İçeriğe atla

Gavriel Holtzberg

Gavriel Noach Holtzberg
גבריאל נח הולצברג
Doğum9 Haziran 1979
Kiryat Malakhi, İsrail
Ölüm26 Ekim 2008 (29 yaşında)
Mumbai, Hindistan
Ölüm sebebiSaldırı
MilliyetAmerikalı–İsrailli
Etnik kökenYahudi
Vatandaşlık İsrail
 Birleşik Devletler
MeslekHaham
OrganizasyonMumbai Yahudi cemaati
Tanınma nedeni2008 Mumbai saldırıları kurbanı
DinYahudilik (ultra-Ortodoks)
Evlilik
Rivka Rosenberg (e. 2001–2008)
Çocuk(lar)Menachem Mendel (2003–2006)
Dov Ber (2004–2006)
Moshe Tzvi (Ekim 2006)

Gavriel Noach Holtzberg (İbraniceגבריאל נח הולצברג‎; 9 Haziran 1979 – 26 Kasım 2008), Yahudi kökenli Amerikalıİsrailli Ortodoks haham. İslamî militan grubu Leşker-i Tayyibe tarafından düzenlenen 2008 Mumbai saldırılarında Knesset Eliyahoo Sinagogu cemaatinin kaldığı Neriman Evi'nde eşi ve diğer insanlar ile birlikte öldürüldü. Mumbai'de Yahudi cemaatinin kurucusu ve önde gelen isimlerindendi.

İlk yılları ve ailesi

Holtzberg, 9 Haziran 1979'da İsrail'de Nachman ve Freida Holtzberg'in 8 çocuğundan biri olarak doğdu.[1] Dokuz yaşına geldiğinde ailesi ile birlikte Brooklyn, New York'taki Crown Heights mahallesine taşındı.[2] İlkokuldaki yıllarında, Mişna'ın ikinci düzeni, Moed'i kelimesi kelimesine tamamını ezberledi ve Mishnah'ı ezberleme yarışmasında iki kez birinci oldu.[3]

Lise yıllarında Holtzberg, Talmud'un tamamını öğrendi ve ezberledi. Uluslararası Talmudik bir yarışma için Kudüs'e gitti ve ikinci oldu. New York ve Arjantin'deki Yeşiva'da okudu ve Hahamlığa uygun bir öğrenci olarak Şabat-Lubavitç'in eğitim kolunda Merkos L'Inyonei Chinuch tarafından yürütülen Hahamlık Ziyaret Programı kapsamında Tayland ve Çin'de topluluklara hizmet etti.[4][5]

Holtzberg uzun zamandan veri Şabad elçisi olmak istiyordu. Bangkok'taki Şabat evinde öğrenci olarak zaman geçirdi ve Güney Tayland'da bir Şabat evinin açılmasına yardım etti.[6] Gelecekteki eşi, Rivka Holtzberg ise İsrail'de Haham Shimon ve Yehudit Rosenberg'in kızı olarak doğdu ve Afula'da büyüdü. Öz amcası Yitzchak Dovid Grossman, Migdal Ha'Emek'de baş-Hahamlık yapmıştır.[7]

Çocukları

Saldırıdan kurtulan Holtzbergs'in en küçük oğlu Moshe ve Hint dadısı Sandra Samuel daha sonra Moshe'nin büyükanne ve büyükbabasının yaşadığı İsrail'e taşındı. İsrail Dışişleri bakanı Tzipi Livni, Sandra Samuel'e göçmenlik statüsü sunan özel bir vize verdi. Samuel, Moshe'ye gerektiği kadar bakmaya devam edeceğini belirtti.[8] İsrail Sandra Samuel'i, Yahudi olmayanlara verilebilecek en yüksek İsrail ödülü olan ve uzun süre İsrail'de kalmasına izin veren bir Uluslararası Dürüstler ödülü ile onurlandırmayı düşünüyor.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Mumbai-Based Rabbi and Wife Killed in Terrorist Attacks 2 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Chabad, Joshua Runyan and Motti Seligson , 28 November 2008
  2. ^ Jewish Center Is Stormed, and 6 Hostages Die 18 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., New York Times, Ralph Blumenthal, 28 November 2008
  3. ^ Chabad Movement Vows to Continue Work of Couple Killed in Attack 24 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., New York Times, Cara Buckley, 30 November 2008
  4. ^ Robbins, Liz; Healy, Jack (29 Kasım 2008). "Brooklyn Couple Killed in Attacks". The New York Times. 23 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 
  5. ^ ""4-Year-Old Son Of Kedoshim Holtzberg Dies of Illness". Vos Is Neias? 30 December 2008". 23 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 
  6. ^ Mumbai victims' son searches for mother 19 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Yedioth Ahronoth, Ronen Medzini, 1 December 2008
  7. ^ Kershner, Isabel (2 Aralık 2008). "Orphaned Boy Is Focus at Hostages' Funeral". The New York Times. s. A16. 23 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 
  8. ^ In her own words, nanny's brave escape in Mumbai 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., CNN, 4 December 2008.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yahudi bayramları</span>

