İçeriğe atla

Galina Balaşova

Galina Andreyevna Balaşova (RusçaГалина Андреевна Балашова; d. 4 Aralık 1931), Sovyet uzay programı ile ilişkili bir Rus mimar ve tasarımcı.

Hayatı

Balaşova Kolomna'da doğdu ve Moskova Mimarlık Enstitüsü'nde eğitim gördü. Balaşova, kariyerine 1955 yılında Kuybışev'deki GiproAviaProm tasarım enstitüsünde başladı. O zamanki çalışmaları, "modası geçmiş" kabul edilen dekoratif unsurların konutlardan kaldırılmasını içeriyordu. 1957'de Sovyet uzay programının ilk günlerinde tasarımdan sorumlu olan OKB-1'de kıdemli mimar oldu. Çalışanlar için konutlar tasarlayarak başladı ancak daha sonra Soyuz uzay aracının[1] ve Salyut ve Mir uzay istasyonlarının iç tasarımına katkıda bulundu. Balaşova, Buran programına danışmanlık yaptı. 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması üzerine emekli oldu ve çalışmalarını artık bir Devlet sırrı olarak kalmadı ve kamuya açık hale getirdi.[2][3][4]

İşleri

Uzay programı ile yaptığı çalışmalar, iç mekanların tasarımı, mobilya, kontrol panelleri, dekoratif logolar ve iç duvarlar için duvar resimleri işlerini içeriyordu.[5] Balaşova, sıfır yerçekimi için ortamlar tasarladı, örneğin zemin ve tavan için zıt renkler kullandı, böylece astronotlar yönünü şaşırtmayacaktı. Renk şemaları, sanatsal eğitimine başladığı çocukluğundaki suluboya yapma deneyiminden gelmektedir.[2] Balaşova da tasarımlarında yeşil rengi kullandı, böylece o zamanki televizyonlar rengi doğru bir şekilde üretecekti.

2018'de ABD'de ilk kez Galina Balaşova'nın olağanüstü hayatı ve profesyonel başarıları, önde gelen iki Amerikan üniversitesinin düzenlediği uluslararası konferanslarda sunulan görüşmelerde ortaya çıktı ve vurgulandı.[6][7]

1973'te Fransa'daki Aérosalons sergisinde kullanılan yaka iğnesi tasarımı, daha sonra Apollo-Soyuz Test Projesi'nin resmi amblemi haline geldi. Balaşova'nın adının kendi çizimine eklenme onayı "güvenlik bahanesi" altında reddedildi ve adını sergide dağıtılan 100.000 pim ile yayma fırsatını kaybetti.[2] Sovyetler Birliği ve ABD'de basının buna ilgisi arttı, ancak Balaşova hala tasarımları için herhangi bir atıf alamadı. Yaka iğneleri Mytishchi'deki bir fabrikada üretime başladığında, Balaşova'nın tasarımı için sertifikalar, hükûmetin onayı olmadan fabrikanın sanat komitesi tarafından oluşturuldu. Balaşova'nın üstleri, Balaşova'nın sadece telif hakkına sahip olmasına değil, aynı zamanda resmen yaratıcı olarak kaydedilmesine öfkelendi; üstleri, amblemin yaratıcıları olarak kendilerini görüyorlardı çünkü işçilerin sadece üstlerinin yönlendirmlerini izlediklerini düşünüyorlardı. Üstlerinden Bobkov, Balaşova'yı "Devlet sırlarına ihanet ettiği için" 8 yıl hapse atmakla tehdit etti. Balaşova, ancak sertifikayı göndereninin kendisini değil fabrika olduğunu söyleyerek ve feragat beyanını imzalayıp amblem için gelecekteki telif hakkı ödemelerini kısıtlamak zorunda olduğunu kabul ederek kendini kurtarabildi. Kıyaslama olması için, bölümdeki bir erkek amblemi buldu ve altıgen bir profille yeniden üretti ve bildirildiğine göre, tasarımı için on binlerce dolar aldı ki bu sadece Balaşova tasarımının bir kopyasıydı.

