İçeriğe atla

Gaius Sosius

Gaius Sosius

Gaius Sosius, Romalı general ve politikacı.

Gaius Sosius MÖ 66'da quaestor ve MÖ 49'da praetor seçildi. İç savaşın başlaması üzerine optimatlara katılmıştır. Pompey'in Yunanistan'a kaçmasından sonra Roma'ya dönmüş ve Jül Sezar'a teslim olmuştur.

Sezar'ın öldürülmesinden sonra, Sosius Marcus Antonius'un partisine katıldı ve onun tarafından, MÖ 38 yılında eski vali Publius Ventidius'un yerine Suriye ve Kilikya valisi olarak atandı. Sosius, Antonius tarafından Büyük Hirodes'i Kudüs'e sahip olan son Hasmonean mensubu Antigonus'a karşı desteklemekle görevlendirildi. MÖ 37'de Kudüs'e karşı ilerlemeye başladı ve şehri ele geçirerek tahta Hirodes'i çıkardı.

Valilik görevinden geri döndüğü MÖ 34 yılında bir zafer alayı ile ödüllendirildi ve Gnaeus Domitius Ahenobarbus ile birlikte MÖ 32 yılında Konsül seçildi. Antonius ve Octavian arasında patlak veren iç savaş sırasında, doğuya kaçmak zorunda kalan Antonius'u destekleyerek Senatoda Octavian'a saldırdı. Sosius, MÖ 31'de Marcus Antonius'ın filolarından birine komuta ederek Lucius Arruntius'un filosunu yendi ve geri çekilmeye zorladı ancak Arruntius'un Marcus Vipsanius Agrippa'nın desteği ile geri dönmesi üzerine, Sosius'un müttefiki Kilikya kralı Tarcondimotus öldürüldü ve Sosius'un kendisi de kaçmak zorunda kaldı. Aktium savaşında, Sosius donanmanın sol kanadına komuta etti. Sosius savaştan sonra kaçmayı başardıysa da saklandığı yer bulundu ve yakalanarak Octavian'ın huzuruna çıkarıldı ancak yalvarmaları üzerine Octavian tarafından affedildi. Roma'ya döndü ve yarım kalan Apollo Medicus tapınağı projesini bitirerek tapınağı Octavian'a ithaf etti.

Kaynakça

  • Appian, 5. C. v. 73;
  • Cic. ad Ait. viii. 6, ix. 1;
  • Dion Cass. xlix. 22, xlix. 41, I. 2, 14, li. 2, Ivi. 38;
  • Joseph. Ant. xiv. 15, 16, B. J. i. 17—18;
  • Pint. Ant. 34;
  • Suet. Aug. 17;
  • Tac. Hist. v. 9;
  • Veil. Pat. ii. 85, 86.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jül Sezar</span> Romalı asker ve Roma Cumhuriyetinin son diktatörü olan politik lider (MÖ 100–44)

Jül Sezar, Romalı asker ve Roma Cumhuriyeti'nin son diktatörü olan politik liderdir. Aynı zamanda iyi bir hatip ve güçlü bir yazar olan Sezar, dünya tarihinin en etkili insanlarından birisi olarak kabul edilir. Eylemleriyle Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorluğu'na dönüşmesinde ve evlatlığı Augustus'un ilk Roma imparatoru olmasını sağlayacak olayların başlamasında kritik bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marcus Antonius</span> Romalı politikacı ve general

Marcus Antonius, Roma Cumhuriyeti'nin sona ermesinde ve Roma İmparatorluğu'nun yükselişinde önemli bir figür olan Romalı bir politikacı ve generaldi. Julius Caesar'ın yakın müttefikiydi ve daha sonra Octavian ve Lepidus ile birlikte Roma Cumhuriyeti'nin triumvirlerinden biri olarak görev yaptı. Antonius en çok Jül Sezar'la kurduğu siyasi ve askeri ittifaklar ve Mısır Ptolemaios Krallığı'nın son hükümdarı Kleopatra ile yaşadığı romantik ilişki ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Hirodes</span>

Hirodes, aynı zamanda I. Hirodes veya Büyük Hirodes adıyla bilinen ve Roma İmparatorluğu tarafından Yahudiye eyaletine atanan Yahudi Kralı.

Aktium Muharebesi, MÖ 2 Eylül 31 günü Octavianus'un komutasındaki Roma güçleriyle Marcus Antonius ve Kleopatra'nın kontrolündeki güçler arasında Yunanistan'ın batı kıyılarındaki Aktium önlerinde yaşanmış olan deniz muharebesidir. Antonius'un Kleopatra ile evlenerek bir doğu imparatorluğu kurmaya kalkması Roma ile arasının açılmasına neden olmuştu. Muharebeyi kazanan Octavianus Roma'nın yegane lideri haline geldi. Octavianus'un filosuna Marcus Vipsanius Agrippa komuta ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">Gaius Cassius Longinus</span>

Gaius Cassius Longinus Romalı senatör, Jül Sezar'a düzenlenen suikastın baş aktörlerinden biri ve Brutus'un kayınbiraderi.

