İçeriğe atla

Gaius Marius

Gaius Marius
Münih Glyptothek'deki büstü
Roma Cumhuriyeti'nin Konsülü
Görev süresi
M.Ö. 107, M.Ö. 104–100, M.Ö. 1 Ocak 86 - M.Ö. 13 Ocak 86
Yerine geldiğiMarcus Aurelius Scaurus
Yerine gelenQuintus Servilius Caepio ve Gaius Atilius Serranus
Kişisel bilgiler
Doğum M.Ö. 157
Arpinum, Roma Cumhuriyeti
Ölüm M.Ö. 13 Ocak 86
Roma, Roma Cumhuriyeti
Partisi populares
Evlilik(ler) Julia (Jül Sezar'ın halası)
Çocuk(lar) Genç Gaius Marius
Dini Roma Paganizmi

Gaius Marius (d. MÖ 157 - ö. 13 Ocak MÖ 86) Romalı asker ve kariyeri boyunca eşi benzeri görülmemiş biçimde dördü art arda olmak üzere toplam yedi kere Konsül seçilmiş siyasetçi. Topraksız vatandaşların (proleterlerin) askere alınması ve lejyonların piyade taburları şeklinde yeniden örgütlenmesi gibi çarpıcı yenilikleri içeren Marius Reformları ile tarihe geçmiştir.[1]

İlk yılları

Çarpıcı politik yeteneklerden yoksun sıradan bir konuşmacı olan Marius, bunlara karşın yetenekli ve cesur bir askerdi. İlk olarak MÖ 134 yılı Numantia seferinde Scipio Aemilianus'un ordusunda askeri öğrenci olarak görev aldı. Bu seferde çok büyük takdir toplayan Marius, MÖ 119'da Caecilii, Metelli gibi soylu ailelerin desteğiyle Plebis (halk) Tribünü seçildi. Bu görevdeyken seçim kanunu ve oy verme usulünde değişikliğe gidip aristokratların etkinliğini kırma girişiminde bulundu. Önerdiği yasa sayesinde oy verme işlemindeki baskıyı kırdı. Bu yasa tasarısının iptali için senatoya baskı yapan dönemin konsüllerini ise hapis cezasıyla tehdit ederek püskürttü. MÖ 115'te Aedilis (beledi görevleri olan şehir yöneticisi) olmak istese de başarılı olamadı ve rüşvetle Praetor seçildi. Ertesi sene İber Yarımadası'nda uzak bir eyaletin valiliğine atandı ve buradaki madenlerin işletilmesinden iyi kazanç elde etti. Seçimlerdeki rüşvet yüzünden kovuşturmaya uğramadan işin içinden sıyrıldı ve aristokrat tabakaya yıllardır kinli olmasına neden olan onların arasına kabul edilmeme sorununa da yaptığı önemli bir evlilikle son verdi. Ünlü bir patrici ailesinin kızı olan Julia ile evlendi ki Julia ünlü Julius Caesar'ın halasıdır.[1]

Olgunluk çağı

Numidya kralı Jugurtha'ya karşı olan savaşta imperium yetkisini konsül Q. Caecillius Metellus Numidicus almıştı ve Marius onun emrinde orduda subay olarak görev aldı. Başarılar kazanılsa da Afrika'da gerilla savaşı Jugurtha'nın taktiklerine karşı Metellus'un yetersizliği algısını Roma'da yaydı ve akabinde MÖ 107'de Konsül seçilerek ordu komutasını senatodan elde eden Marius, tarihte Marius Reformları olarak bilinen yeniliklere imza attı. Servet esasına göre zenginlerin askerlik yükümlülüğü vardır kanununu değiştirdi ve ordunun profesyonelleşme adımını attı. Alt tabaka kesime ordu yolu açılmıştı, ayrıca lejyonların tertibinde de düzenlemelere gitti. Güçlü bir komuta kademesi kurdu hatta gelecekte kendisine karşı çıkacak Sulla bile subayı (equestor) olarak emrindeydi. Halk ve atlı (equestor) sınıftan büyük bir teveccüh görüyordu. Afrika'daki görevindeyse Jugurtha MÖ. 105 yılında yakalandı ve Afrika'daki bu cephe zaferle kapandı. Tüm zafer Marius'a aitti, zaferinin kutlandığı yıl ikinci kez konsül seçildi (MÖ 104). MÖ 104-102 yılları içinde kuzey bölgelerde Töton ve Cimbri kabilelerinden oluşan Cermen orduları terör estirmekteydi. Marius, imperium yetkisiyle donatılarak önce Tötonları bugünkü Fransa'nın Aix-en-Province bölgesine denk düşen kesiminde karşılayıp bozguna uğrattı (MÖ 102). Bir sene sonra MÖ 102 yılının konsülü olan mevkidaşı Catulus'un başarısız olduğu görevi üstlendi ve Vercellae mevkiinde Cimbri kavmini bozguna uğrattı. MÖ 104-100 arası dört yıl art arda konsül seçilerek Roma Tarihi'nde onulmaz etkiler bırakan Marius, cumhuriyet rejimini de geri dönülmez bir yola sokmuştur. Son zaferleri sonrası tüm övgü ve kazanımları sahiplenip Catulus ve Sulla'nın tepkisini de çekmişti.[1]