Galina Balaşova'nın öncü başarıları, kadınların mimarlığa katkısı üzerine planlanan büyük ciltlerde aydınlatılmaktadır,[8][9] ancak sıfır yerçekimi tasarımlarına yaptığı katkılar bugün birkaç küçük sergi ve bu ciltlerin ötesinde nadiren tanınmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "The Artists". Space Mission Patches. 3 Kasım 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2020. 
  2. ^ a b c Galina Balashova : architect of the Soviet space programme. Knowles, Clarice,. Berlin. ISBN 978-3-86922-355-1. 
  3. ^ ""Galina Balashova: Architect of the Soviet Space Programme" at DAM Frankfurt". BigMat International Architecture Agenda. 1 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2020. 
  4. ^ "The Soviet Architect Who Drafted the Space Race". Motherboard. 18 Ağustos 2015. 19 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2020. 
  5. ^ "Galina Balaşova". Icon. 28 Ekim 2015. 7 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2020. 
  6. ^ "The Secret Star of the Outer Space Program: Galina Balashova, First Architect of Spaceship Interiors."". 2018 International Archive of Women in Architecture IAWA Symposium "Women Inventors in Architecture 1700-2000." Virginia Polytechnic Institute and State University, College of Architecture and Urban Studies, School of Architecture + Design, Blacksburg, VA. 29 Mart 2018. 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2019. 
  7. ^ "«Galina Balashova: First Architect of Soviet Spacecraft Interiors.»". 39 Northeast Slavic, East European, and Eurasian Studies NESEEES Conference, New York University, Jordan Center for the Advanced Study of Russia, New York, NY. 7 Nisan 2018. 28 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2019. 
  8. ^ "Routledge Companion to Women in Architecture". Sokolina, Anna, ed. London, New York: Routledge. Under contract. 22 Temmuz 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2020. 
  9. ^ "Bloomsbury Global Encyclopedia of Women in Architecture, 1960–2015". Brown, Lori A., and Karen Burns, eds. London, New York: Bloomsbury. Under contract. 7 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Layka</span> Sovyet uzay köpeği, uzaya çıkan ilk canlı (1957)

Layka, Dünya yörüngesine çıkan ilk hayvan olan Sovyet uzay köpeğidir. Moskova sokaklarından toplanan melez bir köpek olan Layka, 3 Kasım 1957 tarihinde fırlatılan Sputnik 2 uzay aracının yolcusu olarak seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Uzay Yarışı</span> Soğuk Savaş sırasında, ABD ve SSCB arasında yaşanan uzay rekabeti (1955–1975)

Uzay Yarışı, Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasında 20. yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşen resmî olmayan uzay rekabetidir. Kökeni, II. Dünya Savaşı'ndan sonra iki ülke arasında balistik füze temelli nükleer silahlanma yarışına dayanmaktadır. Uzaya uydu, roket ve sonda yollamak, insan göndermek; Ay'a insan indirmek gibi çabalar içermektedir. Bu yarış, aynı zamanda ABD ile SSCB arasındaki Soğuk Savaş'ın (1947–1991) bir parçasıdır. Uzay Yarışı, yapay uyduların öncü fırlatmalarını, Ay'a, Venüs'e ve Mars'a yollanan robotik uzay sondalarını ve alçak Dünya yörüngesinde ve nihayetinde Ay'da insanlı uzay uçuşunu getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Art deco</span> özellikle 1920 ve 1930larda Fransada yaygınlaşan akım

Art deco Fransa kökenli sanat akımıdır. 1920'li yıllardan sonra, özellikle mimari alanında görülmüştür. Adını 1925 yılında yapılan Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes sergisinden almıştır. Art nouveau'nun hemen ardından gelen bu akım, ondan farklı olarak el emeğine değil, sanayiye dayalıdır. Desenleri geometriktir. Art nouveau'da olduğu gibi Gotik süsleme öğelerinden yararlanılır. 1930'lardan sonra, mimarların mimariyi süsten ayırmak istemeleri ve süslemeyi değil işlevselliği savunmalarıyla son bulmuş; fakat 1960'lı yıllarda yeniden saygı görmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">1956 Macaristan Ayaklanması</span>

