İçeriğe atla

Garo Mafyan

Garo Mafyan
Doğum24 Şubat 1951 (73 yaşında)
Erenköy, Kadıköy, İstanbul, Türkiye
TarzlarPop
MesleklerMüzisyen, besteci
ÇalgılarPiyano, org
Etkin yıllar1980-günümüz

Garo Mafyan (d. 24 Şubat 1951, İstanbul), Türkiye Ermenisi besteci ve aranjördür.

Yaşam öyküsü

24 Şubat 1951 tarihinde İstanbul Erenköy'de doğmuştur. Babası ve annesi birer müzisyen olan Mafyan 3,5 yaşından itibaren piyano eğitimi almaya başlamıştır. 1955 yılında ilk kez sahneye çıkarak bir resital vermiştir. İlkokulu Özel Erenköy Işık Koleji'nde okumuş, Ferdi Ştatzer ve Raşid Abed'den dersler almıştır. 1967 yılında konservatuvarın armoni, 1968 yılında da yüksek kısımlarından üstün başarı ile mezun olmuştur. 1969'da Selçuk Başar ile birlikte İstanbul Gelişim Orkestrası'nı kurarak cover dönemine damgasını vuran gruplardan biri olmuştur. 1980'de ise Gelişim stüdyosunu oluşturmuş ve ilk profesyonel albümünü aynı yıl içinde sırasıyla Zerrin Özer ve Tanju Okan ile yapmıştır. Türkiye'nin önde gelen müzik projelerinde, müzikallerde (Ajda Pekkan'ın Büyük Kabare Şov-1983, Gülriz Sururi-Engin Cezzar'ın Kabare-1984), eurovision elemelerinde (1982 Neco ile aranjör ve orkestra şefi, 1985'te MFÖ ile orkestra şefi, 1987'de Seyyal Taner ile aranjör ve orkestra şefi) önemli bir yer edinmiştir. Popüler müziğin darlık yıllarında önemli yorumcularla, gerek Türk bestecilerin gerekse yabancı bestecilerin şarkılarını düzenleyerek önemli bir açılım yaratmıştır. Sezen Aksu ile Ajda Pekkan'ın atbaşı gittiği bu yıllarda çoğu pop albümünü Selçuk Başar, Uğur Başar, Onno Tunç, Attila Özdemiroğlu ve Asım Ekren ile birlikte İstanbul Gelişim Stüdyosu'nda hazırlamıştır.

1980'lerde az da olsa popüler müzikte beste denemeleri olmuş; ancak asıl üretkenliği 1990'lardan sonra ortaya çıkmıştır. Türk pop müziğinin patladığı, genç yorumcuların belirmeye başladığı süreçte önemli bir misyonu üstlenerek gerek beste gerekse düzenlemeleri ile kendinden çok söz ettirmiştir. Her ne kadar bu üretkenliği çok eleştirilse de 1990'ların sonuna dek yüzlerce çalışmada hep O'nun adı öne çıkmıştır. Halis Bütünley ile oluşturdukları MB Stüdyosu bu süreçte çoğu gence kapılarını açmış; fakat Türk Pop Müziğinin kilometre taşları ile olan bağlantısı hiç kesilmemiştir. Ajda Pekkan, Barış Manço, İlhan İrem, Zerrin Özer, Nükhet Duru gibi devlerle aralıklarla albümler yapmıştır. Popüler müzik piyasasında olan çoğu ünlü onunla müzik dünyasına girmiştir. MFÖ, Ayşegül Aldinç, Leman Sam, Yonca Evcimik, Nalan, Bendeniz, Niran Ünsal, Reyhan Karaca, Tayfun, Jale, Kerim Tekin, Ozan Orhon, Taner, Burcu Güneş, Bora Gencer, Nadide Sultan, Aydın bunlardan bazılardır. Tek albümlük ya da kitleselleşememiş albümlerde de imzası olduğu gibi Erol Evgin, Emel Sayın, Yüksel Uzel, Zeki Müren, Serap Mutlu Akbulut ve Nükhet Duru ile Türk Sanat Müziği alanında; Gülden Karaböcek (1992-Kısmetse Olur, 1993-Kırgınım Anılara ve 1993-Hayrını Gör Albümleri), Mine Koşan (1991-Adım Gibi Biliyorum) ve Coşkun Sabah (1992-İsyanlardayım) ile Pop/Fantezi Müzik alanında çalışmalar yapmıştır.

