İçeriğe atla

Galatasaray İlköğretim Okulu

Koordinatlar: 41°03′19″K 28°59′30″D / 41.05528°K 28.99167°D / 41.05528; 28.99167
Galatasaray İlköğretim Okulu
Harita
Kuruluş1481 Galata Sarayı Enderun-u Hümayunu 1992
Galatasaray Eğitim Öğretim Kurumu (GEÖK)
1993 Galatasaray İlköğretim Okulu
ÜlkeTürkiye Türkiye
ŞehirŞişli, İstanbul
Türüİlköğretim Okulu
MüdürFerda Önengüt Yapar
Eğitim diliTürkçe, Fransızca, İngilizce
Yabancı dil(ler)Fransızca ve İngilizce
Resmî sitesiwww.gsi.gsu.edu.tr
Koordinat41°03′19″K 28°59′30″D / 41.05528°K 28.99167°D / 41.05528; 28.99167

Tarihçe

Kökleri 1481 Mekteb-i Sultani' ye dayanan Galatasaray İlköğretim Okulu, 1992 tarihinde Galatasaray Üniversitesi bünyesinde ilköğretimden, Galatasaray Lisesi'ne oradan da Galatasaray Üniversitesi'nde lisansüstü eğitime kadar bir öğretim birimleri zinciri kurmak amacı ile oluşturulmuş bir okuldur. Okulun renkleri tüm Galatasaray kurumlarında olduğu gibi sarı-kırmızı olup, amblemi de Galatasaray Spor Kulübü, Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Üniversitesi gibi diğer Galatasaray kurumlarında da bulunan G ve S harflerinin iç içe geçmesinden oluşan klasik logodur. Şu an okul müdürlüğünü Ferda Önengüt Yapar yapmaktadır. Yabancı dil eğitimi Fransızca ve İngilizce olarak sürdürülmektedir. Okulun yeri Şişli Meşrutiyet Mahallesi, Kevser Sokak'tadır. Okula her sene 50 öğrenci kura ile kabul edilmektedir.[1]

Amacı

Okulun amacı, birinci sınıfa başlayan 50 öğrencisinin tamamını Galatasaray Lisesi'ne devamını sağlamaktır. Bunun için öğrenciler, Galatasaray Üniversitesi'nin, Galatasaray Lisesi ve Galatasaray İlköğretim Okulu yönetmeliği çerçevesinde yapılan iç sınavlarda başarılı olmakla yükümlüdürler.

Kaynakça

  1. ^ "Galatasaray İlköğretim Okulu Resmi Sitesi". 15 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2009. 

Dış bağlantılar

Galatasaray İlköğretim Okulu Resmi Sitesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Lisesi</span> İstanbulda bir lise

Galatasaray Lisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Galatasaray semtinde bulunan bir lisedir. Türkiye'nin en eski eğitim kurumlarından biri olan okul Fransızca eğitim vermektedir.

Resmî adı Özel Saint Benoit Fransız Lisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Karaköy semtinde bulunan bir ortaöğretim kurumudur. Sonradan batılaştırılmış imparatorluk dönemi eğitim kurumları dışında, Saint Benoît Türkiye'nin en eski Batılı eğitim kurumudur. Aynı zamanda lise, İstanbul'un en köklü latin-katolik kurumlarından biridir. Lisede günümüzde 900'ü aşkın öğrenci eğitim görmektedir. Eğitim süresi "Hazırlık Sınıfı" dahil 5 yıldır. Fransızca ve Türkçe eğitim vermektedir. 2. yabancı dil olarak İngilizce eğitimi zorunludur. Türk Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına ve kurallarına uyarak, akademik olarak Fransız okullarına denk bir eğitim verir. Lise'nin diploması Fransız Bakaloryasına denktir. Saint Benoît Lisesi 2013 yılında Fransız dilinin ve kültürünün yayılmasını sağlayan yabancı okullara verilen, üstün nitelikli eğitimi ifade eden « FrancEducation » markası ile ödüllendirilmiştir. Sosyal anlamda da başarı sahibi olan Saint Benoit Fransız Lisesi, öğrencilerini eksim, bale, dans, tiyatro, müzik gibi alanlarda da olanaklar sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Notre Dame de Sion Fransız Lisesi</span> İstanbulda lise

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, İstanbul'da, bulunan 1856'da kurulmuş özel bir Fransız lisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Eğitim Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanunu, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kalkınma plan ve programları doğrultusunda millî eğitim hizmetlerini yürütmekle sorumlu olan bakanlık.