1956 Macaristan ayaklanması veya Macaristan Halk Cumhuriyeti sonrası dönemle anıldığı isimle Macar Devrimi, 1956 yılında Macaristan'daki Sovyetler Birliği destekli stalinist hükûmete karşı başlatılan halk hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği devlet arması</span>

Sovyetler Birliği devlet arması, Sovyetler Birliği'nin 1923'te kabul edilen ve 1991'de birliğin dağılmasına kadar kullanılan devlet armasıdır. Teknik olarak bir arma yerine bir amblem olmasına rağmen, geleneksel hanedan kurallarına uymadığı için, Rusçada geleneksel bir arma için kullanılan kelime olan герб (gerb) olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">İslam mimarisi</span> Mimarî biçim

İslam mimarisi ya da İslami mimari, İslam'ın kuruluşundan itibaren, İslam kültürü içerisinde bina ve yapıların tasarım ve yapımlarını etkileyen geniş bir yelpazedeki hem seküler hem de dinî yaklaşımları kapsayan bir ifadedir.

<span class="mw-page-title-main">Oscar Niemeyer</span>

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho, bilinen adıyla Oscar Niemeyer, Brezilyalı mimar. Uluslararası modern mimarlığın en önemli temsilcilerinden. Dökme betonunun estetik amaçlar için farklı biçimlerde kullanılmasının öncülüğünü yapan mimarlardan biri.

<span class="mw-page-title-main">Dekonstrüktivizm</span> 1980lerin sonunda ortaya çıkan postmodern mimari akım

Dekonstrüktivizm ya da yapısal analiz, 1980'lerin sonlarında ortaya çıkan postmodern mimari akımı. Yapıyı oluşturan mimari unsurların bütünlüğünün parçalanması, yüzeylerle yapılan oyunlar, dış cephe gibi mimari unsurların dikaçılı olmayan köşelerle yamultulması ve kaydırılması gibi yöntemlere dayanır. Dekonstrüktivist tarza sahip binalar bakanlara belirsizlik ve kargaşa hissi verir.

Konstrüktivizm veya Konstrüktivist Mimari modern mimarinin bir formu olup daha çok Sovyetler Birliği'nde 1920'li yıllarda ve 1930'lu yılların başında yaygınlık kazanmış bir mimarlık akımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sputnik 3</span>

Sputnik 3, Baykonur Uzay Üssü'nden 15 Mayıs 1958 tarihinde fırlatılan Sovyet uydusu. Bu uydu'nun amacı atmosfer ile uzayı incelemek ve jeofizik bilimine katkıda bulunmak için bilimsel ekipmanlarını kullanmaktı. Uydu 6 Nisan 1960 tarihine kadar yörüngede kalmış ve sonrasında atmosfere girerek yanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lavoçkin</span>

NPO Lavoçkin, bir Rus havacılık ve uzay kuruluşudur. Rus uzay programında önemli bir oyuncu olarak, Fregat roket üst aşaması geliştiricisi ve üreticisi olmanın yanı sıra ayrıca Fobos-Grunt olarak adlandırılan gezegenler arası sonda geliştiricisidir. Şu anda Sergey Lemeşevski tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Zander</span> Rus mühendis

Friedrich Zander, Baltık Alman kökenli olan Zander, Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'nde roket biliminin ve uzay uçuşlarının öncüsüdür. Sovyetler Birliği'nde havalanması için ilk sıvı yakıtlı roket olan GIRD-X'i tasarlamıştır ve uzay yolculuğuyla ilgili teoriler üretmiştir.

