İçeriğe atla

Galler Prensliği

Galler Prensliği
Tywysogaeth Cymru
Principality of Wales
1216-1542
Galler Prensliği bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Montgomery Antlaşması sonrasında Galler
Montgomery Antlaşması sonrasında Galler
Yaygın dillerOrta Galce
Orta İngilizce
Anglonormanca
HükûmetMonarşi
Kral 
• 1326-1283
Llywelyn ve ardılları
• 1301-1542
Edward ve ardılları
Tarihî dönemOrta Çağ
• Aberdyfi Konseyi
1216
• Galler Kanunları
1542
Para birimiPeni
Öncüller
Ardıllar
Gwynedd Krallığı
Deheubarth
İngiltere Krallığı
Günümüzdeki durumu Birleşik Krallık

Galler Prensliği (GalceTywysogaeth Cymru; İngilizcePrincipality of Wales), Büyük Britanya'nın batısında günümüz Galler topraklarını kapsayan bir prenslikti. Krallık, 1216 yılında Gwynedd kralı Llywelyn tarafından kuruldu.

Galler'in 1277-1283 yılları arasında İngiltere kralı I. Edward tarafından fethedilmesinin ardından, Galler'in İngiliz tacının doğrudan kontrolü altında tutulan kısımları, özellikle de ülkenin kuzey ve batısı, yeni bir Galler Prensliği olarak yeniden kuruldu ve resmi olarak İngiltere Krallığı'na dahil edilmemiş olsa da, hükümdar ya da hükümdarın varisi tarafından yönetildi. Galler Prensliği, 1535-1542 Galler Kanunları ile bağımsız bir entite olmaktan çıktı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galler</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

Galler, Büyük Britanya'da Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. Doğuda İngiltere'nin Cheshire, Shropshire, Herefordshire ve Gloucestershire kontlukları, güneyde Bristol Kanalı, batıda ve kuzeyde İrlanda Denizi ile çevrilidir. 1.680 milden (2.700 km) fazla kıyı şeridine sahip olan Galler, özellikle kuzeyinde büyük ölçüde dağlıktır. Ülkenin en yüksek zirvesi Yr Wyddfa'dır. Ülke kuzey ılıman kuşağında yer alır ve değişken bir deniz iklimine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İngilizler</span> İngiltere ile ilişkili bir halk

İngilizler, İngilizce dilini konuşan ve ortak tarih ve kültürü paylaşan bir topluluk olarak İngiltere'de ortaya çıkmış etnik grup ve millettir. Tarih boyunca İngiltere'de ikamet etmiş olan farklı grupların karışımıyla yeni bir kimlik oluşturmuşlardır; Anglo-Saksonlar, Vikingler, Bretonlar ve Normanlar İngiliz kimliğini oluşturan etnik gruplardır.

Asturias Prensi veya Prensesi İspanya tahtının kesin veliahtı veya muhtemel veliahtı tarafından kullanılan ana asalet ünvandır. 1978 İspanyol Anayasasının 57. maddesine göre İspanya tahtının ilk sırasındaki kişiye verilir. Şu andaki sahibi Prenses Leonor'dur.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Güney Galler</span> Avustralyanın eyaleti

Yeni Güney Galler, Avustralya'nın güneydoğusunda eyalet. Başkenti Sidney. Kuzeyinde Queensland, batısında Güney Avustralya, güneyinde Victoria eyaletleri yer alır. Doğuda Büyük Okyanus'a kıyısı vardır. Avustralya Başkent Bölgesi eyalet içerisinde bir enklav oluşturur. Eyaletin başkenti Sidney'dir ve şehir hem eyaletin hem de Avustralya'nın en kalabalık şehridir. 2019 verilerine göre eyalet nüfusu 8 milyonu aşkın olup, bu nüfusun yaklaşık 5,1 milyonu Büyük Sidney bölgesinde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">VII. Edward</span> 1901den 1910a kadar Birleşik Krallık Kralı ve Britanya Dominyonları ve Hindistan İmparatoru

