Uzunluk, bir cisimin boyunu ifade eden büyüklük. Bu büyüklük en, boy veya yükseklik yönlerinde olabilir. Fizikte ise uzunluk, mesafe ile eşdeğer anlamda kullanılır. SI birim sisteminde uzunluk birimi metredir.
Statvolt, cgs (santimetre-gram-saniye) elektrostatik birim sistemindeki elektrik potansiyeli (voltaj), elektrik potansiyeli farkı ve elektromotor kuvvetinin birimidir. 1 statvolt = 299,79 volt. Bir statV'nin potansiyel farkı, bir statamperin akımını bir statohm direnç üzerinden yönlendirecektir. Statvolt büyük bir birimdir.
C.G.S., bir birim sistemi. Uzunluk birimini santimetre (cm), kütle birimini gram (g), zaman birimini ise saniye (s) olarak esas alır. Metrik sistem içinde yer alır. 1874 yılında British Association tarafından Advancement of Science için ortaya atılmış ve birçok bilim insanı tarafından hemen benimsenmiştir.
Newton, SI birim sisteminde kuvvet birimi olup simgesi N'dir. Terim, fizik bilimine yaptığı katkılar nedeni ile İngiliz bilim insanı Isaac Newton'un adı ile anılır.
Newton mekaniğinde merkezkaç kuvveti, dönen bir referans çerçevesinde bakıldığında tüm nesneler üzerinde etkili gibi görünen bir eylemsizlik kuvvetidir.
Santimetre Uluslararası Birimler Sistemi'nin verilerine göre, metrenin yüzde biri değerindeki bir uzunluk ölçüsü birimidir. Metrik sistem içinde yer alır. Santimetre-gram-saniye (cgs) birim sistemindeki temel birimi oluşturur. Alan hesaplamalarında santimetrekare, hacim hesaplamalarında ise santimetreküp adını alır.
Dyne veya Dyn, santimetre-gram-saniye birim sisteminde kullanılan bir kuvvet birimi olup, 1 dyne; 10−5 newton'a eşittir.
Kilogram-kuvvet, kütlesi 1 kg olan bir cismin, standart yerçekimi altında uyguladığı kuvvetin adı olup kg-f ya da genellikle sadece kg veya kilopound (kp) ile gösterilir.
Fit İngiliz birim sisteminde bir uzunluk ölçüsü birimidir. ′ sembolüyle de gösterilir. 30,48 santimetreye eşittir. 1 yarda 3 fite eşit olup 1 fit 12 ince eşittir.
erg, C.G.S. dizgesinde (sisteminde) bir erke (enerji) birimidir. Yunanca ergon yani iş sözcüğünden türetilmiştir.
Fizikte Planck yükü, Planck birimleri olarak bilinen doğal birimler sisteminde elektriksel yük birimidir ve boyutsuz fiziksel sabit olarak tanımlanır.
Phot optikte bir aydınlanma birimidir.
Oersted, CGS birim sisteminde kullanılan bir birimdir. Birim adını elektrik akımındaki değişimin manyetik alan ürettiğini bulan Danimarkalı bilim insanı Hans Christian Ørsted'ten almıştır.
Maxwell CGS ölçü sisteminde kullanılan bir ölçü birimidir. Kısaltması Mx tir. Birim adını elektromanyetikteki dört ünlü denklemi ortaya koyan ünlü İskoç fizikçi James Clerk Maxwell'den (1831-1879) alır. Maxwell manyetik akı birimidir. Manyetik akı manyetik akı yoğunluğu ile manyetik alan çizgilerinin dik olarak geçtiği yüzey alanın çarpımına eşittir. CGS sisteminde
Biot CGS birim sisteminde elektrik akımı ölçü birimidir. Birim adını Fransız fizikçi Jean-Baptiste Biot'tan (1774-1862) almıştır. Kısaltması Bi veya abA dır.
Barye CGS birim sisteminde basınç ölçü birimidir. Kısaltması Ba'dır. 1 santimetre kare üzerinde 1 dyne kuvvet olarak tanımlanmıştır. Birim adını Fransız heykeltıraş Antoine-Louis Barye'ten (1796—1875) alır.
Gilbert CGS birim sisteminde eskiden kullanılan bir ölçü birimidir. Kısaltması Gb dir. Birim adını manyetizma konusundaki ilk deneyleri başlatan kişi olarak bilinen İngiliz doktor William Gilbert'ten (1544-1603) alır. Bu birim günümüzde artık kullanılmamakla birlikte eski belge ve yayınlarda görülebilir.
Poise CGS birim sisteminde viskosite (akmazlık) ölçü birimidir. Birim, adını Fransız bilim insanı Jean Louis Marie Poiseuille'nin (1799-1869) isminden alır. Kısaltması P'dir
Stilb CGS birim sisteminde aydınlanma (illuminance) birimidir. Kısaltması sb dir. Birim Fransız bilim insanı Andre Blondel (1863-1938) tarafından tanımlanmıştır. Buna göre kendisi ışık kaynağı olmayan, fakat bir ışık kaynaği tarafından aydınlatılan bir yüzeyin aydınlanma birimidir. Bu birim MKS sistemindeki temel birimler açısında şu şekilde tanımlanır; cd kandela olmak üzere,
Milletlerarası Birimler Sistemi veya Uluslararası Birimler Sistemi, metrik sistemin günümüz dünyasına entegre edilmiş çağdaş biçimidir. Dünyanın hemen her ülkesinde kabul görmüş tek resmî ölçü sistemi konumundadır. Yedi temel birim ve özel adlar ve sembollerle türetilmiş 22 birim, diğer türetilmiş birimleri ifade etmek için kombinasyon hâlinde kullanılmaktadır.