İçeriğe atla

Galip Boransu

Galip Boransu
Doğum14 Şubat 1950
İstanbul
Ölüm1 Şubat 2011 (60 yaşında)
İstanbul
TarzlarTürk Pop
MesleklerMüzisyen
Çalgılarpiyano, org, vibrafon
İlişkili hareketlerMFÖ

Galip Boransu (d. 14 Şubat 1950, İstanbul - ö. 1 Şubat 2011, İstanbul), Türk piyanist, şarkıcı ve müzisyen.

Yaşamı

Galip Boransu, İstanbul'un Yeşilköy semtinde dünyaya geldi. Müzikle tanışması 1956 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı'nın piyano-solfej bölümünde oldu. İlk kez 1968 yılında Ozanlar grubu ile profesyonel olarak çalışmaya başladı. 1974 yılında liseden arkadaşı Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile karşılaşıp stüdyo çalışmalarına piyano, org, vibrafon, vokal olarak katıldı, Özkan Uğur[1] ile bu sırada tanıştılar. Grubun yaptığı birkaç İngilizce parça TRT'de bilmece parçası olarak yayınlandı. Gelen cevaplarda Crosby, Stills yanıtları bile olmuştu. Bu bilmece parçasından yola çıkılarak grubun adı İpucu Beşlisi olarak kondu. Heyecanlı ve Hop Otur, Hop Kalk adlı parçalara klip çekildi. Özellikle Heyecanlı adlı parça Türk Pop Müziği'nin ilk kliplerinden biri olarak çok başarılı oldu. Ayhan Sicimoğlu'nun Avrupa'ya gitmesiyle, Seyyal Taner vokalist olarak gruba katıldı, dönemin ünlü gazinolarında sahneye çıktılar.

1975 yılında Şerif Yüzbaşıoğlu'nun kurmayı düşündüğü grupta Özkan Uğur ve Cengiz Teoman ile çalışmalar yaparken, 1978 yılında Dilek Ertek'in sözlerini yazdığı bestesi İmkansız adlı parça ile Özkan Uğur ve Cengiz Teoman ile Grup Karma adıyla Türkiye elemelerine katıldılar. Grup Karma Eurovision Türkiye finallerinde derece aldı. İmkansız ve Mutlu mu Gülenler adlı besteleri 45'lik olarak yayınlandı.

Grup Karma'nın çeşitli nedenlerle dağılması üzerine 1978 yılında Ferdi Özbeğen'in teklifiyle tek piyanist olarak çalışmaya başladı. Ferdi Özbeğen'in çalıştığı lokallerde yemek müziği ve dans müziği yaparak yoluna devam ederken kaset çalışmaları yaptı Galip Boransu 1 (1979) ve Galip Boransu 2 (1981) (Özdemir Erdoğan'ın katkısıyla) kasetleri ve Yusuf Bütünley ve Halis Bütünley'in katkılarıyla Dosta Veda adlı albümü 1984 yılında yayınlandı.

1990 yılından itibaren turizm sektöründe çalıştı. 10 yıl kadar Galata Kulesi'nde piyano eşliğinde şarkı söyledi. Galip Boransu, 1 Şubat 2011 tarihinde evinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda etti.[2]

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">MFÖ</span> Türk pop ve rock müzik grubu (1971–2023)

Mazhar Fuat Özkan, kısaca MFÖ, Türk pop ve rock müzik grubu. Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur'dan oluşmaktadır. 1984 yılında çıkardıkları Ele Güne Karşı Yapayalnız ile müzik hayatlarına başlayan grup; bu albümdeki "Ele Güne Karşı", "Güllerin İçinden", "Bu Sabah Yağmur Var İstanbul'da", "Yalnızlık Ömür Boyu" gibi şarkılarla dikkat çekti. 1985 ve 1988 yıllarında sırasıyla "Diday Diday Day" ve "Sufi" şarkılarıyla Türkiye'yi Eurovision şarkı yarışmasında temsil ettiler.