Güçten düşüşü

MÖ 100 yılında, Roma politik anlamda çalkantılı bir sürece girecekti, zira Gracchus kardeşlerin reformist hamlelerini hatırlatan fikirlerle dolu iki kişi Saturninus ve Glaucia sırasıyla ikinci kez tribün ve praetor oldular. Marius ile yakın ilişkide olan bu isimler onun yararına yasaları geçirip Marius'un kitlesinden büyük destek görüyorlardı. İlk kez MÖ 103'te halk tribünü seçilen Saturninus gazilere ve italik bağlaşık halklara (socii) toprak verilmesi yasasını çıkarmıştı. Q. Metellus Numidicus, tarafından Senatodan atılmaları istenen bu ikili Marius'un da himayesiyle yerlerini korudular, tam tersine Metellus Yunanistan'a sürüldü. Bu ikili üçüncü kez MÖ 99 seçimlerinde aday olmak istedilerse de halihazırda praetor olan Glaucia konsüllük seçimlerinde aday olamadı ve Saturnunis da Marius'un kafasını karıştırmıştı. Roma'da siyasi şiddet ise büyük bir gürültüyle patlak vermek üzereydi. Saturninus, oldu bittiyle Glaucia'nın adaylığı için şiddete başvurdu ve rakip aday Gaius Memmius öldürüldü. Olayların çığrından çıkması üzerine senato, geleneğe uyarak senatus consultum ultimum ilan etti ve konsül Marius'a cumhuriyeti kurtarması emrini verdi, Saturninus ve Glaucia cumhuriyet düşmanı ilan edildiler. Marius, her şeye rağmen iki politik yandaşını canlı tutmak niyetindeydi. Forumda linç edilmekten kurtulan Saturninus yandaşlarıyla Capitol'e sığındı. Marius onları karar çıkana dek canlı tutmak istese de rakip hizip binayı kuşattı, çatıya çıkıp kiremitleri kaldırdı, akabinde Saturninus ve yandaşları katledildi. Glaucia da saklandığı evden çıkarılıp linç edildi. Sonraki yıllarda Marius nispeten köşesine çekilmiştir. MÖ 90-88 yıllarında italik müttefiklerin isyanını bastırmada kendisinden daha deneyimsiz Rutilius Lupus'un komutasında yeniden orduya katıldı. Dönemin tribünü Sulpicius Rufus, Mithridates'le savaşan Sulla yerine Marius'u doğu'ya gönderme kararı aldı; ama Sulla Campania'da topladığı ordusuyla Roma'ya yürüyüp tüm otoriteyi üstüne aldı. MÖ 87'de Yunanistan'a giderek otoriteyi boş bırakan Sulla'dan sonra Roma'ya Marius ve Cinna girdiler ve Marius yedinci ve son kez konsül seçildi. Ciddi ve büyük bir muhalif temizliği yapmışsa da Sulla'nın sonraki dönemde düzenleyeceği sindirme ve yok etme politikası yanında bir hiçtir. Marius 13 Ocak MÖ 86 yılında öldü. Arkasında dolu dolu bir politik kariyer ve önemli reformlar bırakmıştır. Tek oğlu MÖ 82'de konsül olarak Sulla ile savaşırken öldü ve eşi Julia ise MÖ 69'da öldü. Marius'un ölümü sonrası tüm başarı alametleri Sulla tarafından Capitol'den kaldırılmıştı ve Julius Caesar, güçlenen politik bir figür olarak Marius'un eşinin yani halasının cenaze töreninde tüm bu alametleri gururla ortaya koyup Roma tarihinde hiçbir kadına nasip olmayan bir cenaze töreni düzenletmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Balsdon, John P.V. Dacre. "Gaius Marius". Encyclopedia Britannica. Encyclopedia Britannica. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jül Sezar</span> Romalı asker ve Roma Cumhuriyetinin son diktatörü olan politik lider (MÖ 100–44)

