İçeriğe atla

Galerina autumnalis

Galerina
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Homobasidiomycetes
Takım: Agaricales
Familya: Cortinariaceae
Cins: Galerina
Alt cins

Galerina Kühner
Naucoriopsis Kühner
Tubariopsis Kühner

Galerina autumnalis, Cortinariaceae familyasından ölümcül derecede zehirli bir mantar türü. İçerdiği alfa-amanotoksinler ölümle sonuçlabilen zehirlenmelere yol açar. Armillaria mellea (bal mantarı) ve çeşitli halüsinojen Psilocybe mantarlarına (özellikle Psilocybe cyanescens ve Psilocybe stuntzii) benzerliği zehirlenmelerin ana sebebidir.

Şapkası küçük, 1–4 cm, tümsek veya hafifçe düz, bazen çan şeklinde olabilir. Şekli düzgün, taze ve ıslakken yapışkan, diğer durumlarda kuru olabilir. Rengi genelde kahverengi veya turuncuya yakın olabilir. Spor izi kahverengidir.

2001 yılında yapılan bir çalışmada, görünümlerindeki farklara rağmen Galerina autumnalis, Galerina marginata, Galerina oregonensis, Galerina pseudomycenopsis, Galerina unicolor ve Galerina venenata türlerinin aynı genetik yapıyı paylaştıkları, dolayısıyla hepsinin, en eski isimlendirme olan Galerina marginata ismi altında toplanabileceğini ortaya çıkarmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mantarlar</span> ökaryot âlemi

Mantarlar, çok sayıda çok hücreli ve tek hücreli ökaryotik canlıyı kapsayan bir biyolojik âlemin adıdır. Maya gibi mikroorganizmalardan, küf ve şapkalı mantarlara kadar pek çok üyesi olan bu canlılar grubu, halk arasında genellikle sadece şapkalı mantarları tanımlamak için kullanılır. Biyoloji alanında mantarları inceleyen bilim dalına mikoloji denir.

<span class="mw-page-title-main">Zehirlenme</span> Kimyasal bir maddenin canlı üzerindeki patolojik etkisidir

Zehirlenme, kimyasal bir maddenin canlı organizma üzerindeki patolojik etkisidir. Görece küçük miktarlarda kimyasal ya da biyokimyasal etki gösteren zehir, süresi ve ağırlığı değişebilen bir hastalık haline ya da ölüme yol açar. Adli tıp uzmanları, zehirlenme olgularını 3 orijine ayırarak inceler:

  1. Kaza
  2. İntihar
  3. Cinayet

Halüsinojen mantarlar, sihirli mantarlar olarak da bilinen, anormal bilinç durumları meydana getiren psilosibin ve psilosin maddelerini içeren bütün psikoaktif mantarlara verilen ad. Bu mantar gruplarına ek olarak Amanita cinsinden bazı türler ile Claviceps purpurea da halüsinatif etkilere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Köygöçüren mantarı</span>

Amanita phalloides, köygöçüren, evcikkıran ya da ölüm meleği, Amanitaceae familyasından zehirli bir mantar türüdür. Türkiye'deki ölümcül zehirlenmelerin neredeyse %90 kadarından sorumlu, son derece zehirli ve tehlikeli bir mantardır. Bu mantara yaz başlarında ve sonbahar aylarında ormanlarda çok sık rastlanır. Mantarın içerdiği amanitin ve phalloidin maddeleri, sindirildikten 8-12 saat sonra ilk belirtilerini gösterir ve 3-4 gün içinde karaciğer-böbrek metabolizmasını yok eder. Zehirine karşı henüz yetkin bir ilaç geliştirilememiştir. Tedavide silibinin dihydrogen disuccinate disodium enjeksiyonu kullanılmaktadır. Bu mantarın bir kişiyi öldürmesi için 20-25 gram tüketilmesi yeterli olmaktadır. Volvariella volvacea mantarı ile olan benzerliği ölümlerin önemli sebeplerindendir.

<i>Psilocybe cubensis</i>

Psilocybe cubensis, Strophariaceae familyasından psilosibin ve psilosin maddelerini içeren halüsinojen bir mantar türü. Genelde tropik ve sub-tropik bölgelerde çayırlık yerlerde yetişir.

<span class="mw-page-title-main">Psilosibin</span>

Psilosibin veya 4-phosphoryloxy-N, N-dimethyltryptamine Psilocybe cubensis gibi Psylocybe türü mantarlardan elde edilen halüsinojen etkileri olan bir maddedir. Yapısı insan beyin fonksiyonları için çok önemli fonksiyonları olan serotonine çok benzer.

