İçeriğe atla

Garabet Artin Davoudian

Garabet Artin Paşa
Garabet Davoudian, Osmanlı vali kıyafetiyle
1. Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfı
Görev süresi
1861-1868
Yerine geldiğiMakam kuruldu
Yerine gelenNasrallah Franko Paşa
Kişisel bilgiler
Doğum y. 1816
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 1873

Garabet Artin Paşa Davoudian (ayrıca Garabed Artin Davoudian, Dawud Paşa, Arapçaقره ‌بت آرتين باشا داوديان), bir Osmanlı diplomatı ve 1861'den 1868'e kadar Cebel-i Lübnan Sancağı'nın ilk mutasarrıfıdır.[1][2]

Erken dönem hayatı

Garabet Artin Davud Paşa, 1816 civarında Kostantiniyye'de (İstanbul'da) aristokrat bir Ermeni Katolik ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Eğitimini Fransız ve Osmanlı okullarında aldı.[2]

Kariyeri

Davud Paşa, Cebel-i Lübnan ve Şam'daki 1860 iç çatışmasının ardından yeni oluşturulan, yarı özerk Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıflığı görevini üstlenen ilk kişidir.[2]

Valilik görevinden önce Berlin ve Viyana'da diplomatik ataşe olarak görev yaptı. 1861'de vezirliğe yükseltildi ve mutasarrıflığa atandı. Atamasının 3 yıl sürmesi gerekiyordu, ancak 5 yıl daha uzatıldı.[2]

Yabancı bir mutasarrıfın atanması, Cebel-i Lübnan Sancağı'nda, özellikle güç ve nüfuz kaybına karşı çıkan Maruni feodal beyler arasında yaygın bir kızgınlığa neden oldu. En büyük düşmanlarından biri, 1866'dan 1867'ye kadar Osmanlılara karşı bir isyan çıkaran yerel bir Maruni diktatör olan Yusuf Bey Karam'dı.[2]

Yerel halkın düşmanlığına rağmen, Davud Paşa adil bir yönetim uygulamakla tanınıyordu.[2]

İstifa ve sürgün

Bâb-ı Âli, Garabet Artin Davud Paşa'nın Beyrut'taki Avrupalı tüccarlar ve diplomatik delegasyonlarla doğrudan ilişkilerinden şüpheleniyordu; ayrıcalığı geleneksel olarak üstü olan eyalet valisine bağlıydı. 1868'de Davud Paşa, kabul edilen istifasını sunarak Bâb-ı Âli'ye daha fazla yetki vermesi için baskı yaptı. Bayındırlık Bakanı olarak atandığı İstanbul'a geri döndü. Daha sonra yolsuzlukla suçlandı ve Fransa'ya sürüldü.[2]

Kaynakça

  1. ^ Farah, Caesar E. (2000). The Politics of Interventionism in Ottoman Lebanon, 1830-61 (İngilizce). Bloomsbury Academic. ISBN 978-1-86064-056-8. 10 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2022. 
  2. ^ a b c d e f g A ́goston, Ga ́bor; Masters, Bruce Alan (21 Mayıs 2010). Encyclopedia of the Ottoman Empire (İngilizce). Infobase Publishing. ISBN 978-1-4381-1025-7. 10 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vilayet</span> Osmanlı Devletinin son dönemlerindeki birinci derece mülki yönetim birimi

Vilâyet, 1864 yılında Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi ile tanımlanan birinci dereceden bir yönetim birimidir. 19 ve 20. yüzyıllarda önce Osmanlı Devleti, ardından 1960'a kadar Türkiye Cumhuriyeti'nde, bir valinin yönetimi altındaki birimdir. Bugün Türkiye'de vilayet, il anlamında kullanılır.

1914-1918 Osmanlı Meclis-i Mebusanı, Bâb-ı Âli Baskını sonrası 1914'te tek parti düzeninde seçime gidildi ve V. Meclis-i Mebûsan 87 sandalyenin tamamını İttihat ve Terakki kazandı. Bu Meclis I. Dünya Savaşı boyunca görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Halet Paşa</span> Osmanlı Devlet Adamı

Mehmed Halet Paşa veya Hâlet Mehmed Paşa, Osmanlı Devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Trablusgarp Vilayeti</span>

Trablusgarp Vilayeti, 1864 yılında gerçekleşen yönetim reformu sonucu Trablusgarp Eyaleti yerine kurulan Osmanlı vilayetidir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Münif Yeğenağa</span>

Ali Münif Yeğenağa, Türk devlet ve siyaset adamı.

