İçeriğe atla

Galimcan İbrahimov

Galimcan Girfanoviç İbrahimov (1887-1938) - Tatar yazar, öğretmen, edebiyat bilimci, dil bilimci.

Hayatı

Rus İmparatorluğu Ufa Guberniyası Sterlitamaksk Uyezdi Sultanmurat köyünde doğdu. Babası imamdı.
Orenburg medresesinde ve Ufa'da Galiya Medresesi'nde okudu. 1912-1913 yıllarında Kiev'de Müslüman öğrencilerin yasadışı örgütünün çalışmalarına katıldı ve tutuklandı. Ufa'ya dönünce 1914 yılından itibaren Galiya Medresesi'nde kısa öğretmenlik kurslarında ders verdi.
Sosyalist devrimi öncesinde bilimsel açıdan aktif bir yaşam sürdü, Tatar yazı dilinin çağdaşlaştırılması alanında çalıştı, Tatar edebiyat ve halkiyat (folklor) biliminin temellerini attı.
1917 yılında Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'ne üye oldu. Devrim hareketine ve iç savaşa katıldı. Sovyet iktidarının ilk yıllarından Tataristan'da bilimsel araştırmalar ve kültürel gelişmeleri sevk ve idare eden Tataristan Otonom Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Halk Eğitimi Komiserliği (Bakanlığı) Akademik Merkezi'nin Başkanı oldu. Tatarların Latin harfli alfabeyi kabul etmesine karşı çıktı ve Sovyet rejiminin ilk yıllarında kullanılan modernleştirilmiş Arap alfabesini savundu. SSCB Türkologlarının 1. Kurultayı'na (Bakü, 1926) katıldı.
1927 yılında, Moskova yönetiminin Ruslaştırma politikasını eleştiren "Tatar Kültürü Hangi Yolu Takip Edecektir?" adlı makalesini yayımlattı. Tataristan Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin 14 Haziran 1927 tarihli toplantısında eleştirildi. 1930'lu yılların başından itibaren basında "ünlü milliyetçi", "devrim karşıtı panislamist", "İslam'ın savuncusu" gibi sıfatlarla anılmaya başlandı. 1937 yılında ağır hasta olduğu halde Yalta'da hapsedildi. Kazan'da hapishane hastanesinde öldü.
Aklandıktan sonra adı SSCB Bilimler Akademisi Kazan Şubesi'nin Dil, Edebiyat ve Tarih Enstitüsü'ne verildi.

İbrahimov, Ademner romanında 1921-1922 yıllarında İdil -Ural bölgesinde yaşanan, “Holodomor” adıyla anılan açlık felaketini konu edinir. Yazar, açlık yıllarının canlı tanığı olduğundan roman yaşanan gerçek olaylardan yola çıkarak yazmıştır.[1]

Eserleri

  • Tatarcanın Sentaksı, Kazan, 1911 (Tatarca).
  • Tatarcanın Morfolojisi, Kazan, 1911 (Tatarca).
  • Tatar Şairleri, 1. cilt, Orenburg, 1913 (Tatarca).
  • Tatar Öğrenci Hareketlerinin Tarihi Üzerine, Kazan, 1922 (Rusça).
  • Tatarcanın Yeni Yazı Dilinin İlk Adımları, Kazan, 1922 (Rusça).
  • 1905 Devrimi'nde Tatarlar, Kazan, 1926 (Rusça).
  • Proleter Diktatörlüğünde Milli Kültürün Akıbeti Üzerine, Kazan, 1927 (Rusça).