2000'lerden itibaren Attila Özdemiroğlu ile birlikte İstanbul Gelişim Orkestrasını yeniden oluşturmuş ve hocalık yönünü ortaya çıkarak Bahçeşehir İstanbul Gelişim adıyla 2005 yılında açılan okulla genç müzisyenlere yön vermeye çalışmıştır. Son dönemde İzmir'e yerleşen sanatçı, TED İzmir Koleji Sanat Akademisi'nin genel koordinatörlüğünü ve müzik bölümü direktörlüğünü yürütmektedir.

Film müzikleri

Eurovision çalışmaları

  • 1981: Coşkun Demir - Miras (Söz & Müzik: Ali Kocatepe)
  • 1981: İbo & Grup Vize - Nerede O Eski Tangolar (Söz & Müzik: Olcayto Ahmet Tuğsuz)
  • 1982: Neco - Hani (Söz: Faik Tuğsuz - Müzik: Olcayto Ahmet Tuğsuz) (Temsil)
  • 1983: Coşkun Demir - Dön Bana (Söz: Karen Gerson - Müzik: Aydın Esen)
  • 1983: Hakan Sıvacı - Boğaziçi (Söz & Müzik: Salim Ağırbaş & Gürol Ağırbaş)
  • 1983: Vedat Sakman - Müzisyen (Söz & Müzik: Vedat Sakman)
  • 1984: Grup Sen, Ben, O - Mutluluk Dansı (Söz & Müzik: Semra Öztan)
  • 1984: Neco - Olmaz Olsun (Söz: Ayşe Irmak Manioğlu - Müzik: Selçuk Sun)
  • 1984: Neco - Tövbeliyim (Söz: Ayşe Irmak Manioğlu - Müzik: Selçuk Sun)
  • 1984: Nükhet Ruacan - Hayallerin Işığında (Söz: Aysel Gürel - Müzik: Arif Serdengeçti)
  • 1985: MFÖ - Diday Diday Day (Söz: Mazhar Alanson - Müzik: MFÖ) (Temsil)
  • 1985: Neco ve Nükhet Duru - Bir Sevgi Yeter (Söz: Ayşe Irmak Manioğlu - Müzik: Selmi Andak)
  • 1985: Neco ve Nükhet Duru - Boşver (Söz: Nükhet Duru - Müzik: Uğur Başar)
  • 1985: Neco ve Nükhet Duru - Sev (Söz & Müzik: Olcayto Ahmet Tuğsuz)
  • 1985: Neco ve Nükhet Duru - Yıllardan Sonra (Söz & Müzik: Olcayto Ahmet Tuğsuz)
  • 1985: Pınar Seyhun - Bakışlar (Söz: Tamer Aykaç & Pınar Seyhun - Müzik: Coşkun Ömer Göksel)
  • 1986: Seyyal Taner - Dünya (Söz & Müzik: Olcayto Ahmet Tuğsuz)
  • 1987: MFÖ - No Problem (Söz: Mazhar Alanson - Müzik: MFÖ)
  • 1987: Seyyal Taner ve Grup Lokomotif - Şarkım Sevgi Üstüne (Söz & Müzik: Olcayto Ahmet Tuğsuz) (Temsil)
  • 1988: İlhan İrem - Yurtta Barış Dünyada Barış (Söz & Müzik: İlhan İrem)
  • 1989: Fatih Erkoç - Bir Nostalji Bu (Söz: Aysel Gürel)
  • 1989: Jale ve Seden Kutlubay - Bir Fantastik Aşk (Söz: Aysel Gürel)
  • 1990: Grup Piramit - Bilinmeyen Bir Yerlerde (Söz-Müzik: Feyyaz Kuruş)
  • 1990: Sevingül Bahadır - Her Şey Müzik (Söz: Aysel Gürel)
  • 1992: Deniz Şafak Yaprak - İnanmam Ki (Söz & Müzik: Semra Öztan)
  • 1992: Ercüment Vural ve Melis Sökmen - Dön Geri (Söz: Nurhan Gürdil - Müzik: Tolga Gürdil)
  • 1995: Elif Ersoy - Bana Şans Dile (Söz: Zeynep Talu)

