İçeriğe atla

Galaktion Tabidze

Galaktion Tabidze, 1915.

Galaktion Tabidze (Gürcüce: გალაკტიონ ტაბიძე, "galak't'ion t'abidze") (d. 17 Ekim 1891, Vani – ö. 17 Mart 1959, Tiflis, Gürcistan), yirminci yüzyılın önde gelen Gürcü şair. Eserleri kendisinden sonra gelen tüm Gürcü şairleri derinden etkilemiştir. Galaktion Tabidze, Stalin'in 1930'lardaki Büyük Temizlik olarak bilinen kıyımı sırasında hayatta kalmakla birlikte, Sovyet yöneticilerinin ağır baskısı altında depresyon ve alkolizme sürüklenmiş, sonunda Tiflis’te tedavi gördüğü psikiyatri hastanesinde intihar etmiştir.

Yaşamı

Galaktion Tabidze, Gürcistan’ın batısında yer alan Vani yakınlarında, Çkvişi köyünde doğdu. Bir öğretmen olan babası Vasil Tabidze, Galaktion’un doğumundan iki ay sonra öldü. Galaktion Tabidze, 1900-1910 arasında Kutaisi ve Tiflis’te ruhban okulunda okudu. Daha sonra öğretmen olarak çalıştı. Sembolizm etkisi altında yazdığı erken dönem şiirleri 1914 yılında kitap olarak basıldı. Diğer sembolist Gürcü şairlerle birlikte “Mavi Boynuzlar” ("Tsisperkantselebi" / "ცისფერყანწელები") adlı hareketin bir üyesiydi. Yalnızlığı tercih ettiği için kuzeni Titsian Tabidze ona “Yalnızlık Tarikatı Şövalyesi” lakabını takmıştı.

Sanatı

Bir sonraki şiir derlemesi “Sanatsal Çiçekler” (1919) onu uzun yıllar boyunca Gürcü şiirinin en önemli şairi haline getirdi. Başyapıtları "Aşktan Yoksun" (1913), “Ben ve Gece" (1913), "Mavi Atlar" (1915), büyük bir olasılıkla Gürcü prensesi Meri Şervaşidze'ye yazdığı "Meri" (1915) ve "Rüzgâr Esiyor" (1924) gibi şiirlerinde de görüldüğü gibi, şiirlerinin çoğu yalnızlık duygus, sevgiden yoksunluk ve kâbus dolu önsezilerle doludur. Galaktion Tabidze'nin son dönemlerde yazdığı, çok kısa ömürlü Ephemeroptera takımı böceklere yollama yaptığı “Efemera”, “Yine Efemera”, “Yılbaşı Efemerası” ve “Yerel Efemera” adlı şiirler şairin ulaştığı zirve olarak gösterilir.

Galaktion Tabidze'ye esin kaynağı olmuş olan Meri, 1911.

1937 Stalinci baskılar sırasında Tabidze'nin Eski Bolşevikler ailesinden gelen karısı Olga Okucava tutuklanarak Sibirya’ya gönderildi ve 1944 yılında orada öldü. Galaktion Tabidze’nin diğer şair arkadaşları gibi, kendisi de şair olan kuzeni Titsian Tabidze de tutuklandı ve daha sonra kurşuna dizildi. Galaktion Tabidze de Lavrenti Beria tarafından sorguya çekildi ve işkenceye maruz bırakıldı. Bu durum onu depresyona ve alkolizme sürükledi. Uzun süreli sessizliği ve yalnızlığı onun hayatta kalmasını sağladı. Galaktion Tabidze, hayatı harap olmuş biri olduğu halde yeni şiirler yazmaya, ödüller ve unvanlar almaya devam etti.

Ölümü

Ciddi hastalık ve depresyon sonucunda Tiflis’in merkezindeki psikiyatri hastanesine yerleştirildi. Burada, 1959 yılında Çavçavadze Caddesine bakan hastane penceresinden atlayarak hayatına son verdi. Mtatsminda Panteonu’nda toprağa verildi. Cenazesine on binlerce insan katıldı.

Tabidze’nin yazdığı binlerce şiir, onu çağdaş Gürcü edebiyatı üzerinde büyük etki yaratan Gürcistan’ın başta gelen şairlerinden biri haline getirdi. Tiflis Edebiyat Müzesi’nde 100 bin belgelik arşivi henüz tam olarak incelenmemiştir. Şiirleri Rusça, Fransızca, İngilizce, Almanca ve Türkçeye çevrilmiştir.

