İçeriğe atla

GUID

Bilgisayar donanımında, GUID Bölümleme Tablosu, fiziksel sabit disk üzerindeki bölümleme tablosunun şeması için kullanılan bir standarttır. Intel tarafından, modası geçmiş ve IBM PC'lerden geriye kalan IBM PC BIOS'ların yerini alması için teklif edilen EFI Standardı'nın bir parçasıdır. EFI GPT'yi kullanırken BIOS MBR'yi kullanır.

GPT şemasının düzenini gösteren diyagram. Her mantıksal blok (LBA) 512 bayt büyüklüğündedir. LBA adresleri negatiftir ve birimin sonuna göre pozisyonunu gösterir. -1 adreslenebilecek son bloktur.

Özellikleri

Mevcut bilgisayar BIOS şemaları diski ilklendirme işlemine başlatmak için MBR'yi kullanır. MBR, MBC olarak isimlendirilen bir girdiyle başlar ki bu girdi aktif diski tanımlamak ve boot etmek için gerekli ikili kodları içerir. Bilgisayar BIOS ile yer değişen EFI bunu kendi başına yapabilir ancak geriye yönelik desteği sağlayabilmek için GPT, kendi başlangıcı olan Birincil Bölüm Tablo Başlığından önce MBR girdisini disk üzerindeki ilk sektörde saklar.

GPT, MBR tarafından kullanılan CHS yerine modern LBA'yı kullanır. Eski MBR bilgisi LBA 0'da saklanırken GPT başlığı LBA 1'de saklanır ve bölümlendirme tablosu onu takip eder. 64 bit Microsoft işletim sistemlerinde 16,384 bayt veya 32 disk sektörü GPT için ayrılmıştır ve LBA 34 disk üzerindeki kullanılan ilk sektördür.

GPT başlığı ve bölümlendirme tablosu diskin hem başına hem de sonuna yazılır.

MBR (LBA 0)

MBR'yi diskin başlangıcında tutmak, MBR tabanlı disk uygulamalarının GPT disklerini yanlış tanımlamalarını ve üzerine yazmalarını engellemek içindir. Tüm GPT sürücüsünü kapsayan tek bir bölümün sistem Id'si, bölümün GPT kullandığını belirtmek için 0xEE olarak ayarlanmıştır. Bu yüzden EFI, MBR'yi iptal eder. Bazı eski 32 bit işletim sistemleri bu numarayla görünce diski ulaşılamayan GPT diski olarak tanımlar. Eski sistemler bu diski bilinmeyen bir bölüm içeren, boş yeri olmayan bir yer olarak algılar ve kullanıcıdan bu bölümün silinmesinin istenmesi halinde bu diski düzenlemeyi ve silmeyi reddederler. Böylece kazayla silinmeler de önlenmiş olur.

Bölümlendirme Tablosu Başlığı (LBA 1)

Bölüm Tablo Başlıkları kullanıcının disk üzerinde faydalanabileceği blokları tanımlar. Ayrıca bu tabloyu oluşturan bölümlendirme girdilerinin sayısı ve boyutlarını da tanımlar. 64 bit Windows Server 2003'lerde 128 adet bölümlendirme girdisi vardır ve hepsi 128 bayt büyüklüğündedir. Bu yüzden 128 tane bölümlendirme yapılabilir. Başlık diskin GUID'ini içerir. Başlık kendi boyutunu, yerini (her zaman LBA1) ve ikincil GPT başlık ve tablosunun yerini kaydeder. Ayrıca kendisi ve tablo için EFI tarafından boot sarında onaylanacak CRC32 sağlama toplamını (checksum) da içerir. EFI bu kontrolü yaptığı için hex düzenleyicilerle GPT'nin içeriği değiştirilmemeli. Böyle değişimler sağlama toplamının (checksum) hata vermesine neden olacaktır. Böyle bir durumda EFI ikincil GPT'nin üzerine yazacak, o da aynı hatayı verirse diske erişemeyecektir.

