İçeriğe atla

Gastria Kalesi

Koordinatlar: 35°19′26″K 33°58′47″D / 35.32389°K 33.97972°D / 35.32389; 33.97972
Gastria Kalesi
Κάστρο της Γαστριάς
Harita
Genel bilgiler
Mimari tarzOrta Çağ mimarisi
KonumKalecik (Gastria), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
ÜlkeKıbrıs Cumhuriyeti (de jure)
Koordinatlar35°19′26″K 33°58′47″D / 35.32389°K 33.97972°D / 35.32389; 33.97972

Gastria Kalesi (Yunanca: Κάστρο της Γαστριάς) Kuzey Kıbrıs'ta harap bir kaledir. Kaleden ilk olarak 1210 yılında Tapınak Şövalyeleri kalesi olarak bahsedilir. 1279'da Kıbrıslı III. Hugues tarafından söküldü. 1308'de Hospitalier Şövalyeleri'nin mülkiyetine geçti ve daha sonra belirsiz bir şekilde kaldı.

Tarihi

Kale, Gazimağusa Körfezi'nin kuzey tarafında, Gastria köyünün 3 kilometre (1,9 mi) güneybatısındaydı. 1191'de Kıbrıs, adanın hükümdarı Kıbrıslı İsaakios Komnenos'a karşı yürüttüğü kampanya sırasında Aslan Yürekli I. Richard tarafından ele geçirildi. Richard daha sonra adayı, Lefkoşa'daki büyük bir ayaklanmanın ardından yönetimi aniden sona eren Tapınak Şövalyeleri'ne sattı. Kıbrıs daha sonra Lüzinyan Hanedanı'ndan Lüzinyanlı Guy'a satıldı. Gastria Kalesi'nden ilk olarak 1210'da Montbéliardlı kraliyet naibi Walter'ın müttefikleri Tapınakçılarla birlikte kaleye sığınması sırasında bahsedilir.[1] Daha önce kraliyet hazinesinin idaresine ilişkin bir hesabı yeni taç giydirilen Kıbrıslı I. Hugues'e vermeyi reddetmiş ve daha sonra Kudüs Krallığı'na kaçmıştı. Hugues'un 1218'de ölümü ile barış dönemi sona erdi.[2][3]

İbelin Hanedanı ile Kutsal Roma İmparatoru II. Frederick'in yerel destekçileri arasında kimin krallık naibi olarak hareket etmesi gerektiği konusunda bir mücadele ortaya çıktı. Frederick'in 1228'de Limasol'a gelişi, çatışmayı açık bir savaşa dönüştürdü. 1229'da Beyrut'un Eski Lordu İbelinli John, Gastria limanından Kıbrıs'a döndü. 1232'de, Agridi Savaşı yenilgisinin ardından, Frederick'in kalan birkaç destekçisi Gastria'da saklanmak için izin istedi. 1229'da Acre'de Frederick'le savaşan Tapınakçılar izin talebini reddetti ve hendeğe saklanmaya çalışanlar tutuklandı. Daha sonra Lüzinyanlar, yalnızca ara sıra meydana gelen saray darbeleri ile kesintiye uğrayarak hükümdarlıklarını sürdürdüler.[4][5] 1279'da III. Hugues, kaleyi söktü ve Tapınakçılar, I. Carlo'yu desteklediklerini açıkladıktan sonra sınır dışı edildiler. 1310'da, Kudüs Kralı II. Henri, Ermenistan'a sürgüne giderken Gastria'dan geçti. Artık o tarihten itibaren kale olarak bahsedilmiyordu.[6][7][8]

