İçeriğe atla

Game Maker

Game Maker Studio
Game Maker arabirimi
Geliştirici(ler)YoYo Games
Güncel sürümStudio 1.4 / 2014
Önizleme sürümüStudio Beta 2.0
İşletim sistemiMicrosoft Windows Mac OS X
PlatformWindows Mac OS X Android IOS Ubuntu HTML5 Tizen
TürOyun Yapımı, Oyun Motoru
LisansÖzel mülk yazılım
Resmî sitesiwww.yoyogames.com

Game Maker, YoYo Games tarafından Delphi programlama dili ile geliştirilmiş bir oyun yapımı programıdır.

Game Maker'ın ücretli ve ücretsiz sürümleri vardır. Ücretsiz sürümü dll kullanımı, multiplayer oyun desteği ve gelişmiş GML (Game Maker Language) komutları gibi bazı özellikleri desteklemez. Ücretli sürümünde ise bu sınırlamalar bulunmamaktadır. Game Maker'ın ücretsiz veya ücretli sürümü kullanılarak oluşturulan oyunlar herhangi bir lisans ile dağıtılabilir ya da satılabilir.

Game Maker, exe uzantılı dosyalar üretir. Programın kaynak kodunun dosya formatı sürüm 4 ve 5 için gmd, sürüm 6 için gm6, sürüm 7 ve 8 için gmk'dır.

Temel Özellikler

Game Maker Direct3D kullanır ve sınırlı da olsa 3 boyutlu grafik ve modellere destek verir.

Programdaki partikül sistemi ile yağmur, kar, bulutlar, ateş, yıldırım, duman, patlama ve daha birçok efekt oluşturulabilir. Programın içinde bulunan aksiyon kütüphanesinde birçok hazır efekt vardır. Aksiyon kütüphanesi haricinde istenirse GML ile tamamen kullanıcıya özgü bir efekt geliştirilebilir.

Aksiyon kütüphanesi bir oyunun yapımında gerekebilecek temel işlemleri kod yazmadan kullanabilmek için geliştirilmiştir. Örnek olarak, bir patlama efekti sürükle-bırak yöntemi ile oyuna eklenebilir, efektin rengi, boyutu ve nerede gözükeceği gibi ayarlar tek satır kod yazmadan belirlenebilir. Hazır aksiyonlar kullanarak karmaşık oyunlar geliştirilebilse de, Game Maker'ın gerçek gücünün ortaya çıkması için GML dili kullanılmalıdır.

Game Maker dll'ler ve ek aksiyon kütüphaneleri ile geliştirilebilir. dll desteği sayesinde Game Maker'a birçok özellik eklenebilir. Buna verilebilecek en iyi örnek MySQL desteğidir.

Game Maker, içinde resim düzenleyicisi ile birlikte gelir. Resim düzenleyicisi profesyonel özelliklerden yoksun olsa da temel işlemler için oldukça yeterlidir. Game Maker ile grafiklerin yanı sıra seslere de efekt verebilmek mümkündür, ama bu özellik çok sınırlıdır.

Yapı

Game Maker, betik dili ile oldukça esnek bir geliştirme ortamı sağlamasının yanı sıra, sürükle-bırak yöntemleri ile programlamaya yabancı olanların da kolayca oyunlar geliştirebilmesi için yaratılmış bir programdır.

Game Maker, daha çok 2 boyutlu oyunlar üzerine yoğunlaşmıştır. Ancak diğer benzer programların aksine oldukça esnektir ve çeşitli tiplerde oyunlar geliştirmeye uygundur. Bu oyunlara örnek olarak platform oyunları, simülasyonlar, FPS, TPS ve multiplayer oyunlar da verilebilir. Programın kullanımı diğer oyun yapma programlarına göre çok daha kolaydır. Program içerisinde örnek oyunlar da mevcuttur.

