İçeriğe atla

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı
Kuruluş1994
Kapanış2016
TürVakıf

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (kısaca: GYV), 1994 yılında Fethullah Gülen öncülüğünde TGC'ye alternatif olarak kurulmuş mesleki kurum.

Kuruluşa üye çoğu gazetecinin 15 Temmuz Darbe Girişimi'ne destek verdiği için 23 Temmuz 2016 tarihli KHK/667 karar sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurum ve ilgili tüm platformlarının faaliyetlerine yasal olarak son verilmiştir.[1]

Platformlar

Vakıf, faaliyetlerini; Abant Platformu, Diyalog Avrasya Platformu (DA Platform), Kültürlerarası Diyalog Platformu (KADİP), Kadın Platformu, Medialog Platform ve Araştırma Merkezi gibi platformlar vasıtasıyle yürütmekteydi.

Kadın Platformu

2010 yılında kurulmuştur. Sadece kadınlara ait sorunlarla ilgilenmekle kalmayan, olaylara kadın gözüyle yaklaşan ve yeni çözümler üreten bir platformdur.

Organizasyonlar

GYV'nin kapatılmadan önce her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği bazı organizasyonlar:

  • Uluslararası Aile Konferansları[2] (2010-2016)
  • Medyada Kadın Algısı Çalıştayı (2011-2016)
  • Birlikte Yaşama Ödülleri (2011-2016)
  • Antalya Forum[3] (2012-2016)

Vakıftan ödül alanlar

Vakıf kuruluş gayesine uygun olarak yönetim kurulu kararı ile her sene Hoşgörü ve Diyalog Ödülleri vermektedir. Vakıftan ödül alanlar arasında şu isimler bulunur:[]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2016. 
  2. ^ "GYV Uluslararası Aile Konferansı: Aile ve Şiddet". web.archive.org. 26 Kasım 2012. 26 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Antalya Forum". web.archive.org. 10 Eyl 2016. 10 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Türkmenistan, Orta Asya'da bağımsız bir Türk devletidir. Kuzeybatısında Kazakistan, kuzeyinde ve doğusunda Özbekistan, güneydoğusunda Afganistan, güneybatısında İran bulunan; batısında Hazar Denizi olan Ülkenin başkenti, aynı zamanda en gelişmiş şehri olan Aşkabat'tır. Ülkenin 7 milyon nüfusu ile Orta Asya cumhuriyetleri arasında nüfusu en düşük olan devlet Türkmenistan'dır. Ülkenin çoğunluğu ise Karakum Çölü'yle kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Saparmurat Niyazov</span> Türkmenistanın ilk cumhurbaşkanı

Saparmurat Atayeviç Türkmenbaşı (Niyazov), 1985-1991 yılları arasında Türkmenistan'ı fiilen yönetmiş, 1991-2006 yılları arasındaki 15 yıl boyunca Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Daşoğuz</span>

Daşoğuz, Türkmenistan'ın aynı isimli Daşoğuz vilayeti'nin yönetim merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Oğuzhan Köşkü</span>

Oğuzhan Köşkü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan Türkmenistan cumhurbaşkanının çalışma mekanı ve resmî ikametgâhıdır. Köşk, şehir merkezinde Bağımsızlık Meydanı'nda yer almaktadır. Yıllardır Türkmenistan cumhurbaşkanlarının başkanlık merkezi ve ikametgâhı olup eski cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı 1997 yılından ile 2006 yılındaki ölümüne kadar köşkte ikamet etti. Yeni bina, Mayıs 2011'de eski yerine Türkmenbaşı Sarayı'nın yerine inşa edildi.

Antalya Kültürlerarası Diyalog Merkezi, Antalya'da faaliyet gösteren, kültürlerarası diyalogu geliştirmek için kurulan bir dernektir. Dernek 2006 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Katar-Türkiye ilişkileri</span>

Katar-Türkiye ilişkileri, Katar ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Bu iki devlet günümüzde stratejik müttefiklik çerçevesinde birçok alanda işbirliklerini artırarak sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kıpçak (Türkmenistan)</span>

Kıpçak Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a 10 km uzaklıktaki bir köy.

