İçeriğe atla

Gaur

Gaur
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Artiodactyla
(Çift toynaklılar)
Familya: Bovidae
(Boynuzlugiller)
Gray, 1821
Alt familya: Bovinae
(Sığırlar)
Cins: Bos
Tür: B. gaurus
Bos gaurus
Lampert, 1804
Sinonimler

Bibos gaurus

Gaur (Bos gaurus), boynuzlugiller (Bovidae) familyasından bugün en büyük popülasyonu Hindistan'da olan bir sığır türüdür. Yerli halk tarafından seladang, gayal veya mithun diye de çağrılır. Bazen Hint bizonu olarak isimlendirilebilir.

Morfoloji

Yerden yüksekliği 1,7-2,2 metredir. Dişilerinki bundan 20 cm daha kısadır. Uzunluğu 2,5-3,3 metre civarındadır. Ağırlığı dişilerde 700–1000 kg, erkeklerde 1000–1500 kg arasında değişebilir. Kuyruğu 70–100 cm kadardır. Hint gauru 1300 kg civarındadır. En büyük gaur türü olan Güney Asya Gauru, 1500 kg'yi geçer. Boynuzları 80 cm uzunluğuna erişebilir. Hızlı koşarlar

Üreme ve yaşam döngüsü

Gebelik süresi 275 gündür. Yavrular 7-12 ay sonra sütten kesilir. 2-3 yaşında cinsel olgunluğa erişirler. Ortalama 30 yıl yaşarlar.


Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Gaur ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Gaur ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sığırlar</span>

Sığırlar (Bovinae), memeli hayvanların çift toynaklılar (Artiodactyla) takımının, boynuzlugiller (Bovidae) familyasına giren bir alt familya.

<span class="mw-page-title-main">And tilkisi</span>

And tilkisi, And çakalı, Ateş Toprakları tilkisi, Macellan tilkisi, Culpeo, Culpeo tilki veya Patagonya tilkisi olarak da bilinir, yeleli kurtdan sonra Güney Amerika'nın en büyük yaban köpeği türü.

<span class="mw-page-title-main">Yeleli kurt</span>

Yeleli kurt, köpekgiller (Canidae) familyasından Güney Amerika'nın en büyük yaban köpeği. Avrasya ve Afrika'nın büyük yaban köpekleri gibi uzun bacaklı ve ince olmasına rağmen yaşam tarzlarıyla onlardan önemli ölçüde ayrılır. Yeleli kurt sürü avcısı değildir.

<i>Bos mutus</i>

Bos mutus, Tibet öküzü, Tibet sığırı, Yak veya Hotoz olarak da bilinir. Boynuzlugiller (Bovidae) familyasından Tibet, Himalaya bölgeleri ve Moğolistan'da bulunan uzun tüylü kamburlu bir sığır türüdür. Büyük evcil bir nüfusa ek olarak küçük korunmasız vahşi bir yak nüfusu vardır. Evcilleri de, yabanileri de sürü hayvanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika tilkisi</span>

Güney Afrika tilkisi, Gümüş tilki ya da Kap tilkisi olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasından Güney Afrika'da bulunan bir tilki türü.

<span class="mw-page-title-main">Tibet tilkisi</span>

Tibet tilkisi, köpekgiller (Canidae) familyasının az tanınan tilkilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kum tilkisi</span>

Kum tilkisi, Rüpell tilkisi olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasından, Kuzey Afrika'nın ve orta doğu'nun kurak bölgelerinde yaşayan bir tilki türü.

<span class="mw-page-title-main">Bengal tilkisi</span> Hint altkıtasına özgü endemik bir köpekgil türü

Bengal tilkisi, ayrıca Hint tilkisi olarak da bilinen, köpekgiller familyasından yalnızca Hint altkıtasında bulunan endemik tilki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kısa kulaklı tilki</span>

Kısa kulaklı tilki, köpekgiller (Canidae) familyasının canini oymağına ait, Güney Amerika'da yaşayan bir köpekgil türü. Bugüne kadar çok az araştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afgan tilkisi</span> Karnivor türü

Afgan tilkisi, köpekgiller (Canidae) familyasının Vulpini oymağına ait, Asyada bulunan bir tilki türü. En küçük köpekgillerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sığır</span> geviş getirenlerden, boynuzlu büyükbaş evcil hayvanların genel adı