Jül Sezar, Romalı asker ve Roma Cumhuriyeti'nin son diktatörü olan politik liderdir. Aynı zamanda iyi bir hatip ve güçlü bir yazar olan Sezar, dünya tarihinin en etkili insanlarından birisi olarak kabul edilir. Eylemleriyle Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorluğu'na dönüşmesinde ve evlatlığı Augustus'un ilk Roma imparatoru olmasını sağlayacak olayların başlamasında kritik bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roma Cumhuriyeti</span> Antik Romanın cumhuriyetle yönetildiği dönem

Roma Cumhuriyeti, Antik Roma uygarlığında hükûmetin cumhuriyet şeklinde işlediği dönem. Geleneksel olarak MÖ 509 yılında krallığın devrilmesiyle başlayan dönemdir. Bu dönemde ilk iki yüzyıl boyunca, Cumhuriyet toprakları İç İtalya'dan bütün Akdeniz dünyasına kadar genişledi. Sonraki yüzyılda Roma; Kuzey Afrika, İber Yarımadası, Yunanistan ve şu anki Güney Fransa'da egemenlik kurarak daha da büyüdü. Roma Cumhuriyeti, son iki yüzyılı sırasında, hem Fransa'nın kalanına hem de Makedonya ile Anadolu'nun büyük kısmına egemen oldu.

<span class="mw-page-title-main">Promagistratus</span>

Promagistra, magistra yetkisine ve sıfatına sahip ancak henüz magistral makama sahip olmayan kamu görevlisi.

Aulus Hirtius Jül Sezar'ın hemen ardından Roma konsülü olmuştu. Ayrıca askerî konular üzerine yazardı.

Gaius Vibius Pansa Caetronianus MÖ 43'te Roma Cumhuriyeti'nin konsülüydü. İç savaş sırasında Jül Sezar'ı desteklemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lucius Antonius</span>

Lucius Antonius Marcus Antonius'un küçük kardeşi ve aynı zamanda destekçisi Romalı politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Lucius Cornelius Cinna</span>

Lucius Cornelius Cinna, Cornelii gens'ine mensup Cinna ailesinden gelen ve MÖ 87'den 84 yılına kadar kesintisiz dört yıl Konsül olarak görev yapmış olan Antik Romalı devlet adamı. Cinna, Marius'un Sulla ile olan mücadelesinde Gaius Marius'u destekledi. Marsi ile birlikte praetorian legate olarak görev yapmasının ardından MÖ 87 yılında Konsül seçildi. Sulla'nın doğuya gitmesi üzerine yıllardan beri Roma politik hayatında sorunlara neden olan İtalyanın müttefiklerinin serbet bırakılmasını teklif ettiyse de bu önerisi forumda sert tartışmalara neden oldu ve Cinna sürgüne gönderidi.

<span class="mw-page-title-main">Lucius Appuleius Saturninus</span>

Lucius Appuleius Saturninus Romalı politikacı, demagog ve tribün; başlarda Gaius Marius'un politik müttefikidir, cumhuriyet tarihinde önemli etkileri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Quintus Caecilius Metellus Pius</span>

Quintus Caecilius Metellus Pius Romalı devlet adamı. Pius adı MÖ 99 yılında babasın sürgünden dönmesi için gösterdiği uğraşlar için verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cursus honorum</span>