Valentin Vasiliyevich Bondarenko 1960'ta kozmonot eğitimi için seçilen bir Sovyet savaş pilotuydu. Moskova'da 15 günlük düşük basınç dayanımı deneyi sırasında çıkan yangın sonucu oluşan yanıklar sebebiyle öldü. Hükûmet, Bondarenko'nun ölümünü kozmonot birliklerine üye olmasını kullanarak 1980 yılına kadar gizledi. Ayın karanlık yüzündeki bir kratere adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uzay Çağı</span> 1957de başlayıp günümüze kadar devam eden, uzay araştırmaları ve uzay teknolojisinin zirve yaptığı tarihî süreç

Uzay Çağı; Uzay Yarışı, uzay araştırmaları, uzay teknolojisi ile ilgili etkinler ile çalışmaları ve bunların etkilediği/tetiklediği kültürel gelişmeleri içeren dönemdir. Uzay Çağı'nın genel olarak 1957 yılında Sputnik 1 uydusunun fırlatılmasıyla başladığı ve günümüzde de devam ettiği kabul edilir.

Teknik Estetik, Ocak 1964 ve Temmuz 1992 arasında yayınlanan ve 30.000 tiraja sahip tasarım konularına adanmış bir aylık Sovyet dergisidir. Sovyetler Birliği Teknik Estetik Araştırma Enstitüsü VNIITE tarafından çıkarılmıştır. Kapsadığı konulardan bazıları Rusya'da ve yurtdışında tasarım tarihi, teorisi ve pratiği, ergonomi, sanat ve tasarım eğitimi, tasarım sergileri ve kitaplarının incelenmesiydi. Dergi, genellikle Sovyet meslektaşlarıyla karşılaştırılan batılı tasarımcıları ve yeniliklerini düzenli olarak ortaya koydu. Ayrıca, 1920'lerin başında Rus tasarımının temellerini atmış olsalar bile, Stalin tarafından Sosyalist gerçekçilik adına kınanan Rus yapısalcılık gibi hareketlerin anısını canlı tutuyordu.

Lenora Garfinkel, Yahudi ritüel binalarının tasarımı ve inşasında uzmanlaşmış Amerikalı mimar.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın işgali sırasında tecavüz</span>

II. Dünya Savaşı'nın son kısımları sırasında Müttefik askerleri Alman topraklarına girdikçe ve bu toprakları işgal altında bulundurdukça, kadınların toplu tecavüzleri hem askerî harekâtlar ile bağlantılı olarak hem de daha sonraki Almanya işgali sırasında gerçekleşti. Akademisyenlerin ortak görüşü, tecavüzlerin çoğunun Sovyet işgal birlikleri tarafından işlendiğidir. Savaş zamanı tecavüzleri, savaştan sonra onlarca yıl boyunca sessizlikle çevriliydi. 2015'te kitapları bazı Rus okullarında yasaklanan tarihçi Antony Beevor'a göre, NKVD dosyaları Sovyet liderliğinin neler olduğunu bildiğini ancak bunları durdurmak için çok az şey yaptığını ortaya çıkardı. Tecavüzleri işleyenler çoğunlukla cephe gerisi karargâh birlikleriydi. Profesör Oleg Rzheshevsky'nin verdiği istatistiklere göre ise, 4.148 Kızıl Ordu subayı ve diğer birçok er, Alman sivillere karşı işledikleri suçlar nedeniyle cezalandırıldı. Kızıl Ordu askerlerinin tecavüz gibi savaş suçlarını işlemelerinde Sovyet vatandaşlarını Almanlardan intikam almaya teşvik eden Yahudi kökenli İlya Ehrenburg'un çağırısının da etkisi vardı. Savaş ve sonrasındaki işgal sırasında Sovyet birlikleri tarafından tecavüze uğrayan Alman kadın ve kızlarının kesin sayısı belirsizdir, ancak tarihçiler sayılarının yüz binlerce ve muhtemelen iki milyon kadar fazla olduğunu tahmin etmektedir.

Neo-fütürizm sanat, tasarım ve mimaride 20. yüzyılın sonları ile 21. yüzyılın başlarına ait bir harekettir.

<span class="mw-page-title-main">George mimarisi</span>

George mimarisi', İngiltere'de George Dönemi'nde geçerli olan mimari tarzdır. Adını Ağustos 1714'ten Haziran 1830'a kadar hüküm süren Hannover Hanedanı'nın ilk dört Britanya hükümdarı I. George, II. George, III. George ve IV. George'dan almaktadır.