Mimari

Gastria, uzun dar bir sırtın sonunda bulunan küçük dikdörtgen bir kaleydi. Sırttan 4.5-7.9 metre genişliğinde ve 2-2.6 metre derinliğinde kayaya oyulmuş bir hendekle ayrılmıştır. Hendek bir zamanlar bir asma köprü veya ahşap bir köprü ile geçildi. Küçük Tapınakçı kalelerinin özelliklerine uygun olarak, Gastria'nın kulesi yoktu. Kalenin merkezinde yuvarlak bir sarnıç vardı. Doğuda, hem denize hem de kaleye bakan kayalık bir çıkıntı şeklindeki doğal bir bakış noktası, bir zamanlar işgal edildiğine dair işaretler taşıyor. Çıkıntı bir zamanlar kaleden şimdi doldurulan bir kanal ile ayrılmıştı. Kalenin kuzeyinde, çıkıntı ve kıstak, liman görevi gören bir su yoludur.[6][7]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Petre 2010, ss. 205–207.
  2. ^ Furber 1969, s. 605.
  3. ^ Edbury 1991, s. 44.
  4. ^ Petre 2010, ss. 120–123, 126.
  5. ^ Morelle 2014, ss. 293–295.
  6. ^ a b Petre 2010, ss. 203–205.
  7. ^ a b Molin 1995, ss. 225–226.
  8. ^ Tuncer Bağışkan (9 Mayıs 2013). "Antik Gastria'nın yok oluş süreci… Kaynak: Antik Gastria'nın yok oluş süreci…". yeniduzen.com. 7 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2021. 
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs</span> Akdenizde ada

Kıbrıs, Güneybatı Asya'da bulunan ve Akdeniz'deki Sicilya ve Sardinya'dan sonra gelen üçüncü büyük adadır. Kıbrıs Cumhuriyeti, Birleşik Krallık'a bağlı üs bölgeleri dışında de jure olarak adanın tamamını, fiilî olarak adanın %59'luk güney kesmini yönetir. 1974'ten beri de facto olarak ikiye bölünmüş olan adanın kuzeyinde yer alan %36'lık bölgesinde günümüzde yalnızca Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii (Lefkoşa)</span>

Selimiye Camii, tarihsel ismiyle Ayasofya Camii veya Ayasofya Katedrali, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde bulunan cami ve eski Katolik katedralidir. Kentin ana camisidir. Selimiye Camii, Kıbrıs'taki hayatta kalan en büyük ve en eski Gotik kiliseye ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">I. Levon</span>

II. Leo, ayrıca II. Leon, II. Levon ya da II. Levon, Onuncu Kilikya Ermeni Lordu ya da "Dağların Lordu" ve ilk Kilikya Ermeni kralı ya da I. Levon.

<span class="mw-page-title-main">Maria Komnini (Kudüs kraliçesi)</span> Kudüs Kraliçesi

Maria Komnini ya da Comnena, Kudüs kralı I. Amalrik'in ikinci karısıdır. Kıbrıs dükü İoannis Dukas Komninos ile soyu antik Ermeni krallarına dayanan Maria Taronitissa'nın kızıdır. Kız kardeşi Antakya prensi III. Boemondo ile evlenmiştir. Erkek kardeşi Aleksios 1185 yılında kısa bir süre Bizans İmparatorluğu tacı için hak iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Kuşatması</span>

İzmir Kuşatması, Aralık 1402'de Türk emiri Timur'un İzmir'in limanını ve deniz kalesini Rodos Hospitalier Şövalyeleri'nden almasıdır. Türkler limanı ablukaya almış ve müstahkemlere kuşatma makineleriyle taş fırlatmıştır, sayıları sadece 200 civarı olan şövalyelerse oklar ve yanıcı roketlerle karşılıkta bulunmuştur. Şövalyeler çok daha güçlü rakiplerine iki hafta direndikten sonra dış surlar lağımlarla yıkılmış ve aşılabilmiştir. Garnizonun bir kısmı denizden kaçmış, ancak şehir ve sakinleri yok edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antakya Halefiyet Savaşı</span>

Antakya Halefiyet Savaşı olarak da bilinen Antiochene Veraset Savaşı, 1201 ve 1219 yılları arasında Suriye'nin kuzeyinde, Antakyalı III. Boemondo ile tartışmalı halefi arasında gerçekleşen bir dizi silahlı çatışmadır. Antakya Prensliği, 12. yüzyılın son on yıllarında bölgedeki önde gelen Hristiyan gücüydü; ancak Ermeni Kilikya üstünlüğüne meydan okudu. Suriye'deki önemli bir kale olan Bakras'ın Kilikyalı I. Levon tarafından ele geçirilmesi, 1190'ların başlarında uzun süreli bir çatışma meydana getirmişti. Levon, Antakya'yı ele geçirmeye çalıştı; ancak Yunan ve Latin kentlileri bir komün kurdular ve Ermeni askerlerinin şehri işgal etmesini engellediler. III. Boemondo'nun en büyük oğlu Raymond, 1197'de arkasında Raymond-Roupen adında bir bebek oğlu bırakarak öldü. Çocuğun annesi, Ermenistanlı Alice, I. Levon'un yeğeni ve varsayımsal varisiydi. III. Boemondo ve Antakya soyluları, Raymond-Roupen'in Antakya'daki büyükbabasının yerini alma hakkını doğruladılar; ancak komün III. Boeemondo'nun küçük oğlu, Trablus kontu Boemondo'yu tercih etti.

