
Mısır, resmî olarak Mısır Arap Cumhuriyeti, Afrika'nın kuzeydoğu köşesi ile Asya'nın güneybatı köşesinde Sina Yarımadası'nı kapsayan kıtalararası bir ülkedir. Kuzeyinde Akdeniz, kuzeydoğusunda Filistin'in Gazze Şeridi ve İsrail, doğusunda Kızıldeniz, güneyinde Sudan ve batısında Libya ile komşudur. Kuzeydoğudaki Akabe Körfezi, Mısır'ı Ürdün ve Suudi Arabistan'dan ayırmaktadır. Kahire, Mısır'ın başkenti ve en büyük şehridir. İkinci büyük şehri olan İskenderiye ise Akdeniz kıyısında önemli bir sanayi ve turizm merkezidir. Yaklaşık 100 milyon nüfusuyla Mısır, dünyanın en kalabalık 14'üncü, Afrika'nın ise en kalabalık üçüncü ülkesidir.

Fustat, Mısır'ın başkenti Kahire'nin tarihteki eski adıdır. 642 yılında İslam ordusu komutanı Amr bin As'ın emriyle bir askeri garnizon şehri olarak kurulmuştur. Mısır'ın ve Afrika'nın ilk camisi Amr bin As Cami burada inşa edilmiştir. Fatımiler, 969 yılında Fustat'ı ele geçirdikten sonra hemen kuzeyinde yeni bir idari merkez kurmuş buraya da “Kāhire” adını vermişlerdir. Kahire, Fatımilerin hilâfet merkezi olmuş, Fustat ise kültür ve ticaret merkezi olmayı sürdürmüştür. Şehir rivayetlere 12. yüzyılda yaklaşık 200.000 nüfusa ulaşmıştır. Fustat, şehrin 1168'de Haçlı ordusunun eline geçmemesi için Abbasiler'den bağımsızlığını ilan eden Tolunoğulları'na, Akşitler (İhşitler)'e ve daha sonra da Fatımiler, Eyyubiler ve Memlükler'e başkentlik yapmıştır. Şehrin yönetimi, Mısır'ın fethiyle birlikte Memlük devrine son veren Osmanlılar'a geçmiştir. Zaman içinde genişleyen Kahire ile bütünleşen Fustat, günümüzde Kahire'nin "Eski Kahire" olarak bilinen semtidir.

Kahire Üniversitesi, Mısır'ın başkenti Kahire'de yer alan bir devlet üniversitedir. 1908'de, Mısır Üniversitesi adıyla kurulmuştur. Üniversite kampüsü şehir içinde bulunmaktadır. Üniversitenin 200.000 öğrencisi vardır. Kahire Üniversitesi Avrupa tarzında kurulmuş bir sivil üniversitedir. Üniversite bu özelliğiyle bölgedeki diğer üniversitelere örnek teşkil etmektedir.

Zahi Hawass Mısır arkeolojisi uzmanı, akademisyen, yazar ve araştırmacıdır. 2011 yılında Mısır'da baş gösteren halk ayaklanması ve takiben Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından Askeri Konsey tarafından Kültür İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı olarak kurulan yeni kabinede Bakanlık görevine getirilmiştir.

2011 Mısır Devrimi, 2010-2011 Yasemin Devrimi'nin öncülüğünde, 25 Ocak 2011'den beri Mısır'da devam eden, halkı mevcut yönetime karşı seferber olmaya çağıran sokak gösterileri, protestolar ve sivil itaatsizliklerin bütünüdür. Gösteriler ve isyanların polis şiddeti, olağanüstü hâl, işsizlik, asgari ücretleri azaltma isteği, barınma eksikliği, yiyecek sıkıntısı, yolsuzluklar, ifade özgürlüğünün kısıtlanması ve kötü hayat koşulları üzerine başladığı rapor edildi. 11 Şubat 2011 tarihinde Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, gösteriler nedeniyle istifa etti.

Tahrir Meydanı, Mısır'ın başkenti Kahire'nin merkezinde bulunan meydan.

Abdülfettah Said Hüseyin Halil es-Sisi, daha yaygın bilinen adıyla Mareşal Sisi, 2014'ten beri Mısır devlet başkanı olarak görev yapan Mısırlı siyasetçi ve emekli subay. Sisi, 2014 yılında Mısır Ordusu'ndan general olarak emekli olmadan önce 2013 ile 2014 yılları arasında Mısır Başbakan Yardımcısı, 2012 ile 2013 yılları arasında Savunma Bakanı ve 2010 ile 2012 yılları arasında Askeri İstihbarat Direktörü olarak görev yaptı. Ocak 2014'te Mareşal rütbesine terfi etti.

