İçeriğe atla

Galatasaray SK tarihi

Bu madde, 1905'te, İstanbul'da kurulan Galatasaray Spor Kulübü'nün tarihini içermektedir.

Kuruluşu

Ali Sami Yen

1 Ekim 1905'te, Mekteb-i Sultani'de Mehmet Ata Bey'in dersi sırasında arkadaşlarıyla konuşan Ali Sami Yen, bir futbol kulübü kurmaya karar verir. Asım Sonumut, Reşat Şirvani, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu, Abidin Daver ve Kamil Ulus Bey'in de ortaklığıyla; Refik Cevdet Kalpakçıoğlu asbaşkanlığında Galatasaray Spor Kulübü kurulur.

Bu dönemde oyunculardan her hafta birer kuruş toplanır, başkan Ali Sami Yen de futbol topuyla ilgilenirdi. Hatta domuz yağı ile temizlenen futbol topu hasar görünce; Ali Sami Yen ayakkabısının bir parçasını keserek yama yapmıştır. Cevdet Kalpakçıoğlu da formaları yıkardı. Kulübün ilk isminin Gloria ya da Audace koyulması istenmiştir; ancak takımın oynadığı ilk maçında Rum rakibini 2-0 yenerken seyircilerin onlardan "Galata Sarayı Efendileri" diye söz etmesiyle bugünkü isim doğmuştur. Ali Sami Yen tarafından söylenen bir söz; Galatasaray Spor Kulübü'nün kuruluş ve varoluş amacını belirleyecektir:

Maksadımız İngilizler gibi toplu bir hâlde oynamak, bir renge ve bir isme mâlik olmak ve Türk olmayan takımları yenmek.

Kurucu listesi

Galatasaray Kurucularının bir bölümü. Sol üstten başlayarak, Mazhar Arat, Asım Tevfik Sonumut, "Sütçü" Milo Bakiç, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu, Boris Nikolof. Orta sıra, Abidin Daver, Ullah Tulyos, Bekir Sıtkı Bircan, Nuri, "Şehit" Celal İbrahim, Kamil Kulaksızoğlu. Oturanlar, Tahsin Nahit, Ali Sami Yen, Emin Bülent Serdaroğlu, Reşat Şirvanizade, Mehmet Ali Tamay.

Galatasaray Spor Kulübü kurucu listesi, resmiyet kazanma sürecinde değişikliğe uğramıştır. 1905'ten 1919'a kadar Galatasaray Spor Kulübü'ne Başkanlık yapan, mektebin 889 numaralı öğrencisi Ali Sami Yen, elyazısıyla tuttuğu Galatasaray Terbiye-i Bedeniye Kulübü ıhsaiyet Defteri'nin (Sayım-İstatistik Defteri) 181 ve 182. sayfalarında kurucu 13 üyeyi şöyle sıralar:

  1. Ali Sami Yen
  2. Asım Tevfik Sonumut
  3. Emin Bülent Serdaroğlu
  4. Celal İbrahim
  5. Boris Nikolof
  6. Milo Bakiç
  7. Pol Bakiç
  8. Bekir Sıtkı Bircan
  9. Tahsin Nahit
  10. Reşat Şirvanizade
  11. Hamit Hüsnü Kayacan
  12. Refik Cevdet Kalpakçıoğlu
  13. Abidin Daver

1905'te Osmanlı İmparatorluğu'nda bir dernekler yasası bulunmadığından, Galatasaray Spor Kulübü yasal olarak tescil edilme olanağını bulamamıştır. 1912 yılında Cemiyetler Kanunu çıkarıldıktan sonra, kulüp yasal bir kimlik kazandı. Yetkili makamlara kulüplerin tüzükleriyle birlikte, kurucu üyelerin ad ve adreslerinin de bildirilmesi zorunlu tutulduğundan, istifa eden ya da eğitimlerini tamamlayarak ülkelerine dönen üyeler ilk listeden çıkarılmış ve 1 Eylül 1913'te kurucu liste yeniden düzenlenmiştir. Kurucu üyelerin yeni sıralaması şöyle gerçekleşmiştir:(Ali Sami Yen'in Babası Kuruluştan 2 Gün Sonra Vefat Etmiştir.)

  1. Ali Sami Yen
  2. Asım Tevfik Sonumut
  3. Emin Bülent Serdaroğlu
  4. Celal İbrahim
  5. Bekir Sıtkı Bircan
  6. Reşat Şirvanizade
  7. Refik Cevdet Kalpakçıoğlu
  8. Abidin Daver

Başkanları

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray SK</span> Türk spor kulübü

Galatasaray Spor Kulübü, merkezi İstanbul'da olan, özellikle erkek futbol takımı ile tanınan spor kulübüdür. Türkiye'nin en başarılı ve en çok taraftara sahip olan spor kulüplerinden birisidir.