Anadolu lisesi, Türkiye'de eğitim veren bir lise türü. Bu liselerin kuruluş amacı üstün nitelikli öğrenci yetiştirilmesi ve üniversite giriş sınavlarında yüksek başarı gösterilmesi olarak belirlenmiştir. Anadolu liselerinin bazıları 4 yıl, bazıları da hazırlık+4 yıl sistemiyle öğrenci yetiştirmektedirler. Eskiden Anadolu liselerinin hepsinde öğrenciler ilk yıl İngilizce hazırlık sınıfı okurlardı ancak günümüzde çoğunda hazırlık sınıfları kaldırılmıştır, sadece başvuru yapan bazı okullarda hazırlık eğitimi verilmesine Millî Eğitim Bakanlığı tarafından izin verilmiştir. Sınıflar 34 kişiden fazla olamaz.

<span class="mw-page-title-main">Vefa Lisesi</span> 1872 yılında kurulan eğitim kurumu

Vefa Lisesi ya da eski adıyla Vefa İdadisi, 1872 yılında İstanbul'da kurulan, günümüzde Anadolu lisesi statüsündeki ortaöğretim kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Galatasaray Üniversitesi, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinin Ortaköy semtinde bulunan ve eğitim dili Fransızca olan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Koç Özel Lisesi</span>

Koç Özel Lisesi, Tuzla'da bulunan, 1988 yılında Vehbi Koç Vakfı'na bağlı kurulan bir özel okuldur. 1998 yılında K-12 eğitimi verebilmek için ilköğretim okulu da açılmıştır. Avrupa Uluslararası Okullar Konseyi (ECIS) ile Amerika Ulusal Üniversite Danışmanlığı Komisyonu'nun (NACAC) üyesi olan okul, 1994'ten beri yurt dışında ve bazı Türk vakıf okullarında geçerli olan Uluslararası Bakalorya programını sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TED Ankara Koleji</span> Ankarada kurulu vakıf okulu

Türk Eğitim Derneği (TED) Ankara Koleji Ankara'da ilk, orta ve lise öğretim düzeyinde eğitim veren bir vakıf okuludur. 1930-1931 eğitim ve öğretim yılında anaokulu ile eğitim etkinliklerine başlamış, ardından 1931, 1933 ve 1936 yıllarında açılan ilkokul, ortaokul ve lise kısımlarıyla Türkiye'nin en önemli eğitim kurumlarından biri haline gelmiştir.

Vehbi Koç Vakfı, 17 Ocak 1969'da girişimci iş insanı Vehbi Koç tarafından kurulmuş olan bir vakıftır. Başlıca faaliyetleri eğitim, sağlık ve kültürdür.

<span class="mw-page-title-main">Samanyolu Eğitim Kurumları</span>

Samanyolu Eğitim Kurumları, Ankara'da 1983 yılında kurulan bir Özel Anadolu lisesi ile eğitim hayatına başlamıştır. Daha sonraki yıllarda açılan anaokulu, ilköğretim ve lise düzeyindeki okullarla bünyesini genişletmiştir.2016 Türkiye askerî darbe girişimi sonrası OHAL ilan edildikten sonra ilk KHK ile kapatılmıştır.

Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, Bilkent Üniversitesi bünyesinde bulunan 9 fakülteden biri.

