İçeriğe atla

Gayriresmî askerî üniforma

Gayriresmî askerî üniforma, resmî olmayan üniforma türüdür. Askeri, polis, itfaiye ve diğer resmi üniformalı hizmetler tarafından günlük ofis, kışla ve saha dışı görev amaçları için kullanılır.[1] Genellikle bir ceket, pantolon, beyaz elbise gömlek ve boyun bağından oluşur. Tasarım alaya veya askerî branş'a bağlı olabilir. Batı kıyafet kodlarında, hizmet kıyafeti üniforması sivil kıyafete ek bir alternatiftir.[2] Üniforma hem tam elbise üniforması, hem de karışık elbise üniformasından daha az resmi olarak kabul edilir, ancak savaş üniformasından daha resmi olarak kabul edilir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gemici fuku</span>

Gemici kıyafeti veya gemici fuku ortaokul ve liselerdeki kız öğrenciler tarafından giyilen yaygın Japon okul üniformasıdır. Okul üniforması olarak 1921 yılında Fukuoka Jo Gakuin Üniversitesi (福岡女学院) müdürü Elizabeth Lee tarafından tanıtılmıştır. O zamanki Britanya Kraliyet Donanması tarafından kullanılan üniformalardan esinlenen Lee de bu üniforma ile Birleşik Krallık'ta bir öğrenci değişim programında tanışmıştır.

Cinsel nesnenin belirli bir üniforma giymesi şartı aranır. İç çamaşırı fetişizmi gibi striptiz temasıyla birlikte görülür.

<span class="mw-page-title-main">Üniforma</span> Bir grup insan tarafından giyilen benzer giysiler

Üniforma; meslekî, kurumsal ya da sanatsal nedenlerle giyilen tek tip kıyafet. Bazen forma olarak kısaltılır ve özellikle sporcu ve öğrenci üniformalarını tanımlamakta kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Takım elbise</span>

Takım elbise, bir frak gömleği veya tişört, takım elbise ceketi ve pantolonundan oluşan bir takım erkek giyim setidir. Eşit tekstil olduğunda ve yakalı bir gömlek, kravat ve elbise ayakkabı ile giyildiğinde, geleneksel olarak Batı kıyafet kurallarında gayriresmî olarak kabul edilir. Salon takımı 19. yüzyılda gündelik sporlar ve İngiltere'de ülke kıyafetleri olarak ortaya çıktı. 20. yüzyılın başlarındaki siyah kadın kıyafeti ceketini normal ofis gündelik kıyafeti olarak değiştirdikten sonra, koyu renkli, koyu renkli bir elbise profesyonel durumlar için iş kıyafeti olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Okul üniforması</span> bir eğitim kurumunda öğrenciler tarafından giyilen üniforma

Okul üniforması, bir okul veya başka bir eğitim kurumundaki öğrenciler tarafından giyilen bir üniformadır. Okul üniformalarının amacı öğrenciler arasında eşitliği sağlamak olup çeşitli ülkelerde ilk ve orta dereceli okullarda yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Tam elbise üniforma</span>

Tam elbise üniforma veya geçit töreni elbise üniforması, Batı kıyafet kodlarından biridir. Kıyafet kodu'na askeriyye, polis, itfaiye, askerî tören, geçit töreni, resmi törenler, evlilik ve cenaze gibi özel etkinlik kıyafetleri aittir. Ayrıca resepsiyonlarda resmi üniforma hizmetleri için kullanılan üniformalar da dahildir. Tam kıyafet üniformaları tipik olarak tam boyut ve madalya amblemleri içerir. Tasarımlar alay veya hizmet şubesine bağlı olabilir. Batı kıyafet kodlarında, tam kıyafet forması, gece kıyafeti için sivil frak veya gündüz kıyafeti için resmi gün elbisesine alternatiftir. Tam elbise üniforma resmi üniformadır, ardından karışık elbise üniforma gelir.

<span class="mw-page-title-main">İş kıyafeti</span>

İş kıyafetleri, Batı kıyafet kodlarından biri olan gayriresmî kıyafetler, erkekler için takım elbise ve gömlekleri, kadınlar için kokteyl elbisesi veya pantolondur. Formalite ölçeğinde yarı resmî kıyafetten daha az resmîdir, ancak gündelik kıyafetten daha resmî olarak kabul edilir. Bu nedenle, gayriresmî iş kıyafeti veya akıllı gündelik kıyafetler gibi gündelik kıyafetler ile karıştırılmamalı, ancak bazı insanlar gayriresmî kıyafetlere sadece gündeliklerin aksine "resmî" olarak atıfta bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Batı kıyafet kodları</span>

Batı kıyafet kodları, Batı kültüründe farklı kıyafetlerin bulunduğu kıyafet kodu türleridir. Sınıflandırmalar geleneksel olarak resmi kıyafet, yarı resmi kıyafet ve iş kıyafeti olarak ayrılır. İlk ikisi bazen gündüz ve gece kıyafetlerine de ayrılır. Bu seviyenin altındaki herhangi bir şey gündelik giyim olarak bilinir.