Belli başlı şiirleri

  • “Sanatsal Çiçekler” ("არტისტული ყვავილები", 1919)
  • "Aşktan Yoksun" (“უსიყვარულოდ”, 1913)
  • “Ben ve Gece" (“მე და ღამე”, 1913),
  • "Mavi Atlar" (“ლურჯა ცხენები”, 1915)
  • "Meri" ("მერი", 1915)
  • "Rüzgâr Esiyor" (“ქარი ქრის”, 1924)
  • “Efemera” (ეფემერა "epemera")
  • “Yine Efemera” (ისევ ისევეფემერა "isev epemera")
  • “Yılbaşı Efemerası” (საახალწლო ეფემერა "saah'alts'lo epemera")
  • “Yerel Efemera” (მშობლიური ეფემერა "mşobliuri epemera")

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Mayakovski</span> Rus şair, oyun yazarı, film ve tiyatro aktörü

Vladimir Vladimiroviç Mayakovski, Rus şair, oyun yazarı, film ve tiyatro aktörü.

<span class="mw-page-title-main">Gürcüler</span> Gürcistana özgü Kafkas etnik grubu

Gürcüler veya Kartveliler, günümüzde büyük bölümü Gürcistan’da yaşamakta olan Kafkasya halkı. Gürcüler ayrıca Azerbaycan, İran, Rusya, Türkiye, ABD ve Avrupa’nın bazı ülkelerine de dağılmıştır. Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vaja Pşavela</span>

Vaja Pşavela, Gürcü edebiyatının en önemli adlarından biridir. Büyük ölçüde mitolojiden esinlenerek son derece farklı eserler vermiştir. Yapıtlarına felsefi boyutlar kazandırmış ve büyük şairlik yeteneğiyle özgün bir şiirsel dünya yaratmıştı. Yaşamının büyük bölümünü dağlarda, ıssız yerlerde geçirmesine karşın, o da İlia Çavçavadze ve Akaki Tsereteli gibi, tüm yaşamı boyunca ülkesine hizmet etmeyi bir borç olarak kabul etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti , kısaca Gürcistan SSC olarak da bilinir, eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinden biriydi. 25 Şubat 1921'de, Kızıl Ordu'nun Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti'ni işgal etmesinin ardından Gürcistan SSC adıyla kuruldu. 12 Mart 1922'den 5 Ekim 1936 tarihine kadar, Ermenistan SSC ile Azerbaycan SSC ile birlikte Transkafkasya Federal Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Kemal Çağlar</span> Türk şair ve siyasetçi

Behçet Kemalettin Çağlar, Türk şair ve siyasetçi. Faruk Nafiz Çamlıbel ile birlikte Onuncu Yıl Marşı'nı yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mithat Cemal Kuntay</span> Türk yazar, şair ve hukukçu

Mithat Cemal Kuntay, Türk yazar, şair ve hukukçu. Yazdığı vatanseverlik şiirleri onu Türk edebiyatının en tanınmış hamaset şairlerinden birisi yaptı. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılış dönemini konu edinen, Üç İstanbul (1938) adlı ilk ve tek romanı ile ünlendi. Biyografi yazarlığı yönüyle de tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan edebiyatı</span>

Azerbaycan edebiyatı Azerbaycan dilinde yazılan edebiyatı veya Azerbaycanlı yazarların, şairlerin veya Azerbaycanlı muhacirlerin yazdığı edebiyatı ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Cevad</span>

Ahmet Cevad, Azerbaycanlı şair, tercüman, AYB üyesi (1934), profesör (1933), Kuba Halk Eğitim Şubesi müdürü, Gence'de Azerbaycan Tarım Enstitüsü'nde Azerbaycan ve Rus dilleri kürsüsünde öğretmen, doçent, kürsü başkanı (1930-1933), Azerbaycan Devlet Yayınevi'nin çeviri bölümünde editör (1934), "Azerbaycanfilm" stüdyosunda belgesel filmler bölümünün müdürü (1935-1936), Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmi devlet marşının sözlerinin yazarı büyük şairimiz Ahmed Cevad'dır. Azerbaycan şiirinde yeni bir edebi okulun temelini atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meri Şervaşidze</span> Gürcü soylu

Meri Şervaşidze - Eristavi, güzelliğiyle ünlü Gürcü aristokrat kadın, moda ikonu ve Coco Chanel’in eski mankenidir. 1921’de İstanbul’da düzenlenen Dünya Güzellik yarışmasında birinci olmuştur. Ünlü Gürcü şair Galaktion Tabidze’nin "Meri" adlı şiirine esin kaynağı olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Nikoloz Barataşvili</span> Gürcü şair

Nikoloz Baratashvili, Gürcü şair. Avrupa romantizmini Gürcü edebiyatına tanıtan kişi olarak bilinir. Genç yaşta ölümü nedeniyle geride az sayıda şiiri kalmıştır.