Çalıştığı albümler

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">MFÖ</span> Türk pop ve rock müzik grubu (1971–2023)

Mazhar Fuat Özkan, kısaca MFÖ, Türk pop ve rock müzik grubu. Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur'dan oluşmaktadır. 1984 yılında çıkardıkları Ele Güne Karşı Yapayalnız ile müzik hayatlarına başlayan grup; bu albümdeki "Ele Güne Karşı", "Güllerin İçinden", "Bu Sabah Yağmur Var İstanbul'da", "Yalnızlık Ömür Boyu" gibi şarkılarla dikkat çekti. 1985 ve 1988 yıllarında sırasıyla "Diday Diday Day" ve "Sufi" şarkılarıyla Türkiye'yi Eurovision şarkı yarışmasında temsil ettiler.

Onno Tunç, asıl adıyla Ohannes Tunçboyacıyan,, Türkiye Ermenisi müzisyen ve bestecidir. Hazırladığı düzenleme ve bestelerle 1980'ler ve 1990'larda Türk pop müziğinin öne çıkan isimlerinden biriydi. 1945, Bir Zamanlar Deli Gönlüm, Sen Ağlama, Git, Geri Dön, Değer mi, Hadi Bakalım, Gir Kanıma, Vurulmuşum Sana, Şinanay, Seni İstiyorum, Şov Yapma, Olay Olay, İyisin ve Ben Yoldan Gönüllü Çıktım gibi bestelerle Türk müzik tarihindeki öne çıkan isimlerden biri hâline gelmiştir.

Klips ve Onlar, 1986 yılında Türkiye'yi Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil eden müzik grubudur. 53 puanla Türkiye 9. olmuştur. Ayrıca 3 Aralık 1987'de "Halley" albümünü çıkarmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Esin Engin</span> Türk besteci, aranjör, şarkıcı, orkestra şefi ve müzisyen

Esin Engin,, Türk besteci, aranjör, şarkıcı, orkestra şefi ve müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Seyyal Taner</span> Türk ses sanatçısı

Seyyal Taner, Türk şarkıcı ve oyuncudur. Türk pop müziği ve Türk rock müziğine getirdiği renkli yelpazesi ile sahnelere farklılık getirmiş, sadece şarkı söyleyen vokalistlerin aksine, dönemin koşullarında bir ilki gerçekleştirerek dansçılarıyla çıkıp hem dans edip hem şarkı söyleyebilmiş, alaturka gazino kültürüne rock müziğini getirmiş, sesiyle ve ilginç kıyafetleriyle de dikkat çekmiştir. Türk pop-rock müziğinin yerinde duramayan, asi, sıra dışı ve cesur şarkıcısı olarak bilinir ve dönemin basını kendisine yerli Tina Turner lakabını takmıştır. Babası Farsçada "akıcı olan" anlamına gelen Seyyal ismini vermiştir.

<i>Söz Vermiş Şarkılar</i> Murathan Munganın eserlerinden oluşan çeşitli sanatçıların yer aldığı albüm

Söz Vermiş Şarkılar, tüm sözlerin Murathan Mungan'a ait olduğu şarkılardan oluşan bir derleme albümdür. Albümdeki her şarkı farklı bir sanatçı tarafından seslendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Güner</span> Türk müzisyen ve gitarist

Aziz Fuat Güner, Türk müzisyen, gitarist, Türk pop-rock müziğinin en önemli gruplarından MFÖ'nün üyesidir.

<i>Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finallerinde Selmi Andak Besteleri</i> (1975 - 1995)

Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finallerinde Selmi Andak Besteleri , Selmi Andak'ın 1975 - 1995 yılları arasında Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finalleri için hazırlamış olduğu bestelerden oluşan albüm.

<span class="mw-page-title-main">Aysel Gürel</span> Türk söz yazarı ve oyuncu

Gönül Aysel Gürel, Türk söz yazarı, şair, oyuncu ve edebiyat öğretmenidir. Sinema oyuncusu Müjde Ar ile sinema ve tiyatro oyuncusu Mehtap Ar'ın annesidir. Yakın çevresinde "Deli Aysel" olarak bilinirdi.

<i>Çınar Vol. I</i>

Çınar, Aysel Gürel şarkılarından oluşan saygı albümü. Gürel'in ölümünden yaklaşık iki ay sonra yayınlanan albümde Sezen Aksu, Zerrin Özer, Nilüfer gibi birçok ismin yorumladığı Aysel Gürel şarkıları yer almaktadır.