<i>Dönmem Yolumdan</i> (MFÖ albümü)

Dönmem Yolumdan, MFÖ'nün 1992'de çıkardığı altıncı stüdyo albümüdür. Milletlerarası Müzik Yayınları'ndan çıkan ikinci ve son MFÖ albümüdür. Mayıs ayında çıkan bu albüm bir önceki albüm kadar ses getiremedi ve bir ay sonra MFÖ, başka bir şirketten Agannaga Rüşvet adlı yeni bir stüdyo albümü çıkardı.

Gülay Uğurata, Türk piyanist, müzisyendir

<span class="mw-page-title-main">Verda Erman</span> Türk piyanist

Verda Erman, Türk piyanist.

<i>Ele Güne Karşı Yapayalnız</i>

Ele Güne Karşı Yapayalnız, Türk pop grubu Mazhar Fuat Özkan'ın 20 Ocak 1984'te Balet Plak tarafından yayınlanan ilk stüdyo albümüdür. 1983 yılının ikinci yarısında İstanbul'daki İstanbul Gelişim Stüdyosu'nda Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur yapımcılığında kaydedildi. Albüm, çığır açan tekli Ele Güne Karşı başlıklı şarkının yanı sıra Bu Sabah Yağmur Var İstanbul'da, Deli Deli, Bodrum, Yalnızlık Ömür Boyu ve Güllerin İçinden gibi hitleri içeriyor. Birçok dergi ve müzik eleştirmenleri dahil olmak üzere yayınlar, albümü Türk pop müzik tarihin en büyük ve en benzersiz albümlerinden biri olarak nitelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Çetin</span> Türk müzisyen

Yavuz Hilmi Çetin, Türk müzisyen ve gitaristtir. Müzik hayatı boyunca 2 adet albüm çıkarmıştır. 2001 yılında intihar etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Özkan Uğur</span> Türk müzisyen ve oyuncu (1953–2023)

Raif Özkan Uğur, MFÖ grubunun üyesi, müzisyen, sinema ve dizi oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Seyyal Taner</span> Türk ses sanatçısı

Seyyal Taner, Türk şarkıcı ve oyuncudur. Türk pop müziği ve Türk rock müziğine getirdiği renkli yelpazesi ile sahnelere farklılık getirmiş, sadece şarkı söyleyen vokalistlerin aksine, dönemin koşullarında bir ilki gerçekleştirerek dansçılarıyla çıkıp hem dans edip hem şarkı söyleyebilmiş, alaturka gazino kültürüne rock müziğini getirmiş, sesiyle ve ilginç kıyafetleriyle de dikkat çekmiştir. Türk pop-rock müziğinin yerinde duramayan, asi, sıra dışı ve cesur şarkıcısı olarak bilinir ve dönemin basını kendisine yerli Tina Turner lakabını takmıştır. Babası Farsçada "akıcı olan" anlamına gelen Seyyal ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Teoman (şarkıcı)</span> Türk şarkıcı

Fazlı Teoman Yakupoğlu, Türk şarkıcı, söz yazarı ve bestecidir.

Gece Yolcuları, 1993 senesinde Edis İlhan, Uğur Arslantürkoğlu tarafından kurulan bir pop-rock grubudur. 1995 yılında profesyonel müziğe başlayan, ilk üretimlerini ve konserlerini yapan grup, 10. Geleneksel İstanbul FM Altın Ödüllerinde En İyi Grup ödülünü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ferdi Özbeğen</span> Türk piyanist ve şarkıcı

Ferdi Özbeğen, Türk piyanist ve şarkıcı. Diskografisinin çoğunda, daha önce başka sanatçıların seslendirdiği şarkıları ve popüler yabancı şarkıların çoğunlukla Ülkü Aker'in yazdığı Türkçe aranjmanlarını seslendirdi. Kariyerine orkestra müzisyenliği ile başladı. 70'li yılların ikinci yarısından itibaren tanındığı müzik tarzı ile, sonraki yıllarda "piyanist şantörlük" olarak anılacak Türk müzik akımının öncüsü olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İncesaz</span> müzik grubu

