İçeriğe atla

Gargarenler

Kuzey Kafkasya'daki Gargarlılar ("Gargari"), Henry Teesdale'in Antik Roma İmparatorluğu haritasından bir kesit.

Gargarenler veya Gargareanlar (Yunanca: Γαργαρείς Gargareis), Yunan mitolojisinde tamamı erkeklerden oluşan bir topluluktu. Amazonlara komşuydular. Her iki topluluğun da üremesini sağlamak için Amazonlar ve Gargarenler her yıl çiftleşmek üzere bir araya geliyorlardı. Amazonlar kız çocukları büyütüp savaşçı olarak yetiştiriyorlardı. Erkek çocukları ise Gargarenlere veriyorlardı.[1]

Antik Yunan coğrafyacısı Strabon'a göre, Gargarenler Kafkas Dağaları'nın kuzey eteklerinde yerleşik bir topluluktu. Bazı bilim adamları onları Ğalğaylarla (İnguşlar) ilişkilendirmiştir.[2][3][4] Gargarenlerin Strabon'un Gargarenlerin "Ğalğa-çuv"daki (İnguşetya) yaşadığı görüşü, Profesör E. Krupnov'a göre, arkeolojik, antropolojik ve etnografik verilerle doğrulanmaktadır.[5] Gaius Plinius Secundus da aynı şekilde Gargarenleri Kafkas Dağları'nın kuzeyinde konumlandırmış, ancak onları "Gegar" olarak anmıştır.[6]

Kaynakça

  1. ^ Strabo, Geography, Bk. 11, Ch. 5, Sec. 1
  2. ^ Julius von Klaproth (1812). Reise in Den Kaukasus Und Nach Georgien Unternommen in Den Jahren 1807 Und 1808 (german). Halle und Berlin. ss. 650-651. 
  3. ^ А.И. Робакидзе (1968). Кавказский этнографический сборник. Очерки этнографии Горной Ингушетии (Rusça). Тбилиси: Мецниереба. ss. 15, 27, 204. 7 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2024. 
  4. ^ Adrienne Mayor (2016). The Amazons: Lives and Legends of Warrior Women across the Ancient World. Princeton University Press. s. 361. ISBN 9780691170275. 12 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2024. 
  5. ^ Е.И. Крупнов (1971). Средневековая Ингушетия [Medieval Ingushetia] (Rusça). Москва: Наука. s. 26. 25 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2024. 
  6. ^ Латышев В.В. Известия древних писателей греческих и латинских о Скифии и Кавказе, т. 1, Греческие писатели, СПб, 1890; т.2, Латинские писатели, вып.1, СПб, 1904, вып.2, СПб, 1906; Крупнов Е. И. Ук.соч., page.25.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kumuklar</span> Türk etnik grubu

Kumuklar, veya Kumuk Türkleri, Dağıstan, Çeçenya ve Kuzey Osetya'nın yerlisi bir Türk halkıdır Kuzey Kafkasya'daki Türkler arasında en kalabalık olanlardır. 1930'lara kadar Kuzey Kafkasya halkları arasında Kumukça lingua franca olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ufa</span> Rusyada şehir

Ufa (Rusça: Уфа, romanize: Ufa, Rusça telaffuz: [ʊˈfa]; Başkurtça: Өфө, romanize: Öfö,

<span class="mw-page-title-main">Tofalar</span> Sibiryanın İrkutsk Oblastında yaşayan Türk halkı

Tofalar veya eski literatürde bilinen isimleri ile Karagaslar, Sibirya'nın İrkutsk Oblastı'nda yaşayan Türk halkı. Halk, kökensel, dilsel ve kültürel açıdan Tuva'nın doğusu ile benzemektedir. Çok eskiden Tuva'dan ayrılmış Tuba Türkleri sanılmaktadır. Türk dillerinde f harfi kullanılmamaktadır, bu yüzden bu ad yabancı olanlar tarafından söylenmiş ve Toba kelimesinden bozmadır.

<span class="mw-page-title-main">Amazonlar</span>

Amazonlar, klasik ve Yunan mitolojisinde tamamen kadın savaşçılardan oluşan tarihi bir ulus. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in hemen kuzeyinde Avçala bölgesinde Demir Çağından kalma Zemo Avçala Mezarı, bugüne kadar ortaya çıkarılmış en eski Amazon kadın mezarı olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni hipotezi</span>

Ermeni hipotezi, Proto-Hint-Avrupa halkının anavatanın "Anadolu'nun doğusu, Kuzey Mezopotamya ve Kafkaslar'ın güney kısımlarında" yer aldığını ve Proto-Hint-Avrupa dilinin (PHA) MÖ 5.-4. milenyum civarında bu bölgelerde konuşulduğunu öne süren bir hipotezdir. Varsayım, Gürcü Tamaz V. Gamkrelidze ile Rus dilbilimci Vyaçeslav İvanov tarafından 1985 yılında öne sürülmüştür. Terimde geçen "Ermeni" ismi, bir toponim olan Ermeni Yaylaları'na atıfta bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arjaan</span>

Arjaan veya Arzhan, Rusya'nın Krasnoyarsk Krayı'nda ve hemen güneyindeki Tuva Cumhuriyeti'nde bulunmuş, MÖ 9. ve MÖ 8. yüzyıllarda inşa edildiği düşünülen İskitlere ait kurganlarının bulunduğu arkeolojik alandır.

