İçeriğe atla

Games for Windows - Live

Games for Windows – Live veya GFWL (Games for Windows – LIVE olarak ticari markasıdır), 29 Mayıs 2007 yılında sunulan,Windows PC'lerin Microsoft'un Live Anywhere hizmetine bağlanmasını sağlayan Games for Windows markalı PC başlıkları için kullanılan bir dijital dağıtım, sosyal ağ, çevrimiçi oyun hizmetidir.[1] Windows XP, Windows Vista ve Windows 7 için tasarlanmıştır; Hâlâ Windows 8, Windows 8.1 ve Windows 10'da çalışıyor. Her biri benzersiz bir Gamertag'a (Xbox Live'da başlayan oyun için Microsoft kullanıcı adı hizmeti) sahip kullanıcılar, çevrimiçi olarak oynayabilir, arkadaşlarının durumunu takip edebilir, mesaj gönderebilir ve alabilir, başarıları ve ilişkili Gamerscore oyunlarını izleyebilir, platformlar arasında sesli sohbet (2010'da kaldırıldı) ve çok daha fazlasını yapabilir. Bazı oyunlar, Windows oynatıcılarını Xbox 360 oynatıcılarına karşı koyarak Shadowrun gibi platformlar arası oyuna izin veriyor.

Hizmet üçüncü taraf geliştiricilere açıktır, ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere belirli Teknik Sertifika Gereksinimlerini (TCR'ler) karşılayabilmeleri gerekir, bunlarla sınırlı değildir: oyun derecelendirmeleri, toplam Oyun puanı, içerik, oyun profilleri ve Canlı bağlantı. Oyunların standart Windows Oyunları (Canlı desteği olmayan oyunlar) TCR'lerine de uyması gerekir. Aynı geliştirici destek altyapısı, Xbox 360'ta olduğu gibi mevcuttur. Geliştiricilere yardım, Microsoft XNA Geliştirici Bağlantısı ile sağlanır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2019. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Xbox 360, Microsoft'un ürettiği Yedinci jenerasyon oyun konsoludur. 27 Kasım 2005'te eski nesil Xbox'ın devamı olarak ABD'de piyasaya çıktı. Xbox 360'ın Türkiye'ye resmi olarak satışı 19 Kasım 2012 tarihinde başladı.

<i>FIFA</i> (video oyunu serisi) futbol video oyunu

FIFA ya da diğer ülkelerde bilinen isimiyle FIFA futbol, Electronic Arts'ın bir kolu olan EA Sports tarafından 1993'ten bu yana yıllık çıkarılan futbol oyunudur. 1980'lere damgasını vuran Sensible Soccer, Kick Off, Matchday Soccer'ın geliştirilmiş oyunu olarak EA tarafından çıkarılan seri, daha sonra dalında bir numara olmuş ve Madden NFL'den sonra en çok satan spor oyunu olmuştur

Xbox Games Store Xbox üyelerine paralı veya promosyonal içeriklerin indirilmesine olanak sağlayan Microsoft'un Xbox 360 konsolu için tasarlanmış bir olan dijital dağıtım kullandığı platformu. Bu hizmet film ve oyun trailerları, video mağazaları, oyun demoları, Xbox Live Arcade oyunları, Xbox Live Topluluk oyunları, Xbox Orijinalleri ve harita paketleri, avatarlar ve Xbox 360 Bordo Tablosu temaları gibi indirilebilir içerikleri takdim etmektedir. Daha sonra ismi Xbox Games Store olarak değiştirildi. Xbox Games Store Ekim 2017'de Microsoft Store ile birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Xbox Live</span>

Xbox Live, Microsoft tarafından oluşturulmuş ve işletilen çevrimiçi çok oyunculu oyun ve dijital ortam dağıtım hizmeti. İlk olarak Kasım 2002'de Xbox sistemine sunuldu. Xbox 360 konsolunun Kasım 2005'te piyasaya sunulmasıyla hizmetin güncellenmiş bir sürümü kullanıma sunuldu ve Xbox One ile 2013 yılında daha da geliştirilmiş bir sürüm çıktı. Ayrıca Microsoft, Xbox LIVE™ olarak ticari marka hakkını almıştır. İlk olarak 2002 yılında Xbox için yapılmış, daha sonra bu servis geliştirilerek 2005 yılından itibaren Xbox 360 ile kullanılmaya devam edilmiştir.