Yahudi bayramları, Yahudi festivalleri veya Yamim Tovim, İbrani takvimi içerisindeki günlerde Yahudiler tarafından kutlanan bayramların bütünü. Dinî, kültürel ve ulusal kaynakların unsurları içerirler: Tanah'taki Mitsva, hahamlar, Yahudi ve İsrail tarihi.

<span class="mw-page-title-main">Jerry Seinfeld</span> Amerikalı komedyen ve sinema oyuncusu

Jerome "Jerry" Seinfeld Amerikalı bir komedyen, oyuncu ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Entebbe Operasyonu</span>

Entebbe Operasyonu, 3 ve 4 Temmuz 1976 günü, Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı militanların, Tel Aviv-Paris seferini yapmakta olan "Air France Flight 139" sefer sayılı Air France uçağını, Uganda'nın Entebbe Uluslararası Havalimanı'na indirmeleri ve İsrail'in beklenmedik bir operasyonla 1 saat içinde tüm militanları ölü olarak ele geçirmesi ile sonuçlanan askerî operasyondur. Operasyon sonucu üç rehine öldü, beş İsrail askeri ise yaralandı. Dördüncü bir rehine ise Uganda Ordusu'na ait askerler tarafından yakınlardaki bir hastanede öldürüldü. Operasyonda ölen tek İsrail askeri, operasyonun yöneten komutan, sonradan İsrail başbakanı olan Benjamin Netanyahu'nun ağabeyi Yonatan Netanyahu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Mizrahi Yahudileri</span> Kuzey Afrika ve Orta Doğudaki yerli Yahudi soyundan gelen kişiler

Mizrahi Yahudileri veya İbranice -im eki kökenli Mizrahim, doğulu anlamına gelip Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Kafkasya'daki Yahudilere verilen genel addır. İsrail'de ise "Mizrahi" terimi daha çok Arap dünyasındaki ve Arap dünyasına komşu ülkelerdeki Yahudilere denir. Irak, Suriye, Lübnan, Yemen, İran, Afganistan, Buhara, Mağrib Yahudileri, Berberi, Kürt, Azerbaycan, Dağıstan, Hindistan, Pakistan Yahudileri ve Çerkes Yahudileri başlıca Mizrahi Yahudileridir.

Küba'daki Yahudilerin tarihi, Küba'da yaşayan Yahudi kökenli topluluk. Bazı Yahudi asıllı Kübalılar atalarını, İspanyol Engizisyonundan kaçan Marrano'lara kadar dayandırırlar. 20. yüzyılının başında Küba'ya önemli ölçüde bir Yahudi göçü gerçekleşti. Birçok Kübalı gibi ülkedeki Yahudilerin çoğu da Fidel Castro başa geçince Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçtı ve Güney Florida'da büyük bir cemaat oluşturdular. Modern Küba'da Yahudiler ve Lübnanlılar gibi Orta Doğu kökenli halklar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan'daki Yahudilerin tarihi</span> Hindistanda bulunan dini bir azınlık

Hindistan Yahudileri Hindistan'da bulunan dini bir azınlıktır. Yahudiliğin, Hindistan'a giren ilk gayri-Dharma dinlerden olduğu tarihte kayıtlıdır. Antik çağlardaki cemaatler kültürel asimilasyona uğramıştır. Her Yahudi cemaati, Yehuda Krallığı ve Kayıp On Kabile gibi farklı kökenlerden geldiği için ülkedeki Yahudi sayısını kestirmek zordur. Toplam Yahudi nüfusunun yarısı Manipur ve Mizoram'da, çeyreği de Mumbai'de yaşamaktadır. Dünyadaki birçok ülkenin aksine Hintlerin kontrolündeki Hindistan'da antisemitizm olayları görülmemiştir. Bölgede görülen tek antisemitik olaylar, Portekiz'in Goa'yı işgal edip engizisyonları başlattığı dönemdir. Yahudiler Malabar kıyılarındaki Kodungallur'a yerleşip 1524'e kadar barış içinde ticaretle uğraştılar. Hem İngiliz hakimiyetinden önce hem de sonra Yahudiler Hint prensleri altında, hükûmette, orduda ve endüstride önemli mevkilere geldiler.