Leonid Potapov, Rus etnograf, Türkolog. Tarih bilimi doktoru, profesör. Altaylar, Şorlar, Hakaslar, Tıvalar ve Güney Sibirya'nın öteki toplumlarının tarih ve kültürleri üzerine çalışan bilim kişisi. Birçok ödülün sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan kültürü</span>

Azerbaycan kültürü Azerbaycan'da yaşayan halkların ve Azerbaycan tarihinde yer alan devletlerin kültürü. Bölgede yaşanan siyasi ve askeri olaylar ve Azerbaycan'ın Doğu ve Batı arasında yerleşmesi kültürün gelişimini etkileyen temel faktörlerdir. Azerbaycan Doğu Avrupa ve Batı Asya'dadır ve Avrupa Konseyi üyesidir.

Çabaş dağı, Tuva Cumhuriyeti'nin Sütgöl bölgesi kuzeyinde ile Hakasyanın güneydoğusunda dağ.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Osetya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Kuzey Osetya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Sovyetler Birliği'ne bağlı özerk bir cumhuriyetti. 1936 yılından 1993 yılına kadar varlığını sürdürmüştür. 1994 yılında Rusya'ya bağlanıp Kuzey Osetya-Alanya adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Syarhey Rassadzin</span>

Syarhey Yauhenaviç Rassadzin ya da Rusça adı ile Sergey Yevgenyeviç Rassadin, - Beyaz Rus tarihçi, arkeolog, bilim insanı, tarih bilimleri doktoru, profesör.

<span class="mw-page-title-main">Tatyana Mokşanova</span>

Tatyana Mokşanova Erzyan, şair çevirmen ve Rus Yazarlar Birliği üyesidir. Mordovya Cumhuriyeti Genç Yazarlar Cumhurbaşkanlığı Ödülünü kazanmıştır (2006).

Kasoglar veya Kaşaklar, Çerkeslerin ataları olan, Rus kroniklerinde ve Arap, Bizans, Gürcü, Ermeni ve Orta Çağ'ın diğer tarihî ve coğrafî kaynaklarında sıklıkla bulunan bir kuzeybatı Kafkas kavmi.

<span class="mw-page-title-main">İçkerin Savaşı</span>

İçkerin Savaşı Mayıs-Haziran 1842’de İçkerin ormanında, Kozhalg-Duk tepesinde Çeçenistan'daki Shuani köyü, General Grabbe komutasındaki Rus birlikleri arasında İçkerin Savaşı, İçkerya generallerinin komutasındaki Çeçen birlikleri Shuaib Centoroevsky ve Ullubiy-Mulla Aukhovsky. Rus birliklerinin harekâtının amacı aul Dargo’yu yok etmekti. Ancak, müfreze kaleye ulaşamadı, ağır kayıplar nedeniyle Grabbe geri çekilmek zorunda kaldı.

Sergei Grigorievich Klyashtorny - Belarus kökenli Sovyet ve Rus doğubilimcisi. Tarih bilimleri doktoru, profesör.

<span class="mw-page-title-main">Kürdemir Muharebesi</span>

Kürdemir Muharebesi, 7-10 Temmuz 1918 tarihleri arasında, Osmanlı-Azerbaycan koalisyon kuvvetleri ile Stepan Şaumyan liderliğindeki Bakü Komünü birlikleri arasında Kürdemir'in kontrolü uğrunda yapılan muharebedir. Kürdemir istasyonu Transkafkasya Demiryolunun Bakü yolu üzerindeki en önemli stratejik noktasıydı. 10 Temmuz'da, Bakü'ye ilerleyen Kafkas İslam Ordusu ve Azerbaycan Millî Ordusu birlikleri Kürdemir'i ele geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Velyaminovski Kuşatması</span>

Velyaminovski Kuşatması, 12 Mart 1840 gecesi Rus-Çerkes Savaşı sırasında gerçekleşti. Çerkesler sabah namazından sonra kaleye saldırdılar ve yedi buçuk saat sonra kale düştü.

<span class="mw-page-title-main">Anapa Kuşatması (1791)</span>

Anapa kuşatması 22 Haziran (E.U.) 1791'de Rus İmparatorluğu'nun Anapa kalesine saldırmasıyla gerçekleşen bir kuşatmadır. Kaleyi Çerkes ordularına kumandanlık eden İmam Mansur ve Osmanlı paşası İpeklizade Mustafa Paşa savunmaya çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Talkhig Şalinski</span>

Talkhig Şalinski - Kuzey Kafkasya İmamlığı uyruklu devlet adamı ve topçu komutanı. Çeçenya naibi. Kurçaloy teip'ine mensuptur. Kafkas Savaşı'na katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bersa-Şeyh</span>

Bersa-Şeyh, doğumda Duça, Timirbulat'ın ve Çilla’nın oğlu. Çeçenlerin Nahç-Mohka İslamlaştırılmasında büyük bir rol oynadı. Çeçenistan’daki ilk İslam vaizlerinden biri. Bersa-Şeyh, Kurçaloy Çeçen boyundan geliyordu.