Ümit Sayın, Türk şarkıcı-şarkı yazarı.

<i>Onno Tunç Şarkıları</i> Onno Tunçun anısına düzenlenen albüm

Onno Tunç Şarkıları, müzik sanatçısı Onno Tunç'un ölümünün on birinci yılı anısına özel olarak hazırlanan saygı albümü. Sezen Aksu yönetmenliğinde hazırlanan bu albümde pek çok sanatçı kendi seçtikleri Onno Tunç şarkılarını seslendirdi.

Türk söz yazarı Aysel Gürel tarafından sözleri yazılan şarkıların listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Atasoy</span>

Orhan Atasoy, Türk müzisyen. 1993 yılında yayınladığı Gemiler şarkısı ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">DMC</span> Türk müzik şirketi

Doğan Music Company ya da bilinen adıyla DMC, 2000 yılında İstanbul'da kurulmuş Doğan Holding'e bağlı bir albüm yapım şirketidir. 2017 yılsonu verileriyle, müzik sektöründe CD satışlarında %25, radyo ve televizyon müzik listelerinde %42 ve dijital satışlarda %48 pazar payına sahip olan DMC, Türkiye'nin en çok kazanan müzik şirketlerinden biridir.

<i>Şarkım Sevgi Üstüne-Une Melodie</i> (45lik)

Şarkım Sevgi Üstüne-Une Melodie , Seyyal Taner'in 1987 senesinde yayınladığı yedinci ve son 45'liğidir. 45'liğin bir yüzünde "Şarkım Sevgi Üstüne" yer alırken diğer yüzünde ise parçanın Fransızca versiyonu "Une Melodie" yer almaktadır. Parçanın sözü ve müziği Olcayto Ahmet Tuğsuz'a, düzenlemesi ise Garo Mafyan'a aittir. Seyyal Taner, Grup Lokomotif ile birlikte, "Şarkım Sevgi Üstüne" ile Türkiye Finalleri'nde birinci olup, Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanmıştır. 9 mayıs 1987 tarihinde Brüksel'de gerçekleştirilen yarışmada "Şarkım Sevgi Üstüne" puan alamayıp, 22. olmuştur.

"Naciye", Seyyal Taner'in müzik kariyerinde ün yapmasını sağlamış ilk şarkısıdır. Şarkı 1981 yılında çıkmış olmasına karşın plağı ve kaseti yoktur. Şarkı ancak 1987 yılında Leyla albümünde yayınlandı. Olcaytu Ahmet Tuğsuz tarafından yazılmış ve bestelenmiştir. Klibi bulunmayan şarkının, TRT'de aynı isimli şarkıyı seslendirirken klibi çekilmiştir. Müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler toplamıştır. Şarkı dönemin "Türkçe Top" listesinde 1 numaraya ulaştı. Şarkıya Ossi Müzik tarafından yayınlanan En İyileriyle Seyyal Taner 2 albümünde yeniden yer verilmiştir.

Ülkü Aker, Türk şarkı sözü yazarıdır. Türkçe sözlerini yazdığı onlarca şarkıyı Türk pop müziği ve Türk halk müziğine kazandırmıştır. Şarkıları büyük ilgi görmüştür.

<i>Teleskop</i> (televizyon programı)

Teleskop, İzzet Öz ve Nilgün Akça'nun sunduğu 14 Şubat 1982 tarihinden 23 Ocak 1983 tarihine kadar TRT 1 kanalında yayınlanan Türk müzik-dans programıdır. Bir yıl süren program rock, anadolu rock, pop ve fantezi gibi müzik türlerini seslendiren sanatçıların performanslarına yer verildi. Ayrıca programda stilist, koreograf, ressam, fotoğrafçı ve çeşitli dans ile bale gruplarının performanslarına da yer verilmiştir. Programın sunucusu İzzet Öz, Saip Ertem ile birlikte programın yapımcılığını ve yönetmenliğini yapmıştır. 1982 yılında Turgut Berkes'in resimleriyle ve MFÖ'nün programa özel yaptığı müzik ile Türkiye'de özel jenerik müziği yapılmış ilk programdır.

Bu madde, kayda değer Türk pop şarkıcıların bir listesini içermektedir.