<span class="mw-page-title-main">Koloş Kalesi</span>

Koloş Kalesi, Kıbrıs adasındaki Limasol şehrinin 14 kilometre batısındaki Koloş (Yunus) köyünün güneybatı kenarında eski bir Haçlı kalesidir. Orta Çağ'da büyük stratejik öneme sahipti ve Kıbrıs'ın o dönemdeki ana ihracatlarından biri olan yerel şeker kamışından şeker üretimi için büyük tesisler içeriyordu. Orijinal kale muhtemelen 1210 yılında Frank ordusu tarafından, Kral I. Hugues'in Hospitalier Şövalyelerine verdiğinde inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">I. Henri (Kıbrıs kralı)</span> Kıbrıs kralı

I. Henry, 1218 ile 1253 yılları arasında Kıbrıs Kralıydı. I. Hugh ve Champagneli Alice'in oğluydu. Babası I. Hugh 10 Ocak 1218'de öldüğünde 8 aylık olan Henri Kıbrıs'ın kralı oldu. Tahtın resmi naipi annesi oldu ancak asıl yönetimi amcası İbelinli Philip'e devredildi. Philip öldüğünde ise yönetim Philip'in kardeşi ve Beyrut'un eski lordu İbelinli John'a devredildi.

Urfa kuşatması ya da Edessa kuşatması Ekim-Kasım 1146'daki, İkinci Haçlı Seferi arifesinde kentte Edessa'nın Frank Kontlarının egemenliğinin kalıcı olarak sona ermesini işaret etti. Bu, şehrin uzun yıllardan beri uğradığı ikinci kuşatmaydı, ilk Edessa kuşatması Aralık 1144'te sona erdi. 1146'da Edessa'lı Joscelyn II ve Maraşlı Baldwin, şehri gizlice geri aldılar, ancak şehri ele geçiremediler, hatta gerektiği gibi kuşatamadılar. kale. Kısa bir karşı kuşatmadan sonra, Zengi valisi Nur al-Dīn şehri aldı. Nüfus katledildi ve duvarlar yerle bir edildi. Bu zafer, Nureddin'in yükselişinde ve Hristiyan şehri Edessa'nın düşüşünde çok önemliydi.

<span class="mw-page-title-main">I. Peter (Kıbrıs kralı)</span>

Peter I babasının tahttan çekildiği 24 Kasım 1358'den öldüğü 1369 yılına kadar Kıbrıs Kralı ve hak olarak elinde tuttuğu Kudüs Kralı. IV. Hugh'un ikinci oğlu, onun ikinci karısı Alice d'Ibelin'in ilk oğludur. Ayrıca 1346'da gençken Trablus Kontu unvanını aldı. Kıbrıs Kralı olarak bazı askeri başarılar elde etti, ancak üç şövalyesi tarafından öldürülmesiyle sonuçlanan iç anlaşmazlıklar nedeniyle planlarının çoğunu tamamlayamadı.

<span class="mw-page-title-main">Markab</span> Suriyeda kale

Markab, ayrıca Margat olarak da bilinir, Haçlı kalesi ve Hospitalier Şövalyeleri'nin en önemli kalelerinden biri olan Suriye'nin Baniyas yakınlarındaki bir kaledir. Yaklaşık 2 kilometre (1,2 mi) Akdeniz kıyısından uzaklıkta ve yaklaşık 6 kilometre (3,7 mi) Baniyas'ın güneyindedir.

