İçeriğe atla

Gastrik balon

Mide balonu

Gastrik balon, diğer adıyla mide balonu, geçici süreyle mideye yerleştirilen şişirilebilir bir tıbbi cihazdır. Obezite tedavisinde kullanılan cerrahi dışı yöntemlerden biridir. Diyet ve egzersizin işe yaramadığı ve ameliyatın istenmediği veya tavsiye edilmediği durumlarda kilo verdirmesi için pazarlanır.

Tıbbi kullanım

Balon mide içinde bulunabilecek gıda miktarını sınırlar ve böylece erken gelen doygunluk ve tatmin hissi sağlar. Bunun yanında mideden gıda geçişini yavaşlatarak midenin geç boşalmasını ve geç acıkmayı sağlar. Böylelikle kalori alımı azaltılarak kilo kaybı sağlanır. Balon mide içine endoskopi ile yerleştirilir. Balonun kullanım süresi dolduğunda (çeşidine göre 6 veya 12 ay sonra) endoskopi kullanılarak geri çıkarılır. Balonun mide içinde uzun süre durması, doku duvarına zarar vermesi ve balonun aşınması tehlikesi sebebiyle tavsiye edilmez. Balon kullanımı danışmanlık ve nutrisyon desteğiyle veya tavsiye ile tamamlanır.

Balonun yerleştirilmesi geçicidir ve geri çıkarılmasında cerrahi insizyona gerek yoktur. Kilo kaybı amaçlı mide balonu, özofagiyal ve gastrik kanamayı durdurmak için kullanılan Sengstaken-Blakemore balonundan farklıdır.

Sonuçlar

Cihaz vücut-kitle endeksi 27 kg/m2 'den[1] fazla olanlarda ve kilo ilişkili komorbidite durumunda kullanılır. İltihabi bağırsak hastalığı ya da gecikmiş mide boşalması gibi gastrointestinal problemleri olanlarda, hamilelerde, kumadin gibi kan sulandırıcı ilaç kullananlarda uygulanmamalıdır.

2016 yılında yapılan bir meta analiz, mortalite olmaksızın kısa dönemde kilo kaybını gösterdi.[2]

Kaynakça

  1. ^ Gaur S, Levy S, Mathus-Vliegen L, Chuttani R (2015). "Balancing risk and reward: a critical review of the intragastric balloon for weight loss". Gastrointestinal Endoscopy. 81 (6). ss. 1330-6. doi:10.1016/j.gie.2015.01.054. PMID 25887720. []
  2. ^ Saber AA, Shoar S, Almadani MW, Zundel N, Alkuwari MJ, Bashah MM, Rosenthal RJ (2017). "Efficacy of First-Time Intragastric Balloon in Weight Loss: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials". Obesity Surgery. 27 (2). ss. 277-287. doi:10.1007/s11695-016-2296-8. PMID 27465936. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reflü</span>

Reflü, halk arasında mide reflüsü olarak bilinen gastro özofageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Kronik faranjit ve tipik boğaz rahatsızlığına neden olabilir. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Erişkinlerin yaklaşık %20'sinde reflü görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mide</span> sindirim organı

Mide; kaslardan oluşan, genişleyebilen bir sindirim sistemi organıdır. Mide sözcüğü Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Mide anlamında Türkçede aşkazan sözcüğü de mevcuttur. Yemek borusu ile ince bağırsak arasında bulunur. Omurgalılar, derisidikenliler, haşaratlar ve yumuşakçalarda bulunur. Sindirimin ikinci fazında görev yapar. Yiyeceklerin geçici olarak büyük miktarda depolandığı organdır. Rahatlıkla 1.5 litre sıvıyı içinde tutabildiği gibi, maksimum 4 litre sıvı tutma kapasitesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bağırsak</span>

Bağırsak, gastrointestinal kanalın mide ile anüs arasındaki kısım. Bağırsaklar, insanlarda ve diğer memelilerde ince bağırsak ve kalın bağırsak olacak şekilde iki ana kısımdan oluşur. Vücudun gıdadan besinlerin çıkarımı ve emiliminden sorumlu kısmı bağırsaktır. Midenin görevi büyük oranda gıda moleküllerinin besinlere parçalamak iken, bağırsak bu besinlerin kana girmesini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Gastroenterit</span> mide ve/veya ince bağırsak iltihabı ile karakterize tıbbi durum

Gastroenterit veya mide-bağırsak iltihabı (gastroenteritis), mide ("gastro"-) ve ince bağırsak’ı ("entero"-) içeren mide bağırsak kanalı’nın iltihabı ("-itis") ile karakterize olan ve ishal, kusma, karın ağrısı ile krampa sebep olan bir tıbbi durumdur. Mide iltihabından gastro, mide mikrobu ve mide virüsü olarak da bahsedilmiştir. Grip ile ilgisi olmamasına rağmen mide gribi ve gastrik grip olarak da adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Endoskopi</span> tıpta vücudun içine bakmak için kullanılan bir prosedür

