İçeriğe atla

Gaytarma Topluluğu

Gaytarma, Kırım Tatarlarının halk oyunları topluluğudur.

1939'da Yalta Filarmoni Orkestrası altında bir Tatar şarkı ve dans topluluğu oluşturuldu. 1937'de Halk Sanatları Evi bünyesinde ikinci şarkı ve dans topluluğu oluşturuldu ve sanat yönetmeni İlyas Bakhshish,[1] müzik yönetmeni Yaya Sherfedinov[1] ve bale ustası Usain Baggal[1] oldu. Mart 1939'da bu iki topluluk, Moskova'daki Kırım kültür günlerine hazırlık amacıyla Simferopol'deki Kırım Devlet Filarmoni Orkestrası'na taşındı.

Mayıs 1944'te Stalin'in hazırladığı Kırım Tatarlarının tehcir edilmesi sonucunda topluluk faaliyetlerini durdurdu. Topluluk, 1957 yılında Taşkent'teki Devlet Filarmoni Orkestrası'nın "Kızıl Çalışma Bayrağı" Nişanı kapsamında faaliyetlerine yeniden başladı.[1] Adında "Kırım Tatarı" kelimesinin kullanılması yasak olduğundan topluluk, aynı adı taşıyan Kırım Tatar halk danslarının adını taşımaya başladı.

İlyas Bakhshish, 1957'de topluluğun ilk sanat yönetmeni oldu. Topluluğun yeniden yapılanmasına 1960'ların sonlarına kadar toplulukta görev yapan Memet Abibullayev gibi savaş öncesi kadrodan birçok sanatçı katıldı. Ünlü Kırım Tatar koreografları Usein Baggal, Akim Cemilev ve Anvar Aliyev canlanma topluluğunda danslar sergiledi.[1]

1964 yılında Taşkent'teki Özbekistan Devlet Filarmoni Orkestrası, besteci Edem Nalbandov'u Tatar şarkı ve dans topluluğunun sanat yönetmeni olarak seçti.[2]

1965 yılında, tehcir yıllarının ardından ilk kez Tatar şarkı ve dans topluluğu, Orta Asya cumhuriyetleri ile Kazakistan, Kafkasya ve Kuzey Kafkasya cumhuriyetleri ile RSFSR'de turneye çıktı. 1970 yılında, "Gaytarma" topluluğu Özbek SSR'nin Lenin Komsomol unvanını ve Tüm Birlik Sanat Kolektifleri İncelemesi diplomasını aldı.

1992 yılında "Gaytarma" şarkı ve dans topluluğu Kırım'a döndü ve Kırım Devlet Filarmoni Orkestrası'nın bir parçası oldu. Topluluğun kuruluşundan bu yana Akim Cmilev dansçı olarak çalıştı, 1976-1980'de toplulukta solistlik ve koreograflık yaptıktan sonra 1984'te "Gaytarma Topluluğunun Dansları" kitabını yayınladı [3]

Topluluğun kuruluşundan bu yana, 1966 yılında Özbek SSR Onur Sanatçısı unvanına layık görülen Kırım MSSR Onur Sanatçısı şarkıcı Sabriye Erecepova solist olarak sahne aldı.[4][5]

Özbekistan(1989) ve Ukrayna Halk Sanatçısı (1993) Fevzi Bilyalov uzun yıllar toplulukta çalıştı. Taşkent Konservatuvarı mezunu olan F. Bilyalov ilk kez 1957 yılında topluluğun solist ve vokalisti oldu. Bilyalov toplulukta türküler seslendirdi. 1970 yılında Ediye Topçi, Sabriye Erecepova gibi ünlü Kırım Tatar şarkıcılarının desteğiyle "Gaytarma" topluluğunun lideri oldu. Bilyalov'un hizmetleri cumhuriyet düzeyinde tanındı ve 1974'te kendisine Kırım'ın Onur Sanatçısı unvanı verildi. 1978'de topluluktan ayrıldı ve yalnızca beş yıl sonra solist olarak geri döndü. Dört yıl sonra 1987'de topluluk bünyesinde "Efsane" grubunu kurdu ve 1989'da topluluğun sanat yönetmeni oldu. Aynı yıl Özbekistan SSR Halk Sanatçısı unvanını aldı. 1992 yılında toplulukla birlikte Kırım'a döndü. Bir yıl sonra topluluktan tamamen ayrıldı.

