İçeriğe atla

Garip (film)

Garip
"Garip" filminin afişi
YönetmenMemduh Ün
YapımcıOsman F. Seden, Memduh Ün
SenaristMemduh Ün
Fatma Girik
Bülent Oran[1]
Hikâye (eser)Esen Günay
OyuncularKemal Sunal
Ece Alton
Nilgün Saraylı
Fatoş Sezer
Reha Yurdakul
Sevil Üstekin
Aslan Altın
Tuncer Sevi
Necdet Yakın
Osman F. Seden
Adem Taşay
Hikmet Gül
MüzikCahit Berkay
Görüntü yönetmeniOrhan Oğuz
StüdyoUğur Film
CinsiSinema filmi
TürüDram, Komedi
RenkRenkli, 35 mm
Yapım yılı1986
Çıkış tarih(ler)iEkim 1986
Süre96 dakika
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Garip, Memduh Ün'ün yönetmenliğini yaptığı 1986 yapımı Türk filmi. Film normal bir şekilde Amerikan filmi the Kid 1921 ve Mısır filmi Yasmin filmine dayanıyordu.[2]

Konu

Yeşilçam'ın futbol kökenli sinemacılarından Memduh Ün'ün filminde Kemal Sunal geçinmek için ne iş olsa yapan futbol meraklısı, Beşiktaş'a aşık, kara kartallı kasketini başından eksik etmeyen bir gençtir. Ekmeğini taştan çıkartan delikanlı, Galatasaraylı bir arkadaşına ait olmasına karşın siyah-beyaz renklerde boyadığı sandalın içinde, kundakta bir bebek bulur. Defalarca denemesine karşın bebeği kimseye bırakamayınca, yanına alır, sevgiyle büyütür. Kemal Sunal, bebeğin altını değiştirirken, Erkek sandığı bebeğin kız olduğunu görür ayrıca, Sen Galatasaraylısın galiba, onlar da hemen su koyverirler ya da bebek ağlayınca, "Tamam sen kesin Galatasaraylısın, onlar da çok ağlar" demektedir. Büyüyünce cin gibi kız olur bu ufaklık ancak babasının telkinleri doğrultusunda Galatasaraylıdır. Baba-kız birlikte maça giderler. İkisi beraber para kazanmak için değişik yöntemler denerler daha sonra ev sahibi onları evden atınca Fatoş Kemal'e sen mızıka çal çok para kazancaz deyip oynamaya başlar o sırada oradan geçen film yapımcısı Fatoş'u çok beğenince bir anda film sektörüne girerler ve çok zengin olurlar e haliyle böyle olunca onu yıllar önce yeğeni Nesrin'e zorla bıraktıttıran gerçek babası onu almaya gelir Fatoş gitmek istemez ancak dava sonunda hakim kararı dolayısıyla Fatoş gerçek babasına verilir. Kemal bu duruma çok üzülür ama elinden bir şey gelmez ta ki Fatoş kendini inşaattan atmaya kalkıncaya kadar gerçek babası kızının hayatı için onu tekrar Kemal'e verir ve filmin sonunda Nesrin ile Kemal evlenir.

Oyuncular

Kaynakça

  1. ^ "Garip". sinematurk. 1 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2013. 
  2. ^ "Sinematürk' te Garip filmi". 7 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Yedi Bela Hüsnü</i> 1982 yapımı Türk komedi filmi

Yedi Bela Hüsnü; 1982 yapımı, Kemal Sunal'ın başrolde oynadığı ve Natuk Baytan'ın yönettiği komedi filmi.

<i>Kapıcılar Kralı</i> 1976 yapımı Türk filmi

Kapıcılar Kralı, yönetmenliğini Zeki Ökten'in yaptığı, senaryosunu Umur Bugay'ın yazdığı, başrollerinde Kemal Sunal, Sevda Ferdağ, Bilge Zobu ve Sevil Üstekin'in yer aldığı 1976 yapımı Türk filmidir. Film, 1975 yılında çekilen Hanzo ve Şaşkın Damat filmlerinden sonra Zeki Ökten ve Kemal Sunal'ın üçüncü ortak çalışmasıdır. Türk sinema sanatçısı Kemal Sunal'ın kariyerindeki en unutulmaz filmlerinden biri olarak kabul edilen Kapıcılar Kralı, 14. Altın Portakal Film Festivali'nde Kemal Sunal'a En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandırarak kariyerindeki ilk büyük ödülünü almasını sağlamış ve bu ödülü "bir komedi filmiyle kazanan ilk oyuncu" olmuştur.

<i>Salako</i> Kemal Sunalın başrolündeki 1974 yapımı film

Salako, Kemal Sunal ve Meral Zeren'in başrolde oynadığı 1974 yapımı film. Filmin yönetmeni Atıf Yılmaz, senaryo yazarı Sadık Şendil'dir. Film Kemal Sunal'ın başrol oynadığı ilk filmdir.

