İçeriğe atla

Gadelşa Şelalesi

Gadelsha Şelalesi
Şelalenin alt kısımları
Harita
Genel Bilgiler
KonumBaşkurdistan, Rusya
Koordinatlar52°45′27.16″K 58°22′19.92″D / 52.7575444°K 58.3722000°D / 52.7575444; 58.3722000
Yükseklik15 m (49 ft)
Özellikler10 kademe
Wikimedia Commons
Rusya Başkurdistan üzerinde Gadelşa Şelalesi
Gadelşa Şelalesi
Gadelşa Şelalesi
Rusya üzerinde Gadelşa Şelalesi
Gadelşa Şelalesi
Gadelşa Şelalesi

Gadelsha Şelalesi (RusçaГадельша, Başkurtça Ғәҙелша, "Ибраһим"), Rusya'da yer alan 15 m yüksekliğindeki basamaklı bir şelale. Başkurdistan Cumhuriyeti'nin Baymak ili'ndeki Khudolas Nehri üzerinde yer almaktadır. Khudolas Nehri, Yaman Taş Dağı'nın yakınında bir pınardan kaynar ve Irenyk tepelerinin doğu yamacı boyunca akar.[1] Şelaleden Sibay şehrine olan mesafe 15 km'dir. Gadelsha Şelalesi Başkurdistan'ın en yüksek şelalesidir ve 1965'ten beri doğal bir anıt statüsündedir. Devlet tarafından eşsiz bir doğa anıtı olarak korunmaktadır. Birkaç farklı adı bulunmaktadır: Ibragimovsky, Tuyalas, Khudolas. Ama yine de en yaygın olanı, aynı adı taşıyan yakındaki bir köyün de adı olan Gadelsha'dır.

Şelale üç aşamalıdır, toplam yükseklik 15 m'den fazladır. Üst basamak 1.2 m yüksekliğe sahiptir, ikinci ve üçüncü basamakların her biri yaklaşık 7 m yüksekliğindedir. Şelalenin su akış hızı yağış miktarına bağlı olarak değişir. Yaz aylarında, kurak zamanlarda sadece 10 l/s'dir, ancak ilkbaharda şelale görkemli bir akış sergiler. Şelaleyi ziyaret etmek için en iyi zaman çok fazla su olduğunda ilkbahar aylarıdır. Şelale alanında, değerli süs taşları olarak büyük ilgi gören çeşitli jasper türleri yaygın olarak bulunmaktadır.[2]

Üst kısım

Şelalenin çevresinde nadir bulunan kaybolan bitkiler bulunmaktadır. Alan turistlerin ziyaret edebileceği en gözde yerlerden biridir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Водопад Гадельша. Республика Башкортостан 18 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça)
  2. ^ "Excursion around the lakes of Bashkortostan". 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Ibragimovsky Waterfall ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yahyalı</span> İlçe, Kayseri, Türkiye

Yahyalı, İç Anadolu Bölgesi'nde Kayseri iline bağlı ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Niagara Şelaleleri</span> New York/ABD ve Ontario/Kanada arasındaki Şelaleler

Niagara Şelaleleri, Kuzey Amerika'nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri'nin üzerinde bulunur. 3 büyük şelaleden oluşur. Horseshoe bunların en büyükleridir. American Falls ve Bridal Veils Fall diğer iki küçük şelalelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Manavgat Şelalesi</span> Antalyada bir şelale

Manavgat Şelalesi, Antalya'nın Manavgat ilçesinde, Manavgat Nehri üzerinde bulunan bir şelaledir.

<span class="mw-page-title-main">Çır Şelalesi</span> Bingölde şelale

Çır Şelalesi, Bingöl'ün Ilıcalar Bucağında Uzundere köyündedir. Köyün adını aldığı derenin, Büyük Çır Taşı adı verilen 100 m yükseklikteki kayalığın ortasından geçen bir şelaledir. Su 50 m yükseklikte alt tarafı kayalık olan dere yatağına düşerken güzel bir görünüm arz etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şelale</span>

Şelale, çavlan ya da çağlayan, akarsu yatağının, dike yakın bir biçimde âniden düştüğü, suların yüksekten dökülerek aktığı kısmına şelale denir. Çağlayan terimi daha çok küçük akarsuyun yüksek olmayan yerden dökülmesiyle oluşur, küçük şelale de denilir. Bazı kaynaklar su miktarı ve yüksekliğe bakmadan çağlayanı şelale ile eş anlamlı kullanmaktadır. Su miktarı fazla olması durumunda şelale veya çavlan denilir.

<span class="mw-page-title-main">Tortum Şelalesi</span>

Tortum Şelalesi, Erzurum ilinin Uzundere ilçesi sınırları içinde, Tortum Çayı'nın üzerindeki bir şelaledir.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Şelalesi</span> Antalyada şelale

Kurşunlu Şelalesi, Antalya-Isparta karayolunun 24. km'nden sola dönülerek 7 km devam edildiğinde ulaşılan bir şelaledir.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus Şelalesi</span> Mersinde şelale

Tarsus Şelalesi, Mersin'e bağlı Tarsus ilçesinin kuzeyinde Berdan Çayı (Kydnos) üzerindeki bir şelaledir. Berdan Çayı’nın 4–5 m yükseklikten dökülmesi ile meydana gelmiştir. Şelalenin bulunduğu alan jeolojik olarak konalemera yapısına sahip olduğundan buradaki kayalar kolayca oyulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ren Şelalesi</span>

Ren Şelalesi, İsviçre'nin Schaffhausen kantonunda yer alan Avrupa'nın en büyük şelalesidir. 150 metre genişliğinde ve 23 metre yüksekliğindeki şelale Ren, Rhone ve İnn nehirlerini besler. Schaffhausen şehir merkezine 4 km. mesafede bulunan şelale aynı zamanda turistlerin yoğun ilgisini çeker.

