İçeriğe atla

Galata Yolcu Salonu

Galata Yolcu Salonunun bulunduğu bölgenin genel görünümü, en sağda Salıpazarı kruvaziyer rıhtımı, onun yanında Karaköy (Galata) kruvaziyer rıhtımı, ortada önde Türkiye Denizcilik İşletmeleri Binası, onun arka planında Galata Kulesi, en solda Galata Köprüsü ve Karaköy İskelesi, (Şubat 2013)

Galata Yolcu Salonu veya Karaköy Yolcu Salonu, 1940 yılında İstanbul'un Galata Rıhtımı’nda hizmete giren, 2017 yılında yıkılan deniz yolcusu karşılama-uğurlama salonu.

İstanbul'un ve Türkiye'nin ilk modern deniz yolcusu uğurlama ve karşılama salonu olma özelliğini taşır. Yapıldığı dönemde Türkiye Cumhuriyeti'nin deniz taşımacılığındaki gelişim hedefini, kabotaj hakkı ve millileştirmeyi sembolize etmesi bakımından da önemli bir yapı idi.[1]

Limanda gemi yolcularının karşılanmasına yönelik ihtiyacın giderilmesi için İstanbul Liman İşletme İdaresi'nin 1935 yılında açtığı yarışma sonucu inşa edildi. Yarışmada mimar Rebii Gorbon'un projesi birinciliğe değer görüldü.[2] Yapı, 2,5 yıl süren inşaat sürecinin sonunda 2 Temmuz 1940'ta hizmete girdi.[2]

2002 yılında “Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu” vasıtasıyla “Korunması gereken kültür varlığı” kapsamında tescil edildi. 16 Şubat 2017 tarihinde Galataport projesi kapsamında yıkıldı.[3]

Tartışmalar

Yolcu Salonu'nun yıkımı tartışmalara neden olmuş; yıkımına karşı olanlara tarafından "özgün niteliklerini koruyabilmiş bir kültür varlığının kaybı" olarak değerlendirilmiştir.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Bilal, Erhan (2019). "Galataport yenilenme sürecinde Cumhuriyet dönemi kültür mirası üzerine bir değerlendirme: Galata-Karaköy yolcu salon". Maltepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans tezi. 19 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b Bardakcı, Murat (24 Şubat 2017). "Karaköy Yolcu Salonu". Haberturk.com. 19 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2022. 
  3. ^ "ARKİTERA". 18 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2017. 
  4. ^ MÜEZZİNOĞLU, Menşure Kübra; NORASLI, Mehmet; SUNGUR, Mine (27 Haziran 2020). "Taşınmaz Bir Kültür Varlığının Yeniden İşlevlendirilmesine Yönelik Sistematik Analiz". The Journal of International Lingual Social and Educational Sciences: 113-123. doi:10.34137/jilses.572504. ISSN 2458-9012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beyoğlu</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beyoğlu veya eskiden Pera, İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan ilçelerinden biridir. Kuzeybatıda Şişli ve Kâğıthane, doğuda Beşiktaş ve İstanbul Boğazı, güneyde ve batıda ise Haliç ile sınırlı ilçenin yüzölçümü 8,76 km2'dir ve 45 mahalleden oluşmaktadır. İsmini Pera da denen, Tünel–Taksim arasında uzanan İstiklal Caddesi ve ona açılan sokakların belirlediği alanı kapsayan Beyoğlu semtinden alır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Modern</span> modern sanat galerisi

İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, İstanbul'un Karaköy semtinde 2004 yılında kurulmuş modern sanat müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Tophane</span> İstanbul da semt adı

Tophane, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, boğaz kıyısında bir semttir. II. Mehmet İstanbul’u fethinden sonra 1455'te Tersane-i Amire (Haliç) ve 1460 Tophane-i Amire’yi (Tophane) kurarak İstanbul’da ilk sanayi hamlesini başlatmıştır. Tophane, bu özelliği nedeniyle Osmanlı döneminde İstanbul'un en eski sanayi bölgelerinden biridir denilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Tünel (İstanbul)</span> İstanbul Füniküleri hattı

Tünel ya da F2 Tarihi Tünel Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy</span> Beyoğlu, İstanbulda bir semt

Karaköy, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı semt. Bankaları ve iş hanlarıyla ünlü en eski ticaret merkezlerinden biridir. Eski Galata semtinin modern adıdır. Tarih boyunca bir liman ve ticaret merkezi olma özelliğiyle ön plana çıkmıştır. Boğaziçi'nin Avrupa tarafında Haliç'in ağzında yer alır. Karaköy, şehrin çok tarihsel bölgelerinden ve en eskilerinden biridir. 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı Devleti'nin finans merkezi haline gelmişti. Bugün ise, önemli bir ticaret ve ulaşım merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Garı</span> Altındağ, Ankaradaki ana tren istasyonu

Ankara Garı, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın Altındağ ilçesi Hacı Bayram Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Rebii Gorbon</span>

Rebii Gorbon, mimar, akademisyen. Prof. Dr. Rebii Gorbon, Cumhuriyet döneminin en önemli mimarları arasında kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Galata Rıhtımı</span>

Galata Rıhtımı İstanbul'un ve Türkiye'nin ilk modern rıhtımıdır. Karaköy sahilinde, Galata Köprüsü'nden Fındıklı'ya doğru uzanmaktadır. İnşasına Nisan 1892 yılında başlanmış, 1895 yılı sonunda bitirilmiştir. 758 metre uzunluğundadır. Salıpazarı Rıhtımı ile birlikte İstanbul Limanı'nı oluşturmaktadır. Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından yönetilmektedir.

