Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.
Tomahawk, tam adı BGM-109 Tomahawk, stratejik bir seyir füzesidir.
Fajr-3, İran yapımı askeri füze. 30 km dahilindeki hedefler üzerinde etkilidir. Fajr-4 45 km menzilli, Fajr-5 75 km menzillidir. İran'ın 2007 ocak ayında düzenlediği tatbikatta 75 km menzilli "Fecir 5" füzeleri de denenmiştir. Fajr-3, menzili tam olarak bilinmese de tahmini olarak 2.000 km orta menzilli İran yapımı bir balistik füzedir.
İsmini Yeni Çağ'da Avrupalı soyluların kullandığı ince ve esnek bir kılıçtan alan Rapier, İngiliz silah üreticisi BAE Systems tarafından üretilen yerden radar ve elektro-optik güdümlü bir alçak irtifa hava savunma sistemidir. Tasarım amacı hava üsleri ile bazı stratejik/ekonomik hedeflerin alçak irtifa hava savunmasının sağlanmasıdır.
Seyir füzesi kaldırıcı kuvvet olarak kanatçıklarının yardımıyla havanın dinamik yapısından, sürüklenmeyi dengelemek için de çekiş kuvvetlerinden bunun içinde jet motorundan faydalanan güdümlü bir füze sistemidir. Kruz füzesi genel olarak içerisinde klasik patlayıcı veya nükleer bomba bulunan savaş başlıklarını yüzlerce kilometre taşımak üzere tasarlanmıştır. Gelişmiş kruz füzeleri süpersonik veya yüksek sesaltı hızla ilerleyen, kendi kendine sevk edebilen, radara yakalanmamak için çok alçak irtifadan uçabilen araçlardır. Genel olarak bu araçlar savaş başlığı taşımaları ayrıca keşif veya gözetleme değil saldırı amacı taşıdıklarından insansız hava aracı sınıfına girmezler.
Kablo güdümlü füze, hedefini bulmak için gerekli koordinatları kablo yardımıyla alan bir güdümlü füze sınıfıdır. Operatör füzeyi ateşlediği andan, füze hedefini vuruncaya kadar geçen sürede füzenin rotasındaki düzeltmeler kablo yardımıyla iletilir. Uçuş esnasında kablo makara düzeneğinden açılarak uzar. Bu sistem en çok tanksavar füzelerinde kullanılmaktadır. Bu sistemin en kötü özelliği azami menzilinin kablonun uzunluğu ile sınırlı olmasıdır.
9K38 Igla, Sovyetler Birliği tarafından üretilen ve bir personel tarafından omuzdan atılan ısı güdümlü portatif bir alçak irtifa hava savunma sistemidir. NATO kod adı SA-18 Grouse'dir. Amerikan yapımı FIM-92 Stinger sisteminin Doğu Bloku'ndaki karşılığıdır.
HİSAR, karadan havaya füze savunma sistemi grubudur. Grup içinde, alçak irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-A/HİSAR-A +, orta irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-O/HİSAR-O + ve uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi HİSAR-U yer alır. Sistemler, Aselsan ve Roketsan liderliğinde 2007'den itibaren geliştirilmektedir.
Atmaca, ROKETSAN tarafından geliştirilmekte olan azami olarak 220–280 km menzilli gemisavar ve/veya seyir füzesi.
Halic-i Fars, İran yapımı bir gemisavar balistik füzesidir. Füze, Fatih-110 füzesi temelinde geliştirilmiş olup 300 km menzili bulunmaktadır ve 650 kg'lık bir savaş başlığı ve bir önlemeyi engelleyici kılavuz sistemi ile donatılmıştır.
Nur, İran yapımı bir gemisavar seyir füzesidir. Füze, Çin yapımı C-802 füzelerinin ABD baskısı sonucu İran'a satışından vazgeçilmesi üzerine bu füze temelinde geliştirilmiştir. Füzenin geliştirilmiş modelleri ile birlikte yaklaşık 30–200 km menzili bulunmaktadır.