Topluluk, 1992'den 2016'ya kadar Tacikistan Halk Sanatçısı Ramziya Baggal (Usein Baggal'ın kızı) tarafından yönetildi.[6][7][8][9]

2016 yılında KMR ve Ukrayna Onur Sanatçısı ve KMR ödülünü kazanan Elmira Nalbantova, "Gaytarma" şarkı ve dans topluluğunun başına geçti.

Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından ilhak edilmesinin ardından "Gaytarma" topluluğu Rusya'da turneye çıktı.

Topluluk, 2017 yılında Kırım Tatar efsanesine dayanan aynı adlı yeni bir program olan "Altın Beşik" adlı performansını sergiledi.[10][11]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Ансамблю «Хайтарма» — 60 лет | Газета 'Голос Крыма new' — официальный сайт". goloskrimanew.ru. 24 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2017. 
  2. ^ "Эдем Налбандов – профессионал в сфере крымскотатарской музыки | Газета 'Голос Крыма new' — официальный сайт". goloskrimanew.ru. 10 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2017. 
  3. ^ "Выражаем благодарность Джемилеву Эльдару Акимовичу". ГБУРК Крымскотатарский музей культурно-исторического наследия. 6 Temmuz 2018. 22 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2020. 
  4. ^ Куртсеїтов А.
  5. ^ Гульнара Бекирова (12 Temmuz 2017). "Крымский соловей Сабрие Эреджепова". https://ru.krymr.com/. Крым.Реалии. 6 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2020.  |çalışma= dış bağlantı (yardım)
  6. ^ "Крымскотатарскому хореографу Ремзие Баккал не дали доработать до юбилея — avdet.org" (Rusça). avdet.org. 25 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2017. 
  7. ^ "Фестиваль-марафон «Песни России». Официальный сайт. Коллективы". www.xn----itbjba0ajdngfa.xn--p1ai. 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2017. 
  8. ^ "РЕМЗИЕ БАККАЛ: Сотворенное вами добро непременно обратно вернется | Газета 'Голос Крыма new' — официальный сайт". goloskrimanew.ru. 17 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2017. 
  9. ^ "Русская династия танцоров в ансамбле «Хайтарма» | Газета 'Голос Крыма new' — официальный сайт". goloskrimanew.ru. 1 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2017. 
  10. ^ "Ансамбль "Хайтарма" совместит крымскотатарский фольклор с контемпом" (Rusça). 13 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2017. 
  11. ^ "«Алтын бешик» - новая программа ансамбля «Хайтарма»". Crimeantatars.club - Сайт о крымских татарах (Rusça). 21 Kasım 2017. 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2017.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürer Aykal</span> Türk orkestra şefi

Gürer Aykal Türk orkestra şefi. 1988'den beri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın şefliğini, ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın genel müzik direktörlüğünü ve daimi şefliğini yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şefika Kutluer</span> Türk flüt sanatçısı

Şefika Kutluer, "Sihirli Flüt" lâkaplı Türk flüt virtüözü. 1998 yılında Kültür Bakanlığı Devlet Sanatçısı unvanını almıştır. Aynı zamanda UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatarcası</span> Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dil

Kırım Tatarcası ya da Kırımca, Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dildir. Ancak bazı Oğuz grubuna ait özelliklere de sahiptir. Romanya'nın Dobruca yöresinde konuşulan şekline Dobruca Tatarcası adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Ulvi Cemal Erkin</span> Türk klasik müzik bestecisi, piyanist

Ulvi Cemal Erkin, Türk besteci ve eğitimcidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisi</span>

Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisi , Azerbaycan'ın ulusal filarmoni orkestrasıdır. Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisi, başkent Bakü'de bulunmaktadır. Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisi'nin repertuvarında Klasik batı müziği ve Azerbaycan müziği'nin önemli eserleri sunulur.

