Gama Caeli
Bayer belirtmesiyle Gama Caeli (γ Cae, γ Caeli), Çelikkalem takımyıldızı yönünde bulunan iki yıldız sistemini belirtir:
Gökyüzünde 0,22° ile ayrılırlar.
Bayer belirtmesiyle Gama Caeli (γ Cae, γ Caeli), Çelikkalem takımyıldızı yönünde bulunan iki yıldız sistemini belirtir:
Gökyüzünde 0,22° ile ayrılırlar.
Latin alfabesi, antik Roma tarafından Eski Latince yazmak için kullanılan Latin harfleri tabanlı alfabedir. 23 harften oluşan Latin alfabesi, Latin harflerini kullanan ilk alfabedir.
Fizikte, özel görelilik teorisi veya izafiyet teorisi, uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi açıklayan bir bilimsel teoridir. Albert Einstein'ın orijinal çalışmalarında teori, iki varsayıma dayanmaktadır:
Virgo ya da Başak takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Tutulum üzerinde yer alır. Virgo adı Latince'de bakire anlamına gelir. Batısında Aslan, doğusunda Terazi takımyıldızları vardır. En parlak yıldızı Spica sayesinde gökyüzünde kolaylıkla bulunabilir.
Caelum ya da Çelikkalem takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir.
Gama fonksiyonu, matematikte faktöriyel fonksiyonunun karmaşık sayılar ve tam sayı olmayan reel sayılar için genellenmesi olan bir fonksiyondur. Г simgesiyle gösterilir.
Gg, Türk alfabesinin 8., Latin alfabesinin ise 7. harfidir.
Gama, Yunan alfabesinin üçüncü harfidir. Γ harfi, Fenike alfabesi'nin gimel harfinden gelmektedir.
Neonun yanma süreci dev yıldızlarda gerçekleşen bir bölünüm tepkime dizisidir. Neonun yanması son derece yüksek sıcaklık ve yoğunluk koşulları gerektirmektedir (1,2×109 K ve 4×109 kg/m³ yakınları).
KAO (CNO) Döngüsü (Karbon-Azot-Oksijen), yıldızlarda hidrojeni helyuma çevirmek için gerçekleşen iki çekirdeksel kaynaşma (füzyon) sürecinden biridir. Diğeri ise proton-proton (pp) zinciridir.
Gama ışını veya gama ışıması, atom altı parçacıkların etkileşiminden kaynaklanan, belirli bir titreşim sayısına sahip elektromanyetik ışınımdır; genelde uzayda gerçekleşen çekirdeksel tepkimelerin sonucunda üretilirler. X ışınlarının ötesinde yer alırlar.
Olasılık kuramı ve istatistik bilim dallarında gamma dağılımı iki parametreli bir sürekli olasılık dağılımıdır. Bu parametrelerden biri ölçek parametresi θ; diğeri ise şekil parametresi k olarak anılır. Eğer k tam sayı ise, gamma dağılımı k tane üstel dağılım gösteren rassal değişkenlerin toplamını temsil eder; rassal değişkenlerin her biri nin üstel dağılımı için parametre olur.
Olasılık kuramı ve istatistik bilim dallarında Weibull dağılımı ) bir sürekli olasılık dağılımı olup olasılık yoğunluk fonksiyonu şöyle ifade edilir:
Olasılık kuramı ve istatistik bilim dallarında Cauchy-Lorentz dağılımı bir sürekli olasılık dağılımı olup, bu dağılımı ilk ortaya atan Augustin Cauchy ve Hendrik Lorentz anısına adlandırılmıştır. Matematik istatistikçiler genel olarak Cauchy dağılımı adını tercih edip kullanmaktadırlar ama fizikçiler arasında Lorentz dağılımı veya Lorentz(yen) fonksiyon veya Breit-Wigner dağılımı olarak bilinip kullanılmaktadır.
Yunanistan Deniz Kuvvetleri, Yunanistan Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı deniz kuvvetleri.
Beta Caeli, Çelikkalem takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 90 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. Görünen büyüklüğü +5,05'dir ve F-tipi ana-kol yıldızı olarak sınıflandırılır. Güneş'ten altı kat daha parlaktır.
Gama1 Caeli, Çelikkalem takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 185 ışık yılı uzaklıkta bulunan çift yıldızdır. Parlak bileşeni görünen büyüklüğü +4,55 olan, K-tipi turuncu bir devdir. Arkadaşı ise, 3,1 yay-saniye uzaklıkta bulunan ve büyüklüğü sekiz olan bir yıldızdır.
Gama2 Caeli, Çelikkalem takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 334 ışık yılı uzaklıkta bulunan ikili yıldızdır.
Delta Caeli, Çelikkalem takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 771 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. Görünen büyüklüğü +5,07 olan δ Caeli, B-tipi mavi-beyaz bir altdevdir.
Zeta Caeli, Çelikkalem takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 514 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. Görünen büyüklüğü +6,36 olan yıldız, K-tipi turuncu bir altdevdir.
Nu Caeli, Çelikkalem takımyıldızı yönünde ve yaklaşık olarak 171 ışık yılı uzaklıkta bulunan çift yıldızdır. Görünen büyüklüğü +6,06 olan yıldız, F-tipi sarı-beyaz bir ana-kol cücesidir.