<span class="mw-page-title-main">Psilocybe cyanescens</span> mantar türleri

Psilocybe cyanescens, Strophariaceae familyasından psilocybin içeren etkili bir halüsinojen bir mantar türü. Çiçek tarhları ve talaş içeren nemli yerlerde yetişir. Küçük çocuklarda tehlikeli olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Psilocybe baeocystis</span> Çoğu ülkede yetiştirilmesi ve kullanılması yasa dışı olan, Strophariaceae familyasından psilocybin içeren etkili bir halüsinojen bir mantar türü.

Psilocybe baeocystis, Strophariaceae familyasından psilocybin içeren etkili bir halüsinojen bir mantar türüdür. Çizildiği veya berelendiği zaman mavi renk alır. Diğer halüsinojen Psilocybe türleri gibi çoğu ülkede yetiştirilmesi ve kullanılması yasadışıdır. Küçük çocuklarda tehlikeli olabilir, yetişkinlerde de kötü tecrübeler, korku ve panik atak gibi istenmeyen durumlara yol açabilir.

<span class="mw-page-title-main">Lepista nuda</span>

Lepista nuda, Tricholomataceae familyasından yenilebilen bir mantar türü. Şapkası, menekşe veya leylak renginde olabilir. Lameller gri menekşe, soluk leylak, açık kahverengi renktedir, sapa çentik şeklinde girinti yaparak bağlanır. sapı 5–10 cm uzunlukta, tabanı şişkin çomak şeklinde, gençken koyu tonlarda olup sonra renk açılır. Boyuna liflidir. Spor baskısı açık pembedir.

<span class="mw-page-title-main">Psilocybe semilanceata</span>

Psilocybe semilanceata, Strophariaceae familyasından halüsinojen bir mantardır. %1-2 civarındaki Psilocybin içeriği ile en etkin halüsinojen mantarlardan biridir. Almanya Hildesheim'deki bir katedralin kapısında M.S. 1020 yılından kalma bronz kabartma rölyefte Âdem ve Havva'nın cennetten kovulmasına neden olan yasak meyve olarak Psilocybe semilanceata resmedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Likenler</span>

Likenler ya da Lichenes; başlı başına birer organizma değildirler. Mantarlar ve fotosentetik alglerden meydana gelen simbiyotik birlikteliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Mantar zehirleri</span>

Mantar zehirleri ya da toksinleri, mantarlar tarafından üretilen ve canlılığa olumsuz etkileri bulunan zehirli maddelerdir.

Asalak ya da parazit, bir canlıya bağımlı olarak yaşayabilen ve üzerinde yaşadığı canlıya zarar verebilen organizmadır. Bu canlılardan kimileri mikroskobik boyutlardan erginlikte çok büyük boyutlara ulaşabilecek değişimlere sahip olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Islıkçı ördek</span>

Islıkçı ördek (Dendrocygninae) ördekgiller familyasında bir alt familyadır. Bazı taksonomik sınıflandırmalarda “Dendrocygnidae” olarak ayrı bir familya ya da Anserinae alt familyası içinde “Dendrocygnini” oymağı altında sınıflandırılır. Yalnızca bir cins Dendrocygna ve bu cinsin içinde yaşayan sekiz tür içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kara karınlı ıslıkçı ördek</span> ABD’nin en güneyinden Güney Amerika’nın ortasına kadar olan bölgede yaşayan ördek türü

Kara karınlı ıslıkçı ördek, ABD'nin en güneyinden Güney Amerika'nın ortasına kadar olan bölgede yaşayan ıslıkçı ördek türü.

<span class="mw-page-title-main">Akvaryum hastalıklarının listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Akvaryum hastalıkları, akvaryum balıklarında görülen çeşitli rahatsızlık ve vücutlarındaki çeşitli fonksiyon bozukluklarıdır. Bir hastalığa yaş, DNA, hatalı besleme, çevre, bakteri veya virüslere bağlı enfeksiyonlar neden olabilir. Hastalıkların teşhis ve tedavisi bazı durumlarda çok zor olabilir. Teşhis için en önemli araç iyi bir gözlemdir.

Psilocybe weraroa, Yeni Zelanda'da yaşayan halüsinojenik bir kese mantarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Psilocybe</span>

Psilocybe, psilocybin adı verilen psikoaktif bileşikleri içeren bir mantar cinsidir. Psilocybe mantarları, triptamin sınıfına ait psikoaktif bileşikler içerir ve genellikle "sihirli mantarlar" olarak da adlandırılır. Psilocybe mantarları, psilocybinin etkisi altında olduğunda, algıda değişikliklere, halüsinasyonlara, derin düşüncelere ve ruhsal deneyimlere neden olabilen güçlü bir psikedelik etkiye sahiptir.

Amanita marginata, Amanita cinsine bağlı bir mantar türüdür.

Ascochyta marginata, Ascochyta cinsine bağlı bir mantar türüdür.