"Endoskopi", Gastrointestinal endoskopi adıyla da bilinen yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağı ve kalın bağırsağın incelendiği tetkik yöntemlerinin genel adı. Ayrıca böbrek taşı düşürenler için de geçerli bir teşhis yöntemidir, sadece mideyle sınırlı değildir. Endoskopi prosedüründe içi boş bir organın veya vücut boşluğunun içini incelemek için bir endoskop kullanılır. Diğer birçok tıbbi görüntüleme tekniğinden farklı olarak endoskoplar doğrudan organın içine yerleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Proton pompa inhibitörü</span>

Proton pompa inhibitörleri (PPİ), gastrik asit üretiminde belirgin ve uzun süreli azaltan ilaç grubudur. Bunu, midenin H+/K+ ATPaz proton pompasını geri dönüşsüz engelleyerek yapar.

<span class="mw-page-title-main">Bulantı</span> tıbbi semptom veya durum

Bulantı veya mide bulantısı bazen kusma dürtüsü olarak algılanan yaygın bir huzursuzluk ve rahatsızlık hissidir. Ağrılı olmamakla birlikte, uzun sürmesi halinde zayıflatıcı bir semptom olabilir ve göğüste, karında veya boğazın arkasında rahatsızlık hissi olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mide kelepçesi</span>

Mide kelepçesi Morbid obezite tedavisinde cerrahi yöntemlerden biri ve bu operasyonda kullanılan silikon protezin halk arasında yaygın bilinen adı. Ayarlanabilir silikon gastrik band ya da yaygın bilinen adı ile mide kelepçesi; genellikle laparoskopik yolla yemek borusu ile mide birleşiminin hemen altına yerleştirilir. Burada amaçlanan üstte küçük bir mide poşu ve altta midenin geri kalanından oluşan kum saati şeklinde bir mide oluşturulmasıdır. Böylece, küçük mide poşu dolduğu anda hasta doyma hissi alır ve yemeyi bırakır. Yemeye devam ettiğinde ise ağrı ve bulantı-kusma gibi nahoş sonuçlar ortaya çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Kusma</span> mide içeriğinin tipik olarak ağız yoluyla, istemsiz ve zorla dışarı atılması

Kusma, mide içeriğinin ağızdan ve bazen de burundan istemsiz ve güçlü bir şekilde dışarı atılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mide kanseri</span> Tıbbi durum

Mide kanseri ve gastrik kanser, sindirim sistemi organlarından midenin herhangi bir parçasından gelişebilen bir kanser türü. Başta yemek borusu ve ince bağırsak olmak üzere başka organlara da metastaz yapabilir. Mortalite oranlarına göre kadınlarda 3., erkeklerde 2. kanser türüdür. Tüm dünyada her yıl yaklaşık 900.000 insan mide kanseri nedeniyle ölmektedir

Pilorik stenoz ya da hipertrofik pilor stenozu, midenin duodenum olarak bilinen ince barsak ilk bölümüne açılan kısmındaki kasın kalınlaşması (hipertrofi) nedeniyle daralmasını (stenoz) tarif eder. Bu tıkanıklık safra içermeyen ciddi, fışkırır tarzda kusmaları beraberinde getirir. Özellikle yenidoğanlarda hayatın ilk 1 ayında görülmesi nedeniyle infantil hipertrofik pilor stenozu olarak da adlandırılır. Daha ziyade erkek bebeklerde ve 2-6 hafta arasında görülür. Hipertrofik pilor klasik olarak yenidoğanların karın bölgesinin sağ üst kısmında zeytin şeklinde kitle olarak hissedilir. Kronik peptik ülser nedeniyle erişkinlerde de görülebilir.

Metabolik cerrahi, metabolik bir hastalığın cerrahi yöntemler ile tedavisi edilmesini amaçlayan bir cerrahi türüdür. Bu bağlamda hematolojik hastalıklar nedeniyle yapılan dalak ameliyatları da esasen sistemik bir hastalığın ameliyat ile tedavi edilmesi nedeniyle Metabolik Cerrahi çatısı altında ele alınabilir. Klinik uygulamalarda sıklıkla kullanıldığı şekliyle Metabolik Cerrahi ise ”diyabet ve diğer metabolik hastalıkların tedavisini amaçlayan, mide ve barsağa yönelik girişimlerin yapıldığı cerrahi dal” olarak tanımlanır. 2007 yılında çok sayıda tıbbi disiplinin temsilcilerinin katılımıyla Roma’da yapılan uluslararası “Diyabet Cerrahisi Zirvesi”, ilk kez tip 2 diyabetin tedavisi için uygun hastalarda metabolik cerrahiyi önermiştir.