<span class="mw-page-title-main">Elakala Şelaleleri</span>

Elakala Şelaleleri Batı Virginia'nın Blackwater Kanyonu bölgesinde yer alan 4 adet şelale dizinidir. İlk şelale serisinin yüksekliği 35 fit (11 m) ve park yollarına kolayca erişilebilmektedir. Bu parkta bulunan en popüler ikinci şelaledir. İkinci şelale ise 15 fit (4,6 m) ile bu parkın en küçük şelalesidir. Serinin üçüncü şelalesi ise 40 fit (12 m) ile en yüksek şelaledir ve tepesine ulaşmak oldukça zordur. Serinin dördüncü ve son şelalesi erişimi ve bulunduğu bölgenin yapısıyla çok tehlikeli olup deneyimsiz yürüyüşçüler için uygun değildir.

<span class="mw-page-title-main">Girlevik Şelalesi</span>

Girlevik Şelalesi, Erzincan il merkezinin 30 km güneydoğusunda, Çağlayan beldesinde, aynı isimli köyün sınırlarında bulunur. Şelalenin suları üç kademe halinde, 30–40 m yükseklikten düşmektedir. Sular birkaç kilometre ilerden Kalecik Köyü sınırlarından dokuz kaynaktan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Maral Şelalesi</span> Artvinde şelale

Maral Şelalesi, Artvin ili, Borçka ilçesinde Karçal Dağları'nda Maral Deresi üzerindeki şelale. Şelale tek bir eğim kırıklığından, 63 m yüksekten düşer. Şelale adını, eski adı Mindieti olan Maralköy'den alır. Günümüzde Camili Biyosfer Rezervi alanında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Günpınar Şelalesi</span> Malatyada şelale

Günpınar Şelalesi Malatya ili Darende ilçesi sınırlarında, Tohma Çayı'nın kolu Şuhul Deresi üzerindeki şelaledir.

<span class="mw-page-title-main">Tomara Şelalesi</span>

Tomara Şelalesi, Gümüşhane ili, Şiran ilçesi sınırlarında bulunan şelaledir. Kelkit Çayının kolu olan Tomara Çayının vadisinde yer alır. Adını çevrede yetişen tek yıllık Tomara (kaldirik) bitkisinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Afurca Şelalesi</span>

Afurca Şelalesi, Azerbaycan'ın Kuba bölgesinde yer alan şelale.

<span class="mw-page-title-main">Keila Şelalesi</span>

Keila Şelalesi, Kuzey Estonya'da, Keila Nehri üzerinde bulunan bir şelale. Estonya'da Narva ve Jägala'dan sonra üçüncü en güçlü şelaledir. Yüksekliği 6 metre (20 ft), genişliği 60-70 metre (200-230 ft) civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Şelalesi</span> Denizlinin Güney ilçesinde bir şelale

Güney Şelalesi, Denizli ilinin, Güney ilçesinin, Cindere Köyü sınırlarında bulunmaktadır. Güney merkezden 4 km uzaklıkta akan Büyük Menderes nehrinin yakınındadır. Şelale, 13 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleşen Kaya ve toprak kayması sonucu yıkılmıştır. Denizli'ye 70 km uzaklıkta bulunan Güney şelalesi, birinci derece sit alanı olarak tescillenmiştir. Güney merkezden 3 km uzakta bulunan Cindere dağının yamaçlarından oluşan sulardan meydana gelir. Menderes'e 20 metre yukarıdan dökülen şelalenin suyu kireçli olduğu bilinir. Kireçli suyun oluşturduğu yataklar kalker basamaklar meydana getirmiştir. Şelale'nin yıkılmadan önce sarkıt dikitleri gözlemlenen damlataş mağarası bulunuyordu. Bu mağarada ayrıca, yüzülebilecek seviyede bir de göl yer alıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kinçha Şelalesi Tabiat Anıtı</span>

Kinçha Şelalesi Tabiat Anıtı, Gürcistan'ın İmereti bölgesindeki Honi Belediyesi'nde yer alan bir tabiat anıtıdır. Tabiat anıtı deniz seviyesinden 843 metre yükseklikte, Okatse (Satsikvilo) nehir geçidindeki Kinçha köyünün yakınınlarında konumlanmıştır. Kinçha Şelalesi'nin kalker yamaçlarında üç basamağı vardır: 25 m yükseklikteki üst basamak, 70 metre yükseklikteki ana şelale ve küçük derelerden beslenen 20 metre yükseklikteki üçüncü şelale. Ana şelale düz bir arazide devasa su çukurları oluşturmuştur. Kinçha Şelalesi ve yakındaki Lomina Şelalesi'ne patikalardan yürüyerek ulaşmak mümkündür, ancak tipik turistik geziler düzenlenmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kara su şelalesi</span>

Karasu Şelalesi, Osmaniye ili, Düziçi ilçesinde Amanos Dağları)'nın en kuzeyinde bulunan Düldül Dağı eteklerinden doğan Sabun Çayı üzerindeki şelaledir. Şelale tek bir eğim kırıklığından, 10 m yüksekten düşer. Şelale adını, eski adı, mevcut akar su zeminin siyaha yakın yeşil yosun örtüsünden kaynaklanan akarsuyun renginden alır.

Azerbaycan şelaleleri — Azerbaycan topraklarında bulunan şelalelerdir.