Bölümlendirme Girdileri (LBA 2–33)

Bölümlendirme girdileri basit ve anlaşılması kolaydır. İlk 16 bayt bölümlendirme tipinin GUID'ini belirtir. Örneğin, EFI sistemi bir bölümlendirme için GUID {C12A7328-F81F-11D2-BA4B-00A0C93EC93B} olacaktır. İkinci 16 bayt sadece o bölüme ait bir GUID içerir. İlk ve son 64 bit LBA'lar burada kayıtlıdır. Bölüm isimleri ve özellikleri için boşlukta ayrılmıştır. Ancak maalesef GUID bölüm tiplerini belirtecek merkezi bir kayıt mevcut değildir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">IPv4</span> İnternet Protokolünün 4. sürümü

İnternet Protokol Versiyon 4 (IPv4), İnternet Protokolü'nün (IP) dördüncü versiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">UDP</span>

UDP, TCP/IP protokol takımının iki aktarım katmanı protokolünden birisidir. Verileri bağlantı kurmadan yollar.

<span class="mw-page-title-main">Sabit disk sürücüsü</span> veri depo cihazı

Sabit disk ya da Hard disk kısaca HDD ya da Türkçesi ile sabit disk sürücüsü veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Önceleri büyük boyutları ve yüksek fiyatları nedeni ile sadece bilgisayar merkezlerinde kullanılan sabit diskler, cep telefonları ve sayısal fotoğraf makineleri içine sığabilecek kadar küçülen boyutları ile günlük hayatımıza girmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">IPv6</span> İnternet protokolünün 6. versiyonu

Internet Protocol Version 6 kısaca IPv6, aslında 32 bitlik bir adres yapısına sahip olan IPv4'ün adreslemede artık yetersiz kalması ve ciddi sıkıntılar meydana getirmesi üzerine IETF tarafından geliştirilmiştir.

RTP, gerçek zamanlı ses, görüntü ya da simülasyon verilerinin uçtan uca taşınmasını sağlayan protokoldür. Bu protokol IETF nin Audio-Video Transport çalışma grubu tarafından geliştirildi. RTP geniş ölçüde telefon, video telekonferans uygulamaları ve web tabanlı bas-konuş özellikleri gibi streaming media gerektiren iletişim ve görsel sistemlerde kullanılır.

Network Address Translation (NAT), TCP/IP ağındaki bir bilgisayarın yönlendirme cihazı ile başka bir ağa çıkarken adres uzayındaki bir IP ile yeniden haritalandırma yaparak IP paket başlığındaki ağ adres bilgisini değiştirme sürecidir.

IP adresi, interneti ya da TCP/IP protokolünü kullanan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adres.

Veri türü, bilgisayar programlamasının tür sisteminde veriyi açıklamak üzere kurulmuştur. İlkel türleri de içeren programlama dillerindeki verinin ortak türleri, tuple'ler, kayıtlar, cebirsel veri türleri, soyut veri türleri, referans türleri, sınıflar ve işlev türleridir. Bir veri türü, temsil etmeyi, yorumlamayı ve algoritmaları veya bilgisayar belleğini veya diğer yapılarını tanımlar. Tür sistemi, veri türü bilgisini, veriyi kullanan veya veriye erişen bilgisayar programlarının doğruluğunu kontrol etmek amaçlı kullanır.

Sanal bellek, fiziksel belleğin görünürdeki miktarını arttırarak uygulama programına (izlence) fiziksel belleğin boyutundan bağımsız ve sürekli bellek alanı sağlayan bilgisayar tekniğidir. Ana belleğin, diskin (ikincil saklama) önbelleği (cache) gibi davranmasıyla; yani disk yüzeyini belleğin bir uzantısıymış gibi kullanmasıyla gerçekleştirilir. Ancak gerçekte, yalnızca o anda ihtiyaç duyulan veri tekerden ana belleğe aktarılıyor olabilir. Günümüzde genel amaçlı bilgisayarların işletim sistemleri çoklu ortam uygulamaları, kelime işlemcileri, tablolama uygulamaları gibi sıradan uygulamalar için sanal bellek yöntemi kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Disk bölümlendirme</span>

Bölümlere ayırma, bilgisayarda sabit disk üzerinde işletim sistemlerine özgü mantıksal formatlamaya izin veren mantıksal bölümlerin oluşturulması, bilgisayar mühendisliğinde sabit disk sürücüsünün bölümlere ayırılması ile gerçekleştirilir. Diskin bölümlere ayrılması mantıksal hacim yönetiminin önünü açan bir tekniktir.