Fateh Mobin, İran'ın tek aşamalı katı tahrikli Terminal Kızılötesi güdümlü çift karadan karaya füze ve gemisavar kısa menzilli balistik füzedir. İlk olarak 13 Ağustos 2018'de Tahran'daki bir askeri geçit töreninde Amerikan medyasının bu füze hakkında yapmış olduğu haberden iki gün sonra gösterildi. Fatih-110'ün yönlendirme sisteminin iyileştirilmiş sürümüdür. İranlılar, Fateh Mobin'de bazı kaynakların zayıf bir yönlendirme sistemine sahip olduğunu öne sürdüğü Zülfikar üzerindeki yönlendirme sistemlerini kullanmayı planlıyor.
Roketsan Çakır, Türk roket ve füze üreticisi Roketsan tarafından tasarlanan 150 km'den daha fazla menzile sahip kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen yeni nesil seyir füzesidir. 31 Mart 2022 tarihinde ROKETSAN Ankara Lalahan tesislerinde yapılan lansman ile tanıtılmıştır. Aynı gün ROKETSAN Twitter adresi üzerinden füzeye ilişkin bir video paylaşılmıştır. Füze, 9 Temmuz 2024 tarihinde seri üretime girmiştir.
Kevser (füze), İran yapımı bir gemisavar füzesidir. Bu kısa menzilli füze, anti-radar ve kızılötesi güdüm sistemlerden kullanmaktadır. Bu sistemler füzenin sabit bir rotada ilerlemesini sağlar. Kevser füzesi radar ve televizyon kılavuz sistemi kullanmaktadır.
R-360 Neptun, Ukrayna yapımı bir gemisavar seyir füzesidir. Füzenin tasarımı, önemli ölçüde geliştirilmiş menzili ve elektroniği ile Sovyet H-35 gemisavar füzesine dayanmaktadır. Sistem, su üstü savaş gemilerini ve 5.000 tona kadar deplasmanlı nakliye gemilerini konvoy halinde veya bireysel olarak vurmak için tasarlanmıştır, ancak deplasmanda 12.000 tona kadar gemileri de imha edebilmektedir.
Exocet 1970'lerden beri kullanılmakta olan Fransız yapımı bir gemisavar füzedir. Fransız Aerospatiale şirketi tarafından geliştirilmiş ve dünya çapında bir dizi ülkeye yaygın olarak ihraç edilmiştir.
Otomat, İtalyan savunma şirketi MBDA tarafından geliştirilen bir anti-gemi ve kıyı savunma füzeleri ailesidir. Füze sistemi ilk olarak 1960'larda İtalyan Donanması için geliştirilmiş ve o zamandan beri dünya çapında bir dizi ülkeye ihraç edilmiştir.
Fettah füzesi, İran'da üretilmiş hipersonik füzedir. Fettah füzesinin hızı 13-15 Mach, menzili ise 1400 kilometredir. İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından üretilmiş bu füze 6 Haziran 2023 tarihinde İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin katılımıyla Tahran'da tanıtıldı. Bu füzenin adı İran İslam Cumhuriyeti lideri Seyyid Ali Hamenei tarafından seçilmiştir. Fattah füzesi, farklı yön ve yüksekliklerde hareket etmesi nedeniyle hiçbir füze tarafından yok edilemez.
Talaiye füzesi, İran yapımı 1000 km'den fazla menzile sahip füze sistemidir. Akıllı bir füze olan Talaiye füzesi yön değiştirme ve füzenin kendisi aracılığıyla istenen hedefleri seçebilme yeteneğine sahiptir. Bu ana sistemin hedeflerini şaşırtma yeteneği yüksektir. Bu füze 24 Aralık 2023 tarihinde Tahran'da tanıtıldı.
Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ndeki Maya sınıfı güdümlü füze muhripleri, güncellenmiş Aegis Savaş Sistemi ve elektrikli tahrik sistemi ile Atago sınıfının değiştirilmiş bir versiyonudur. Maya, 19 Mart 2020'de hizmete girmiştir. Haguro, 19 Mart 2021'de hizmete girdi.