Forum Gallorum savaşı, 14 Nisan MÖ 43 tarihinde Marcus Antonius'un birlikleri ile Aulus Hirtius ve Octavian'ın desteklediği konsül Gaius Vibius Pansa Caetronianus komutasındaki Roma Cumhuriyeti lejyonları arasında, Kuzey İtalya'daki bir köy yakınlarında yapılan savaş. Senato ve Antonius arasında, Sezar sonrası hükûmet ve güç paylaşımıyla ilgili yapılan ve aylar süren müzakerelerin sonuçsuz kalmasıyla savaş kaçınılmaz hale gelmişti.

<span class="mw-page-title-main">Kaisarion</span> Jül Sezar ve Kleopatranın oğlu olan Ptolemaios Kralı

XV. Ptolemaios Caesar veya takma adıyla Caesarion, Antik Mısır tahtına çocuk yaşta çıkmış olan, Ptolemaios hanedanının son kralı. Tahta annesi VII. Kleopatra ile birlikte 2 Eylül MÖ 44 tarihinde çıkmış ve Octavian tarafından ölüm emri verildiği MÖ 30 tarihine kadar saltanat sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Filippi Muharebesi</span>

Filippi Muharebesi, İkinci üçlü yönetimin başat güçleri Marcus Antonius ve Octavian'a bağlı birliklerle Jül Sezar'ın suikastçileri Marcus Junius Brutus ve Gaius Cassius Longinus arasında Makedonya'daki Filippi kenti yakınlarında MÖ 42 yılında yapılan son ve bitirici savaş. İkinci üçlü yönetim bu savaşı Sezar'ın intikam savaşı olarak ilan etmişti.

<span class="mw-page-title-main">Sextus Pompeius</span>

Sextus Pompeius Magnus Pius ya da kısaca Sextus Pompeius, Roma Cumhuriyetinin sonlarında yaşamış Romalı general. İkinci üçlü hükümdarlık'in karşısına çıkan son muhaliftir.

Naulochus Deniz Muharebesi 3 Eylül MÖ 36 tarihinde Jül Sezar'ın muhaliflerinden ve büyük Romalı general Pompey'in oğlu Sextus Pompeius ve Octavian'ın generali Marcus Vipsanius Agrippa arasında Sicilya'daki Naulochus burnu açıklarında yapılan deniz muharebesi. Muharebe, Agrippa'nın zaferiyle sonuçlanmış ve böylece Pompeius'un İkinci üçlü hükümdarlığa karşı süren direnişi sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lucius Antonius</span>

Lucius Antonius Marcus Antonius'un küçük kardeşi ve aynı zamanda destekçisi Romalı politikacı.

Ptolemy Philadelphus Ptolemaik Prens ve Yunan kökenli Ptolemaik Kraliçe VII. Kleopatra ve Romalı Triumvir Marcus Antonius'un en küçük çocuğu. Yunan ve Roma şeceresine sahiptir. Suriye'de, Antakya şehrinde doğmuştur. MÖ 34 tarihli İskenderiye bağışlarında adı Suriye, Fenike ve Kilikya hükümdarı olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">Sezar Tapınağı</span> Romada tapınak

Sezar Tapınağı, yapımına Sezar'ın evlatlık oğlu Octavian tarafından MÖ 42 yılında Jül Sezar'ın Senato tarafından ölümünün ardından tanrılaştırılmasıyla birlikte başlanmış olan ve 18 Ağustos MÖ 29 tarihinde İyonik çıkmalara sahip bir yapı olarak tamamlanan Roma tapınağıdır. Roma Forumunda bulunan ana meydanın doğu tarafında, Castor ve Pollux Tapınağı ve Basilica Aemilia arasında yer alan ve Sezar'ın cenaze törenin yapılıp, Marcus Antonius tarafından vasiyetinin okunduğu Regia'da bulunur.

Julia Caesaris ya da Julia Antonia, Konsül Lucius Julius Caesar III'ın kızı ve Konsül Lucius Julius Caesar IV'ün kız kardeşi. Annesinin adı belli değildir. Roma'da doğup, büyümüştür. Julia, Jül Sezar'ın uzaktan kuzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Liberatores</span>

Liberatores ("Kurtarıcılar") Jül Sezar'a suikast düzenleyenlerin kendilerine verdiği Latince isim.

Publius Servilius Isauricus, Cumhuriyetin son dönemlerinde yaşamış olan Romalı devlet adamı. MÖ 48 yılında Jül Sezar ile birlikte konsül seçilmiş olan Vatia, Sezar'la olan uzun ilişkisi nedeniyle genellikle onun kuklası olmakla itham edilmiştir. Eski Konsüllerden Publius Servilius Vatia Isauricus'un oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Antigonus</span> Yahudiye kralı

Ön: Menora ve "Basileus Antignus" yazısı.
Arka: Sofra ve "Matisyahu HaKohen" yazısı.

Lucius Pinarius Scarpus, Cumhuriyet döneminin sonlarında ve İmparatorluk döneminin başlarında yaşamış bir Romalıydı. Roma Cumhuriyeti'nin Son Savaşı sırasında Libya, Kirene'de Roma valisi olarak görev yaptı. Başlangıçta Mark Antony'ye sadıktı. Ancak Octavian'ın MÖ 31'deki Aktium Muharebesi'ndeki zaferinin ardından Octavian'ın tarafına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Kapadokya (eyalet)</span>

Cappadocia (Kapadokya) eyaleti, başkenti Caesarea'da bulunan, Anadolu'da bir Roma İmparatorluğu eyaletiydi.