Sığır, memeliler (Mammalia) sınıfının, çift toynaklılar (Artiodactyla) takımının, boynuzlugiller (Bovidae) familyasının sığırlar (Bovinae) alt familyasından evcil büyükbaş hayvan. Çoğunlukla evcil olan, kaba ve hantal yapılı, kuyrukları püsküllü, boynuzlu büyükbaş hayvanlardır. Mideleri dört gözlüdür ve geviş getirirler. Üst çenelerinde kesici dişleri bulunmaz. Otları alt çenelerinin dişleriyle keserler. Boynuzları daimidir. Kırıldığında bir daha yeniden çıkmaz.

<i>Crocodylus niloticus</i>

Crocodylus niloticus, timsahgiller (Crocodylidae) familyasından sürüngen türüdür. Afrika'daki 3 timsah türünün en büyüğüdür. Ayrıca tuzlu su timsahının ardından dünyanın ikinci en büyük timsahıdır. Uzunluğu ortalama 5 m'dir. Hatta 6,1 m uzunluğu erişebilen bir timsah kaydedilmiştir. Yetişkin bir erkeğin ağırlığı 500 kg civarındadır. Fakat 900 kg ağırlığa ulaşabilen devler de vardır. Dişiler erkeklerden yaklaşık % 30 oranında daha küçüktür. Bazı yerliler 7 metre uzunluğunda ve ağırlığı 1 tonu geçen timsahların olduğunu söylemektedir. Nil timsahlarının ağızlarını bir bantla bile kapalı tutabilirsiniz. Çünkü ağzını açmasına yarayan kaslar çok zayıftır. Fakat ağzını çok hızlı kapatır ve size çok güçlü bir ısırık verebilir. 5 cm'lik dişleri cm²'ye binlerce kg'lık basınç uygulayabilir. Nil timsahları soğukkanlı hayvanlardır. Gündüz güneş altında enerji depolarlar. Fakat eninde sonunda suya girmelidirler çünkü vücutları sürekli ısınarak onları ölüme sürükleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika mandası</span> Sığır Türü

Afrika mandası Bovidae familyasından bir sığır türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Timsahlar</span>

Timsahlar, sıcak bölgelerde bataklıklar ve su kenarlarında yaşayan vücudu kemiksi pullarla örtülü sürüngenleri içeren bir grup. Bu takımın familyaları Alligatoridae (Aligatorgiller), Crocodylidae (Timsahgiller) ve Gavialidae'dir (Gavyaller).

<span class="mw-page-title-main">Güney Çin kaplanı</span>

Güney Çin kaplanı, Çin'in yoğun ormanlarında dar bir alanda rastlanan Panthera tigris türünün bir üyesidir. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Uzmanlar doğal yaşam alanlarında bu kaplanlardan yaklaşık 50 tane kaldığını savunmaktadır. Dünya çapındaki Güney Çin Kaplan'ı sayısı esaret altındakiler ile beraber (144-150) 180-200 arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Alligator missisipiensis</span>

Amerika aligatoru, timsahlar takımının aligatorgiller (Alligatoridae) familyasından sürüngen türü.

<span class="mw-page-title-main">Çinhindi kaplanı</span>

Çinhindi kaplanı, Kamboçya, Laos, Myanmar, Tayland ve Vietnam'da bulunan bir kaplan alt türü. Malezya kaplanınından farklı bir alttürdür. Jim Corbett'in onuruna adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya kaplanı</span> Malay Yarımadasının güney ve iç kesimlerinde bulunan bir kaplan alt türü.

Malezya kaplanı, Malay Yarımadası'nın güney ve iç kesimlerinde bulunan bir kaplan alt türü. 2004 yılına kadar insanoğlu bu türün varlığından haberdar değildi.

<span class="mw-page-title-main">Tuzlu su timsahı</span>

Tuzlu su timsahı, timsahgiller (Crocodylidae) familyasından 400 – 1360 kg arası bir ağırlığa sahip yaşayan en büyük timsah ve sürüngen türü.

<span class="mw-page-title-main">Macar grisi (sığır)</span> Sığır türü

Macar grisi veya Macar bozkır sığırı Macaristan kökenli eski bir sığır türüdür. Macar ovalarından köken almıştır ve ekstansif yetiştiriciliğe çok iyi uyum sağlamıştır.