İçeriğe atla

Galen veni

Galen veni
Galen veni altta ortada görülmektedir
Sağ kafatası kemiği ve beyin hemisferlerinin kaldırıldığı, dura ve falks serebrinin görüldüğü şematik resimde Galen veni sol altta izlenmektedir.
Latince isimv. magna cerebri
Boşalttığı veninternal serebral ven
Boşaldığı vensinüs rektus
Tanımlayıcılar
TA4922
FMA50993

Galen veni ya da diğer adıyla Vena serebri magna insan beyninin en büyük toplar damarlarından biridir. Bu veni ilk tanımlayan kişi Yunan doktor Galen'dir.

Yapısı

Galen veni beynin derin venöz drenajını sağlayan ana venlerden biridir. Superior talamostriat ven ve superior koroideal venlerin birleşmesi ile ortaya çıkan internal serebral venlerin döküldüğü vendir. İnternal serebral venler kaudat çekirdek ve talamus üzerinde izlenebilir. Bu venler korpus kallozumun arka alt kısmında birleşirler.[1]

Derin beyin yapılarının büyük çoğunluğunun venöz drenajı Galen veni ile yapılır.[2] Korpus kallozum arka alt kısmında birleşen venlerden oluşan Galen veni' sinus rektusa dökülür. Buradan venöz kan ya direk sol transvers sinuse veya her iki transvers sinuse geçer. Transvers sinusten sigmoid sinuse geçen venöz kan en son kafa tasından çıkmadan önce internal juguler vene dökülür.[3]

Beyindeki venler vücudun diğer venlerinden farklı olarak valf içermezler ve duvarları daha incedir. Subaraknoid aralıkta izleyen venler durayı delerek venöz sinuslerin yapısına katılırlar.

Klinik özellikler

Malformasyon

Galen veninin en sık izlenen hastalığı Galen veni anevrizmal malformasyonlarıdır'. Ayrıca yeni doğanda en sık izlenen vasküler malformasyondur.[4] Bu malformasyonlarda çok fazla varyasyon vardır ve tahmin edilebilir bir yönelimleri yoktur.[5] Embriyonik dönemim 6-11. haftalarında persistan kalan Makowski veninden kaynaklanır. Makowski veni galen venine dökülür.

Gelişmemesi

Galen veninin olmaması bir konjenital malfornasyondur. Normalde Galen venine drene olan bazal ganglia, talamus, internal serebrel venler direkt olarak transvers sinuse dökülür. Bu sisteme Galenik drenaj sistemi denir.[6]

Tromboz

Galen veni trombozu diğer venöz sinus trombozları gibi damar içinde oluşan pıhtıya bağlı ortaya çıkan dolaşım bozukluğuna bağlı bir inme çeşidirir. Kadın cinsiyette daha sık görülür.[7] Hastalar bilinç bulanıklığı, baş ağrısı, bulantı veya kusma, halsizlik, görme problemleri hatta koma ile hastaneye başvurabilirler. Düzgün tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir. Oral kontraseptif kullanımı, gebelik ve loğusalık dönemlerinde risk artar.

Kaynakça

  1. ^ {{kitap kaynağı |başlık=The human brain coloring book |yıl=1985 |url=https://archive.org/details/humanbraincolori0000diam |yayıncı=Barnes & Noble Books |isbn=978-0-06-460306-5 |basım=1.1
  2. ^ {{kitap kaynağı |başlık=The central nervous system : structure and function |yayıncı=Oxford University Press |isbn=978-0-19-516560-9 |basım=3.3
  3. ^ {{kitap kaynağı |başlık=Clinical neuroanatomy : a review with questions and explanations |yıl=1997 |url=https://archive.org/details/clinicalneuroana00unse |yayıncı=Lippincott-Raven |isbn=978-0-316-80315-1 |basım=2.2
  4. ^ Johnston, Johnston (Mayıs 1987). "Vein of Galen malformation: diagnosis and management". Neurosurgery. 20 (5). ss. 747-58. doi:10.1227/00006123-198705000-00013. PMID 3601022. 
  5. ^ Vidyasagar, Vidyasagar (1979). "Persistent embryonic veins in the arteriovenous malformation of the diencephalon". Acta neurochirurgica. 47 (1-2). ss. 63-82. doi:10.1007/BF01404664. PMID 474205. 
  6. ^ Lasjaunias, Lasjaunias (1991). "Deep venous drainage in great cerebral vein (vein of Galen) absence and malformations". Neuroradiology. 33 (3). ss. 234-8. doi:10.1007/BF00588224. PMID 1881541. 
  7. ^ van den Bergh, van den Bergh (26 Temmuz 2005). "The spectrum of presentations of venous infarction caused by deep cerebral vein thrombosis". Neurology. 65 (2). ss. 192-6. doi:10.1212/01.wnl.0000179677.84785.63. PMID 16043785. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aspirin</span> ağrı, ateş ve iltihaplanmayı azaltmak için kullanılan bir ilaç