VII. Edward, Birleşik Krallık kralı ve Hindistan imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Haçlı devletleri</span> Levanttaki Hristiyan devletler, 1098-1291

Haçlı devletleri, 12. ve 13. yüzyıllarda Orta Doğu ve Anadolu'da Haçlılar tarafından kurulmuş devletlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Krallık bayrağı veya Birliğin Bayrağı Birleşik Krallık devletinin resmî bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">III. George</span> Büyük Britanya Kralı

III. George ya da George William Frederick, 1760-1801 yılları arasında İngiltere kralı. 12 Ekim 1814'te Hannover Kralı seçilmeden önce Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'na bağlı olarak Brunswick-Lüneburg Düklüğü ve Seçilmiş Hannover Prensliği görevlerini yürütüyordu. III. George, Hannover soyağacından gelen üçüncü Büyük Britanya hükümdarıydı. Bununla beraber Hannover soyağacından gelip de Britanya'da doğan ve anadili olarak İngilizceyi kullanan ilk hükümdardır. Daha da ilginç olarak III. George anavatanı olan Almanya'yı hayatı boyunca hiç ziyaret etmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık arması</span> Resmî devlet arması

Birleşik Krallık'ın resmî arması İngiliz, İskoç, Galler ve İrlanda armalarından oluşmuştur. Britanya tarihinde her soylunun kendine ait bir arması vardır. Hepsi bir birine benzerdir. Arma en üstünde taç vardır. Taç monarşiyi simgeler. Ortadaki kalkanda ise Büyük Britanya, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda, Birleşik Krallığı oluşturan etnik grupların kendine özgü armaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Stuart Hanedanı</span>

İskoçya Kralı II. Robert tarafından 1371 'de kurulan Stuart Hanedanı İskoçya tahtına egemen olmuş, Kraliçe Anne 'in veliaht verememesi üzerine 1649 yılına kadar ise Büyük Britanya Krallığına kadar egemen olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Stephen (İngiltere kralı)</span>

Stephen, çok kere Blois'li Stephen olarak bilinir. I. William'ın torunu ve I. Henry'nin yeğenidir. Öldüğü zaman İngiltere kralı ve Blois Kontu idi. Saltanatına kuzeni ve rakibi olan İmparatoriçe Matilda ile yaşadığı iç savaş damgasını vurdu.

<span class="mw-page-title-main">Cheshire</span>

Cheshire Törensel Kontluğu, Birleşik Krallık'a bağlı İngiltere ülkesinin Kuzey-Batı bölgesinde 1974'ten 2009'a kadar birinci seviyede yerel idare metropoliten kontluğu olmuş; 2009'da hukuken lağvedilmemekle tüm görev ve yetkileri yeni kurulan tek seviyeli yerel idareler verilmiştir. Fakat Cheshire yine de kraliyet seremonileri için törensel kontluk olarak kalmıştır. Cheshire Kontluğu merkezi Chester'deydi ama kontluk sınırları içinde en büyük nüfuslu yerleşke Warrington idi.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Britanya Krallığı</span> 1707-1801 yılları arasında Kuzeybatı Avrupada egemen olan bir devlet

Eski Büyük Britanya Krallığı, bazen 'Büyük Britanya Birleşik Krallığı' da denir, 1707-1801 yılları arasında Kuzeybatı Avrupa'da egemen olan bir devlet. 1 Mayıs 1707'de İskoçya Krallığı ve İngiltere Krallığı'nın siyasi birleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. 1706 Birlik Antlaşması ile tüm Büyük Britanya adasını kapsayacak ve İrlanda'yı dışarıda bırakacak bir birleşik krallık oluşturulması kararına varılmıştır. Westminster Sarayı'na bağlı bir meclis ve hükûmet yeni krallığı yönetecekti. Eski krallıklar zaten İskoç Kralı I. James'in 1603'te I. Elizabeth'in ölümü üzerine İngiltere Kralı olmasından beri aynı hükümdar tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">İngiltere Krallığı</span> 927-1707 yılları arasında varlığını sürdürmüş Kıta Avrupasının kuzeybatısında bir egemen devlet