Bu maddede tüm video oyunları listeleri almaktadır. Çeşitli sınıflara göre kategorize edilen bu listelere, kendi listesi olan arcade oyunları dahil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Unreal Engine</span> video oyunu motoru

Unreal Engine, Epic Games tarafından geliştirilen ve ilk olarak 1998 yılında yayınlanan Unreal isimli birinci şahıs nişancı oyununda kullanılan oyun motoru. Esas olarak birinci şahıs nişancı oyunları için geliştirilmesine karşın, sonraları çeşitli türlerdeki oyunlarda kullanıldı. C++ ile yazılmış kodu sayesinde yüksek derecede taşınabilirliğe sahiptir ve günümüzde birçok oyun geliştirici tarafından kullanılan bir araç haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Xbox Game Studios</span>

Xbox Game Studios, Xbox, Xbox 360, Xbox One, Windows, Steam, Windows Store ve Windows Phone platformları için oyun üretimi yapan Microsoft'un video oyunu prodüksiyon kanadıdır. 2002 yılında Microsoft Game Studios adıyla kurulmuş, 2011 yılında yeniden markalaşma yoluna gitmiş ve şimdiki adını almıştır. Bu departman 2002 yılından öncesinde Microsoft Game Division veya kısa haliyle Microsoft Games olarak adlandırılırdı. Microsoft Studios kendi etiketi altında birinci veya üçüncü parti geliştirme stüdyolarıyla beraber oyunlar geliştirmekte ve yayınlamaktadır. MSN Oyunlar da Studios'un bir parçası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Mağazası</span> Microsoftun Windows için yarattığı bir uygulama mağazası

Microsoft Store, Microsoft'un Microsoft Windows için yarattığı bir uygulama mağazasıdır. Windows 8 ve Windows Server 2012'den başlayarak çalışır. Windows XP, Windows Vista, Windows 7 sistemleri ve Windows Server 2008 sunucusunda desteklenmez. Bu, Evrensel Windows Platformu uygulamalarını dağıtmanın birincil yoludur. Hem ücretsiz, hem de 0,99 $ - 999,99 $ maliyet arasında değişen ücretli uygulamalar Microsoft Mağazası üzerinden dağıtılabilir. Ayrıca, Microsoft Mağazası Windows RT Metro arayüzeyli uygulamaları ve masaüstü uygulamaları satın almak ve indirmek için tek yoldur. Microsoft Mağazası ilk kez 29 Şubat 2012 yılında Windows 8 Tüketici Önizleme kullanımına Windows Mağazası adıyla sunuldu. Daha sonra 2015 yılında, Windows Phone Store, Microsoft Movies & TV ve Groove Music mağazaları Windows Mağazası içine birleştirilmiştir. Eylül 2017'de Microsoft, Windows Mağazası'nı dijital Microsoft Store olarak yeniden markalandırdı başladı ve Microsoft logosunu taşıyan yeni bir simge oluşturuldu. Xbox Game Store, platformun bu yeni sürümüne birleştirildi. Ekim 2021'de Windows 11 duyurulurken Microsoft Store için Win32 (.exe) ve web tabanlı uygulamalar ve Farklı Windows Mağazaları entegre etme özelliği için destek duyuruldu. Android uygulamaları, Windows 11'e Windows için Android Alt Sistemi indirildiği takdirde Amazon Appstore ile entegre çalışıp Microsoft Store'dan Android uygulaması indirebilecek.

<span class="mw-page-title-main">Windows Phone Mağazası</span> Microsoft Windows Phone işletim sistemindeki uygulama mağazası

Bu madde Windows Phone Store ile ilgilidir. Microsoft Windows için Windows Store sayfasına bakın.