Cursus honorum, Roma Cumhuriyeti ve İmparatorluğun erken döneminde kamu yönetimine talip olan politikacıların ardışık olarak üstlenmek durumunda oldukları kamusal görev düzeni. Senatoryal sınıftan erkekler için tasarlanmıştır. Cursus honorum, askeri ve politik alanda yönetimsel memuriyetlerin bir karışımını ihtiva eder. Her bir göreve seçilmek için yaş sınırı vardır. Birbirini takip eden görevler arasında belirli bir süre olup aynı göreve yeniden seçilmek kanunla yasaklanmıştır. Bu kurallar, cumhuriyetin sonlarına doğru değiştirilmiş ve zaman zaman görmezden gelinmiştir. Örneğin normal şartlarda görev süresi bir yılla sınırlı olduğu halde Gaius Marius Konsüllük görevini beş yıl süre ile MÖ 104 - 100 arasında sürdürebilmiştir. Resmi olarak bürokratlar için bir fırsat olarak sunulsa da bu görevler çoğunlukla kişisel itibarın yükseltilmesi için bir fırsat olarak kullanılmıştır. Lucius Cornelius Sulla'nın yaptığı reformların ardından yeni bir göreve getirilmek ya da aynı görevi tekrar üstlenmek için on yıllık bir süre gerekiyordu.

<span class="mw-page-title-main">Vercellae Muharebesi</span> Kimberek Savaşının son muharebesi

Vercellae Muharebesi ya da Raudine Ovası Muharebesi, MÖ 101'de, Konsül Gaius Marius tarafından Cermen kökenli Cimbrilere karşı Cisalpina Galya'da bulunan Vercellae kenti yakınlarında kazanılan Roma zaferi.

Homo novus, bir aileden Roma senatosuna ilk giren ve özellikle konsüllük görevini üstlenen ilk kişi için kullanılan Latince bir terimdir. Cumhuriyetin ilk yıllarında Roma senatosunun üyeleri ve konsüllük görevinde bulunan kişiler soylu sınıfa mensuptular. Halk sınıfı da bu görevlere gelme hakkını elde edince onlardan ilk kez senato üyesi ve konsül olanlar homo novus diye adlandırıldılar. Roma tarihinde ilk kez halk sınıfından gelen birinin konsül olması ve bu adla adlandırılması MÖ 307 yılında konsül seçilen Lucius Volumnius Flamma Violens ile başlamıştır. Onu MÖ 206 yılı konsülü Gaius Duilius izlemiştir. MÖ 63 yılında Marcus Tullius Cicero'nun konsül olmasına dek aynı adlandırma sürdürülmüştür.

Gaius Fannius Strabo, MÖ 122 yılında konsül seçilen ve Gaius Gracchus'un başlıca muhaliflerinden biri olan Romalı cumhuriyetçi bir politikacı idi. Aynı zamanda Scipio Çemberi üyesiydi.

Quintus Caecilius Metellus Creticus Geç Roma Cumhuriyeti siyasetçisi.

<span class="mw-page-title-main">Kimberek Savaşı</span> Roma ile Cermen ve Kelt kabileri arasındaki savaşlar, MÖ 113-101

Kimberek Savaşı Roma Cumhuriyeti ve müttefikleri ile Yutland Yarımdası'ndan Roma kontrolündeki topraklara göç eden Cermen ve Kelt Cimbri, Töton, Ambrones ve Tigurini kabileleri arasındaki savaş ve çatışmalardır. Kimberek Savaşı, İkinci Pön Savaşı'ndan bu yana, İtalya ve Roma'nın kendisinin ciddi şekilde tehdit edildiği ilk seferdir.

Lucius Caecilius Metellus Denter, MÖ 284'te konsül ve sonraki yıl praetor oldu. Bu görevle Senonlara karşı savaşta öldü ve yerine Manius Curius Dentatus geçti.

Gaius Memmius Romalı bir politikacıydı. Lucius Appuleius Saturninus'un şiddetli ayaklanması ve bastırılması sırasında Roma'yı sarsan karışıklıklar sürerken Gaius Servilius Glaucia tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Gaius Lutatius Catulus (MÖ 242 konsülü)</span>

Gaius Lutatius Catulus, Birinci Pön Savaşı'nda Romalı bir devlet adamı ve amiraldi. Pleb gensi Lutatius'un bir üyesi olarak doğdu. Onun lakabı "Catulus" "köpek yavrusu" anlamına gelir. Konsüllükten önceki hayatına dair hiçbir tarihsel kayıt yok, ancak kariyeri bir ihtimal atlı birliğinde hizmetle başlayıp askeri tribün ve quaestor pozisyonlarıyla devam ederek standart cursus honorum'u takip etti.