İçeriğe atla

Galip Tekin

Galip Tekin
Doğum20 Nisan 1958
Konya
Ölüm6 Temmuz 2017 (59 yaşında)
Arnavutköy, İstanbul, Türkiye
MilliyetTürk
Çalışma alan(lar)ıÇizgi roman
Önemli çalışmalarıAcayip Hikayeler

Galip Tekin, (20 Nisan 1958, Konya - 6 Temmuz 2017, Arnavutköy, İstanbul), Türk fantastik ve bilimkurgu tarzdaki eserleriyle tanınan çizgi romancı.

Gırgır dergisinde yetişmiş önemli çizerlerden biri olan Galip Tekin'in, Oğuz Aral döneminin Gırgır'ında; komik, fantastik ve absürt öyküler çizerek başladığı çizgi romanları, giderek daha çok bilimkurguya yaklaşmış ve mizahi olmaktan uzaklaşmıştır. Bir dönem çizgi roman denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Galip Tekin, Gırgır'da Oğuz Aral döneminin bitmesinden sonra, hemen hemen bütün mizah dergilerinde çalıştı. Çizerliğinin yanı sıra Taksim'de bir dönem en popüler bar olan Kemancı'nın ortağı ve işletmecisi olan Galip Tekin, aynı zamanda üniversitelerde çizgi roman dersleri vermiştir.

Sevilen bazı öyküleri Alavarza, Delik, Son Neoplan, Tursuntur olarak sayılabilir. Haftalık dergilerde devamı haftaya şeklinde uzun soluklu yayınlanan bu öyküler, 2011 senesinde albümleştirilerek yayınlanmaya başlandı. Hikâyelerinden yola çıkılarak 2012 yılında Acayip Hikayeler adlı bir dizi yayınlanmış fakat 2012-2013 sezonunda yayından kaldırılmıştır. 2016'da çizgi roman dergisi olarak çıkan "Hortlak" dergisinde çizmekteydi.

Karikatürist Galip Tekin, 6 Temmuz 2017 tarihinde Arnavutköy'deki evinde ölü bulundu. Cenazesi Küçükçekmece Mezarlığı'na defnedildi.

Kitapları

  • Tuhaf Öyküler 1 (2011 - Mürekkep Yayınları)
  • Tuhaf Öyküler 2 (2011 - Mürekkep Yayınları)
  • Tuhaf Öyküler 3 (2012 - Mürekkep Yayınları)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Aral</span>

Oğuz Aral, Türk karikatürist. Gırgır dergisinin kurucusudur.

<i>Gırgır</i> (dergi) mizah dergisi

Gırgır Dergisi, 1972'de yayına başlayan, Türkiye'nin en çok satmış kült mizah dergisidir.

İrfan Sayar Porof. Zihni Sinir karakterinin yaratıcısı, karikatürist ve tasarımcı.

<i>Fırt</i>

Fırt, yayın hayatına Mart 1976'da atılan, Tekin Aral editörlüğündeki haftalık gülmece dergisi. İsim babası, karikatürist Ferit Öngören'dir. Boyutu Gırgır'dan daha ufak olduğu ve bir çırpıda okunup bittiği için "Fırt" adını aldı.

<i>Hıbır</i>

Hıbır, 1989-1995 ve HBR Maymun olarak 1995-1998 yılları arasında yayınlanan Türk mizah dergisidir.

Suat Gönülay, Türk çizgi romancı.

Emrah Ablak, Türk karikatürist.

Bülent Arabacıoğlu karikatürist, harita mühendisi.

Ersin Karabulut, Türk çizgi romancı, mizah yazarı.

Yılmaz Aslantürk, Türk karikatürist, çizgi romancı, illüstratör ve grafiker.

Daha önceki dönemlerde de örnekleri olmasına karşın, çağdaş karikatür 19. yüzyılda kitle iletişim aracı olarak gazete ve dergilerin yaygınlık kazanmasıyla gelişmiştir. Türkiye'de ortaya çıkışı da bu alandaki gelişmelerle hemen hemen aynı döneme rastlar. Tanzimat döneminden sonra gazete ve dergilerin çoğalması ve baskı tekniklerindeki ilerleme anlatım aracı olarak grafik sanatlarından yararlanmayı da birlikte getirmiş, gazetelerde, dergilerde haberleri anlatan ya da destekleyen çizimler, resimleme çalışmaları görülmeye başlamıştır. Bir süre sonra bu anlatım biçimlerinden batıda olduğu gibi eleştiri ve gülmece amacıyla yararlanma düşüncesi ortaya çıkmış ve uygulanmıştır. Giderek bu işin uzmanı sanatçılar yetişmiş, hatta yalnız bu tür çizimlere dayanan gülmece gazete ve dergileri yayımlanmıştır.

Nuri Kurtcebe, Türk çizgi-romancı ve karikatürist.

Mehmet Çilingir ya da kullandığı takma adla Memo Tembelçizer, karikatür, resimleme ve grafik alanlarında çalışan Türk çizer ve mizahçıdır.

<i>Uykusuz</i> (dergi) mizah dergisi

Uykusuz, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta haftada bir yayımlanan ve Türkiye'nin en çok satan mizah dergisi. Mürekkep Yayıncılık tarafından perşembe günleri çıkarılan dergi, 16 sayfadır.

<span class="mw-page-title-main">Tekin Aral</span>

Tekin Aral, Türk çizer ve karikatüristtir.

Limon, 1985 ile 1991 yılları arasında yayınlanan Türk mizah dergisi. 90'lı yılların en çok satan dergisi Leman'ın başlangıcı olması bakımından önemlidir. Derginin sloganı Haftalık Hastalığınız'dır.

Kenan Yarar, fantastik öyküleriyle ve Hilal karakteriyle bilinen çizgi romancıdır.

Kemal Aratan Türk karikatürist, çizgiromancı.

<i>Tuhaf Öyküler</i>

Tuhaf Öyküler, Galip Tekin tarafından yazılıp çizilen, Bilimkurgu ve Fantastik tarzda öykülerin derlendiği seridir. 5 cilt halinde yayımlanacak serinin 2. cildi Mürekkep Basın Yayın tarafından basılmıştır.

Dıgıl, Oğuz Aral'ın sahipliğinde ve Galip Tekin'in yönetmenliğinde 4 Mayıs 1989 tarihinden itibaren yayınlanmaya başlayan haftalık mizah ve çizgi roman dergisidir.