İçeriğe atla

Gam Penceresi (film)

Gam penceresi (Azerice: Qəm pəncərəsi) - Celil Memmedguluzade'nin 1894 yılında yazdığı "Danabaş köyünün öyküleri" ve 1921'de yazdığı "Danabaş köyünün öğretmeni" esasında yazdığı senaryoya uygun olarak çekilmiş 1986 yapımı Azerbaycan Sovyet filmidir.

Film, Celil Memmedguluzade'nin çocukluğunun olaylarını anlatıyor. Filmin diğer adı "Danabaş köyünün öyküleri"dir.[1] Filmin diğer bir özelliği de Azeri hiciv dergisi olan Molla Nasreddin'in çizgilerini (karikatürlerini) esas almasıdır.[2]

Film bir yıl boyunca hazırlandı ve çekimler Temmuz'dan Ekim 1985'e kadar 3,5 ay sürdü. Eser önce tiyatro oyunu gibi oynandı.

Film yapımında yaşanan zor konulardan biri çocuk seçimiydi. 5-15 yaş arasındaki çocukların 5-15 yaş arası filmlere ihtiyacı vardı. Çocuklar Ocak ayından beri altı aydır seçilmiştir. Çekimler için 1000'den fazla çocuk test edilmiştir. Celil Memmedguluzade'nin yaşlılıkta kaldığı oda Cafer Cabbarlı adındaki sinema stüdyosunun köşkünde, inşa edilmiştir. Ev, Azerbaycan Tarihi Müzesi'nden getirildi. Bu köşkte Danabaş köy okulundaki konferans salonu da inşa edilmiştir.[3]

Konusu

O gün hastalanmış olan Mirza Celil, Bakü sokaklarında dolaştıktan sonra evine döner.[4] Hayallerindeki acı verici çocukluk anıları gözünün önüne gelir. Çocukluk arkadaşı Ahmed ve talihsiz kadın Zeynep, ayrıca doğduğu köydeki diğer insanları hatırlar. Arkadaşı Ahmed talihsiz bir kadere doğru ilerlerken kendisi okula devam edebilmiştir. Filmdeki en önemli konulardan birisi de kadınların hakları ve özgürlükleridir. Hudayar Bey arkadaşının eşine göz koyar[5] ve onu elde etmek için tuzaklar kurar. İslam hukukunu istedikleri gibi yorumlayıp çıkarlarına göre uygulayan mollaların keyfi davranışları ve ikiyüzlülükleri anlatılır.[6]

Kitaptaki öykü

Danabaş Köyünün Hikayeleri kitabında, Hudayar Bey şehre giderek ölmüş olan arkadaşı Haydar'ın dul karısı Zeyneb'i (kadının kendi rızası olmadan) nikahlamak için yola çıkar. Bunun için yozlaşmış adalet sistemindeki açıklardan yararlanmak niyetindedir.[7] Filmde bazı küçük farklarla aynı konu ele alınmaktadır.

Film Bilgileri

  1. Eser: Celil Memmedguluzade
  2. Senaryo: Anar
  3. Beste - Müzik: Cevanşir Guliyev
  4. Yönetmen: Refik Dadaşov
  5. Eserlerinden Yararlanılan Ressam: Azim Azimzade

Oyuncular

  1. Hasanağa Turabov — Celil Memmedguluzade
  2. Elmira Şabanova — Hamide
  3. İlham Seferov — Celil (çocukluğu)
  4. Ruslan Nesirov — Ahmed
  5. Hasan Memmedov — Memmedhasan
  6. Şükufe Yusupova — İzzet
  7. Vakıf İbrahimoğlu — Hudayar bey

Dış bağlantılar

Kaynakça

  • Azərbaycan Respublikası Mədəniyyət Nazirliyi. C.Cabbarlı adına "Azərbaycanfilm" kinostudiyası. Aydın Kazımzadə. Bizim "Azərbaycanfilm". 1923-2003-cü illər. Bakı: Mütərcim, 2004.- səh. 305-307. (Azerice)
  • Azərbaycan Milli Ensiklopediyası: Azərbaycan. Ramiz Məmmədov. Kino. Azərbaycan Milli Ensiklopediyası Elmi Mərkəzi, 2007.- səh. 816. (Azerice)

Dipnotlar

  1. ^ “Qəm pəncərəsi”: nadanlığın ifşası, Azərbaycanın rəsmi dövlət qəzeti, 15 Fevral 2019 (Azerice)
  2. ^ Qəm pəncərəsi"ndə ən yüksək qonorar uzunqulağa verilib". 7 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Azadlıq. 13 oktyabr 2014.(Azerice)
  3. ^ "Rafiq Nəsirov: "Kino rəssam elə etməlidir ki..." kulis.lent.az. 24-04-2015. (Azerice)
  4. ^ 20 ildir "Qəm pəncərəsi"ndən baxırıq[], Hafta-Az, 24.11.2006 (Azerice)
  5. ^ "Poçt qutusu"ndan "Qəm pəncərəsi"nə 26 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Nicat HƏŞİMZADƏ, Ədəbiyyat qəzeti.- 2019.- 13 aprel.- S.9. (Azerice)
  6. ^ Cahilliyin, savadsızlığın mükəmməl rəsmi: "Qəm pəncərəsi", Ədalət Qəzeti, 21 Sentyabr 2021 (Azerice)
  7. ^ Danabaş Köyü'nün Hikayesi'nde Sosyal Tenkit, Nergiz GAHRAMANLI, Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, Cilt:3, Sayı:6, Ocak 2015 (Sayfa: 56, "Danabaş Köyü’nün Öyküsü Hikâyesinin İçeriği")

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan sineması</span>

Azerbaycan sineması, Azerbaycan'ın uluslararası film kültürü ve sinematografisinin bir parçasıdır.