Bir Game Maker projesi çeşitli bölümlerden oluşur:

  • Odalar: Bir oyunu çalıştırabilmek için en azından bir oda oluşturmak gerekir. Oyun ile ilgili her şey odalarda geçer ve her şey odalar sayesinde ekrana yansıtılır. Bir oyunun her bölümü farklı bir odada geçebilir. Aynı zamanda her arabirim ekranı için de ayrı bir oda kullanılabilir (giriş, ayarlar, bölüm seçimi ekranları, vb.). Oda sayısı tercihi kullanıcıya bırakılmıştır .
  • Nesneler: Nesneler oyunun iş yapan parçalarıdır. Nesneler oyundaki her türlü varlığı (karakterleri, düşmanları, kurşunları, duvarları vb.) canlandırır. Aynı zamanda görünmez nesneler de olabilir. Görünmez nesnelerin amacı belirli kodları çalıştırmaktır. Örnek olarak, oyunda her 20 saniyede bir düşman çıkmasını sağlayan kod görünmez bir nesne ile çalıştırılabilir. Nesneler "olaylara" tepki verirler. Bir nesnenin oluşturulmasını, yok olmasını, üzerine tıklanmasını, odanın dışına çıkmasını, başka bir nesne ile çarpışmasını, klavyeden bir tuşa basılmasını ve benzeri birçok olay nesnelere örnek olarak verilebilinir. Olaylar aksiyonları çağırır. Aksiyonlar bir olay gerçekleştiğinde ne olacağını belirlerler. Aksiyon listesine aksiyon kütüphanesinden hazır aksiyonlar konulabileceği gibi GML kodları yardımı ile oluşturulan aksiyonlar da çalıştırılabilir.
  • Sprite'lar: Her türlü grafik ve animasyonları oluştururlar. Nesnelere oyun tasarımı sırasında atanabilir ya da dinamik olarak çizdirilebilirler.
  • Betikler: Betikler kodları oluştururlar. Nesnelerin içinden çağrılırlar.
  • Yazı tipleri: Oyunda kullanılacak yazılar farklı yazı tiplerinde olabilir. Ayrıca, eklenen yazı tipleri kullanıcının bilgisayarında olmasa da çalışır.
  • Sesler: Oyuna eklenen her türlü sesler.
  • Arka planlar: Oyunda kullanılacak arka plan resimleridir. Bir grafik herhangi bir aksiyon içermiyorsa arka plan olarak eklenmelidir.
  • Yollar: Belirli bir yolu izlemesi istenen nesneler için yollar tanımlanabilinir. Örnek olarak, oyunda sürekli belirli bir alanda dolaşan bir karakter için bir yol belirlenebilir.
  • Zaman Çizelgeleri: Nesnelere belirli zamanlanmış görevler yaptırmak için kullanılırlar.

Sistem Gereksinimleri

Game Maker 8.x için sistem gereksinimleri
Game Maker 7.x için sistem gereksinimleri
Game Maker 6.x için sistem gereksinimleri
Game Maker 5.x için sistem gereksinimleri

Game Maker'ın "6.x" ve daha düşük versiyonları ve onlarla oluşturulan ".exe" dosyaları "Windows Vista ve Windows 7" ile uyum probleminden ötürü çalışma problemlerine neden olabilmektedir.[]

Eleştiriler

Game Maker genellikle çok karmaşık projelerde performansının düşmesi nedeni ile eleştirilmektedir. Ayrıca, kullandığı motor yapısıyla oyunun FPS değerini düşürebilir.[]

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Windows Vista</span> 2007de piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows Vista, kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu. Windows Vista, 30 Ocak 2007'de dünya çapında piyasaya sürülmüştür. Microsoft Türkiye, 24 Ocak 2007 tarihindeki tanıtımıyla Vista'nın resmî lansmanını yapan ilk Microsoft şubesi olmuştur. Windows Vista eski sürümle oranla birçok yeni özellik ve değişikliğe sahiptir. Bu değişim geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil, yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi, görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Windows 98</span> 1998te piyasaya sunulmuş, Windowsun MS-DOS üzerinde yükselen beşinci ana sürümü

Windows 98, Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen beşinci ve son ana sürümü ve Windows 9x serisinin 2. ana versiyonudur. Microsoft bu sürümle çoklu ortam (multimedia) ve internet hizmetlerini bu sürüme eklemiştir. Windows 98, 15 Mayıs 1998'de üretime hazır konuma gelip 25 Haziran 1998 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Windows 98, önceleri Memphis ve Windows 97 kod adlarıyla biliniyordu. Öncüsü Windows 95 gibi Windows 98 de 16-bit/32-bit arası hibrit çalışan ve açılış şekli MS-DOS üzerine kurulu olan bir işletim sistemidir. İlk defa Windows Driver Model modeline uyum sağlayan Windows işletim sistemidir. Ayrıca Windows 98 disketlerle kurulabilen son Windows işletim sistemidir. RTM yapı numarası 1998.6'dır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Me</span> 2000 yılında piyasaya sunulmuş, Windowsun MS-DOS üzerinde yükselen altıncı ve son ana sürümü