Kaynakça

  1. ^ Durukoğlu, S, Salik, S . (2015). TÜRKLERİN UĞRADIĞI İŞKENCE, SÜRGÜN, KATLİAM VE SOYKIRIMLAR SÖZLÜĞÜ. AKRA KÜLTÜR SANAT VE EDEBİYAT DERGİSİ, 3 (7), 211-258. DOI: 10.31126/akrajournal.328544 Tam metin: http://dergipark.gov.tr/download/article-file/325014 2 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Бороздин И. К юбилею Галимджана Ибрагимова // "Вестник Научного общества татароведения". 1928. № 8. С. 20-22.
  • Галимджан Ибрагимов. Казань 21 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 1928.
  • Наумов Х. Против популяризации буржуазного исламоведения // "Революционный Восток". 1932. № 3/4. С. 336-339.
  • Каримуллин А. Г. Татарская литература в переводах на русский язык. Казань 21 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 1962. С. 32-34.
  • Махмутова Л. Т., Ахмадуллин А. Г. Развитие татарской филологии // "Советская тюркология". 1977. № 6. С. 91-92.
  • Хасанов М. Галимджан Ибрагимов. Казань 21 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 1977.
  • Галимджан Ибрагимов: Библиогр. указатель (1907-1977) / Сост. Ф. Г. Габсалямова, У. И. Гамадеев. Уфа, 1979.
  • Писатель, революционер, ученый: Мат-лы науч. конференции, посвященной 90-летию Г. Ибрагимова. Казань 21 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 1980.
  • Биобиблиографический словарь отечественных тюркологов: Дооктябрьский период / Подг. А. Н. Кононов. 2-е изд., переработ. М., 1989. С. 100-101.
  • Репрессированное востоковедение: Востоковеды, подвергшиеся репрессиям в 20-50-е годы / Сост. Я. В. Васильков, А. М. Гришина, Ф. Ф. Перченок // Народы Азии и Африки. 1990. (№ 4. С. 114-125; № 5. С. 96-106). № 4. С. 122.
  • Садекова А. Х. Фольклор в эстетике Галимджана Ибрагимова: Автореферат дисс. на соиск. уч. степ. канд. ист. наук. Казань 21 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 1992.
  • Rorlich A. Which way will Tatar culture go? A controversial essay by G. Ibragimov // Cahiers du monde russe et sovietique. 1974. N 3/4. P. 363-371.
  • The Blackwell Encyclopedia. P. 324-325.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kumuklar</span> Türk etnik grubu

Kumuklar, veya Kumuk Türkleri, Dağıstan, Çeçenya ve Kuzey Osetya'nın yerlisi bir Türk halkıdır Kuzey Kafkasya'daki Türkler arasında en kalabalık olanlardır. 1930'lara kadar Kuzey Kafkasya halkları arasında Kumukça lingua franca olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ufa</span> Rusyada şehir

Ufa (Rusça: Уфа, romanize: Ufa, Rusça telaffuz: [ʊˈfa]; Başkurtça: Өфө, romanize: Öfö,

<span class="mw-page-title-main">Salavat Yulayev</span>

Salavat Yulayev ya da Salavat Yulayoğlu, ünlü Başkurtistan istiklal savaşcısı ve şairidir. Başkurtistan'ın halk kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Brest-Litovsk Antlaşması</span>

Brest-Litovsk Antlaşması, 3 Mart 1918 tarihinde Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan Krallığı arasında imzalanmış, İttifak Devletleri'nin yenilmesi üzerine geçersiz kalmış bir barış antlaşmasıdır. Osmanlı Devleti'nin toprak kazandığı en son antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Çuvaşça</span> Türk dili

Çuvaşça, Rusya'nın orta kesiminde, Ural Dağları’nın batısında konuşulan çağdaş dönem Türki dillerden biridir. Türk dillerinin Ogur-Bolgar grubu öbeğinden varlığını korumuş tek dilidir. Çuvaşça, Çuvaşların anadili ve Çuvaşistan’ın resmî dilidir. Yaklaşık iki milyon kişi tarafından konuşulur. 2002 verilerine göre Çuvaşistan’da bu dili konuşan nüfusun % 92 etnik olarak Çuvaş, % 8’i ise başka etnik kökenlidir. Çuvaşça, okullarda eğitim dili olmasına ve medyada kullanılmasına karşın, Rusçanın yaygın kullanımından dolayı tehlike altında olan bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Dolganca</span>

Dolganca Türk dillerinin Sibirya grubuna ait, Sahaca ile çok yakın olan, ağırlıklı olarak Dolganların konuştuğu dildir. Konuşucu sayısının azlığı nedeniyle tehlike altındadır. Taymır bölgesinde konuşulmaktadır.

Yeni Türk alfabesi (Tatarca: Яңа төрки әлифбасы, Yaña törki älifbası) veya kısaca Yenielif (Yanelif) (Tatarca: Яңалиф, Yañalif; Tatarca telaffuz: [jɑŋɑˈlif]), 1930'lu yıllarda Sovyetler Birliği'ndeki Slav kökenli olmayan halklar için oluşturulmuş Latin alfabesi temelli bir yazı sistemidir. 1926 yılının Şubat ayında Bakü'de toplanan Birinci Türk Halkları Kurultayı'nda alınan karar ile 1926 yılının Nisan ayında Kazan'da Yeni Tatar Alfabesi adıyla tasarlandı. 3 Temmuz 1927 tarihinde Tataristan hükûmeti tarafından Yanelif, Tatar dilinin resmi yazı sistemi olarak kabul edildi ve 1940 yılına kadar kullanıldı.

Vuk Stefanović Karadžić tarafından hazırlanmış alfabedir. Sırp Alfabesi'nde her ses için bir harf oluşturulduğundan yazıldığı gibi okunur. Okunduğu gibi yazılır. Sırpça hem Latin hem de Kiril harfleriyle yazılabilir.