<span class="mw-page-title-main">Raşit Meredov</span>

Raşit Övezgeldiyeviç Meredov 2001 yılından bu yana Türkmenistan Hükûmeti'nde Dışişleri Bakanı olarak görev yapan bir Türkmen politikacı ve diplomat, ayrıca 2007 yılından bu yana Başkan Yardımcılığı görevine benzeyen Türkmenistan Bakanlar Kurulunda Başkan Vekilliği görevini yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi</span>

Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir kültür merkezidir. Merkez, Arçabil Bulvarı üzerinde yer almakta olup 2007 yılında açılmıştır. Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı tarafından kurulmuş olup çok çeşitli kültürel performanslar düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tarafsızlık Anıtı</span>

Tarafsızlık Anıtı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir anıttır. Anıt, 1998'de Türkmenistan cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı tarafından ülkenin resmî tarafsızlık konumunu anması amacıyla inşa edilmiş olup üç ayaklı bir kemer şeklindedir ve 75 metre yüksekliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Demokratik Partisi</span> Türkmenistanda bir siyasi parti

Türkmenistan Demokratik Partisi (TDP), Türkmenistan'da bir siyasi partidir. Parti, 16 Aralık 1991 tarihinde Türkmenistan Komünist Partisi'nin yerine kurulmuştur. 2010 yılında diğer siyasi partilerin yasallaşmasına kadar ülkedeki tek siyasi partiydi.

Türkmenistan Devlet Sanatlar Akademisi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sanat üniversitesidir. 1 Ocak 1994 tarihinde kurulmuş olup Türkmenistan Kültür Bakanlığı'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Devlet Sirki</span>

Türkmenistan Devlet Sirki, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sirktir. Sirk, 1,700 kişilik oturma kapasitesine sahip olup Türkmenistan Kültür ve Yayın Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.

Büyük Saparmurat Türkmenbaşı Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, adını Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'ndan almakta olup başkentin en uzun ve en belirgin bulvarı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat Uluslararası Havalimanı</span>

Aşkabat Uluslararası Havalimanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, şehir merkezinin 10 km kuzeybatısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen Tarım Üniversitesi</span>

S. A. Niyazov Türkmen Tarım Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1930 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup tarım alanlarında çalışmalar sunmaktadır. Adını Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Savunma Bakanlığı Askerî Enstitüsü</span>

Türkmenistan Savunma Bakanlığı Büyük Saparmurat Türkmenbaşı Askerî Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir harp akademisidir. 1 Eylül 1993 tarihinde Türkmenistan'ın bağımsızlığının ardından kurulmuş olup Türkmenistan Savunma Bakanlığı'na bağlıdır. Türkmenistan Silahlı Kuvvetleri için subay ve astsubay eğitmekle görevli olup piyade, havacılık, lojistik ve iletişim alanlarında uzmanlaşmıştır.

Aşkabat teleferiği, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir teleferik hattıdır. Aşkabat teleferiği, 18 Ekim 2006 tarihinde açılmıştır. Sistem, 4 km uzunlukta olup iki istasyona sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan-Türkmenistan ilişkileri</span>

Türkmenistan-Özbekistan ilişkileri Türkmenistan ve Özbekistan arasındaki ikili ilişkileri kapsar. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 7 Şubat 1993 tarihinde kuruldu. Ülkeler ortak bir tarih ve kültürle birleşmiştir. Uluslararası işbirliği yıllarında, devletlerarası işbirliğinin çeşitli alanlarında sistematik ve amaçlı diyalog temelinde güçlü bir ortaklık kurulmuştur.

Aşağıda 1992 ve 2010 yılları arasında düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirveleri listelenmiştir. Bu zirveleri 2011-2021 yılları arasında Türk Keneşi zirveleri ve 2022 yılından itibaren Türk Devletleri Teşkilatı zirveleri takip etmiştir.