İçeriğe atla

Galina Bıstrova

Galina Bıstrova
Bıstrova, 1973
Kişisel bilgileri
Doğum adıGalina Doljenkova
Tam adıGalina Petrovna Bıstrova
Doğumu8 Şubat 1934(1934-02-08)
Nahçıvan, Azerbaycan
Ölümü11 Ekim 1999 (65 yaşında)
Volgograd, Rusya
Boy1,7 m (5 ft 7 in)
Spor
ÜlkeSovyetler Birliği
SporAtletizm
Yarışma(lar)Engelli koşular, pentatlon, uzun atlama
Madalyalar
Yaz Olimpiyat Oyunları
Bronz1964 TokyoPentatlon
Avrupa Şampiyonaları
Altın1958 Stockholm80 m engelli
Altın1958 StockholmPentatlon
Altın1962 BelgradPentatlon

Galina Petrovna Bıstrova (RusçaГалина Петровна Быстрова; d. 8 Şubat 1934 - ö. 11 Ekim 1999), Sovyet atlet. Engelli koşular, pentatlon ve uzun atlamada yarışmıştır.

Bıstrova 1956 Melbourne, 1960 Roma ve 1964 Tokyo Olimpiyatları'nda ülkesini temsil etti. Melbourne'de 80 m engelliyi dördüncü tamamlayarak madalyaya yaklaştı. Roma'da ise final mücadelesini 5. sırada bitirdi. Sovyet sporcu Tokyo'da bu kez 80 metre engelli finalini göremedi ancak Olimpiyat madalyası umudu tükenmemişti. Olimpiyat atletizm takvimine ilk kez giren kadınlar pentatlon mücadelesinde de yer alan Bıstrova, burada topladığı 4956 puanla bronz madalyanın saihibi oldu.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Galina Bystrova". sports-reference.com. 12 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Carolina Klüft</span>

Carolina Klüft, İsveçli dünya, Olimpiyat ve Avrupa şampiyonu heptatlettir.

<span class="mw-page-title-main">Pentatlon</span> beş yarışmadan oluşan toplu spor müsabakası

Pentatlon, antik Yunanistan'da beş ayrı daldaki yarışlardan oluşan bir müsabakaydı. Günümüzde pentatlon, yüzme, atıcılık, binicilik, eskrim ve 3000 m kros yarışları olarak yapılmakta ve bunların her birinin puan skalasından toplanan puanlarla dereceleri belirlenmekte olan olimpik bir spordur. Bu branşın dünya atletizm federasyonu ile hiçbir bağlantısı olmayıp kendine ait bir federasyonu bulunmaktadır. Sık sık atletizmdeki çoklu branşlardan olan ve salonda kış döneminde yapılan ve sadece kadınların katıldığı atletizm pentatlonu ile karıştırılmaktadır. Olimpiyatlarda modern pentatlon, erkeklerde 1912 Olimpiyatlarından beri, kadınlarda ise 2000 Olimpiyatlarından beri uygulanmaktadır.

Mithat Bayrak, Türk güreşçi. 1956 ve 1960 Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nevin Yanıt</span> Türk kadın atlet

Nevin Yanıt Baltacı, Türk kısa mesafe koşucusudur, 100 metre engelli ve 60 metre engelli branşında Türkiye rekortmeni ve 2012 Londra Olimpiyatları beşincisidir. 2012 ve 2010 Avrupa şampiyonudur, kısa mesafe tarihinde olimpiyatlarda yarı final ve final gören ilk ve tek kadın atlettir.

<span class="mw-page-title-main">1972 Yaz Olimpiyatları'nda voleybol</span>

1972 Yaz Olimpiyatları voleybol dalında erkeklerde 12, bayanlarda 8 takım mücadele etti. Maçlar 27 Ağustos-9 Eylül 1972 tarihlerinde yapıldı.

1964 Avrupa Uluslar Kupası İspanya'da 17-21 Haziran tarihlerinde yapılmıştır. Bu şampiyona Avrupa Futbol Şampiyonası'sının 2.'sidir.