Ramiz Azizbeyli, Azeri oyuncu. ADİİ'nin medeni maarif fakültesinde eğitim almıştır.

<i>Park</i> (film) film

Park, hüzünlü bir aşk hikâyesinin anlatıldığı 1983 Azerbaycan yapımı bir dram filmidir. Filmin adının park olmasının nedeni parkların insanların buluşma, kavuşma, konuşma ve ayrılma yerleri olmasıdır.

<i>Ölsem... bağışla</i>

Ölsem...Bağışla, 1989 Azerbaycan yapımı bir dram filmidir. Hüzünlü bir aşk hikâyesinin anlatıldığı film, II. Dünya Savaşı sonrasının Bakü'sünde geçer. Yusuf savaştan yeni dönmüş; sevdiği kızın onu beklemeyerek bir başkasıyla evlendiğini öğrenmiştir. Yusuf'un annesi ona Yusuf'un babasının haksız yere hapse mahkûm edildiğini söylediği vakit ölmüş babası için savaşacaktır. Lakin filmin sonunda Yusuf güzel olmayan fikirlerden temizlenmiş bir kalple hayatını kaybedecektir.

<i>Beyin oğurlanması</i>

Damadın Kaçırılması, 1986 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yapımı bir müzikal komedi filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Celil Memmedguluzade</span> Azeri yazar

Mirza Celil Memmedkuluzade , Azeri hikâye ve oyun yazarı, gazeteci, fikir adamı.

<i>Molla Nasreddin</i> Azerbeycanda yayımlanan karakitürcü dergi (1875-1908)

Molla Nasreddin, 20. yüzyıl başında Celil Memmedguluzade editörlüğünde Azerbaycan Türkçesi ile yayımlanan haftalık siyasi mizah dergisi.

<i>Nabat</i> (film, 2014)

Nabat, Elçin Musaoğlu'nun tam metrajlı filmi. Film “Azərbaycanfilm” stüdyosunda çekildi.

Seher, yönetmenliğini Ağarza Guliyev'in yaptığı 1960 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yapımı film. Film konusu Mehdi Hüseyin'in aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Filmde köyden Bakü'ye gelip petrol madenlerinde çalışan işçinin Bolşeviklerin etkisi altında devrimci dönüşümü konu alınmaktadır. Filmde Çarlık Rusyası döneminde işçilerin ağır durumundan ve dönemin zor hayatından bahsedilmektedir. Filmde ayrıca dönemin oligarklarının zalimliğini ve milliyet ayrımcılığı işlenmektedir. 26 Komiser filminde olduğu üzere dönemin tarihsel koşulları ön plana çıkarılmıştır. Bununla birlikte filmde Josef Stalin de konu alınır.

<i>Yıldızlar Sönmüyor</i> (film, 1971)

Yıldızlar Sönmüyor, yönetmenliğini Ejder İbrahimov'in yaptığı 1971 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ortak yapımı film. Tarihi biyografik tarzda çekilen film doğu halklarının özgürlüğü uğruna yapılan fedakarlıkları anlatır.

Son Geçit, yönetmenliğini Kamil Rüstembeyov'un yaptığı 1971 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ortak yapımı film.

İsa Muğanna veya İsa Mustafa oğlu Hüseynov yazar, senarist ve "Nesimi" ödülünü kazanan ilk kişi.

<span class="mw-page-title-main">Rasim Balayev</span>

Rasim Ehmed oğlu Balayev, Azeri oyuncu ve seslendirme sanatçısıdır. Azerbaycan halk sanatçısı (1982), "Şöhret" nişanı sahibi (1998), Cumhurbaşkanı emekli maaşlısı, Azerbaycan Film Yapımcıları İttifakının eski katibidir (1990-2013).

2017 Alhanlı saldırısı veya Alhanlı faciası, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından 4 Temmuz 2017'de saat 20.40 sıralarında Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarında konuşlanmış Ermeni silahlı kuvvetleri birlikleri tarafından Azerbaycan'ın Füzuli Rayonu'na bağlı Alhanlı köyünde bir eve 82 ve 120 mm'lik havan ve bomba atarlarla gerçekleştirilen saldırıdır.

Almaz, yönetmenler Ağarza Quliyev ve Qriqori Braginski tarafından 1936'da gösterilen uzun metrajlı bir film. Film Azerbaycanfilm tarafından yapılmıştır. Film köye çalışmaya gelen genç öğretmen Almaz'ın, köydeki yapının geliştirilmesi ve güçlendirilmesinin önündeki engellerle savaşmasını anlatılmaktadır. Filmdə ana rolleri İzzət Oruczadə, Hökümə Qurbanova, Xeyri Əmirzadə, Əlisəttar Məlikov, Ələkbər Hüseynzadə ve İsmayıl Hidayətzadə oynamaktadır. Bu film Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun 7 Mayıs 2019 tarihli 211 sayılı Kararı ile Azerbaycan Cumhuriyeti'nde devlet malı ilan edilen filmler listesine dahil edilmiştir.

Fataliyev Ramiz Muhammed - Azerbaycanlı sinema senarist, Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı.

Danabaş Köyünün Hikâyeleri, Azeri yazar Celil Memmedguluzade'nin 1894 yılında yazmış olduğu öykü kitabıdır.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nde devlet malı ilan edilen filmlerin listesi — bu liste Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 7 Mayıs 2019 tarih ve 211 sayılı Kararı ile onaylanan belgeye göre hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şükriye Ahundzade</span>

Şükriye Ahundzade veya Şükriye Cevad, siyasi baskı kurbanı Ahmed Cevad'ın eşidir.

Ümmügülsüm Resulzade veya Ümmügülsüm Sadıkzade, Azerbaycanlı şairdir.