Sigur Kalesi, Kıbrıs'ta bir Ortaçağ kalesiydi. Kale, 1391 yılında Cenevizliler'in Mağusa'yı fethinden sonra bir sınır kalesi olarak inşa edilmiştir. Konumu, Lefkoşa'dan Mağusa veya Larnaka kıyı limanlarına giden askerler için bir mola yeri olarak kolaylaştırıldı. Fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yer almaktadır. Adanın Venedikliler tarafından ele geçirilmesinden sonra kullanılmaz hale geldi ve günümüzde kalıntıları bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ayn Göz Muharebesi</span> 1187 Orta Çağ muharebesi

Ayn Göz (Cresson) Muharebesi, 1 Mayıs 1187'de "Ayn Göz (Cresson) Pınarı"nda Frenk ve Eyyubi güçleri arasında küçük bir muharebedir. Kaynağın kesin yeri bilinmemekle birlikte Nasıra civarında bulunmaktadır. Çatışma, iki ay sonra Hıttin Muharebesi'nde Kudüs Krallığı'nın kesin yenilgisinin başlangıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Garin de Montaigu</span> Fransız filozof (1200-1230)

Garin de Montaigu veya Pierre Guérin de Montaigu olarak da bilinen Guérin de Montaigu, 1207 ile 1228 yılları arasında hizmet veren, Hospitalier Şövalyelerinin on dördüncü Büyük Üstadı olan Auvergneli bir asilzadedir. 1206'daki Büyük Üstat Geoffroy le Rat'ın ölümünden sonra yerini aldı ve yerine Bertrand de Thessy geçmiştir.

Sur Tapınakçısı, Kıbrıslıların Vesikaları olarak bilinen Eski Fransızca kroniğini derleyen anonim 14. yüzyıl tarihçisinin geleneksel adıdır. Vesikalar, Kıbrıs hakkında yaklaşık 1315 ile 1320 yılları arasında yazılmıştır ve 1132'den 1309'a kadar Haçlı devletleri ve Kıbrıs Krallığı'nın tarihini ve Tapınakçıların 1314'teki duruşmalarını anlatmaktadır. Üç bölüme ayrılabilir ve derleyicinin orijinal çalışması olan üçüncüsü, Kudüs Krallığı'nın son yıllarına ilişkin en önemli kaynaktır ve 1291'de Akka'nın Fethi'ne ilişkin yalnızca iki görgü tanığının anlatımlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Koz Kalesi</span>

Koz Kalesi veya Kürşat Kalesi, Türkiye'nin Hatay ilinin Altınözü ilçesinde bulunan bir kaledir. Kale, Kuseyr Deresi'nin başladığı yerde küçük bir tepe üzerine kurulmuştur. Antakya Prensliği tarafından kesme taştan yaptırılmıştır. Kalenin eskiden kuzeyde bir kapısı bulunmaktaydı, ancak bu kapı artık mevcut değil ve kalenin doğu tarafı düzleştirilerek bazı orijinal ahırlar kaldı. Kalenin bazı burçları günümüze kadar ayakta kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Hugues (Kıbrıs kralı)</span>

IV. Hugh ; 31 Mart 1324'ten 24 Kasım 1358'e kadar Kıbrıs ve Kudüs kralıydı. Kıbrıslı Guy'un ve İbelinli Eschiva'nın oğluydu. Amcası II. Henri'nin yerine geçmiştir. 1358'de oğlu Peter lehine tahttan çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">III. Hugues (Kıbrıs kralı)</span>

III. Hugues, 1267'den itibaren Kıbrıs kralı ve 1268'den itibaren Kudüs kralı idi. Lüzinyanlar'a mensup Antakyalı soylu bir aileden gelen Hugues, birkaç yıl boyunca reşit olmayan Kıbrıs kralı II. Hugues ve Kudüs kralı Konradin'in naipliğini yaptı. Kuzeni Brienne kontu Hugues'in muhalefetine rağmen, her iki genç hükümdarın ölümü üzerine iki krallığın da tacını giydi.

<span class="mw-page-title-main">I. Joan (Kudüs kralı)</span>

I. Joan, 1284'ten 1285'e kadar Kıbrıs ve I. Carlo ile veraset savaşı içerisindeki Kudüs kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">IV. Onfroy de Toron</span>

IV. Onfroy de Toron, Kudüs Krallığı'nın baronuydu.