İncesaz, 1997 yılında Murat Aydemir, Derya Türkan ve Cengiz Onural tarafından oluşturulan bir müzik grubu.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Tekin</span> Türk şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu

Kerim Tekin, Türk şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu. 1990'lı yılların ortalarından itibaren çıkardığı albümlerle pop müziğin önemli sanatçıları arasına girdi. Beş yıla yakın bir kariyeri olan sanatçının, yazdığı sözler ve yorumladığı şarkılar pop müzik piyasasında onu oldukça ön plana çıkardı. Kayahan, Sezen Aksu ve Nilüfer ve Fatih Erkoç gibi birçok sanatçıdan etkilenen Kerim Tekin, 1992 yılında müzik tutkusu yüzünden gitar ve şan eğitiminin de etkisiyle futbolu bırakma kararı alarak futbol takımından ayrılır ve müzik yaşamına başlar. Gece kulüplerinde ve barlarda amatör olarak gitar çalar, şarkı söyler ve aynı zamanda kendi şarkılarını da yazmaya başlar. Bir gece kulübünde çalarken menajer olan Halis Bütünley tarafından çok beğenilir ve o esnada keşfedilir. Kerim Tekin, 1994 yılında profesyonel olarak ilk albümünün çalışmalarına başlar. Kara Gözlüm (1995) adlı albümüyle piyasaya giriş yapar. Bu albümle birlikte sesini duyurmayı başarır ve bu dönemde televizyon dizilerinde boy göstererek oyunculuk kariyeri başlar.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Güner</span> Türk müzisyen ve gitarist

Aziz Fuat Güner, Türk müzisyen, gitarist, Türk pop-rock müziğinin en önemli gruplarından MFÖ'nün üyesidir.

<i>Kara Gözlüm</i> (albüm)

Kara Gözlüm, Türk şarkıcı Kerim Tekin'in 25 Aralık 1995 tarihinde çıkardığı ilk stüdyo albümüdür. Albüm Raks Müzik etiketiyle yayınlandı. Nisan-Ekim 1995 tarihleri arasında altı aylık bir sürede kaydedilen albümde on parça yer aldı. Albümde Kenan Doğulu, Ozan Doğulu, Zeynep Talu, İlhan Şeşen, Evren Erdamar ve Saro Seçikyan gibi sanatçıların eserlerine yer verdi. Albümün yapımcılığını 1994 yılında Kerim Tekin'i sahne aldığı barda keşfeden Halis Bütünley üstlendi. İstanbul'da yer alan Stüdyo MB'de kaydedilen albümün kayıtlarında birçok sanatçı yer aldı. Albüm yayınlanmadan bir hafta önce ilk sırada yer alan "Cici Baba" adlı parça yayınlandı. Yönetmenliğini Sylvester Lolov'un üstlendiği video klibin yayınlanmasıyla birlikte Kerim Tekin ülke çapında tanınmaya başladı ve müzik listelerine girdi. Çoğunluğu slow parçalardan oluşan albümden yayınlanan ikinci parça yönetmenliğini Mukadder Kızılca'nın üstlendiği ve albüme adını veren "Kara Gözlüm" adlı parça oldu. Yayınladığı ikinci parça ile birlikte büyük bir çıkış yakaladı ve bu parça ile listelerde ilk sıralara kadar yükseldi.

İpucu Beşlisi 1970'lerin sonunda solo olarak ve Seyyal Taner ile müzik yapan funk grubu.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar ve Fuat</span>

Mazhar ve Fuat, Mazhar Alanson ve Fuat Güner'in 1970'in başlarında kurduğu Anadolu rock grubudur. İkili 1 LP, 4 tane de 45'lik çıkarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ayhan Sicimoğlu</span> Türk müzisyen, gezgin, radyocu, TV programcısı ve iş adamı

Ayhan Sinan Sicimoğlu, Türk müzisyen, gezgin, radyocu, TV programcısı ve iş insanı.

Ulus Mezarlığı, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde Etiler-Ulus semtleri arasında bulunan mezarlık.

Yüksel Venedik ya da sahne adıyla Cenk Eren Türk şarkıcıdır.