Kazakistan'da uzun geçmişi olan Kazak Yahudileri'nin nüfusu 12,000 ila 30,000 olup toplam nüfusun %1'inden azını oluşturur.

Kore'de hatırı sayılır büyüklükteki Yahudi cemaati Kore Savaşı dönemine denk gelir; bu dönemde, bölgedeki komünizmle baş eden ABD önderliğindeki savaşta Kore ordusunda yüzlerce Yahudi asker bulunmaktaydı. Yahudi din görevlisi olarak orduda yer alan Chaim Potok Kore'deki deniyimlerini The Book of Lights and I am the Clay isimli kitabında aktardı.

<span class="mw-page-title-main">İsrail mutfağı</span>

İsrail mutfağı, hem yerel yemekler hem de dünyanın her yerinden İsrail'e gelen Yahudi göçmenlerin yemeklerinden oluşur. 1948'de İsrail devletin kuruluşundan ve özellikle 1970'lerin son yıllarından beri bir İsrail füzyon mutfak oluşmuştur.

Nepal'deki Yahudilerin tarihinde kalıcı Yahudi cemaatinin sayısı çok az olup çoğunluğunu diplomatik yetkililer ve Chabad kadrosu oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Myanmar'daki Yahudilerin tarihi</span>

Myanmar'daki Yahudilerin tarihinde kayıtlara geçen ilk Yahudi, 18. yüzyılda Myanmar Kralı Alaungpaya'nın ordusunda yer alan Solomon Gabirol'du.

<span class="mw-page-title-main">Kim bir Yahudi'dir?</span> Yahudi kimliği ile ilgili temel soru

"Kim bir Yahudi'dir?", Yahudi kimliğinin temel sorusudur. Yahudi şahsın kültürel, dini, soyağacı ve kişisel boyutlarını irdeler. Bu soru, Almanya'da Nazi Partisi tarafından hazırlanan Nürnberg Yasaları'nda da ele alınmıştır.

Venezula'daki Yahudilerin tarihi, bir grup marranonun Caracas ve Maracaibo'da yaşadığı 17.yy'ın ortalarına kadar dayanır. Fakat, Venezuela'daki Yahudi cemaati 19.yy'ın ortalarına kadar kurulmadı. 2008 yılından beri Hugo Chávez ile Yahudi cemaati arasındaki gerginlik nedeniyle ülkedeki Yahudi nüfusunun beşte biri yakın zamanda ülkeyi terk etti.

<span class="mw-page-title-main">Bene Israel</span>

Bene Israel 19. yüzyılda batıdan Mumbai, Pune, Ahmedabad ve Karaçi şehirleri ve yakınlarına göç eden bir grup Yahudidir. Bene Israel alt kıtanın en kalabalık Yahudi nüfusunu oluşturur ve bu grup Pakistan Yahudilerini de teşkil eder. Bene Israel'in anadili Marathi'nin bir kolu olan Yahudi Marathi'dir. Bene Israel halkının çoğu İsrail'e göç etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bet Hamidraş Hagadol</span>

Bet Hamidraş Hagadol, Lower East Side, Manhattan, New York'ta bulunan 120 yıllık tarihi Ortodoks Yahudiliğin bulunduğu 60-64 Norfolk Street adresinde bulunan sinagogdur. Bu cemiyet, Doğu Avrupalı Yahudilerin New York'taki ve Rus Yahudilerinin ABD'deki ilk cemiyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Leşker-i Tayyibe</span>

Leşker-i Tayyibe, çoğunlukla Güney Asya'da faaliyet gösteren radikal İslamcı bir silahlı örgüttür.

Rabbi Menachem Mendel Chitrik, bilinen adıyla Rabbi Mendy Chitrik, 2003 yılından beri Türkiye Aşkenaz Yahudi cemaatinin hahamlığını üstlenmiş olan Amerikalı, İsrailli ve Türk din adamıdır. Kendisi, ayrıca 2019 yılından beri İslam Devletlerindeki Hahamlar Birliğinin yönetim kurulu başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Chaim Walkin</span>

Chaim Walkin, İsrailli Ortodoks haham ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Abraham Joshua Heschel</span>

Abraham Joshua Heschel,, Polonya kökenli Amerikalı bir haham ve 20. yüzyılın önde gelen Yahudi teologlarından ve Yahudi filozoflarından biridir. Amerika Yahudi İlahiyat Fakültesi'nde Yahudi mistisizmi profesörü olan Heschel, Yahudi felsefesi üzerine geniş çapta okunan bir dizi kitap yazdı ve sivil haklar hareketine liderlik yapanlar arasındaydı.