UNESCO Dünya Mirası Listesi, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır.
Protestanlık, Hristiyanlığın en büyük üç ana mezhebinden biridir. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesi'ne ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur (1529).
Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.
Aziz Mihail Kilisesi, Michaeliskirche olarak da bilinen; Hildesheim, Almanya'da üç nefli bazilika planlı kilise. İmparator III. Otto'nun ünlü öğretmeni Piskopos Bernward'ın denetiminde 1010-33 aasında inşa edilmiştir. Otto dönemi mimarlığının en önemli örneklerindendir. 1046'da yıkılan katedral 1054-79 arasında yeniden yapılmış ama II. Dünya Savaşı sırasında hasar görmüştür. Daha sonra restore edilerek özgün görünümü kazandırılmıştır. 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak ilan edilmiştir.
Westminster Sarayı ya da Parlamento Binası, Birleşik Krallık'ta, Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası'ndan oluşan İngiliz Parlamentosu'na ev sahipliği yapan yapıdır.
Luleå, İsveç'in kuzeydoğusunda bulunan bir kenttir. Kent, Baltık Denizi'nin kuzey kıyılarında, Kuzey Kutup Çizgisi'nin hemen güneyinde kuruludur. Şehir ayrıca Norrbotten ilinin yönetim merkezidir.
Norrbotten ili, İsveç'in en kuzeyinde yer alan Norrbotten ve Lapland bölgeleri üzerinde kurulu olan bir ildir. İlin tek komşusu Västerbotten ili olup, ilin doğusunda ayrıca Botni Körfezi kıyıları yer almaktadır. İl ayrıca Norveç ve Finlandiya ile de komşu olup Finlandiya ile komşu olan en tek İsveç ilidir. İlin yönetim merkezi Luleå'dur.
Westminster Abbey ya da resmî adı ile Westminster'daki Aziz Peter Kilisesi, Londra'nın Westminster kentinde, Westminster Sarayı'nın batısında, büyük, Gotik bir manastır kilisesi. Birleşik Krallık'ın en önemli dinî yapılarından birisidir ve İngilizler için geleneksel taç giyme ve defin yeri olmuş, daha sonraki zamanlarda bu özelliğini sadece kraliyet ailesi için sergilemeye devam etmiştir. Manastır, 1540 ve 1556 yılları arasında bir katedral statüsüne sahipti. Ancak 1560 yılından bu yana bina artık bir manastır ya da bir katedral değil, İngiltere Krallığı'nın bir kilisesi - egemenliğe doğrudan sorumlu bir kilise - statüsüne sahiptir. Binanın kendi orijinal manastır kilisesidir.
Ripon şehri, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Yorkshire ve Humber bölgesinde bulunan metropoliten-olmayan "Kuzey Yorkshire Kontluğu"'na bağlı ikincil bölge "Harrogate Beldesi Yerel İdaresi"'ne bağlı ve çok sınırlı bir "mahalle yerel idaresi " bulunan ve orta-çağlardan kalan katedrali bulunması dolayısıyla şehir olma statüsü de taşıyan bir şehirsel yerleşkedir. Ripon küçük bir şehir olup İngiltere ülkesinde bulunan şehir statüsü taşıyan beldeler arasında nüfus sıralamasında alttan dördüncü sıradadır. Ripon'un coğrafi olarak ve kraliyet törenleri için "Kuzey Yorkshire" törensel kontluğuna bağlı olduğu kabul edilir.
Saltaire, İngiltere'nin Batı Yorkshire şehrindeki Bradford Metropolitan Bölgesi'nin bir parçası olan Shipley'de bulunan Viktorya dönemi model köydür. Viktorya dönemi Tuz Değirmeni, Aire Nehri ve Leeds ve Liverpool Kanalı'nın bulunduğu yerleşim bölgesi, UNESCO'nun belirlediği bir Dünya Mirası alanı ve Avrupa Endüstriyel Miras Rotası'nın bağlantı noktasıdır.