Hacı Gabidullin (1897-1937) Tatar tarihçi, Türkolog ve devlet insanı. Başkurdistan'ın Buzdyaksk Rayonu Savidibaşev köyünde doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Sedov</span>

Georgiy Yakovleviç Sedov, Ukraynalı-Sovyet kâşif. Azak Denizi kıyılarında yaşayan bir balıkçı ailesinde doğan Sedov, coğrafya tarihine ünlü Arktik araştırmacısı olarak geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Murad Adji</span>

Murad Eskenderoviç Adjiev, Sovyet ve Rus bilim insanı, türkolog, araştırmacı yazar. Kadim Türklerin ana vatanı Altay'dan başlayan Büyük Kavimler Göçü tezinin müellifi. Coğrafyacı, Doktorasını iktisat alanında yapmıştır. Doçent. Kumuk kökenli.

Ukrayna alfabesi Ukrayna'nın resmî dili olan Ukraynacayı yazmak için kullanılan alfabedir. Kiril alfabesi'nin ulusal varyasyonlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Komice</span> Ural dili

Komice, Ural dil ailesinin Perm dillerine ait bir dildir. Komice, birkaç lehçeleri ile tek dil olarak veya Perm dillerinin iki kolundan birini oluşturan yakından ilgili diller grubu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Bağımsızlık Savaşı</span>

Ukrayna Bağımsızlık Savaşı, 8 Kasım 1917 ile 17 Kasım 1921 yılları arasında süren, içinde çeşitli siyasi ve askerî kuvvetlerin yer aldığı ve Ukrayna'da cumhuriyetin kurulmasıyla sonuçlanan bir süreçtir. Bu cumhuriyet, daha sonra Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilerek, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüştürülmüştür. Savaşın tarafları arasında; Ukraynalı milliyetçiler, Bolşevikler, anarşistler, İttifak Devletleri'ni oluşturan Alman ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarının askerî kuvvetleri, Belarus Gönüllüler Ordusu ve İkinci Polonya Cumhuriyeti kuvvetleri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, 11 Nisan 1951'de Gürcistan SSC tarafından kabul edildi. Üstte mavi bandın yer aldığı kızıl bayrağın üzerinde 24 ışın ile birlikte orak ve çekiç ile kızıl yıldız sembolleri yer almaktadır. Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı,Sovyet cumhuriyetlerinin bayrakları arasında orak ve çekiç figürünün sarı olmadığı tek bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Karabağ Yaylası</span>

Karabağ Yaylası, Azerbaycan ve Ermenistan arasında bulunan bir volkanik yayladır. Küçük Kafkas Dağları'nın doğusunda Zengezur Dağları ile Karabağ Sıradağları arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ray Kuzeyev</span>

Ray Gumeroviç Kuzeyev, d. 10 Ocak 1929; Çeşme ili'ne bağlı Amin köyü - ö. 2 Ağustos 2005; Ufa), Sovyet Rus/Başkurt bilim insanı, tarihçi bilimleri doktoru, profesör. Rusya Bilimler Akademisi ve Başkurdistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi üyesi idi.

Bahar Davası veya Muhafızlar Olayı, daha önce görev yapmış Rus İmparatorluk Ordusu'nda görev yapan Kızıl Ordu mensuplarına, askeri uzmanlara ve sivil memurların 1930-31 yılları arasında yargılandığı dava. Bu davada yalnızca Mayıs 1931'de Leningrad'da binden fazla kişi idam cezasına çarptırıldı ve vuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Tarihi Başkurdistan</span>

Başkurdistan, Ufa ilçesinin Başkurt Ufa bölgesine dönüşümü sonucunda oluşan tarihi ve coğrafi bir bölgedir. Şu anda Başkurdistan Cumhuriyeti, Orenburg ve Çelyabinsk bölgeleri, Tataristan Cumhuriyeti'nin doğu kısmı, Udmurtya'nın güneydoğu kısmı, Perm bölgesinin güney kısmı, Sverdlovsk'un güneybatı kısmı, Kurgan'ın batı kısmı, Samara'nın kuzeydoğu kısmı ve Saratov'un doğu kısmı bu bölgede yer almaktadır.

Kalga ve Kaban, Proto-Türk halklarının tarihi olduğu iddia edilen Tatarca Cäğfär Taríxı'da listelenen iki Hazar Kağanıydı. Bu esere göre 660'larda hüküm sürmüşlerdir. Başka hiçbir tarihsel kaynakta bahsedilmemektedir ve Cäğfär Taríxı'nın NKVD tarafından yaratılmış bir sahtekarlık olduğuna inanıldığı için bu iki kağan'ın varlığı oldukça şüphelidir.