<span class="mw-page-title-main">Zune yazılım</span> Microsoft Windows için bir medya yönetim yazılımı

Zune yazılım Microsoft Windows için bir medya yönetim yazılımıdır, bir kütüphane ile tam bir medya oynatıcı uygulaması, Zune Marketplace için bir arayüz, hem de bir medya akışı sunucusu olarak çalışır. Yazılım Zune işlevselliği ile Zune 4, 8, 16, 30, 80, 120, Zune HD, Windows phone 7, and Microsoft Kin de dahil olmak üzere tüm cihazlarla senkronize etmek için kullanılır. Zune cihazları Zune yazılımı ile çalışır ve Microsoft'un Metro tasarım dilinin birçok tasarım ilkelerini uygular.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Devices</span>

Windows Live Aygıtları Microsoft tarafından tanıtılan Windows Live'nin bir parçası olarak bir çevrimiçi cihaz yönetimi hizmetidir. Windows Live Devices, 24 Haziran 2010 tarihinde Windows Live Wave 4 hizmet paketinin bir parçası olarak piyasaya sürüldü. Kullanıcılara bilgisayarlarında, mobil cihazlarında ve dijital fotoğraf çerçeveleri gibi diğer çevre birimlerde saklanan dosyaların senkronizasyona merkezi olarak erişmesine ve yönetmesine olanak tanıdı. Windows Live Aygıtları, kullanıcıların bir web tarayıcısı kullanarak bilgisayarlarından internete uzaktan erişmelerini sağlar.

Microsoft Points, Microsoft tarafından Xbox ve Zune ürün hatlarında kullanılmak üzere yayınlanan bir dijital para birimidir. Puanlar, Xbox Live Marketplace'ten video oyunları ve indirilebilir içerik satın almak, Zune Marketplace'deki müzik ve videolar gibi dijital içerik ve Windows Live Gallery içeriğinden satın almak için kullanılabilir. Eylül 2013 itibarıyla, Xbox Rewards tanıtıldı.

Live Anywhere, Microsoft'un Xbox Live çevrimiçi ağ hizmetini Xbox, Xbox 360, Microsoft Windows, Windows Phone, Zune ve daha fazlası dahil olmak üzere çok çeşitli platformlara ve cihazlara getirme girişimidir.

Game Room, Xbox 360 video oyunu konsolu, Microsoft Windows PC ve Windows phone 7 için sosyal bir oyun hizmeti idi. 24 Mart 2010'da başlatılan hizmet, oyuncuların klasik video oyunları indirmesine ve yüksek puanlar almak için birbirleriyle rekabet etmesine izin verdi. Hem Xbox 360 hem de Windows PC’deki oyuncular, Microsoft’un Live çevrimiçi hizmetlerinin (Xbox Live ve Games for Windows – Live sürümleriyle Game Room’a erişebilirler.

Games for Windows, Microsoft'un sahip olduğu ve 8 Kasım 2006 yılında Windows Vista işletim sisteminin piyasaya sürülmesiyle çakışan bir markadır. Markanın kendisi standart bir teknik sertifikasyon programı ve Microsoft Windows oyunları için çevrimiçi bir hizmeti temsil ediyor ve konsol oyunlarının platformlarını düzenlediği şekilde bilgisayar oyunu pazarına bir düzenleme önlemi getiriyor. Markalaşma programı hem birinci taraf hem de üçüncü taraf yayıncılara açıktı.