Tüp mide operasyonu midenin büyük bölümünün çıkarılması ile gerçekleştirilen bir operasyondur. Bu çıkarılan kısım tüm midenin yaklaşık %80'i kadardır. Geri kalan midenin şeklinin tüpe benzemesi sebebiyle bu ismi almıştır. Midenin büyük bölümü cerrahi olarak çıkarıldığı için tüketilen besin miktarını sınırlar. Bu yolla hastanın kilo vermesi amaçlanır.

<span class="mw-page-title-main">Barrett özofagusu</span>

Barrett özofagusu, yemek borusunun alt bölümünü kaplayan mukozal hücrelerde meydana gelen anormal metaplazik değişim ile karakterize edilen bir durumdur. Hastalıkta, normal, çok katlı yassı epitel hücreleri, aralarda goblet hücreleri de yer alacak şekilde normalde sadece ince ve kalın bağırsakta bulunan tek katlı prizmatik epitel hücrelere dönüşür. Bu değişimin kanser öncesi bir durum olduğu düşünülür, çünkü durum genellikle ölümcül bir yemek borusu kanseri türü olan özofagal adenokarsinoma geçiş ile ilişkilidir. Barrett özofagusunun temel sebebinin yemek borusunun reflü sonucu kronik aside maruz kalmaya karşı bir adaptasyonu olduğu düşünülmektedir.

<i>Ağır Yaşamlar</i>

Ağır Yaşamlar, orijinal İngilizce ismi ile My 600-lb Life, 2012'den beri TLC televizyon ağında yayınlanan bir reality televizyon dizisidir. Her bölüm, en az 600 pound (270 kg) ağırlığa sahip obez bireylerin hayatının bir yılını ve bu zaman aralığı içinde gerçekleştirdikleri sağlıklı bir ağırlığa düşme girişimlerini içermektedir. Ağır Yaşamlar: Şimdi Ne Yapıyorlar? olarak adlandırılan bölümler, önceki bölümlere konu olmuş hastaların durumları hakkındaki güncellemeleri konu almaktadır.

Safra reflü gastriti veya alkalen reflü gastrit, karaciğerde üretilen safra ve duodenumda yer alan diğer bileşenlerin ince bağırsaklardan mideye sızarak mide mukozasında iltihaplanmaya yol açtığı bir gastrit türü.

<span class="mw-page-title-main">Kapsül endoskopi</span>

Kapsül endoskopi tıbbi teşhiste kullanılan ve gastrointestinal sistem iç görüntülerini kaydetmek için kullanılan bir prosedürdür. Daha yeni teknolojiler hem biyopsi alabilir hem de tüm gastrointestinal sistemin belirli yerlerine ilaç salabilir 21 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Kapsül, biraz daha büyük olmasına rağmen, standart bir farmasötik kapsüle benzer ve küçük bir kamera ve bir batarya ile çalışan bir dizi LED içerir. Bir hasta kapsülü yuttuktan sonra, hasta tarafından taşınan taşınabilir bir kayıt cihazına bağlı bir dizi alıcıya kablosuz olarak iletilen saniyede birkaç görüntü alarak gastrointestinal sistem boyunca geçer. Kapsül endoskopisinin birincil kullanımı, kolonoskopi veya özofagogastroduodenoskopi (EGD) gibi diğer endoskopi türleri tarafından görülemeyen ince bağırsak alanlarını incelemektir.

<span class="mw-page-title-main">Metformin</span> kimyasal bileşik

Metformin, özellikle aşırı kilolu kişilerde tip 2 diyabet tedavisi için kullanılan birinci basamak bir ilaçtır. Polikistik over sendromu tedavisinde de kullanılmaktadır. Kilo alımı ile ilişkili değildir ve ağızdan alınır. Bazen antipsikotiklerin yanı sıra fenelzin alan kişilerde kilo alma riskini azaltmak için takviye olarak kullanılır.

Gastrik lavaj, halk arasında bilinen adıyla mide yıkama, mide içeriğinin boşaltıldığı işlemin adıdır. Kayıtlara geçen en eski kullanımı 19. yüzyılda olup, günümüzde mideden zehirli maddelerin boşaltılmasında yaygın olarak kullanılan tekniklerden biri haline gelmiştir. Sıklıkla zehirli madde yutulmasında ya da etanol gibi uyuşturucu maddelerin doz aşımında kullanılır. Ayrıca cerrahi işlemler öncesinde sindirim kanalının temizlenerek ameliyata hazır hale getirilmesi için kullanılabilir.