Didube Panteonu, Tiflis'in Didube semtinde yer alan ve Gürcistan'ın önde gelen yazarların, sanatçıların, bilim insanlarının ve siyasi aktivistlerin gömüldüğü mezarlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Galaktion ve Titsian Tabidze Evi Müzesi</span> Gürcistanda bir müze

Galaktion ve Titsian Tabidze Evi Müzesi Gürcistan'a bağlı Vani belediyesindeki Çkvişi kentinde konumlanmış bir müzedir. Müze, 1983 yılında açılmıştır. Her iki şair de bu müzede yaşamıştır. Şairlerin akıbeti benzer olmuştur, 1930'larda Josef Stalin'in uyguladığı Büyük Temizlik sırasında öldürülmüşlerdir. Müze, 29 Mayıs 2019 tarihinde, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mtatsminda Panteonu</span>

Mtatsminda Panteonu, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, Mtatsminda tepesindeki panteondur. Gürcü yazarların ve toplum adamlarının toprağa verildiği bu mezarlık, Gürcü Yazarlar ve Toplum Adamları Mtatsminda Panteonu olarak da bilinmektedir. Mezarlık Mama Davit Manastırı etrafında yer alır. Tiflis kentinde, Didube Panteonu'ndan sonraki ikinci panteon olan Mtatsminda Panteonu'nun kuruluş fikri, 1915 yılında, Gürcü şair ve yazar Akaki Tsereteli'nin toprağa verildiği günlerde ortaya çıktı. Ne var ki panteon ancak 1929 yılında açılabildi. Bugün burada 53 mezar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü edebiyatı</span>

Gürcü edebiyatı, 4. yüzyılda Hristiyanlığın benimsenmesinden sonra dinsel kitapların ana dile çevrilmesine duyulan gereksinme sonucunda ortaya çıktı. Dinsel kitapların çevirilerini azizlerin yaşamlarını anlatan ürünler izledi.

<span class="mw-page-title-main">Konstantine Gamsahurdia</span>

Konstantine Gamsahurdia Gürcü yazar ve halk figürü. Almanya'da eğitim gören Gamsahurdia, Batı Avrupa'da yaygın olan edebi akımları Gürcü edebiyatıyla harmanlayarak eserler vermiştir. Sovyet yönetimine karşıt olmakla birlikte, Stalin dönemi infazlarından sağ kurtulan birkaç Gürcü yazardan biriydi. Beyazdeniz adasına sürgün edilen ve birçok kez tutuklanan Gamsahurdia'nun eserleri, psikolojik içgörüye sahip karakter tasvirleriyle dikkat çekmektedir. Gamsahurdia'nın yazılarının bir diğer özelliği de, klasisizm duygusu yaratmak için arkaik bir dili taklit etmesidir. Bu akım, Gamsahurdia'nın Gürcüceye kattığı yeni bir inceliktir.

İoane Şavteli 12 ve 13. yüzyıllarda yaşamış, yazdığı kasidelerle tanınan Gürcü şairdir. Arapçada "Mesih'in kölesi" anlamına gelen Abdulmesia (აბდულმესია) adıyla bilinmektedir. Gürcü tarihçi Zakaria Çiçinadze, Şavteli lakabının Şavşeti bölgesindeki Şavmta köyünden geldiğini ve İoane'nin bu köyden olduğunu yazmıştır.

Gürcistan kültürü, ülkenin uzun tarihi ile beraber gelişmiş, Gürcü dili ve alfabesi üzerine dayanan güçlü bir edebiyat geleneği ve eşsiz bir ulusal kültür barındırmaktadır. Bu özelliği güçlü bir ulusal kimlik sağlayarak tarih boyunca tekrarlanan yabancı işgali ve asimilasyon çabalarına rağmen Gürcü kimliğinin korunmasına yardımcı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Bajbeuk-Melikyan</span>

Alexander Bajbeuk-Melikyan, Ermeni kökenli Gürcü ressam, grafik tasarımcı ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Titsian Tabidze</span> Gürcü şair

Titsian Tabidze (Gürcüce: ტიციან ტაბიძე,, Gürcistan'daki sembolizm hareketinin liderlerinden biri olan Gürcü şair. Josef Stalin'in Büyük Temizlik hareketinin kurbanı olarak tutuklandı ve ihanet suçlamalarının sonucunda idam edildi. Tabidze, şiirlerini Rusçaya çeviren ünlü Rus şair Boris Pasternak'ın yakın arkadaşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Terenti Graneli</span>

Terenti Kvirkvelia veya mahlasıyla Terenti Graneli Gürcü şair.