Liman Lokantası; resmî veya özel yemekli toplantıların ve günümüzde basın toplantılarının da düzenlendiği, İstanbul'un tarihî bir lokantasıdır. Galata Rıhtımı'ndaki; Prof. Dr. Rebii Gorbon'un 1936 yılında birincilik ödülü almasına vesile olan projesi sonucu inşa edilmiş olan İstanbul / Galata Yolcu Salonu'nun 3. katındadır. 1948 Türkiye İktisat Kongresi üyelerini 22 - 27 Kasım arası, sabahtan gece yarısına kadar ağırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">T1 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul Tramvayı hattı

T1 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Kabataş son istasyonu ise Bağcılar olan ve 31 istasyondan oluşan 19,3 km uzunluğundaki tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Limanı</span>

İstanbul Limanı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde Karaköy ve Fındıklı semtleri arasında yer alır. İstanbul Boğazı kıyısında, Salıpazarı ve Galata rıhtımı olarak ayrılan iki bölümden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa</span> İstanbul, Kadıköydeki Haydarpaşa Garı ve çevresine verilen isim

Haydarpaşa, İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde Haydarpaşa Garı ve çevresindeki alana verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">SALT</span> kar amacı gütmeyen sanat müzesi

SALT, İstanbul'da ve Ankara'da araştırma, sergi, yayın, web ve dijitalleştirme projeleri; söyleşi, konferans, gösterim ve atölye gibi programlar gerçekleştiren, disiplinler arası araştırma projeleri yürüten bir kültür kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy Camii</span> Tarihi bir camii

Karaköy Camii veya diğer adıyla Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii, 1903'te Karaköy Meydanı'nda Raimondo D'Aronco tarafından inşa edilen cami. 1956'da dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından başlatılan “İstanbul’da İmar Hareketi” kapsamında Karaköy Meydanı'ndaki tarihi caminin de yerinden sökülerek Kınalıada'da yeniden inşa edilmesine karar verildi; bu yüzden günümüzde, camii Karaköy Meydanı'ndaki yerinde bulunmamaktadır.

Galata, şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Taksim Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Taksim Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Taksim Meydanı'nda bir camidir. Caminin mimarları Şefik Birkiye ve Selim Dalaman'dır. Caminin inşaatına 9 Şubat 2017 tarihinde başlanmıştır. 28 Mayıs 2021'de Cuma namazı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle ibadete açılmıştır.

Paket Postanesi İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından kurulan ve Türkiye'nin ilk modern sanat müzesi olan İstanbul Modern'e 2019 yılında geçici olarak itibaren ev sahipliğini yapmış olan bina. Tophane'de yer alan mevcut müze binası Galataport projesi nedeniyle yeniden inşa edilene kadar bu mekanda yer almıştır.

Salıpazarı Liman İşletmeciliği ve Yatırımları A.Ş. Ocak 2014'te Doğuş Grubu ile Bilgili Holding’e bağlı BLG Capital ile ortaklıkla kurulan ve Galataport projesinin inşaatı amacıyla kurulmuş bir anonim şirketi. Şubat 2014'ten beri bu şirket Galaport projesi kapsamında çalışmalarını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Galataport</span>

Galataport, İstanbul Karaköy'de yer alan ve kruvaziyer limanı ve karma kullanımlı tesis niteliği taşıyan yapıdır. İnşaatı kısmi miktarda tamamlanmış olmakla birlikte çalışmalar 2022 yılı itibarıyla devam eder. Konum olarak İstanbul Boğazı'nın Avrupa yakasında, Haliç ile birleştiği noktada yer almaktadır. Proje, Doğuş Grubu ve Bilgili Holding ortak girişimidir. Her iki grup da projeye 1,8 milyar ABD dolarının üzerinde yatırım yapmıştır. Tesis, Boğaz kenarında 1.2 km'ye sahip sahil şeridinde yer alır. Otel, kafe, restoran, butik mağazaları, ofisleri ve iki sanat müzesini bünyesinde barındırır.

Martı Projesi veya Kabataş Martı Projesi veya Kabataş Transfer Merkezi Projesi veya Kabataş Meydan Düzenlemesi, Transfer Merkezi ile İskelelerin Yenilenmesi Projesi İstanbul'un Kabataş semtinde inşa edilmekte olan bir meydan, müze, sergi salonları, otoparklar ve yenilenmiş vapur, deniz otobüsü ve motor iskelelerinden oluşmaktadır. Proje kapsamında Dolmabahçe ile Fındıklı arasındaki trafiğin yeraltına alınması da planlanmaktadır.