Nafia Nazırlığı ya da Nafia Nezareti Osmanlı Devleti'nde Bayındırlık Bakanlığı'na verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Franko Paşa</span> Osmanlı devlet adamı ve karikatürcü

Yusuf Franko Paşa (1855-1933) Osmanlı devlet adamı ve karikatürcü. 1907'den 1912 yılına kadar Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfıdır. Suriye, Halep'ten Melkani Rum Katolik'tir. Nasri Franco Paşa'nın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Evkaf-ı Hümâyun Nezâreti</span>

Evkaf Nâzırlığı veya Evkaf-ı Hümâyun Nezâreti,, son dönem Osmanlı hükûmetlerinde vakıf kurumlarından sorumlu olan nâzırlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Sancağı</span> 1872-1917 Osmanlı İmparatorluğunun özel idari bölgesi

Kudüs Sancağı asıl adı Kudüs-i Şerif Mutassarıflığı; 1872 yılında özel yönetim statüsü ile kurulan, 1874 yılında Şam Vilayetinden ayrılan; Kudüs ile birlikte; Gazze (Gaza), Yafa (Jaffa), Halilü’l Rahman (Hebron), Beytülrahim (Bethlehem), Birüssebi (Beersheba) kentlerini kapsayan müstakil sancak. Osmanlı dönemi boyunca Kudüs Sancağı, Nablus ve Akka sancakları ile birlikte Güney Suriye ya da Filistin olarak isimlendirilmiştir. 12 Aralık 1917 yılında Osmanlı Devletinin elinden çıkana kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Cebel-i Lübnan Sancağı</span> Osmanlı eyaleti

Cebel-i Lübnan Mutasarrıflığı veya Cebel-i Lübnan Sancağı Osmanlı Devletine bağlı özerk bir idari birimi. 1861'de Suriye'de Hristiyan-Müslüman çatışmasından sonra Avrupa devletlerinin isteği üzerine kurulmuştur. Hristiyan valiler tarafından yönetilmiştir. Nüfusun çoğunluğu Maruni idi. Birinci Dünya savaşında özerkliği kaldırılmış ve 1918'de Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Modern Lübnan devleti bu bölgenin genişletilmiş halini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vasa Paşa</span>

İşkodralı Vaso Paşa, Osmanlı Arnavutu yazar, şair ve Arnavut millî uyanışı gazetecisi. 1883'ten ölümüne kadar Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfıydı.

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye Sancağı</span> Osmanlı Suriyesinin valiliği

Lazkiye Sancağı ya da Lazikiyye Sancağı, Beyrut Vilayeti'nin en kuzeyinde yer alan bir Osmanlı sancağıydı. Sınırları doğuda Suriye Vilayeti içinde yer alan Hama Sancağı, batıda Akdeniz, kuzeyde Halep Vilayeti ve güneyde Trablus Sancağı arasında uzanmaktaydı. Sancağın başkenti Lazkiye şehriydi. 1914 yılında nüfusu 144.447 kişiydi. Sancak; Lazikiyye, Cebele, Markab ve Sahyûn olmak üzere toplam dört kazadan oluşuyordu.

Nikola Nakkaş Efendi (1825, Beyrut, Maruni asıllı Osmanlı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ali Osman Güley</span> Osmanlı vali ve siyasetçi

Ali Osman (Güley) Bey, Osmanlı Devleti'nin son döneminde hizmet vermiş bir devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ohannes Kuyumcuyan</span> Osmanlı Ermenisi bürokrat

Ohannes Kuyumcuyan bilinen adıyla Ohannes Paşa, yüksek rütbeli Osmanlı Ermenisi siyasetçi, bürokrat ve diplomat. Osmanlı Hariciye Nazırlığında müsteşarlık ve Şûrâ-yı Devlet'te üye olarak görev yaptı. 1912'den 1915'te istifa edene kadar Osmanlı İmparatorluğuna bağlı Cebel-i Lübnan Sancağı'nın mutasarrıf'lığında bulunan Ohannes Paşa, sancağın son Hristiyan mülki amiridir.

<span class="mw-page-title-main">Ladislas Czaykowski</span> Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfı

Ladislas Czaykowski, Polonyalı bir kont ve Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Polonya göçmeni Michał Czajkowski'nin oğlu olan Muzaffer Paşa, 1902 ile 1907 yılları arasında 1860'taki sivil kargaşa ve uluslararası müdahaleden sonra uluslararası anlaşmayla Osmanlı uyruklu bir Katolik için ayrılmış bir makam olan Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıflığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nasrallah Coussa</span> Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfı

Nasrallah Franco Paşa 1868'den öldüğü 1873 yılına kadar Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Mariani</span> Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfı

Rüstem Paşa veya Rüstem Mariani, Osmanlı diplomat ve Cebel-i Lübnan Sancağı'nın üçüncü mutasarrıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Naum Coussa</span> Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfı

Naum Paşa (Naum Coussa), 1892'den 1902 yılına kadar Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfıdır. Suriye, Halep'ten Melkani Rum Katolik'tir. Nasri Franko Paşa'nın yeğenidir.

<span class="mw-page-title-main">Règlement Organique (Lübnan Dağı)</span>

Règlement Organique, 1860 ile 1864 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ile Avrupalı Güçler arasında yapılan ve Lübnan Dağı Mutasarrıflığı'nın kurulmasına yol açan bir dizi uluslararası sözleşmedir.