Windows Millennium Edition ya da bilinen adıyla Windows ME, Microsoft tarafından üretilen işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen altıncı ve son ana sürümüdür. 14 Eylül 2000 tarihinde piyasaya sürülmüştür. 16-bit/32-bit işletim sistemidir. Microsoft Windows ailesinin NT çekirdekli olmayan son temsilcisidir. Windows 98 sürümünün eksiklerini tamamlamak, ev ortamında kullanmak için geliştirilmiştir. Internet Explorer 5.5, Windows Media Player 7 ve yeni Windows Movie Maker gibi programları içermektedir. Ayrıca Microsoft, bunun yanında grafiksel kullanıcı arayüzünü güncellemiştir. Windows Me diğer Windows sürümlerine oranla daha az bir raf ömrüne sahip olmuştur. Nedeni ise 2001 yılında çıkan Windows XP ile aynı özelliklere sahipti ve Microsoft'un Windows XP'yi pazarlama politikası Windows Me'ye göre daha ağır basmıştır. Kısa zaman içinde Windows Me, Windows NT tabanlı Windows XP sürümü ile yer değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Windows 2000</span> 2000 yılında piyasaya sürülen ve Windowsun NT tabanlı olan bir sürümü

Windows 2000, Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un NT çekirdeği üzerinde yükselen beşinci ana sürümüdür. NT 4 sürümünden 3.5 yıl sonra, 17 Şubat 2000 tarihinde piyasaya sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">DirectX</span>

DirectX, Microsoft'un video oyunları başta olmak üzere çoklu ortam yazılımlarını rahat, hızlı ve uyumlu şekilde hazırlayabilmek için yarattığı bir uygulama programlama arayüzüdür (API). Şu andaki en güncel resmî sürüm DirectX 12'dir. İçerdiği bileşenlerden bazıları şu şekilde özetlenebilir:

Corel Corporation tarafından üretilen CorelDRAW 1989 yılında kullanıcılarla tanışan vektörel tabanlı bir grafik tasarım programıdır, tasarımcıların, grafikerlerin ve profesyonel sanatçıların çalışmaları için tasarlanmıştır. CorelDRAW, CorelDRAW Graphic Suite adını taşıyan grafik yazılımı paketinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Windows FLP</span>

Windows Fundamentals for Legacy PCs ya da WinFLP, Eski Bilgisayarlar İçin Temel Windows Microsoft'un konfigürasyonu Windows XP'yi kaldırmayan bilgisayarlar için piyasaya sürdüğü, Windows'un yalnızca en temel bileşenlerini içeren işletim sistemi.Windows XP Professional tabanlıdır Microsoft, eski bilgisayarlar için WinFLP'nin Windows 98 oranla daha güvenli olduğunu belirtmektedir.

<i>Pusu: Uyanış</i>

Pusu: Uyanış, Infosfer(3TE Games) tarafından geliştirilerek, Yoğurt Teknolojileri tarafından dağıtılan, Türkiye'nin tür olarak ilk 3D aksiyon oyunudur. Yapımda Cinemedya'nın desteğide bulunmaktadır. Oyun, 19 Mayıs 2005 tarihinde piyasaya çıkarılmıştır.

<i>Tomb Raider: Legend</i>

Tomb Raider: Legend, Tomb Raider serisinin yedinci video oyunudur. Crystal Dynamics tarafından geliştirilip Eidos Interactive tarafından piyasaya sürülmüştür.

Tomb Raider: The Angel of Darkness, Tomb Raider serisinin altıncı video oyunudur. Core Design tarafından geliştirilip Eidos Interactive tarafından piyasaya sürülmüştür. Core Design şirketinin geliştirdiği son Tomb Raider oyunudur. Her ne kadar serinin önceki iki oyunu 'Last Revelation' ve 'Chronicles' ile bağlantılı olsa da konsept ve hikâye bakımından oldukça farklıdır.

<i>NosTale</i> 2006 video oyunu

NosTale bir MMORPG tarzı bir oyundur.İlk olarak Kore'de 2006 yılında çıkmıştır. Daha sonra başka dillere çevrilerek dünyaya yayılmıştır. Bugün şu diller mevcuttur: Japonca, Çince, Almanca, İtalyanca, İngilizce, Fransızca, Rusça, İspanyolca, Lehçe ve Türkçe.