<span class="mw-page-title-main">Xbox (yazılım)</span>

Xbox Console Companion, Xbox serisi video oyun konsoluları için eşlik eden uygulamalardır. Xbox Live topluluk özelliklerine, uzaktan kumandaya ve ayrıca seçilen oyunlara, uygulamalara ve içeriğe sahip ikinci ekran işlevselliğine erişim sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Xbox</span> Microsoftun geliştirdiği video oyun konsolu

Xbox Microsoft tarafından oluşturulan ve sahip olunan bir Xbox kumandası ve video oyunu markasıdır. Sırasıyla altıncı nesil video oyunu konsolları, yedinci nesil video oyunu konsolları ve sekizinci nesil video oyunu konsollarında çıkan üç video oyunu konsolu ile Microsoft tarafından geliştirilen bir dizi video oyun konsolunu temsil ediyor. Bu marka aynı zamanda uygulamaları (oyunlar), akış hizmetlerini, Xbox Live Marketplace, Xbox Live adına çevrimiçi bir hizmeti ve Xbox Game Studios adına geliştirme kolunu temsil ediyor. Marka ilk olarak ABD’de Kasım 2001’de orijinal Xbox konsolunun lansmanıyla tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Xbox 360 sistem yazılımı</span> yükseltilebilir yazılım ve işletim sistemi

Xbox 360 sistem yazılımı veya Xbox 360 Dashboard, Xbox 360 için güncellenebilir bir yazılım ve işletim sistemidir. Daha önce 16 MB'lık bir dosya sisteminde bulunuyordu. Xbox One sistem yazılımının öncülü idi. Bununla birlikte, NXE Güncellemesi ile başlayarak, bir Sabit Sürücü takılıyken veya konsolun içine yerleştirilmiş yeterli flash depolama alanıyla konsolun daha sonraki revizyonlarından biriyle düzeltilen daha fazla depolama alanı bir gereklilik haline geldi. Sistem yazılımı, en fazla 32 MB sistem belleğine erişebilir, aksi takdirde Rastgele Erişim Belleği (RAM) olarak bilinir. Güncellemeler, Xbox Live hizmetinden doğrudan Xbox 360'a indirilebilir ve daha sonra yüklenebilir. Microsoft ayrıca, sistem yazılımı güncellemelerini kendi resmi Xbox web sitelerinden PC'lerine ve ardından güncellemenin sisteme yüklenebileceği depolama ortamlarına indirme olanağı da sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft XNA Game Studio</span>

Microsoft XNA Game Studio, Microsoft XNA platformunda video oyunları oluşturmak için entegre bir geliştirme ortamıdır (IDE). Bu tür video oyunları Xbox 360, Microsoft Windows, Windows Phone ve Zune'da çalışır. XNA Game Studio, hobi için bu işi yapanlar veya deneyimli programcıları hedeflemektedir ve programın amacı temel olarak çeşitli Microsoft platformları için 2D ve 3D video oyunları geliştirmektir. XNA oyunları, yıllık ücreti olan bir XNA Creator's Club üyeliği kullanılarak Xbox 360 için yayınlanabilir.

Xbox Live Indie Games, Microsoft'un Xbox 360 için Xbox Live Marketplace'inde yayınlanan bireysel geliştiriciler veya küçük geliştirici ekipleri tarafından oluşturulan video oyunlarıdır. Oyunlar, Microsoft XNA kullanılarak geliştirildi ve App Hub'a kayıtlı bir veya daha fazla bağımsız geliştirici tarafından geliştirildi. Xbox Live Arcade oyunlarından farklı olarak, bunlar genellikle yalnızca yerel içerik oluşturucu topluluğu içinde test edildi, çok daha düşük üretim maliyetlerine sahipti ve genellikle satın almaları daha ucuzdu. Hizmet, New Xbox Experience ile birlikte yaygın kullanıma sunuldu ve Kasım 2014 itibarıyla 3.300'ün üzerinde oyunlar hizmette yayınlandı ve çoğu medyanın ilgisini çekti. Şu anda tüm Bağımsız Oyunlar, her oyunun başlatılmasını başlatmak için kullanıcının Xbox Live hesabında oturum açmasını gerektirir. Bağımsız Oyunlar, tüm oyunların Avustralya Sınıflandırma Kurulu tarafından derecelendirilmesi gerekliliği ve ilgili yasaklayıcı harcamalar nedeniyle Avustralya'da mevcut değildi. Xbox Live Indie Games programı, Xbox One'ın piyasaya sürülmesiyle devam etmedi ve bu oyunların pazarı 7 Ekim 2017'de kapatıldı.