İçeriğe atla

Galeorhinus galeus

Galeorhinus galeus
Korunma durumu

Kritik tehlikede (IUCN 3.1)[3]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Chondrichthyes
Takım:Carcharhiniformes
Familya:Triakidae
Cins:Galeorhinus
Tür: G. galeus
İkili adlandırma
Galeorhinus galeus
Dağılışı.
Sinonimler
  • Carcharhinus cyrano Whitley, 1930
  • Eugaleus galeus (Linnaeus, 1758)
  • Galeorhinus australis (Macleay, 1881)
  • Galeorhinus chilensis (Pérez Canto, 1886)
  • Galeorhinus vitaminicus de Buen, 1950
  • Galeorhinus zyopterus Jordan & Gilbert, 1883
  • Galeus australis Macleay, 1881
  • Galeus canis Bonaparte, 1834
  • Galeus chilensis Pérez Canto, 1886
  • Galeus communis Owen, 1853
  • Galeus linnei Malm, 1877
  • Galeus molinae Philippi, 1887
  • Galeus nilssoni Bonaparte, 1846
  • Galeus vulgaris Fleming, 1828
  • Galeus zyopterus (Jordan & Gilbert, 1883)
  • Notogaleus australis (Macleay, 1881)
  • Notogaleus rhinophanes (Péron, 1807)
  • Squalus galeusLinnaeus, 1758
  • Squalus rhinophanes Péron, 1807

Galeorhinus galeus, Triakidae ailesinden bir köpekbalığı türü.

Sınıflandırma

Carolus Linnaeus, 1758 yılında bu türü Squalus galeus olarak tanımladıysa da bu isim aynı sene içerisinde yine kendisi tarafından Galeorhinus galeus olarak değiştirildi. Galeorhinus cinsinin adı Eski Yunanca'daki köpekbalığı anlamına gelen "galeos" ve burun anlamındaki "rhinoz" sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur. Av köpekbalıkları olarak da adlandırılan 33 tür içeren Triakidae ailesinin bir üyesidir.

Morfoloji

İnce yapılı bu köpekbalıklarının uzun bir burnu ve geniş bir ağzı vardır. Solungaç yarıkları gözlerinin hemen arkasındadır. Ön sırt yüzgeci arka sırt yüzgecinden daha büyüktür. Arka sırt yüzgeci anal yüzgeçle aynı boyutlardadır ve üst hizasındadır.

Erkeklerin uzunluk ortalamaları 1,93, dişilerinki ise 1,95 cm'dir. Şu ana kadar kaydedilmiş en ağır birey 44,7 kg'dir. Erkekler 12-17 yaşları arasında 1,52 cm kadarken cinsel ergenliğe ulaşırken dişilerde yaş 13-15 ve uzunluk 1,77 m'dir.

Renkleri, sırt bölgelerinde siyah, boz, mavi gibi renkler alabilir. Karınları ise soluk beyazdır. Genç bireyler boyu 60 cm kadar olan kara uçlu sırt ve kuyruk yüzgecine sahiptir. Göğüs yüzgeçlerinde ise beyaz kenerlar vardır.

Habitat

Camgöz köpekbalıklarının bu türü genelde deniz tabanındaki çakıllar ve kumluk alanların üzerinde ya da dibe yakın alanlarda yaşarlar. Genelde yalnız dolaşan hayvanlardır. 50 m ve üstü derinliklerde yaşarlar.

Yayılım

Bu köpekbalığı türü 68° kuzey ve 55° güney enlemleri arasındaki subtropikal ve ılıman sularda yaşamaktadır. Doğu Atlas Okyanusu'nda İzlanda çevresindeki sular, Batı ve Güney Afrika; Büyük Okyanus'un doğusunda Peru, Şili, Kanada, Kaliforniya'nın güneyi ve Meksika Körfezi; Güneybatı Pasifik'te Avustralya'nın kuzeyi hariç tüm kıyı şeritleri ve Yeni Zelanda bu türün doğal yaşam alanları arasındadır.

Davranış

Bu köpekbalıkları genelde göçmen türlerdir. Yaz boyunca kutup bölgelerine, kış aylarında ise ekvatoral bölgelere göçerler. Güçlü kasları ve vücutlarını yüzerken hareket ettirme şekilleri onları çok iyi birer yüzücü yapar. Bir günde 55 km'den fazla yol katedebilirler. 1974-1980 yılları arasında yapılan araştırmalar erkeklerin dişilere oranla daha derin ve açık sularda yaşadığını, dişilerin ise erkeklere kıyasla daha sığ ve kıyıya yakın bölümleri tercih ettiği ortaya çıkmıştır.

Beslenme

Bu köpekbalıkları çoğunlukla sardalya, ringa, somon, hamsi, ateş balığı, barlam balığı, akrep balığı, morina, uskumru, orkinos, lapina, kaya balığı, pisi balığı, dil balığı ile beslenir. Omurgasız canlılar içinde ise denizkestanesi, kalamar, yengeç ve deniz salyangozu ana besinlerini oluşturur.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Bailly, Nicolas (2013). "Galeorhinus galeus (Linnaeus, 1758)". World Register of Marine Species. 
  2. ^ "Galeorhinus galeus (Linnaeus, 1758)". ITIS Report. Integrated Taxonomic Information System. 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2013. 
  3. ^ Walker, T.I., Rigby, C.L., Pacoureau, N., Ellis, J., Kulka, D.W., Chiaramonte, G.E. & Herman, K. (2020). "Galeorhinus galeus". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2020: e.T39352A2907336. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mercan balığı</span>

Mercan balığı, Sparidae familyasından bir balık türü.

