Almanca, Hint-Avrupa dil ailesine ait, ağırlıklı olarak Orta ve Batı Avrupa'da konuşulan bir Batı Cermen dili. Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'nin büyük bölümü, İtalya'nın Güney Tirol bölümü, Belçika'nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya'nın kimi bölgeleri ve Fransa'nın Alsas-Loren bölgesinde konuşulmaktadır. Dünyanın yaygın lisanlarından biridir. Almanca içinde Fransız kelime kökenli sözcükler taşır.
Polonya, resmî adıyla Polonya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Komşuları, batıda Almanya, güneybatıda Çekya, güneyde Slovakya, kuzeydoğuda Rusya ve Litvanya, doğuda Belarus, güneydoğuda Ukrayna ve kuzeyde Baltık Denizi'dir. Ülke 312.696 km²'lik yüzölçümüyle Avrupa'nın dokuzuncu, dünyanın altmış dokuzuncu büyük ülkesidir. Yaklaşık 38,4 milyonluk nüfusuyla dünya sıralamasında en kalabalık 36. ülkedir.
Windows Live Messenger ya da eski ve daha çok bilinen adıyla MSN Messenger kısaca MSN, Microsoft tarafından 2005-2013 yılları arasında geliştirilen anlık mesajlaşma yazılımıdır. Eski adı MSN Messenger olan yazılım, sekizinci sürümünden itibaren Windows Live Messenger adıyla yayınlandı. Ayrıca Windows Live Messengerin 2002 yılında bırakılan ücretsiz klonu aMSN de vardır. Dünyada 330 milyon kişi tarafından kullanılmaktaydı. Windows Live Messenger üzerinden çeşitli videoları aynı anda karşı pencerede bulunan kişilerle de paylaşmak üzerine MSN TV televizyonu sistemi de vardır. Windows Messenger hizmetinin yerini almıştır.
Yahoo! Inc., Stanford Üniversitesi öğrencileri Jerry Yang ve David Filo tarafından kurulmuş bir web sitesidir.
Yahoo! Messenger, Yahoo firmasının çıkardığı sesli ve görüntülü sohbet imkânı da bulunan ücretsiz çevrimiçi anlık mesajlaşma yazılımıdır. Mesajlaşmanın yanında birçok özelliği bulunan Yahoo Messenger'ın Türkçe dil desteği bulunmamaktadır.
Windows Live, Microsoft'un web platformu olan MSN'in geliştirilerek yenilenmiş halidir.
Kopete çoklu protokol destekli özgür bir anlık mesajlaşma yazılımıdır. KDE masaüstü ortamı için yazılmış olmasına rağmen diğer birçok Linux masaüstü ortamlarında da çalışabilmektedir. Uygulamanın ilk yazarı Duncan Mac-Vicar Prett Kopete isminin Şili İspanyolcasında kullanılan "Copete" kelimesinden geldiğini ve "arkadaşlarınızla birlikte içme" anlamına geldiğini belirtmiştir.
Sesli sohbet, internet üzerinde iletişim yöntemlerinden birisidir. Sesli iletişim Yahoo Messenger, MSN Messenger, Skype ve Facebook gibi anında mesajlaşma siteler ile sağlanabilir. Özellikle uzak mesafeler arasında sesli iletişimin telefonla yapılmasının maliyeti yüksektir; bu görüşmelerin internet üzerinden sesli olarak yapılmasının maliyeti ise düşüktür. Bunlara alternatif olarak, günümüzde pek yaygın olan sesli sohbet siteleri de mevcuttur.
MSN Messenger, Microsoft'un 1999'dan 2005'e kadar geliştirdiği anında iletileşme servisi'dir. Şubat 2006'da Microsoft'un çevrimiçi hizmet ve yazılım dizisi Windows Live'in bir parçası olarak Windows Live Messenger olarak ismi değiştirilmiştir. Msn Messenger Plus! adında eklentisi vardır.
MSN, Microsoft'un internet tabanlı hizmetlerini yürüttüğü kurumudur. MicroSoft Network kelimelerinin kısaltılmış hâlidir. 24 Ağustos 1995 tarihinde Windows 95 işletim sistemi ile birlikte çıkmıştır ve ilk kez MSN Dial-up adında bir çevrimiçi hizmet olarak başlatıldı. 2006 yılında MSN hizmetlerinin çoğu Windows Live bünyesine katılarak yeniden adlandırılmıştır.
Empathy; metin, ses, video ve dosya aktarımını destekleyen ve farklı iletişim protokollerinde çalışabilen anında mesajlaşma ve sohbet yazılımıdır. Farklı birçok sohbet ve iletişim protokolünün tek bir program altında kullanılmasına olanak verir. GNOME Projesi kapsamında geliştirimektedir.
.NET Messenger Service, MSN Messenger yazılımı ile çalışması amacıyla Microsoft tarafından 1999 yılında geliştirilen anında mesajlaşma ve protokol sistemidir. Bu sistem, Windows Live ID hesabına sahip kullanıcılara kendi aralarında çevrimiçi eş zamanlı iletişim hizmeti sağlamaktadır. Microsoft Messenger hizmeti ile kullanılmak üzere açık kaynaklı bir anında mesajlaşma istemci emesene tasarlanmıştır.