Tatyana Mihaylovna Ledovskaya genellikle 400 metre engellide yarışmış eski atlet. Mücadelelerde Sovyetler Birliği'ni temsil etmişti.

<span class="mw-page-title-main">Fanny Blankers-Koen</span>

Francina Elsje (Fanny) Blankers-Koen, Hollandalı eski atlet. Londra'daki 1948 Yaz Olimpiyatları'nda kazandığı dört altın madalyayla hafızalarda yer etmişti. Bu başarıya 30 yaşında ulaşan Blankers-Koen, "uçan ev hanımı" olarak anıldı. 1948 Olimpiyatları'nın en başarılı atletiydi.

<span class="mw-page-title-main">Yaz Olimpiyatları'nda basketbol</span>

Olimpiyat Oyunları'nda basketbol, 1936'dan beri düzenli olarak gerçekleştirilen olimpik spor dalı. Olimpiyatlar'da madalya sporu olarak takvime alınmadan önce, 1904'te gösteri mahiyetinde bir kez düzenlendi. Bayan basketbolunun olimpiyat takviminde yer alması 1976 yılından itibaren gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Galina Prozumenşçikova</span> Sovyet yüzücü

Galina Nikolayevna Prozumenşçikova, Sovyet yüzücü. Kurbağalama yüzen sporcu, karışık bayrak takımlarında da yer almıştır.

İlke Özyüksel, Türk modern pentatlet. Olimpiyat mücadelesi veren ilk Türk modern pentatlettir.

<span class="mw-page-title-main">Vahtang Balavadze</span> Gürcü güreşçi

Vahtang Balavadze, Gürcü güreşçi. Serbest kategorisinde yarışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Irene Camber</span> İtalyan eskrimci

Irene Camber ya da Irene Camber-Corno, İtalyan eskrimci. 1952 Yaz Olimpiyatları'nda altın, 1960 Yaz Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Barbara Sobotta</span> Polonyalı koşucu

Barbara Sobotta, evlilik öncesi soyadıyla Lerczak, ilk evliliği döneminde Janiszewska, Poloyalı kısa mesafe koşucusu.

Mariya Vasilyevna Golubniçaya, Sovyet eski atlet. Engelli koşularda yarışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Teresa Ciepły</span>

Teresa Barbara Ciepły, evlilik öncesi soyadıyla Wieczorek, Polonyalı atlet. Engelli koşular ve kısa mesafe koşularında yarışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Elżbieta Krzesińska</span>

Elżbieta Maria Krzesińska, Polonyalı eski Polonyalı Olimpiyat atletizm sporcusu ve dişçi.

<span class="mw-page-title-main">2020 Yaz Olimpiyatları'nda Norveç</span>

Norveç, Japonya'nın başkenti Tokyo'da 2021 yılında yapılan 2020 Yaz Olimpiyatları'na katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Jasmine Camacho-Quinn</span>

Jasmine Camacho-Quinn, 100 metre engelli koşuda uzmanlaşmış Porto Rikolu atletizm sporcusudur. 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda Afro-Latin kökenli ilk Porto Rikolu ve Porto Riko'yu temsil ederek altın madalya kazanan ikinci kişi oldu. Yarı finalde Camacho-Quinn, 12.26 saniyelik kişisel en iyi derecesini ve Olimpiyat rekorunu kırarak tarihin en hızlı onuncu süresini elde etti. Camacho-Quinn 2022 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda bronz madalya ve 2023 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda gümüş madalya kazandı. 2024 Paris Olimpiyatları'nda ikinci bronz madalyasını kazanarak iki Olimpiyat madalyası kazanan tek Porto Rikolu oldu.

2020 Yaz Olimpiyatları'ndaki atletizm etkinlikleri kapsamındaki kadınlar 100 metre engelli müsabakaları 31 Temmuz ile 2 Ağustos 2021 tarihleri arasında, Tokyo'daki Olimpiyat Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Müsabakalarda 28 ülkeden 40 atlet mücadele etti.