İçeriğe atla

Gaco

Kontrol Edilmiş

Gaco, Rom (Çingene) kültür dairesinin dışındaki şahıslara, bizzat kendileri tarafından yapılan nitelemedir. Bu niteleme Rom olmamaya denk düşmekte ise de Rom kültürünü kaybetmiş şahıslar için de kullanılır.

Avrupa ve Amerika'daki Romlar sadece Rom kültürünü sürdürenleri "saf" yerine koyduklarından dolayı, kültürü sürdürmeyenlere (soydaşlarına) "saf olmayan" "yabancı" manasında Gaco nitelemesinde bulunurlar.

Etimoloji

Trakya'daki çingeneler Gacallar'la tanıştığında onlara gaco adını verdiler.

  • Gaco = (yabancı erkek) erkek
  • Gace = (yabancılar)
  • Gaci = (yabancı kadın)
  • Melezi = (gaco ile çingene karışık)

Yerli köylü halk (Gacal) Kent yaşamında Trakya'da ' demektir.

Konuyla ilgili yayınlar

  • Lev Tcherenkov, Stephan Laederich "The Rroma"
  • Raymond Buckland "Gypsy Witchcraft & Magic"

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Romanya</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Romanya (Rumence:

<span class="mw-page-title-main">İtalyanca</span> Roman dili

İtalyanca, çoğunluğu İtalya ve İsviçre'nin güneyindeki Ticino kantonunda yaşayan 61 milyon kişi tarafından konuşulan Hint-Avrupa dil ailesine mensup bir Latin dilidir. İtalyan asıllı göçmenlerce Amerika Birleşik Devletleri'nde, Arjantin'de, Brezilya'da, Kanada'da ve Avustralya'da da sıkça konuşulur.

Gırtlak, boynun ön soluk borusunun üst kısmında yer alan bir solunum ve ses organıdır. Boynun ön tarafında; yetişkinlerde 3. ve 6., bebeklerde ise 2. ve 4. boyun omurları hizasında bulunur. Basit bir kutu görünüşünde olan gırtlak; kıkırdak, zar ve bağlardan yapılmış önemli vazifeleri bulunan bir organdır. Solunum yolunun üst kısmını teşkil eder ve aynı zamanda ses organıdır. Bu sebeple gırtlağın yapısı solunum borusunun diğer kısımlarından daha farklı ve karışıktır.

<span class="mw-page-title-main">Çingeneler</span> Kuzey Hindistandan tüm dünyaya, özellikle Avrupaya yayılan göçebe bir topluluk

Çingeneler, aslen Kuzey Hindistan kökenli olup günümüzde ağırlıklı olarak Avrupa'da yaşayan göçebe bir halk. Türkçede Roman sözcüğü de sıklıkla Çingene anlamında kullanılır. Hindistan'ın Pencap-Sind nehir havzası boyunca Pakistan ve Afganistan'ın da içinde bulunduğu bölgelerden M.S. 420 civarında İran ve Anadolu üzerinden dünyaya yayılmış bir Hint-Avrupa halkıdır.

Burlesque on Carmen, Charles Chaplin'in Essanay Studios'daki 13. çalışması olan 1915 yapımı sessiz bir filmdir. Chaplin bu filmde o dönemde bir hayli popüler olan ve orijinal hikâyesini Prosper Mérimée'nin yazdığı Carmen adlı eseri kendine özgü bir şekilde yorumlamıştır. 1915'te çekilen film, 1916'da farklı bir versiyonla yeniden düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Shantel</span>

Stefan Hantel ya da sahne adıyla Shantel, Alman şarkıcı, yapımcı ve DJ'dir. Geleneksel Balkan ve Çingene müzikleri ile çeşitli miksler yapmaktadır. Şarkıları çoğunlukla Sırpça ve Makedoncadır.

<i>Çılgın Yabancı</i>

1997 Fransa/Romanya ortak yapımı Tony Gatlif filmi.Tony Gatlif'in diğer filmleri gibi Çingene temalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Trakya</span> Türkiyenin coğrafi olarak Güneydoğu Avrupanın bir parçası olan bölümü

Doğu Trakya veya yaygın olarak sadece Trakya, Trakya bölgesinin Türkiye sınırları içinde kalan kısmıdır. Türkiye'nin Avrupa'daki topraklarının tamamını oluşturur. Batısında Meriç nehri ve Yunanistan'a bağlı Batı Trakya, kuzeyinde Bulgaristan'da kalan Kuzey Trakya ve Karadeniz, doğu ve güneyde ise sırasıyla İstanbul Boğazı, Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi ile çevrilidir. İstanbul kentinin tarihsel merkezi ve Edirne gibi önemli eski kentler bu bölgededir. Aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa ile olan kara yolu ve demiryolu bağlantıları Doğu Trakya'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Il trovatore</span>

Il trovatore Giuseppe Verdi'nin bestelediği, "Antonio García Gutiérrez"' in "El Trovador" adlı tiyatro oyunundan uyarlanan İtalyanca libretto'sunu Leone Emanuele Bardare ve Salvatore Cammaran'ın yazdığı 4 perdelik opera eseri. Prömiyeri 19 Ocak 1853'te Roma'da "Teatro Apollo" sahnelenmiştir ve çok yakın ilgi görüp Ocak 1855'te birçok defa oynanmıştır. Verdi bu operanın Fransızcasını Le Trouvère olarak revize etmiş ve bu eser 1854/55 sezonunda Paris'te "Théatre des Italiens"'de sahnelenmiştir.