2013 Mısır Askerî Darbesi, Genelkurmay Başkanı Abdülfettah es-Sisi komutasındaki Mısır Silahlı Kuvvetlerinin ülkede devam eden protestolar sırasında hükûmet ve eylemcilere verdiği 48 saatlik uzlaşma süresinin dolması üzerine 3 Temmuz 2013 tarihinde ülke yönetimine yaptığı askerî darbedir.

İbrahim Rüşdü Mehlab, 2014-2015 arası Mısır'ın başbakanı olarak görev yapan siyasetçi. Daha önce Konut bakanıydı.

Sina Ayaklanması, Arap Baharı sırasında Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle Mısır'da oluşan güç boşluğu ve istikrarsızlık sonrası Sina Yarımadası'nda çıkan çalışmalardır. Kendilerini 'cihatçı' olarak tanıtan gruplar ile Mısır Ordusu arasında sürmektedir. 2011 yılından beri Mısır güçlerine karşı mücadele eden en güçlü gruplardan Ensar Beytu'l Makdis, IŞİD'e biat ettiğini açıklamıştır.

Ensar Beytu'l Makdis, Mısır'da faaliyet gösteren radikal İslamcı örgüt. Örgüt 4 Kasım 2014 tarihinde Irak ve Şam İslam Devleti'ne biat ettiğini açıklamıştır. Örgüt ilk olarak Gazze'de kurulmuştur fakat Hamas ile olan sorunlar sebebiyle tünelleri kullanarak Sina'ya geçmiştir.

Şerif İsmail Muhammed, Eylül 2015 ile Haziran 2018 tarihleri arasında Mısır başbakanı olarak da görev yapan Mısırlı mühendis. 16 Temmuz 2013 ve 12 Eylül 2015 tarihleri arasında Petrol ve maden kaynakları bakanı olarak görev yaptı.

Mısır ekonomisi, ortalama bir büyüme seviyesine sahip karma bir ekonomidir. Mısır ekonomisi, Cumhurbaşkanı Cemal Abdünnasır yönetimindeki ithal ikamesine odaklanan, merkezi bir planlı ekonomi olup 1990'larda, bir dizi Uluslararası Para Fonu düzenlemeleri, Mısır'ın Körfez Savaşı koalisyonuna katılımından kaynaklanan devasa dış borç hafifletmesi ülkenin makroekonomik performansını geliştirmesine yardımcı oldu.

Nazlı Sabri, Mısır kralı I. Fuad'ın eşi.

Mustafa Fehmi Paşa, Mısırlı siyasetçi. Mısır Hidivliği'nde iki defa başbakanlık yapmıştır.

Mısır'ın yeni başkenti, Mısır'ın gelecekteki başkenti olması düşünülen bir planlanan şehirdir. İlk olarak dönemin 13 Mart 2015 tarihinde Mısır konut bakanı Mustafa Medbuli tarafından Mısır Ekonomik Kalkınma Konferansı'nda açıklanmış olup Arapçada vadi kelimesinin çoğulu olan Vedian olarak adlandırılması düşünülmektedir.

Mısır-Yunanistan ilişkileri, Mısır ve Yunanistan arasındaki ikili ilişkilerle ilgilidir. İki ülke arasındaki güçlü kültürel ve tarihi bağlar nedeniyle, Mısır ve Yunanistan bugün dostane ilişkiler içindedir. İki ülke arasındaki modern diplomatik ilişkiler, Yunanistan'ın 1830'da bağımsızlığını kazanmasından sonra kuruldu ve bugün samimi olarak kabul ediliyor. Her iki ülke de BM, IMF, AGİT ve Akdeniz için Birlik gibi çeşitli uluslararası kuruluşların üyesi ve ortağıdır.

Mısır, 16 Nisan 1992'de yeni bağımsızlığını kazanan Hırvatistan'ı tanıdı ve iki ülke 1 Ekim 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Hırvatistan'ın Kahire'de büyükelçiliği ve İskenderiye'de fahri konsolosluğu bulunmaktadır. Kahire Büyükelçiliği ayrıca Bahreyn, Etiyopya, Yemen, Ürdün, Katar, Kuveyt, Lübnan, Umman, Suudi Arabistan, Suriye, Sudan ve BAE'nin yanı sıra Cibuti, Eritre ve Irak ile bazı konularda resmi olarak ilgileniyor. Mısır'ın Zagreb'de büyükelçiliği var. Her iki ülke de Akdeniz için Birlik üyesidir.

Luksor Uluslararası Havalimanı, Mısır'da, Luksor şehrine servis sağlayan havalimanı. Şehrin 6 km doğusunda yer alır. Nil Nehri ve Krallar Vadisi gibi pek çok turistik destinasyona ulaşım imkanı sağlamaktadır.

Hişam Arafat, Mısırlı siyasetçi.