İçeriğe atla

Garnizon rasyonu

Garnizon rasyonu, askerî personelin beslenmesine yönelik askerî gıda türüdür. Bu terim çoğunlukla tarihi ordularla ilgili olarak kullanılır.

Garnizon rasyonu, askerî personelin beslenmesine yönelik askerî gıda türüdür.[1] Bu terim çoğunlukla tarihi ordularla ilgili olarak kullanılır. Beslenme ve askerî lojistik hakkındaki modern düşünce günümüzde genellikle çok farklıdır. Geleneksel olarak, bir ordunun garnizon payı oldukça basittir ve genellikle temel beslenme için yetersizdi.[2] Garnizon rasyonuna bir askerin sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün dahildir.[3]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İnzibat</span>

İnzibat, askerî polise verilen isimdir. İnzibatların başlıca görevi ordudaki düzeni sağlamaktır. Askerî inzibatlar son derece tertipli ve düzenli askerler arasından seçilirler.

<span class="mw-page-title-main">Askeriye</span> öncelikli olarak savaşa hazırlanmak ve savaşı yürütmekle görevli kurum

Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Garnizon</span>

İçinde ve civarında yerleşmiş kıta, kışla, karargâh, askerî kasaba, askerî birlik, askerî lise, harp akademisi veya askeri kurum bulunan meskûn yer­lere gar­nizon denilir. Garnizon komutanlıklarının sorumluluk alanına göre ve genellikle sınırları kent ya da belediye sınırlarıyla saptanan bölgelerdir.
Garnizon sözcüğü Türkçeye Fransızcadan girmiştir, savunma amaçlı olarak bir kente veya kaleye yerleştirilen askerî birlik anlamındadır.
Garnizon genellikle bir şehir, kasaba, kale, gemi veya başka türlerde olabilir. "Garnizon kasabası", yakınında askerî üs olan herhangi bir kasaba için ortak bir ifadedir. Terim şimdi genellikle bir askerî üs veya müstahkem askeri karargâh oluşturan belirli tesisler için geçerlidir.

Eyalet askerleri, başlıca topraklı veya tımarlı sipahi olarak adlandırılan süvarilerle; yaya, müsellem, azab ve akıncılardan oluşan askerî bir sınıftı. Osmanlı ordusunun önemli bir kısmını oluşturan Türk ve Müslüman askerlerden oluşmaktaydı. Bu askerler yeniçerilere göre daha üst düzey sayılmış ve daha fazla gelir elde etmiştir. Bu sınıfa dahil askerler de gördükleri hizmetlere göre, azablar, sekban ve tüfekçiler, icareliler, lağımcılar ve müsellemler olmak üzere beş gruba ayrılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Kahvaltı</span>

Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği gibi bir öğündür. Sabah tüketilen, günün ilk öğünüdür. Genellikle hafif gıdaların tüketilmesi tercih edilir. Türk kültüründe kahvaltıdan sonra kahve içme geleneği var olduğundan, kahveden önce yenen anlamına gelen kahve altı sözünden oluşmuş bir sözcüktür.

<span class="mw-page-title-main">Mola</span> zaman aralığı

İşyerinde ara verme veya mola, bir çalışanın işinden izin almasına izin verildiği çalışma saatlerinde geçen süredir. Farklı mola türleri vardır, uzunluğa ve işverenin politikalarına bağlı olarak mola ödenebilir veya ödenmeyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Öğün</span>

Öğün; gün içerisinde düzenli olarak yemek yenilen belirli vakitlerden her biri ve bu vakitlerde yenen yemekler. Pek çok kültürde kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere 3 ana öğün bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Fransız mutfağı</span> maestro

Fransız mutfağı, Fransa'da geliştirilmiş, zenginliği ve çeşitliliğiyle ünlü, yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkaran bir ulusal mutfaktır. Fransız mutfağının kökeni Orta Çağına uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Ana yemek</span>

Ana yemek, birden fazla çeşit yemekten oluşan öğünlerde temel yemek. Genellikle öğündeki en ağır ve en doyurucu yemektir. Çoğunlukla salata ve çorba sonrasında, tatlıdan önce gelir.