<span class="mw-page-title-main">Alpha 21064</span>

Alpha 21064, Alpha(Alpha APX olarak ortaya çıkan) buyruk kümesi mimarisini(ISA) oluşturan Digital Equipment Corporation tarafından geliştirilmiş bir mikroişlemcidir. 1994 yılında ismi değiştirilmeden önce DECchip 21064 olarak bilinirdi.Ayrıca EV4 kod adıyla da bilinmektedir. 1992 şubat ayında tanıtılmış ve aynı yıl eylül ayında yeni sürüm olanağı sağlanmıştır.21064, ilk ticari Alpha ISA uygulamasıdır. Ayrıca Ekim 1993'te, 21064'ten türeyen Alpha 21064A ticari amaçla kullanılan ilk mikroişlemci olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alpha 21264</span>

Alpha 21264 1996 yılı Ekim ayında Digital Equipment Corporation tarafından indirgenmiş komut takımı bilgisayarı(RISC) mikroişlemcisi olarak tanıtılmıştır. 21264 Alfa işlemcisi Komut kümesi ile tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IPv6 Adres</span>

IPv6 Adres, IPv6 adres protokolü bir bilgisayarın ağ arayüzünü tanımlamak için kullanılan nümerik bir etiket veya bir IPv6 ile etiketlenmiş olan ve bilgisayar ağına katılan diğer bir ağ düğümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Canlı USB</span>

Canlı USB, önyüklenebilen tam bir işletim sistemi içeren taşınabilir bir USB'ye bağlı harici veri depolama aygıtıdır. Terim, USB flash sürücüleri anımsatır, ancak sırasıyla "canlı HDD" ve "canlı SSD" olarak adlandırılsalar da, harici bir sabit disk sürücüsünü veya yarıiletken sürücüyü kapsayabilir. Canlı CD'lerden sonraki evrimsel adımdır, ancak yazılabilir depolamanın ek avantajıyla, önyüklenen işletim sisteminde özelleştirmelere izin verir. Canlı USB'ler, sistem yönetimi, veri kurtarma veya test sürüşü için gömülü sistemlerde kullanılabilir ve USB cihazına ayarları kalıcı olarak kaydedebilir ve yazılım paketlerini yükleyebilir.

Microsoft Windows XP Professional x64 Edition, 25 Nisan 2005 tarihinde yayınlanmış, Windows XP'nin x86-64 destekli sistemler için olan sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Multi-booting</span>

Çoklu önyükleme(multi-booting), tek bir bilgisayara birden çok işletim sistemi kurma ve hangisinin ön yükleneceğini(booting) seçebilme eylemidir. Çift önyükleme(dual-booting) terimi, özellikle iki işletim sisteminin ortak yapılandırmasını ifade eder. Çoklu önyükleme, özel bir ön yükleyici(booting) gerektirebilir.

<span class="mw-page-title-main">Çoklu ön yükleme</span>

Çoklu önyükleme (multi-booting), tek bir bilgisayara birden çok işletim sistemi kurma ve hangisinin ön yükleneceğini(booting) seçebilme eylemidir. Çift önyükleme (dual-booting) terimi, özellikle iki işletim sisteminin ortak yapılandırmasını ifade eder. Çoklu önyükleme, özel bir ön yükleyici gerektirebilir.

<span class="mw-page-title-main">TestDisk</span>

TestDisk, kullanıcıların kayıp bölümleri kurtarmasına veya bozuk dosya sistemlerini onarmasına yardımcı olan ücretsiz ve açık kaynaklı bir veri kurtarma aracıdır. TestDisk, bozuk bir sürücü hakkında ayrıntılı bilgi toplayabilir ve bu bilgiler daha sonra analiz için bir teknisyene gönderilebilir. TestDisk'in desteklediği işletim sistemleri: DOS, Microsoft Windows, Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, SunOS ve MacOS. TestDisk, bölümlenmemiş ve bölümlenmiş ortamları işler. Özellikle GUID Bölüm Tablosunu (GPT), Apple bölüm haritasını, PC/Intel BIOS bölümleme tablolarını, Sun Solaris dilimini ve Xbox sabit bölümleme şemasını tanır. TestDisk bir komut satırı kullanıcı arabirimi kullanır. TestDisk, silinen dosyaları %97 doğrulukla kurtarabilir.

Kriptografide Lucifer, Horst Feistel ve IBM'deki meslektaşları tarafından geliştirilen en eski sivil blok şifrelerin birçoğuna verilen addı. Lucifer, Veri Şifreleme Standardının doğrudan öncüsüydü. Alternatif olarak DTD-1 olarak adlandırılan bir sürüm, 1970'lerde elektronik bankacılık için ticari kullanım gördü.