<span class="mw-page-title-main">Bibigül Tölegenova</span> Sovyet-Kazak opera sanatçısı, oyuncu ve eğitimci

Bibigül Ahmetkızı Tölegenova, Kazak opera sanatçısı, oyuncu ve öğretmen. Ödülleri arasında Sosyalist Emek Kahramanı (1991), Sovyetler Birliği Halk Sanatçısı (1967) ve Sovyetler Birliği Devlet Ödülü (1970) bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Hazar Tabiatı Koruma Alanı, Türkmenistan'da yer alan bir tabiatı koruma alanıdır (zapovednik).

<span class="mw-page-title-main">Haytarma (halk oyunu)</span>

Haytarma veya Kaytarma, Kırım Tatarlarının millî halk oyunlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Arev Bağdasaryan</span>

Arev Bağdasaryan Ermeni dansçı, şarkıcı, Ermeni SSC Halk Sanatçısı (1961)

Kira Georgiyeva Andronikaşvili Sovyet aktris ve film yönetmeni. 1959 yılında Gürcistan SSC'nin Onurlu Sanatçısı unvanını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vasilya Fattakhova</span>

Vasilya Razifovna Fattakhova, Başkurdistan'lı bir Tatar şarkıcı. 2015 yılında hem Tataristan, hem de Başkurdistan'da Onurlu Sanatçı unvanına sahip oldu. İlk olarak besteci Ural Rashitov'un "Tugan Yak" şarkısını seslendirmesiyle Tatarlar ve Başkurtlar arasında popülerlik kazandı.

Deniza Hekilaeva, Rusya'nın Kabardino-Balkarya Cumhuriyeti'nin başkenti Nalçik doğumlu, Kabardey, Gürcü ve Oset kökenli bir çocuk şarkıcıdır. Deniza, 2017 yılında Rus TV kanalı Kanal 1'de yayınlanan The Voice Kids adlı şarkı yarışmasının 4. sezonunda finale çıktı, yarışmayı ikinci olarak tamamladı. 2018 yılında Rus ses yarışması "Young Star"ın kazananlarından biri oldu.

Kırım Tatar Devlet Akademik Müzik ve Drama Tiyatrosu Kırım'daki Kırım Tatarlarının Türkçe dilinin de kullanıldığı bir tiyatrosudur.

Sabriye Erecepova - Sovyet Kırım Tatar şarkıcısıdır. Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Onur Sanatçısı (1940) ve Özbek SSR Onur Sanatçısı (1966) unvanlarına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Alfiya Avzalova</span>

Alfiya Avzalova Avzalovna Sovyet ve Rus Tatar şarkıcısı. Tatar Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Onur Sanatçısı, Tatar ASSR Halk Sanatçısı, RSFSR Onur Sanatçısı, Tatar Filarmoni Derneği solisti ve Tataristan Cumhuriyeti Devlet Ödülü sahibi.

İgor Köşkendey; 1978 yılının Mayıs 9-da Tıva'da Ulug-Kem'e bağlı Arıskan köyünde doğmuştur – Tıva Cumhuriyeti'nin ünlü şarkıcısı ve bilinen höömeycisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sayan Bapa</span>

Sayan Salçakoğlu BAPA (d. 27 Nisan 1962) — Tıvа höömeyci, şarkıcı, dünyaca tanınmış «Hün Hürtü» adlı müzik topluluğunun üyesi. Rusya Federasyonunun ünlü sanatçısı, Tıvа Ulusunun höömеycisi.

<span class="mw-page-title-main">Rauf Hacıyev</span>

Rauf Soltan oğlu Hacıyev, Sovyet ve Azeri besteci ve politikacıydı. SSCB Halk Sanatçısı (1978). Azerbaycan SSC Besteciler Birliği Başkanı, Azerbaycan SSC Kültür Bakanı (1965-1971) idi.

Şevket Seydametov, Kırım Tatar asıllı Sovyet ve Ukraynalı tiyatro, film, resim ve el sanatları sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatar Kültürel ve Tarihi Miras Müzesi</span>

Kırım Tatar Kültür ve Tarih Mirası Müzesi veya Simferopol Tarih Müzesi,, Kırım Tatar halkının tarihini, kültürünü ve kültürel mirasını koruyan, tanıtan ve araştıran bir kültür merkezidir. Müze, Simferopol şehrinde bulunmaktadır. 2015 yılına kadar müze, Kırım Tatar Sanatı Müzesi veya Simferopol Müzesi olarak adlandırılıyordu.