Apokalipsis Mağarası, Yunanistan'a ait On İki Ada arasında en kuzeyde yer alan Batnaz (Patmos) adasındaki tarihî merkez olan Hora köyü ve Skala köyü arasındaki yolun kenarında bulunan ve dini önemi bulunan mağaradır.
Nærøyfjord Norveç'teki Sogn og Fjordane eyaletindeki Aurland belediyesinde yer alan bir fiyorttur. Dar fiyort, büyük Sognefjord'un bir dalıdır ve turistler için gözde noktalardan birisidir. 18 kilometre uzunluğundaki fiyort, bazı bölümlerde sadece 500 metre genişliğindedir.
Kideksha, Rusya'nın, Vladimir Oblastı'ndaki Suzdalsky Bölgesi'nde, Suzdal'ın 4 kilometre doğusunda, Kamenka ve Nerl Nehirlerinin birleştiği yerde bulunan bir kasabadır.
Karpat Ahşap Kiliseleri, 16. - 18. yüzyıllar arasında Slovakya'nın sekiz farklı yerinde inşa edilen dokuz ahşap dini yapıdan oluşan bir UNESCO Dünya Mirası Alanının adıdır. Bu yerler, iki Roma Katolik, üç Protestan ve üç Yunan Katolik kilisesi ve Hronsek'te bir çan kulesini içermektedir. Bu kiliselere ek olarak, bugünkü Slovakya topraklarında, çoğunlukla Prešov Bölgesinin kuzey ve doğu kesiminde yaklaşık 50 ahşap kilise daha bulunmaktadır.
Vézelay Manastırı, Fransa'nın kuzeyindeki Burgonya'nın Yonne ilindeki Vézelay'da bulunan Benediktin ve Kluni manastırıydı. Benediktin manastır kilisesi, şu an Sainte-Marie-Madeleine Kilisesi, Burgonya Romanesk mimarisi ve sanatının başyapıtlarından biridir. Huguenotlar tarafından 1569'da yıkılan bina, 17. ve 18. yüzyıllarda ihmâl edildi ve Fransız Devrimi döneminde daha fazla hasar gördü.
Saint-Savin-sur-Gartempe Manastır Kilisesi, Poitou, Fransa'daki Saint-Savin-sur-Gartempe'de bulunan bir Roma Katolik kilisesidir. Romanesk kilise, 11. yüzyılın ortalarında inşa edilmiş ve dikkat çekici 11. ve 12. yüzyıl duvar resimleri içermektedir. 1983'ten beri UNESCO Dünya Mirası listesindedir.
Crespi d'Adda, İtalya'nın Lombardiya Bölgesindeki Bergamo ilinde yer alan bir belediye olan Capriate San Gervasio'nun kuzeyindeki bir İtalyan köyü ve mezrasıdır (frazione). Tarihi bir yerleşimdir ve Avrupa ve Kuzey Amerika'da kültürlü sanayiciler tarafından işçilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere inşa edilen 19. ve 20. yüzyılın başlarındaki "şirket kasabaları"nın olağanüstü bir örneğidir. Ekonomik ve sosyal koşulların değişmesi hayatta kalmayı tehdit etmesine rağmen site hâlen sağlam ve kısmen endüstriyel amaçlar için kullanılmaktadır. 1995'ten beri UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.
Asturias Krallığı ve Oviedo Anıtları, Asturias Krallığı sırasında inşa edilen bir dizi binadan oluşur. 1985 yılında "Asturias Krallığı Kiliseleri" adı altında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi; 1998 yılında, bazı diğer yapıları da kapsayacak şekilde genişletildi.
İsveç’te turizm, 2011’de ülke ekonomisinin % 2,9’unda İsveç ekonomisinin nispeten küçük bir bölümünü oluşturmuştur; Bu sırada, turizm 264 milyar İsveç Kronu getirdi, bunun 98,8 milyarı İsveç'te yabancı ziyaretçi harcamasıydı. İsveç'te hane halkı gelirinin % 7,1'i yurt içi turizm harcanmaktadır.
Timios Stavros ya da Kutsal Haç Kilisesi, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilisedir. Kilise, 1985 yılında Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde listelenmiştir.