<span class="mw-page-title-main">Geriye uyumluluk</span>

Telekomünikasyon ve bilişim teknolojisinde yeni aygıtların eski aygıtlar tarafından üretilmiş girdileri çalıştırabilme yeteneğine geriye uyumluluk denir. Yeni standartlar için tasarlanmış bir ürün eski standartlara erişebiliyor, okuyor veya oynatabiliyorsa o ürüne geriye uyumludur denir. Örneğin veri biçimleri ve iletişim protokolünü içeren standartlar gibi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Aero</span> Windows Vista ile günümüze gelen bir görsel tema arayüzü

Windows Aero, Windows Vista ile Windows 8 arasında bulunan bir görsel tema arayüzüdür. Windows Vista, Windows 7, Windows 8'de bulunan bu arayüz, donanım hızlandırmasından yararlanarak işlemciye daha az yük bindirir. Pencere kenarlıklarını şeffaf yapan Aero Glass özelliği ve pencereler arası 3D geçiş yapmayı sağlayan Aero Flip 3D özelliği Windows 8 kararlı sürümü ile kaldırılmıştır. Aero arabiriminde yapılan değişiklikler, görünüm, düzen ve uygulamalarda talimatların ve diğer metinlerin deyimini ve tonlamasını yansıtan arayüz yönergelerindeki değişikliklerle birlikte yeni bir görünümün dahil edilmesi de dahil olmak üzere Windows arabiriminin birçok öğesini etkiledi.

<i>Need for Speed: Most Wanted</i> (2012 video oyunu)

Need for Speed: Most Wanted, Criterion şirketi tarafından yapılan ve Electronic Arts tarafından dağıtılan, Need For Speed serisinin 2012 yazında piyasaya çıkarılan 19. bilgisayar oyunudur. Bu oyunun öncülleri Need for Speed: Shift, Shift 2: Unleashed ve Need for Speed: The Run'dur. Oyun, 2005 yapımı Need for Speed: Most Wanted'ın re-make'idir.

Microsoft Windows XP Professional x64 Edition, 25 Nisan 2005 tarihinde yayınlanmış, Windows XP'nin x86-64 destekli sistemler için olan sürümüdür.

Windows API ya da WinAPI, Microsoft'un Microsoft Windows işletim sistemlerinde bulunan çekirdek uygulama programlama arayüzü kümesidir (API). Windows API adı, genellikle kendi adlarıyla atıfta bulunulan birçok farklı platform uygulamasına atıfta bulunur. Neredeyse tüm Windows programları Windows API ile etkileşime girer. Windows NT işletim sistemi satırlarında, az sayıda Native API'yi kullanır.

<i>Crusader Kings</i> 2004 video oyunu

Crusader Kings, Paradox Development Studio tarafından geliştirilen ve Paradox Interactive tarafından yayınlanan strateji türündeki bir video oyunudur. Oyunun motoru Europa Engine'dir. Oyunda tek oyunculu ve çok oyunculu olmak üzere iki tür mod seçeneği vardır.

<i>Darkest Hour: A Hearts of Iron Game</i> 2011 video oyunu

Darkest Hour: A Hearts of Iron Game, Darkest Hourt Team tarafından geliştirilen ve Paradox Interactive tarafından 5 nisan 2011 tarihinde yayımlanan, motoru Europa Engine olan tek oyunculu ve çok oyunculu mod seçenekleri olan strateji türündeki bir oyundur.

March of the Eagles, Paradox Development Studio tarafından geliştirilen Paradox Interactive tarafından 19 Şubat 2013 tarihinde yayımlanan tek oyunculu ve çok oyunculu mod seçenekleri olan strateji türündeki bir video oyunudur.

Microsoft Office 95, Windows 95'in tamamlanmasından kısa bir süre sonra 24 Ağustos 1995'te piyasaya sürülen bir Microsoft Office sürümüdür. Office 4.3'ün halefi olan bu sürüm Microsoft Office'nin ilk 32 bit sürümüdür. Windows 95 için özel olarak tasarlanmış olsa da, Windows NT 4.0 sistemlerinde çalışabiliyordu. Office 95 32 bitlik bir program paketi olduğundan, Windows 3.x gibi 16 bit kullanan işletim sistemlerinde çalışmadı ve Windows NT 3.1 veya Windows NT 3.5'te resmi olarak desteklenmiyordu. Windows NT 4.0, Windows Me ve Windows 2000'de resmi olarak desteklenmiştir. Windows XP veya Windows'un sonraki sürümleri için destek hiçbir zaman resmi olarak sağlanmadı, ancak bildirildiğine göre XP ve Windows'un sonraki sürümlerinde çalışıyor.