Asetilsalisilik asit (ASA) olarak da bilinen aspirin, ağrı, ateş ve/veya inflamasyonu azaltmak için ve antitrombotik olarak kullanılan nonsteroid antiinflamatuar bir ilaçtır (NSAID). Aspirinin tedavi etmek için kullanıldığı spesifik inflamatuar durumlar arasında Kawasaki hastalığı, perikardit ve romatizmal ateş yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Basur</span> bağırsak ve anüs ile ilgili bir hastalık

Basur veya hemoroid ayrıca halk arasında bilinen adıyla mayasıl, anal kanalda dışkı kontrolüne yardımcı olan vasküler yapılardır. Bunlar şiştiği veya iltihaplandığı zaman patolojik hale veya hemoroid memesi hâline gelir. Fizyolojik durumdayken, arteryo-venöz kanallar ve bağ dokudan oluşan bir tampon görevi görürler.

<span class="mw-page-title-main">Siroz</span> fibrozis ile karakterize kronik karaciğer hastalığı

Karaciğer sirozu veya kısaca siroz, uzun süreli karaciğer hasarının neden olduğu, karaciğer fonksiyonunun yaygın ve çoğu zaman geri dönüşümsüz olarak bozulmasıyla karakterize kronik ve ilerleyici bir hastalıktır. Karaciğerde meydana gelen hasar sonucu zamanla normal karaciğer dokusunun yerini fibröz skar dokusu alır ve bu da karaciğer fonksiyonlarının bozulmasına yol açar. Hastalık tipik olarak aylar veya yıllar içinde yavaşça gelişir. Erken belirtiler arasında yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı, açıklanamayan kilo kaybı, bulantı, kusma ve karnın sağ üst kadranında ağrı olabilir. Hastalık ilerledikçe belirtiler arasında kaşıntı, alt bacaklarda şişme, karında sıvı birikmesi, sarılık, kolay morarma ve ciltte örümcek benzeri kan damarlarının gelişmesi yer alabilir. Karında biriken sıvı spontan enfeksiyonlara yol açabilir. Daha ciddi komplikasyonlar arasında hepatik ensefalopati, özofagus, mide veya bağırsaklardaki genişlemiş damarlardan kanama ve karaciğer kanseri yer alır. Sirozun evreleri arasında kompanse siroz ve dekompanse siroz yer almaktadır.

Behçet hastalığı, sistemik etkileri olan yangısal bir hastalıktır. Temel bulguları ilk kez Dr. Hulusi Behçet tarafından tanımlanan ve bu nedenle uluslararası literatürde Behçet Hastalığı ya da Behçet Sendromu olarak adlandırılır. Nedeni tam olarak bilinmemektedir; infeksiyon hastalıkları, alerji ya da otoimmun kökenli damar yangıları (vaskülitler) grubuna sokulmaktadır. Bazı araştırmacılar, Behçet hastalığının kalıtsal olabileceğini savunmaktadır. Hastaların çoğu 30-40 yaşlarındaki erkektir. Türkiye'de ve Asya ülkelerinde görece sık görülür. Dünya'da en çok Japonya, Türkiye ve İsrail'de görülür.

<span class="mw-page-title-main">İnsan beyni</span> insan sinir sisteminin ana organı

İnsan beyni, insan sinir sisteminin merkezi organıdır ve omurilikle birlikte merkezi sinir sistemini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Subaraknoid kanama</span> Subaraknoid aralığa kanama

Subaraknoid kanama, araknoid membran ile beyni çevreleyen pia mater arasındaki alan olan subaraknoid boşlukta meydana gelen kanamalardır.

<span class="mw-page-title-main">Serebral dolaşım</span> beynin kan dolaşımı

Serebral dolaşım kalpten pompalanan kanın beyin içerisindeki damar ağında dolaşımını ifade etmektedir. Bu dolaşım miktarı dakikada ortalama 750 ml'dir ve kardiyak çıkışın % 15'tir. Kalpten çıkan oksijenlenmiş kan, arterler ile beyne gelir, bu esnada glikoz ve diğer metabolitlerde beyne taşınır. Metabolizma ürünleri ve oksijeni azalmış kan ise venler ile toplanarak kalbin sağ kulakçığına getirilir. Beyne gelen kan miktarı bazı faktörler ile değişir ve bu değişimleri hızlı şekilde dengelemek için beynin otoregülasyon mekanizmaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sinus rektus</span>