Celal İbrahim, Osmanlı futbolcu ve Galatasaray Spor Kulübü'nün 4 numaralı kurucu üyesi. "Kürt Celal" takma adıyla da tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Emin Bülent Serdaroğlu</span> Türk futbolcu ve Fecr-i Âti şairi

Emin Bülent Serdaroğlu, Galatasaray Lisesi mezunu eski Türk futbolcu ve Fecr-i Ati şairidir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Yen</span> Türk futbolcu ve spor yöneticisi

Ali Sami Yen, Türk futbolcu, teknik direktör ve spor yöneticisi. Edebiyatçı Şemseddin Sâmi'nin ikinci oğlu olan Ali Sami, Galatasaray SK'nin bir numaralı kurucusu ve ilk başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Refik Cevdet Kalpakçıoğlu</span> Türk spor yöneticisi

Refik Cevdet Kalpakçıoğlu, Galatasaray Spor Kulübü'nün 7 numaralı kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Abidin Daver</span>

Zeynelabidin Daver Daver, Türk gazeteci ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Yen Stadyumu</span> futbol stadyumu

Ali Sami Yen Stadyumu, İstanbul'un Mecidiyeköy semtinde, Galatasaray Futbol Takımı'nın maçlarını oynadığı ve Galatasaray Spor Kulübü'nün 1 numaralı üyesi Ali Sami Yen'in adını taşıyan eski stadyumdur. Günümüzde stadyumun yerinde DenizBank'a ait Torun Center bulunmaktadır. 15 Ocak 2011'de Ali Sami Yen Stadyumu, maçlarını o zamanki adı Türk Telekom Arena olan Ali Sami Yen Spor Kompleksi'ne devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray TV</span> Galatasarayın özel televizyon kanalı

Galatasaray TV, 18 Eylül 2006'da Doğan Grubu ile yapılan bir sözleşme çerçevesinde kurulmuştur. 28 Mayıs 2009'da Doğan Grubu ile sözleşme feshedilmiştir. Türksat 3A, D-Smart ve Teledünya'daki yayınlarını sonlandıran kanal şu anda sadece galatasaray.com'dan yayın yapmaktadır. Kanal 31 Aralık 2023 tarihinde Digiturk yayınını da sonlandırmıştır.

Ali Sami Yen şu anlamlara gelebilir:

Galatasaray sezonları listesi, Galatasaray 'nın, herhangi bir ligde ilk kez mücadele etmeye başladığı 1906-07 sezonundan günümüze kadarki lig, Avrupa kupaları ve ulusal kupalardaki sezonlarının listesini içermektedir. Kulüp, 1905'te, Galatasaray Lisesi öğrencilerinden Ali Sami Yen önderliğinde Asım Tevfik Sonumut, Emin Bülent Serdaroğlu, Celal İbrahim, Boris Nikolof, Milo Bakiç, Pol Bakiç, Bekir Sıtkı Bircan, Tahsin Nahit, Reşat Şirvanizade, Hüseyin Hüsnü Kayacan, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu ve Abidin Daver tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray (futbol takımı)</span> Türk futbol kulübü

Galatasaray , Galatasaray Spor Kulübü'nün Süper Lig'de mücadele eden futbol takımıdır. Galatasaray Spor Kulübü'ne ait olan Galatasaray Sportif Anonim Şirketi, kulübün futbol takımının sahibidir. Galatasaray Spor Kulübü'nün 1997 yılında şirketleşme sürecine girmesinin ardından kurulmuştur. Hisselerinin %55,03'lük kısmı Galatasaray Spor Kulübü Derneğine aittir, %44,97'lik kısmı Borsa İstanbul'da halka açıktır. Türkiye futbol tarihinin başarılı ve en çok taraftarı olan spor kulüplerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Adnan İbrahim Pirioğlu</span>

Adnan İbrahim Pirioğlu, Türk futbolcu ve spor yöneticisidir. Galatasaray Spor Kulübü'nün eski başkanlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Yen Spor Kompleksi</span> İstanbulun Sarıyer ilçesinde yer alan çok amaçlı stadyum

Ali Sami Yen Spor Kompleksi ya da sponsorluk anlaşması gereği Rams Park, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yer alan çok amaçlı stadyumdur. Galatasaray'ın iç sahadaki futbol maçlarına ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Ali Çınar</span> Kürt kökenli Türk mühendis, akademisyen ve iş insanı

Tevfik Ali Çınar; Kürt kökenli Türk mühendis, akademisyen, iş insanı ve 1940-1942 yılları arasında Galatasaray Spor Kulübü başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Asım Tevfik Sonumut</span> Galatasaray kurucuları

Asım Tevfik Sonumut, Galatasaray'ın Emin Bülent Serdaroğlu ile 2 numaralı kurucu üyesidir. Babası Tevfik Bey'dir. 1907 yılında Galatasaray Lisesi'nden mezun olan Sonumut, ticaret üzerine kitaplar yazdı ve öğretmenlik yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Sıtkı Bircan</span>

Bekir Sıtkı Bircan, Türk spor yöneticisi, futbolcu. Galatasaray'ın 5 numaralı kurucusu olup, kulübün futbol takımında da forma giymiştir.

<span class="mw-page-title-main">Reşat Şirvanizade</span>

Reşat Şirvanizade, Galatasaray Spor Kulübü'nün 7 numaralı kurucusu.

100 Türk Edebiyatçısı, 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti döneminde Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere hem Türk Dili ve Edebiyatı dersi müfredatı ile ilişkilendirilerek yazarların kitaplarının okutulması hem de boş zamanlarını değerlendirmek üzere öncelikle başvurabilecekleri yazarların kaynak eserleri olarak tavsiye edilmesi için derlenmiş Türk yazarlar listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray (futbol takımı) 1906-07 sezonu</span>

Galatasaray 1906-07 sezonu, Galatasaray'ın 3. sezonudur. İstanbul Futbol Ligindeki ilk sezondur.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı) 1921-22 sezonu</span>

Fenerbahçe 1921-22 sezonu, Fenerbahçe’nin kuruluşundan itibaren 15. sezonudur. Fenerbahçe, bu sezonda İstanbul Ligi'nde ikinci oldu.