<span class="mw-page-title-main">Harp akademisi</span> kurmay subay yetiştiren üniversite düzeyinde eğitim-öğretim veren kurum

Harp akademisi, askeri üniversite veya subay akademisi, bir ülkenin kara kuvvetleri, deniz, hava kuvvetleri, ayrıca sınır kontrolü, sınır muhafızı, sahil güvenliği için kurmay subay yetiştiren üniversite düzeyinde eğitim-öğretim veren devlet üniversitesi kapsamındaki kurum. Askerî lise ve askerî kolej'in üst bir biçimidir. Eğitim genellikle askerî bir ortamda verilmektedir. Deniz kuvvetleri, hava kuvvetleri, hava savunma ve sahil güvenlik için ayrıca deniz akademisi, hava kuvvetleri akademisi ve sahil güvenlik akademisi eğitim vermekdedir.

<span class="mw-page-title-main">Kore mutfağı</span>

Kore mutfağı, Kore Yarımadası ve Güney Mançurya'daki eski tarım ve göçebe geleneklerinin doğal çevre ve farklı kültürel eğilimlerin karmaşık bir etkileşim yoluyla gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev adına Askerî Enstitü</span> Azerbaycanda Askeri lisans eğitimi veren üniversite

Haydar Aliyev Azerbaycan Yüksek Harp Okulu Azerbaycan'da askerî subay eğitimi veren askerî okuldur. 1939 yılında kurulmuştur. 2001 yılında Azerbaycan'ın eski cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in fermanı ile Azerbaycan Yüksek Harp Okulu adı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Öğle yemeği</span> genellikle gün ortası yenen yemek

Öğle yemeği, öğle saatlerinde yenilen, genellikle günün ikinci öğünü olarak tercih edilen yemek. Yaygın olarak ikindi yemeği ve akşam yemeği'nden önceye tesadüf eder. Aydınlatma araçlarının gelişmesi ve Sanayi Devrimi ile şekillenen uzun çalışma saatleri ile birlikte yemek alışkanlıkları değişmiş ve günde 3 öğün tüketilmeye başlanmış, öğle yemeği kültürü oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Akşam yemeği</span>

Akşam yemeği, öğleden sonra ya da akşam saatlerine denk gelen öğün. Genellikle öğle yemeği ve ikindi çayından sonra alınır.

<span class="mw-page-title-main">Brunch</span>

Kahvaltı ve öğle yemeği, kahvaltı ve öğle yemeğinin bir birleşimidir ve düzenli olarak servis edilen bir tür alkollü içecek içerir. Bu kelime, kahvaltı ve öğle yemeğinin bir karışımıdır. Brunch, 19. yüzyılın sonlarında İngiltere’de ortaya çıktı ve 1930’larda Amerika’da popüler oldu.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gıda</span> Askerî personelin beslenmesine yönelik yiyecekler

Askerî gıda, askerî personelin beslenmesine yönelik yiyeceklerdir. Askerî rasyon türleri arasında kumanya ve garnizon rasyonu bulunur. Beslenme kanununa göre bir askerin sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün, gerektiğinde de iki ara öğün beslenmesi gerekiyor.

<span class="mw-page-title-main">Nopalito</span>

Nopalito, dikenli armut kaktüsünün (Opuntia) pedleri olarak adlandırılan doğal olarak düz gövdeleri olan doğranmış nopallar ile yapılan bir yemektir. Taze, şişelenmiş veya konserve halinde ve sıklıkla olmasa da kurutulurlar. Hafif ekşimsi bir tada ve gevrek, zamklı bir dokuya sahiptirler. Nopalito genellikle kahvaltıda yumurta ile, öğle ve akşam yemekleri olarak salata ve çorbalarla birlikte yenir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda mutfağı</span> Pişirme tarzı

Hollanda mutfağı, Hollanda'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Ülkenin mutfağı, Avrupa Ovası'nın verimli Kuzey Denizi nehir deltasındaki konumu ile şekillenmekte, bu da balıkçılık, çiftçilik ve deniz üzerinden ticarete, eski sömürge imparatorluğuna ve baharat ticaretine yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Macar mutfağı</span> Macaristanın mutfak gelenekleri

Macar mutfağı, Macaristan ulusunun ve onun birincil etnik grubu olan Macarların mutfağının karakteristik özelliklerini ortaya koyar. Geleneksel Macar yemekleri öncelikle et, mevsim sebzeleri, meyveler, ekmek, süt ürünleri ve peynirlere dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Revan Kuşatması (1724)</span>

Revan Kuşatması, 1723-1727 Osmanlı-İran Savaşı'nda evre, Ahmed Arifî Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun Safevî Devleti'nin elindeki Revan kalesini 24 Haziran-28 Eylül 1724 tarihleri arasında kuşatarak büyük bir zafer sonunda ele geçirmesiyle sonuçlanan askerî mücadele.