Sinus rektus beynin oksipital lobun altında, orta hatta, duranın iki yaprağı arasında venöz kan taşıyan bir yapıdır. Rozental'in bazal veni ve inferior sagittal sinus birleşerek sinus rektusu oluşturur. Sinus rektus daha sonra konfluens sinuumda superior sagittal sinus ile birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Transvers sinus</span>

Transvers sinus insan kafatasında, oksipital kemiğin alt kısmında, her iki tarafta kendine ait oluk içerisinde seyreden, tentoriyum serebellinin iki yaprağı arasındaki boşluktan oluşan, konfluens sinuumdan aldığı kanı sigmoid sinuse aktaran venöz bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kavernöz sinus</span>

Kavernöz sinus dural venöz sinuslerden biridir. Sella turcicanın yanında, sfenoid kemik ve temporal kemik arasında, lateral sellar kompartman olarak tanımlanan alan içerisinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Dural venöz sinus</span> dural mater içerisindeki venöz kanallar

Dural venöz sinusler, duranın dış (endosteyal) ve iç (meningeal) yaprakları arasında kalan beynin venöz dolaşımına ait sistemlerdir. Serebral venlerden venöz kan, subaraknoid aralıktan da beyin omurilik sıvısını alır ve en son kafatasından çıkan internal juguler vene boşaltır.

<span class="mw-page-title-main">Orta serebral ven</span> Yüzeyel serebral toplardamarlardan biri

Orta serebral venler yüzeyel orta serebral ven ve derin orta serebral ven olarak ikiye ayrılır

<span class="mw-page-title-main">Vortikoz venler</span>

Vortikoz venler, aynı zamanda Vorteks venleri olarak da bilinirler ve gözün koroid tabakasında venöz drenaj sağlarlar. İnsanda ortalama sayısı 4-8 adet arasında değişir. İnsanların % 65'inde 4 veya 5 tane bulunur. Hemen hemen her kadrana bir tane vorteks veni düşer. Fundoskopik muayenede venin koroidi delip çıktığı nokta izlenebilir. Bu sayede gözün ekvatoru belirlenebilir. Venler koroidden çıktıktan sonra sklera içerisinde arkaya doğru uzanırlar ve göz küresini arka taraftan terke ederler.

<span class="mw-page-title-main">Superior koroid ven</span> intraserebral ven

Superior koroid ven beynin ventrikülleri içerisinde koroid pleksus drenajı sağlayan venlerden biridir. superior koroid ven ve inferior koroid ven olarak 2 adet koroid ven bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kavernöz sinus trombozu</span> insan hastalığı

Kavernöz sinus trombozu kafa kaidesinde, sfenoid kemiğin sella turcicanın her iki yanında yer alan, beyindeki venöz kanın kalbe gönderilmesinde rol kavernöz sinusun kan pıhtısı ve mikroorganizmalar ile tıkanması durumudur.

<span class="mw-page-title-main">Fasiyal ven</span>

Anterior fasiyal ven yüzün yüzeyel ve büyük toplar damarlarından biridir. Burun kökünden Angular ven olarak başlar. Aynı gövde ile aşağı ilerler, nazal küçük venler bu seyirde fasiyal vene katılır. Seyri fasiyal arter ile birliktedir fakat arter gibi kıvrımlı seyir izlemez.

<span class="mw-page-title-main">Venöz sinus trombozu</span> Serebral sinusler içerisinde pıhtı oluşmasına bağlı ortaya çıkan dolaşım bozukluğu durumu

Serebral venöz sinus trombozu beyinde venöz kanı taşıyan dural venöz sinuslerde pıhtı oluşmasına bağlı ortaya çıkan dolaşım bozukluğu ve beraberinde ortaya çıkan klinik durumu tanımlamak için kullanılır. Semptomlar baş ağrısı, bulanık görme, bulantı, kusma, nöbet, tek veya çift taraflı kuvvet kayıpları, duyu kayıplarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oksipital ven</span>

Oksipital ven kafatasının arka kısmından venöz pleksus olarak başlar. Eksternal oksipital protuberens ve Süperior nukal çizgi seviyesinden aşağı doğru drene olur. Tek bir dal halini aldıktan sonra trapezius kasını deler, burada bulunan suboksipital üçgen içerisinden geçer ve derin servikal venler ve vertebral ven ile bağlantı kurar.

<span class="mw-page-title-main">Pelvik konjesyon sendromu</span>

Pelvik ven yetersizliği olarak da bilinen pelvik tıkanıklık sendromu, alt karın bölgesindeki genişlemiş damarlardan kaynaklandığına inanılan uzun süreli (kronik) bir durumdur. Durum, ayakta durarak veya seks yaparak kötüleşebilen (disparoni), sürekli donuk bir ağrı gibi kronik ağrıya neden olabilir. Bacaklarda veya belde ağrı da oluşabilir.