Catlar, Kuzey Hindistan ve Pencap, Pakistan civar bölgelerde yaşayan etnik grup. Cat adı Beluci dilinde "deve çobanı" anlamına gelse de Catların etnik kökenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak, dil ve bazı özelliklerinden dolayı Hint kabul edilmektedirler. İran'da özellikle Sistan ve Belucistan Eyaleti'nde yaşamaktadırlar. Konuştukları dil olan Catça, Pencapça dilinin bir koludur. İnanç bakımından Sih, Hindu ve Müslümandırlar.

<span class="mw-page-title-main">Lomlar</span>

Lomlar veya Poşalar, Ermenistan, Gürcistan, Türkiye ve az da olsa Azerbaycan'da belli bölgelere dağılmış opluluklardır. Poşa, Gürcüce "Boşa"dan (ბოშა) gelir ve Tao-Klarceti bölgesi ile yakın çevresinde Çingenelere verilen isimdir. Nitekim bu topluluk 1835 Osmanlı nüfus defterinde Çingene anlamında "Kıptî", 1886 Rus nüfus sayımında da "Çingene" (цыгане) olarak kaydedilmiştir. Günümüzde Çingene anlamında Boşa adının kullanıldığı tek dil Gürcücedir.

Gacallar ya da Müslüman Gagavuzlar; asıl Gacallar Balkanlar'da kuzeydoğu Bulgaristan'ın Deliorman bölgesinde ve çevresinde, sanal Gacallar ise Türkiye'nin Doğu Trakya bölgesinde yaşayan bir Türk topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Kakava</span> Roman şenliği

Kakava, Çingene (Roman) kültüründeki bir kutlamadır. Özellikle Anadolu'da bu kutlamanın yapıldığı bazı yöreler hâlâ mevcuttur. Kökenlerini Mısır ve Ön Asya'dan alır.

<i>Kara Büyü</i> 2009 yapımı Amerikan filmi

Kara Büyü, Sam Raimi'nin yazıp yönettiği 2009 yapımı doğaüstü korku filmidir. Senaryosunu kardeşi Ivan Raimi ile yazdığı film, bir kredi memuru olan Christine Brown'un bankaya gelen bir çingeneye kredi vermemesi ve buna karşılık çingenenin ona büyü yapmasını anlatıyor.

<span class="mw-page-title-main">Porajmos</span>

Porajmos, Roman Kırımı veya Çingene Soykırımı, II. Dünya Savaşı'nda Nazi yönetimince gerçekleştirilen Çingenelere yönelik soykırımdır. Kelime anlamı olarak yok etme ve yıkım anlamına gelen Porajmos veya Pharrajimos ve yine toplu katliam anlamındaki Samudaripen kelimeleri bu soykırımı ifade etmede kullanılmaktadır.

Küçük Asya Slavları Doğu Roma İmparatorluğu'nca Makedonya bölgesinden Anadolu'ya iskân edilmiş Güney Slavlarını imâ eder. 582-602 arasındaki Mauricenin seferleri esnasında teslim alınan çok sayıdaki Slav askeri maksatla Emevilerle karşı Küçük Asyaya sürgün edildi.

<span class="mw-page-title-main">Esmeralda (Notre-Dame'ın Kamburu)</span>

Esmeralda veya doğum adıyla Agnès, Victor Hugo'nun 1831'de yayımlanan Notre Dame'ın Kamburu 'nun baş karakteridir. Nazik ve cömert bir kalbe sahip olan 16 yaşındaki Esmeralda baştan çıkarıcı danslarıyla erkekleri cezbederken zeki keçisi Djali de türlü gösteriler yapar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Çingeneleri</span> Türkiye Çingeneleri ve Çingene kökenli Türkler

Türkiye Çingeneleri veya Türkiye Romanları, Türkiye'de yaşayan bir Çingene etnik grubudur. Çoğunluğu doğu Trakya'da yaşamaktadır.

Çingeneler, Batı'nın uzun süredir bir parçası olmuş ve Batı'ya yabancı olarak, bir tehdit olarak nitelendirilmiştir. Tarih içerisinde Doğu Avrupa'da köleleştirilmiş, Batı Avrupa'da eziyet görmüşlerdir. II. Dünya Savaşı'nda da Nazi Almanyası tarafından Porajmos denilen soykırımına maruz kalmışlardır. Günümüzde bile Çingeneler hakkında demokratik devletler tarafından ortaya tartışmalar atılmakta ve kısıtlayıcı önlemler kabul görmektedir.

Romanlar/çingeneler, farklı ülkelerde ve farklı tarihsel dönemlerde, toplumun değişik kesimleri tarafından farklı isimle adlandırılan bir topluluktur. Türkiye’de “Çingene" kullanımı yaygındır. Tüm topluluğu tek bir ortak isim altında toplamak ve küçültücü anlamlar kazanmış adlandırmaların kullanılmasını engellemek üzere “Roman” isminin kullanımı, 1971’deki Birinci Dünya Roman Kongresi’nde kararlaştırılmıştır. Ancak 'Çingene' adlandırmasının yerini Roman adlandırmasının alması konusunda bir uzlaşı yoktur.