İstanbul Eğitim ve Kültür Vakfı, kısaca İSTEK Vakfı olarak da bilinen, Bedrettin Dalan'ın kurucusu ve genel başkanı olduğu, eğitim alanında faaliyet gösteren bir vakıftır. Bünyesinde birçok anaokulu, ilköğretim okulu, lise ve 1996 yılında eğitime başlayan Yeditepe Üniversitesi vardır. İSTEK Vakfı'nın ilk inşa ettiği okul 1985 yılında inşa edilip 1985-1986 öğretim yılında eğitime başlayan Semiha Şakir Lisesi'dir ve Semiha Şakir'in kaba inşaat halindeki okula adının verilmesi ve tamamlanması şartı ile vakfa yaptığı bağışla hayata geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Topluluğu</span>

Galatasaray Topluluğu, Galatasaray Lisesi kaynağından türemiş Galatasaray kurumlarının, tek bir çatı altında toplanarak iş birliği yapmasını amaçlamış kuruluştur. 11 Ekim 1988 tarihinde kurulmuştur ve kuruluş amacı protokol altına alınmış olup, iç yönetmeliği de bu tarihte yayınlanmıştır. Kurul toplantıları her iki ayda bir yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Eğitim Vakfı</span>

Galatasaray Eğitim Vakfı, Galatasaray Lisesi'nde 1970'lerde meydana gelen maddi hasarların giderilmesini ve lisedeki eğitim seviyesinin en üst seviyede tutulmasını amaçlayan vakıf. 1981 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Zirve Üniversitesi</span> Gaziantep ilindeki eski bir vakıf üniversitesi

Zirve Üniversitesi Gaziantep ilinde bulunan vakıf üniversiteydi. 2009 yılında eğitim-öğretim hayatına başlamıştı. İngilizce ve Türkçe ile öğretim yapan üniversite, Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca, Arapça ve Osmanlıca derslerini de seçmeli ders olarak vermekteydi. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy Anadolu Lisesi</span> Kadıköy, İstanbulda lise

Kadıköy Anadolu Lisesi İstanbul'un Kadıköy ilçesi Moda semtinde 1955 yılında Kadıköy Maarif Koleji adıyla kurulan, yabancı dille eğitim yapması amaçlanan lise.

<span class="mw-page-title-main">Feyziye Mektepleri Vakfı</span> Eğitim Kurumu

Feyziye Mektepleri Vakfı (FMV), Feyz-i Sıbyan Mektebi adıyla, 1885 yılında Selanik'te kurulan ve Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne uzanan döneme tanıklık eden bir kurum. Vakfa ait Işık Okulları ise Cumhuriyet'in ilanı ile ilk kez hazırlık sınıflarından itibaren yabancı dil öğreten, henüz resmi okullarda uygulanmadan Arapça ve Farsçayı programdan çıkaran ve yerine felsefe, sosyoloji, mantık, ticaret gibi dersleri koyan, ilk defa cinsiyet farkı gözetmeden karma eğitim yapan ve Socrates Comenius programını Türkiye'ye getiren ilk okullardan biri.

Türkiye'de Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından açılan resmi meslek ve sanat okullarının tümüne verilen genel isim ve addır. Türk Millî Eğitimi'nin amaçları doğrultusunda, ilköğretimi bitiren öğrencilerin devam edebileceği 4 yıllık eğitim sonunda meslek kazandıran,ülke ekonomisine katkı sağlayacak ara eleman yetiştiren orta öğretim kurumlarıdır. Öğrenciler öğrenimleri süresince haftanın belli günlerinde mesleki eğitimlerine yönelik kurum ve kuruluşlarda staj yaparlar.

<span class="mw-page-title-main">Mesleki ve teknik Anadolu lisesi</span> Türkiyede meslek ve sanat eğitimi veren okul

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi meslek ve sanat okullarının tümüne verilen genel isimdir. Türk Milli Eğitimi'nin amaçları doğrultusunda, ilköğretimi bitiren öğrencilerin devam edebileceği 4 yıllık eğitim sonunda meslek kazandıran, ülke ekonomisine katkı sağlayacak ara eleman yetiştiren orta öğretim kurumlarıdır. Öğrenciler öğrenimleri süresince haftanın belli günlerinde mesleki eğitimlerine yönelik kurum ve kuruluşlarda staj yaparlar. 2014 yılında Endüstri Meslek Lisesi ve Teknik ve Meslek Lisesi sıfatları yerini Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine bırakmıştır.