<i>Şark Bülbülü</i> 1979 yapımı Türk komedi filmi

Şark Bülbülü, yönetmenliğini Kartal Tibet'in yaptığı, senaryosunu İhsan Yüce'nin kaleme aldığı ve yapımcılığını Selim Soydan 'ın üstlendiği 1979 yapımı komedi türündeki Türk sinema filmidir.

<i>Yüz Numaralı Adam</i> 1979 yapımı Türk filmi

Yüz Numaralı Adam, senaryo yazarlığı ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği, 1978 yapımı Türk filmidir. Güldürü türündeki bu filmin başrollerini Kemal Sunal ve Oya Aydoğan paylaşmıştır.

<i>Tokatçı</i> Kemal Sunal filmi

Tokatçı, 1983 yapımı başrolde Kemal Sunal'ın oynadığı, Natuk Baytan'ın yönettiği Türk komedi filmidir.

<i>Köşeyi Dönen Adam</i>

Köşeyi Dönen Adam, Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1978 yapımı siyasi içerikli komedi filmi. Senaryosu Müjdat Gezen'in 1974 yılında yazdığı Eşeğin Karnındaki Elmas isimli romanından Umur Bugay tarafından uyarlanmıştır.

<i>Ortadirek Şaban</i> Kemal Sunal Filmi

Ortadirek Şaban, başrolünde Kemal Sunal'ın oynadığı 1984 yapımı komedi filmi. Filmde “Adnan Bıçakçı” karakteri ile Türk kökenli Suudi iş insanı ve milyarder Adnan Kaşıkçı'ya gönderme yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ünal Gürel</span> Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı (1935–2002)

Ünal Gürel, Türk sinema oyuncusu ve seslendirme sanatçısı.

<i>Atla Gel Şaban</i> Natuk Baytanın yönettiği 1984 yapımı Türk filmi

Atla Gel Şaban, yönetmenliğini Natuk Baytan'ın yaptığı, 1984 yapımı Türk komedi filmidir. Filmin başrollerini Kemal Sunal ve Nevra Serezli paylaşmıştır.

<i>Bekçiler Kralı</i>

Bekçiler Kralı, 1979 yapımı Türk filmi. Osman F. Seden'in yönetmenliğini yaptığı filmde Kemal Sunal, Semra Türel, Reha Yurdakul rol almıştır

<i>Dokunmayın Şabanıma</i>

Dokunmayın Şabanıma, 1979 yılında, Osman Fahir Seden tarafından kaleme alınmış ve yönetilmiş bir güldürü filmidir. Baş rollerde Kemal Sunal, Ahu Tuğba, Ercan Yazgan, Reha Yurdakul ve Halit Akçatepe yer almaktadır.

<i>Avare Mustafa</i>

Avare Mustafa, 1961 yılı yapımlı bir Memduh Ün filmi.

<i>Polizei</i> (film) 1988 yapımı Türk-Alman ortak filmi

Polizei, yönetmenliğini Şerif Gören'in yaptığı Kemal Sunal'ın başrolde oynadığı Türkiye yapımı film. Almanya'da disiplinin konu edildiği filmde, Türklerin gurbette yaşadığı sıkıntılara da yer verilmekte ve çoğu sahnede göndermeler yapılmaktadır.

<i>Yalancı Yarim</i> (film) 1973 yapımı Türk komedi filmi

Yalancı Yarim, Ertem Eğilmez tarafından çekilen 1973 yapımı Türk komedi filmi.

<i>Avanak Apti</i> 1978 yapımı Türk filmi

Avanak Apti 1978 yapımı Türk komedi filmi. Başrollerini Kemal Sunal ve Ayşen Gruda paylaşmıştır. Filmin yönetmeni Natuk Baytan, senaristi ise Suavi Sualp'tır.

<i>Umudumuz Şaban</i>

Umudumuz Şaban, 1979 yapımı bir Kartal Tibet filmi.

<i>Devlet Kuşu</i> (film) 1980 yapımı Türk filmi

Devlet Kuşu, Orhan Kemal'in aynı adlı kitabından uyarlanan 1980 yapımı bir Türk filmidir. Senaryosunu Orhan Aksoy'un yazdığı filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini ise Memduh Ün üstlenmiştir. Film komedinin yanında dram öğeleri de içerir. 1961 yapımı Avare Mustafa filminin yeniden çevrimidir. Bu filmi de Memduh Ün çekmişti.

<i>Üç Kağıtçı</i> (film) film

Üçkağıtçı; Kemal Sunal, Ülkü Özen, Turgut Özatay, Nizam Ergüden, Ali Şen ve Reha Yurdakul'un oynadığı, 1981 yapımı Türk filmidir.

<i>Üç Arkadaş</i> (film, 1971)

Üç Arkadaş, 1971 tarihli Türk sinema filmi. 1958 yılında yine Memduh Ün tarafından çekilen Üç Arkadaş filminin ikinci sinema uyarlamasıdır.