu, yayınevi muhalif isimler tarafından "demokratikleşme sorunu"na yönelik bir ilgiyle kuruldu. Bu nedenle, gazetecilik eksenli faaliyetlerle yayınevi hayatına başlamış ve bir dergi ekseninde faaliyet yürütmüştür. Daha sonra, 1984 yılında önce onbeşgünlük ardından da haftalık yayımlanan bir dergi olarak faaliyet yürütülmüştür. Yayınevi faaliyeti birçok dergi ile devam ettirildi.

Aydınlık, Vatan Partisi'nin günlük gazetesidir.

Eli Şaul,, Yahudi asıllı gazeteci.

soL (gazete)

soL, 1 Ekim 2012 tarihinde yayın hayatına başlayan, maddi yetersizliklerden dolayı 4 Haziran 2014'te son günlük sayısını çıkaran günlük siyasi gazete. Daha sonra haftalık basılı yayına devam edecekleri açıklamada yer alırken ilk haftalık sayıları da çıkmıştır.

Hasan Ali Toptaş, Türk yazar. Öykü, roman ve şiirsel metinleriyle tanınır.

Tiraj, yayıncılıkta bir defada basılan kitap, dergi, gazete gibi basılı ürünlerin adedi. Baskı adedi hesaplanırken bir yandan talebi karşılaması diğer taraftan stoklarda aşırı birikime yol açmaması göz önünde tutulur. Birçok ülkede tiraj verileri bağımsız kurumlar tarafından saptanır.

Feza Gazetecilik, çeşitli ülkede gazete, dergi ve basım evleri bulunan Bahçelievler merkezli anonim şirkettir. Yönetim kurulu başkanlığını Ali Akbulut yapmaktaydı. Feza Gazetecilik'in bünyesinde aşağıdaki ulusal ve uluslararası yayın yapan haber gazeteleri, dergi, radyo, televizyon, yayınevi ve haber ajansı bulunmaydı.

Ahmet Şükrü Esmer, Türk siyasetçidir.

<i>ABC</i> (gazete)

ABC İspanya'da yayımlanan günlük gazete. Merkez bürosu Madrid'de bulunmaktadır. Gazete, siyasal olarak muhafazakâr ve monarşist yönlere eğilimlidir.

Hemşehri Gazetesi, İran'da yayımlanan günlük gazete.

Ağani Murutsxi, 2014 Eylül ayında yayın hayatına başlayan Türkiye'nin ilk ve tek Lazca gazetesidir.

The New York Times Çok Satanlar listesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde çok satan kitapların önde gelen listesi olarak kabul edilir. Haftalık The New York Times Book Review'de yayımlanan en çok satanlar listesi 12 Ekim 1931'den beri Times'da yayınlanmıştır. Son yıllarda, kurgu ve kurgu olmayan, ciltli, ciltsiz ve elektronik ve farklı türlere göre ayrılmış, farklı kategorilerde birden fazla listeye dönüşmüştür.

Jim Holt Amerikalı bir filozof, yazar ve denemecidir. New York Times, The New York Times Dergisi, New York Kitap İncelemesi, The New Yorker, Amerikalı Bilgin ve Arduvaz'a katkıda bulundu. Kitabı Neden Dünya Var? 2013 yılında NYTimes'ın en çok satan ürünüydü.

Mustafa Kutlukhan Perker, Türk çizgi roman, karikatür ve illüstrasyon sanatçısıdır.

Steve Michael Erickson ; Amerikalı yazardır. Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi Edebiyat Ödülü ve John Simon Guggenheim Vakfı bursu sahibidir. Ayrıca Lannan Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü kazanan tek Güney Kaliforniyalı roman yazarıdır.