Kokteyl elbisesi bir elbise türüdür. Bu pratik ve modaya uygun giysi 1920'lerde ilerici seçkin kadınlar için popüler bir üniforma haline geldi ve kokteyl partisi amacıyla tasarlandı. Başlangıçta ABD'de gece elbisesinin yasak edilmesi süresinde çıktı. Bu elbise ile ABD'de popüler Charleston dansı yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Askerî üniforma</span>

Askerî üniforma, çeşitli ülkelerin askeriye kuvvetleri üyeleri ve yarı askerîler tarafından giyilen standart bir giysi türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Karışık elbise üniforma</span>

Karışık elbise üniforma, yarı resmî kıyafet türüdür. Ordu, polis, itfaiye ve diğer resmi üniformalı hizmetler tarafından belirli törenler, resepsiyonlar, kutlamalar, parti veya özel durumlarda kullanılır. Genellikle dikenli yakalı ve papyonlu dağınık ceket, pantolon, beyaz elbise gömleği ile birlikte emirler ve madalya işaretlerinden oluşur. Karışık elbise üniforması, tam elbise üniformadan daha az resmidir, ancak gayriresmî askeri üniformadan daha resmî olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Savaş üniforması</span>

Savaş üniforması, sıradan bir askeri üniforma türüdür. Askeriye, polis, itfaiye ve diğer resmî üniformalı hizmetler tarafından günlük saha çalışması ve muharebe görevi amaçları için kullanılır. Tasarım alay veya hizmet şubesine bağlı olabilir. Ordu kollarında kumaşlar kamuflaj, rahatsız edici desen veya yeşil, kahverengi veya haki monokrom renklerde olur. Batı kıyafet kodlarında, saha üniforması sivil gündelik kıyafetlere eşdeğer kabul edilir. Bu nedenle, saha üniforması, genellikle ofis veya personel kullanımına yönelik gayriresmî askerî üniformadan, ayrıca karışık elbise üniforma ve tam elbise üniforma'dan daha az resmî olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Denizci kıyafeti</span>

Denizci kıyafeti, deniz kuvvetleri veya diğer devlet deniz hizmetlerinde görev alan Kaptan, gemici ve denizciler tarafından giyilen bir üniformadır. İlerleyen dönemlerde, özellikle çocuk kıyafeti, askeri üniforma ve iş kıyafeti olarak popüler bir giyim tarzı haline geldi.

Tören kıyafetleri, taç giyme törenleri, mezuniyet törenleri, dini törenler gibi çok özel günler için giyilen kıyafetlerdir. Kıyafet hiyerarşisinde, tören kıyafeti resmîdir ve kişisel ifadeye yer verilmemektedir. Tören kıyafeti örnekleri, şunları içerir:

<span class="mw-page-title-main">Omuz işareti</span>

Omuz işareti, askerî üniforma, gayriresmî askerî üniforma, karışık elbise üniforma, tam elbise üniforma, savaş üniforması'nın bir parçası olan, üniformanın omuz askısına takılan düz bir kumaş kılıftır. Rütbe veya diğer işaretler de taşıyabilir.

<span class="mw-page-title-main">Pardösü</span>

Pardösü büyük bir palto ve kaban türüdür. Tipik olarak sıcaklık ve hava şartlarına karşı koruma için tasarlanmış yünden ve su geçirmez bir malzemeden yapılmıştır. Yüzü ve elleri soğuktan ve yağmurdan korumak için yakası ve manşetleri çevrilebilir. 19. yüzyılda askerî üniforma, savaş üniforması ve zenginler için gündelik giyim olarak popülerdi. Hâlâ dünyadaki birçok silahlı kuvvetler tarafından sert hava koşulları nedeniyle kullanılmakdadır.

<span class="mw-page-title-main">Kittel</span>

Kittel, üst askerî üniforma, gayriresmî askerî üniforma, karışık elbise üniforma, tam elbise üniforma, savaş üniforması giyimidir. Dünyanın birçok ülkesinde insanlar, silahlı kuvvetlerdeki askerî personel veya kolluk kuvvetleri çalışanları tarafından özel giyilir. Boğazlı yaka, kazak, tişört, atlet üzerinden giyilir.

<span class="mw-page-title-main">Yarı resmî kıyafet</span>

Yarı resmî kıyafet, Batı kıyafet kodları'ndan biri olan kıyafet kodu'dur. Resmi kıyafet ve iş kıyafeti arasında görgü seviyesine sahip olaylara giyilen kıyafetlerin türünü belirtir. Modern çağda, erkekler için tipik olarak, smokin ve stresemann, kadınlar için gece elbisesi ve kokteyl elbisesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Resmî kıyafet</span> Özel gün veya etkinlikler için kıyafet sınıfı

Resmi kıyafet, Batı kıyafet kodları'ndan biri olan kıyafet kodu'dur. Düğünler, vaftiz törenleri, konfirmasyon, cenaze töreni, devlet ziyafeti, balo, resmi görüşme, Paskalya ve Noel gelenekleri gibi resmi günler için geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Gorget yamaları</span>

Gorget yamaları veya spolet, askerî üniforma, gayriresmî askerî üniforma, karışık elbise üniforma, tam elbise üniforma, savaş üniforması'nın bir parçası olan, üniformanın yakasında (gorget) bir işaret, eşleştirilmiş kumaş veya metal yamalardır. Birçok ülkelerde askerlik ve kamu hizmetinde kullanılmaktadır. Yaka sekmeleri, askeri rütbeyi, kamu hizmeti (memur) rütbesini, askerî örgüt, ofis (departmanı) veya silahlı kuvvetlerin şubesini ve hizmet kolunu belirtir.