İngiltere Krallığı, 927-1707 yılları arasında varlığını sürdürmüş Kıta Avrupası'nın kuzeybatısında bir egemen devlet. İngiltere Krallığı toprakları Büyük Britanya adasının güneyinin üçte ikisi ile çevredeki küçük adaları kapsamıştır. Kuzeyde İskoçya Krallığı ile sınırı vardı. İlk başkenti Winchester iken daha sonra başkent Westminster'e taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İskoçya Krallığı hükümdarları listesi İskoçya Krallığı devletinde hükümdarlık yapan kişilerin listesidir. İskoçya Krallığı 843'ten 1707'ye kadar devam eden Britanya adasının kuzeyinde kurulmuş bir devlettir. Bu İskoçya Krallığı devletinin hükümdarları İskoçya Krallarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Samtshe Atabeyliği</span>

Samtshe Atabeyliği ya da Samtshe-Saatabago, Samtshe Prensliği olarak da bilinir, Gürcistan'ın Zemo Kartli bölgesinde hüküm sürmüş Orta Çağ Gürcü prensliğidir. 1268'de kurulan prenslik 1334 yılından itibaren "atabagi" unvanı taşıyan Gürcü hükümdarlar tarafından yönetilmiştir. En geniş sınırlara sahip olduğu dönemde sınırları Taşiskari’den Erzurum’a kadar uzanan Samtshe-Saatabago, Cavaheti’nin bir kısmı ile Eruşeti, Kola, Artaani, Acara, Tao, Klarceti ve Şavşeti bölgelerinden oluşuyordu. Osmanlıların eline geçtikten sonra Çıldır Eyaleti’ne dönüştürülen bölge, 1574 ve 1595 tarihli Osmanlı kayıtlarında Gürcistan Vilayeti olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Llywelyn</span>

Muhteşem Llywelyn ),, Gwynedd kralı olarak başlayarak 45 yıl boyunca savaş ve diplomaside gösterdiği başarıyla Galler'in tamamını hükmeden kraldı.

<span class="mw-page-title-main">Galler prensesi</span>

Galler Prensesi Galler prensi’nin eşlerine verilen soyluluk unvanıdır. Galler Prensi unvanı 14. yüzyıldan bu yana Birleşik Krallık tahtının kesin veliahtlarına verilir. Bilinen ilk Galler Prensesi ise Llywelyn ap Gruffudd‘un eşi Eleanor de Montfort’dur.

<span class="mw-page-title-main">Britanya hükümdarlarının eşleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşik Krallık hükümdarlarının eşleri listesi, 1707'de İngiltere ve İskoçya'nın birleşmesinden sonra gelen Birleşik Krallık hükümdarları'nın eşlerini gösteren listedir. Kraliyet eşleri, Birleşik Krallık Monarşisi'nde yönetici bir kral veya kraliçenin eşidir. Kraliyet eşlerinin anayasal statüleri veya yetkileri yoktur, ancak birçoğunun önemli etkileri olmuştur. Şu anki hükümdar eşi Kral III. Charles'ın eşi olarak Kraliçe Camilla'dır.

Cornwall Dükü, geleneksel olarak Birleşik Krallık hükümdarının en büyük oğlu tarafından kullanılan İngiliz asil sınıfına ait bir unvandır. Cornwall Dükalığı, İngiltere'de oluşturulan ilk dükalıktır ve 1337'de bir kraliyet imtiyaznamesi ile kurulmuştur. Mevcut dük Prens William'dır. Karısı Catherine, şu anki Cornwall Düşesi’dir.