<span class="mw-page-title-main">Katil balina</span>

Katil balina, Orka olarak da bilinir, okyanus yunusları ailesinin en iri üyesidir. Yayılım genişliği olarak dünyada en yaygın ikinci memelidir ve tüm okyanuslarda bulunur. Çok yönlü bir yırtıcıdır ve balık, deniz kaplumbağası, kuş, fok, köpek balıkları ve hatta diğer genç ve küçük yunusları yer. Bu şekilde deniz besin zincirinin en üst noktasındadır. Katil balina ayrıca diğer balinalara özellikle gri balinalara da saldırır.

<span class="mw-page-title-main">Kızılkanat</span>

Kızılkanat, sazangiller (Cyprinidae) familyasına ait bir tatlısu balığı türü. Avrupa'da Ural Dağları'ndan İspanya'nın doğusuna kadar ve Finlandiya'dan İtalya'nın kuzeyine kadar yaygındır. Türkiye'nin sadece kuzeyinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Dev ağızlı köpekbalığı</span>

Dev ağızlı köpekbalığı sadece plankton ile beslendiği bilinen 3 köpekbalığı türünden birisidir. Megachasmidae familyasının tek cinsi olan Megachasma'nın tek üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Narval</span>

Narval veya diğer adıyla denizgergedanı (Monodon monoceros), balinalar (Cetacea) takımının Monodontidae familyası içindeki Monodon cinsinin tek türüdür. Yaşam alanı arktik denizler olan bu deniz memelisi, 70° K enleminin güneyinde nadiren görülür.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı yunus</span>

Bayağı yunus, yunusgiller (Delphinidae) familyasının tipik cinsi Delphinus'u oluşturan iki yunus türünün ortak adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alaca yunus</span>

Alaca yunus, yunusgiller (Delphinidae) familyasından Cephalorhynchus cinsindeki dört yunus türünden biri.

<span class="mw-page-title-main">Çizgili yunus</span> Stenella cinsindeki beş yunus türünden birisi

Çizgili yunus Stenella cinsindeki beş yunus türünden biridir ve dünya üzerindeki tüm ılıman ve tropik okyanuslarda bulunur. Üzerinde oldukça fazla araştırma yapılmış olan bu yunus türüne aynı zamanda Euphrosyne yunusu ve mavi beyaz yunus adları da verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dönücü yunus</span> Suda Yaşayan Memeli Hayvan

Dönücü yunus, dünya üstündeki tüm tropikal sularda açık denizde görülen küçük bir yunustur. Sudan dışarı sıçradıklarında kendi boy eksenleri çevresinde dönerek yaptıkları akrobatik hareketlerle tanınmıştır. Stenella cinsindeki beş yunus türünden biridir. Uzun burunlu dönücü yunus ve pantropik dönücü yunusu diye de adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik beyaz yanlı yunusu</span>

Atlantik beyaz yanlı yunusu Lagenorhynchus cinsindeki altı yunus türünden biridir ve Kuzey Atlas Okyanusu'nun ılık ve serin sularında bulunur. Belirgin bir renge sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Triakidae</span>

Triakidae, dokuz cinste yaklaşık 40 türden oluşan bir Carcharhiniformes familyasıdır. Bazı sınıflandırmalarda, familya, Triakinae alt familyasında Mustelus, Scylliogaleus ve Triakis ve Galeorhininae alt familyasında kalan cinsler olmak üzere iki alt familyaya ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük semender</span>

Küçük semender, Salamandridae familyasından bir semender türü.

<span class="mw-page-title-main">Gri resif köpek balığı</span> Köpekbalığı türü

Gri resif köpek balığı, harharyasgiller (Carcharhinidae) familyasından bir köpek balığı türü.

<span class="mw-page-title-main">Boz yunus</span>

Boz yunus, gri yunus ya da Risso yunusu, Grampus cinsinde yer alan tek yunus türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kum saati yunusu</span>

Kum saati yunusu, yunusgiller (Delphinidae) familyasından Lagenorhynchus cinsindeki altı yunus türünden biridir. Bu küçük yunus türü Antarktika ve çevresindeki sularda yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik beyaz yanlı yunusu</span>

Pasifik beyaz yanlı yunusu, yunusgiller (Delphinidae) familyasından Lagenorhynchus cinsindeki altı yunus türünden biridir. Çok hareketli olan bu yunus türü Kuzey Pasifik Okyanusu'nun serin ve ılık sularında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sıçansılar (balık)</span>

Sıçansılar (Chimaeriformes) Kıkırdaklı balıklar sınıfından bir balık takımıdır. Çeşitli dillerde deniz kedileri (Seekatzen), hayalet balık (spookfish), hayalet köpekbalığı gibi farklı şekillerde de nitelenirler. Köpekbalıkları ve vatozlarla birlikte kıkırdaklı balıklar sınıfının üçüncü büyük taksonunu oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">İzmarit</span> Balık türü

İzmarit, Sparidae familyasından, Atlas Okyanusu'nun doğusu, Akdeniz ve Karadeniz'de yaşayan balık türü.

<span class="mw-page-title-main">Kedi köpekbalığıgiller</span>

Kedi köpekbalığıgiller (Scyliorhinidae), Carcharhiniformes takımından bir köpek balığı familyasıdır. 17 cinse yerleştirilmiş yaklaşık 160 tür ile en büyük köpekbalığı familyalarından biridir. Çoğu zeminden beslenen hayvan gibi gibi, kedi köpekbalıkları bentik omurgasızlar ve daha küçük balıklarla beslenir. İnsanlara zararlı değildirler.

<span class="mw-page-title-main">Chimaera monstrosa</span>

.