MESSENGER, 2011 ve 2015 yılları arasında Merkür gezegeninin yörüngesinde dönen ve Merkür'ün kimyasal bileşimini, jeolojisini ve manyetik alanını inceleyen bir NASA robotik uzay sondasıydı. Ocak 2008'de gezegenin yanından geçerek Mariner 10'dan sonra Merkür'e ulaşan ikinci uzay aracı oldu. Ekim 2008 ve Eylül 2009'da da gezegenin yanından geçen sonda, 18 Mart 2011 tarihinde Merkür yörüngesine giren ilk uzay aracı oldu. Merkür'ün etrafında yörüngeye girmek, Dünya'dan doğrudan gelen bir uzay aracının Güneş'in çekiminden etkilenip Merkür'ün yörüngesine girmek için çok fazla olan bir hızda gezegenin yanından geçeceğinden zordur.
Lehçe, Polonyalıların konuştuğu dil. Polonya'nın resmî dilidir ve 39 milyonu Polonya'da olmak üzere dünyada toplam 50 milyon kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilir. Hint-Avrupa dilleri ailesinin Slav dilleri öbeğine bağlı bir dildir. Dünyada yaklaşık 44 milyon insanın ana dilinin olduğu tahmin edilmektedir. Bu dil esas olarak Polonya sakinleri ve sözde kişilerin temsilcileri tarafından konuşulmaktadır.
Facebook Messenger, bir diğer adıyla Messenger Facebook'un yarattığı ve geliştirdiği yazılı, sesli ve görüntülü haberleşme sağlayabilen bir anlık mesajlaşma servisi ve yazılım uygulamasıdır. Facebook'un web-tabanlı sohbet özelliği ile entegredir ve açık bir protokol olan MQTT protokolü üzerine inşa edilmiştir. Messenger, Facebook kullanıcılarının kendi çevreleri ile hem ana web sayfası hem de mobil uygulamaları üzerinden sohbet edebilmesine olanak sağlar.
Windows Messenger Microsoft tarafından yapılan Windows XP'de bulunan durdurulan bir anlık mesajlaşma istemcisidir. Hem kurumsal hem de ev kullanıcıları tarafından kullanılmak üzere tasarlanan bu uygulama ilk olarak MSN Messenger'ın aerodinamik ve entegre bir sürümü olarak oluşturuldu. Daha sonra 2004 yılında, Windows 2000 ve Windows Server 2003'te kullanıma sunulduğunda güncellendi. O zamandan beri gelişimi durdu. Windows Live Messenger ve Microsoft Lync sonradan hizmetin yerini aldı.
Windows Live Web Messenger Microsoft tarafından geliştirilen Windows Live Messenger'ın tarayıcı tabanlı sürümüdür. Kullanıcılara bir web tarayıcısından Microsoft Messenger hizmetini kullanarak çevrimiçi ve gerçek zamanlı olarak anlık ileti göndermelerine izin verdi. Hizmet, Windows Live Messenger istemcisini kurmadan Messenger kişi listesinde Outlook.com-da başkalarıyla sohbet etmek için ortak paylaşılan bir bilgisayardaki gibi yönetici ayrıcalıklarına sahip olmayan kullanıcıların bilgisayarlarında bulunmasına izin verdi.
Windows Live Call Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Kullanıcılara PC'den PC'ye ve PC'den Telefona sesli ve görüntülü görüşmeler yapmalarını sağlamak için Windows Live Messenger'e entegre edilmiştir. 2 Mayıs 2006 yılı Windows Live Messenger'in Beta 3 güncellemesinde bulundu. Microsoft, kullanıcılara dünyanın herhangi bir yerindeki neredeyse her telefonun çağrılması için bir mikrofon ve hoparlör ve yüksek hızlı bir İnternet bağlantısı bulunan bir bilgisayar kullanmasına izin vermek için dünyanın dört bir yanındaki telekomünikasyon şirketleriyle ortaklık kurdu.
Facebook Messenger Rooms, Facebook Messenger'ın, kullanıcıların video konferansa gitmesine izin veren yeni bir özelliğidir. Bu özellik ile, Facebook şirketinin Microsoft şirketinin Skype ve Microsoft Teams hizmetleri, Zoom Görüntülü İletişim'e ait olan Zoom yazılım'ına rakip olduğu iddia edildi. Kullanıcıların bir seferde 50 kişiye kadar eklemesine olanak tanır. Kişiler, toplantı sırasında istedikleri zaman diğer bir toplantıya katılabilir.
Facebook Stories, Meta, Inc. tarafından sunulan hikâye oluşturma hizmetidir. 24 Şubat 2017 yılında WhatsApp hikâye özelliğini uyguladıktan sonra Facebook Hikâyeleri 28 Mart 2017'de oluşturuldu. Bu, sosyal medya web sitesi için ikinci bir haber kaynağı olarak kabul ediliyor. Özellik Facebook'un uygulama içi kamerası etrafında odaklanmıştır. Kullanıcıların içeriklerine eğlenceli filtreler ve Snapchat benzeri lensler kullanmalarına, fotoğraflarına ve videolarına görsel, coğrafî konum etiketleri eklemelerine olanak tanıyor. Özellik hem masaüstü uygulama, hem de mobil uygulama için geçerli oldu. İçerik, Facebook uygulamasında yalnızca 24 saat boyunca herkese açık olarak yayınlanabilir veya bir Facebook arkadaşına doğrudan mesaj olarak gönderilebilir. Ayrıca sayfalar ve gruplar da hikâye oluşturabilir. Kullanıcılar hikâyelere yorum yazabilir ve emoji gönderebilir. Bunlar sonradan Facebook Messenger'de saklanılır.