İçeriğe atla

GRS 80

GRS 80 veya Jeodezi Referans Sistemi 1980 (İngilizce: Geodetic Reference System 1980), küresel bir referans elipsoidine ve gravite alanı modelinde oluşan bir jeodezi referans sistemidir.

Yerölçüm

Jeodezi olarak da adlandırılan geodetics, üç boyutlu, zamanla değişen uzayda yeryüzünde, onun çekim alanında ve jeodinamik olayların (kutup hareketi, yeryüzü gelgitler ve kabuk hareket) ölçümü ve gösterimi ile ilgilenen bilim dalıdır.

Jeoid esasen topoğrafik özelliklerinden soyutlanmış Dünya'nın rakamıdır. Bu deniz suyu idealize edilmiş bir denge yüzeyi, ortalama deniz seviyesi vb akıntılar, hava basıncı değişimleri yokluğunda yüzey ve kıta kitlelerinin altında devam etmiştir. Jeoid, elipsin aksine, düzensiz ve nokta konumlandırma gibi geometrik sorunları çözmek için hangi hesaplama yüzeyi olarak hizmet etmek için çok karmaşık. O ve referans elipsoidinin arasındaki geometrik ayrılmaya geoidal dalgalanma denir. Bu ± 110 m arasında küresel olarak değişmektedir. Alışıldığı Jeoid aynı boyutta (hacmi) olarak seçilmiş bir referans elipsoid, onun yarı-büyük eksen (ekvatoral radius) a ve düzleşme f tarafından açıklanmıştır. B, yarı-minör ekseni (polar yarıçapı) miktarı f = (A-B) / A, saf bir geometrik biridir. Toprak (dinamik düzleşme, sembol J2) mekanik elipsliği uydu yörünge pertürbasyonların gözlem yoluyla yüksek hassasiyetle belirlenir. Geometrik düzleşme ile olan ilişkisi dolaylıdır. İlişkisi, basit anlamda, kütle merkezi yoğunlaşma derecesini iç yoğunluk dağılımına bağlıdır. 1980 Jeodezi Referans Sistemi (GRS 80) 6 378 137 milyon yarı-büyük eksen ve 1 / 298,257 222 101 düzleşme öne sürülmüştür. Bu sistem Canberra, Avustralya'da, 1979 yılında Jeodezi ve Jeofizik (IUGG) Uluslararası Birliği XVII Genel Kurulunda kabul edildi.

GRS 80 referans sistemi başlangıçta Dünya Jeodezi Sistemi 1984 (WGS 84) tarafından kullanılmıştır. WGS 84 referans elipsoitin sonraki ayrıntılandırmaları (WGS84 bakınız) biraz farklıdır.

Daha fazla ülke GRS80 referans elipsoidi kullanarak küresel, jeosentrik referans sistemlerine taşımakta onların haritalar ve grafikler için çeşitli ülkeler tarafından kullanılan sayısız diğer sistemler yavaş yavaş kullanımdan düşüyor.

GRS 80 tanımlanması özellikleri

Referans elipsoidi genellikle yarı-büyük eksen (ekvatoral radius) bir veya onun yarı-küçük ekseni (kutup yarıçapı) b-boy oranı (b / a) veya düzleşme f tarafından tanımlanan, ancak GRS80 bir özel durum olduğu: Tam bir tanımı için, dört bağımsız sabitleri gereklidir. GRS80 geometrik sabit a türetilmiş miktar yapma, bunlar, , gibi seçer.

Geometrik sabitleri tanımlama
Yarı büyük eksen = Ekvator yarıçapı ;
Fiziksel sabitleri tanımlama
Atmosfer kütlesi de dahil olmak üzere Yermerkezli yerçekimi sabiti, ;
Dinamik biçim faktörü ;
Dönme açısal hız ;
Türetilmiş geometrik sabitleri (tüm yuvarlanır)
Düzleşme = = 0.003 352 810 681 183 637 418;
Düzleşme karşılıklı olarak = = 298.257 222 100 882 711 243;
Yarı küçük eksen = Kutupsal Yarıçap = = 6 356 752.314 140 347 m;
En boy oranı = = 0.996 647 189 318 816 362;
Ortalama yarıçapı Uluslararası Jeodezi ve Jeofizik Birliği tarafından tanımlanan (IUGG): = 6 371 008.7714 m;
otalik ortalama yarıçapı = 6 371 007.1810 m;
Aynı hacimde bir kürenin çapı = = 6 371 000.7900 m;
Doğrusal dışmerkezlik = = 521 854.0097 m;
Kutuptan eliptik bölümün dışmerkezliliği = = 0.081 819 191 0435;
Eğrilik yarıçapı Kutupsal olarak = = 6 399 593.6259 m;
Bir meridyen için eğrilik yarıçapı Ekvatoral olarak = = 6 335 439.3271 m;
Meridyen çeyrek daire = 10 001 965.7293 m;

GRS80 sferoit eksantrikliğini veren formülü [1]

nerede

ve (so arctan e' = arcsin e). Denklem vermek üzere iteratif çözülür

hangisini verirse

Kaynakça

  • Additional derived physical constants and geodetic formulas are found in the following reference: Geodetic Reference System 1980, Bulletin Géodésique, Vol 54:3, 1980. Republished (with corrections) in Moritz, H., 2000, "Geodetic Reference System 1980," J. Geod., 74(1), pp. 128–162, doi:10.1007/S001900050278.
  1. ^ p395, p398 of Bulletin Geodesique for 1980

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jeodezi</span> Bilimsel tetkit

Jeodezi ya da yerölçüm, yerkürenin modellenmesiyle, yerkürede ve dış alanında dört boyutlu kesin koordinat sistemlerini tanımlayan, referans ağlarını oluşturan, mekansal bilgileri bu ağ ve sistemlerle ilişkilendiren ve zamana bağlı değişimini izleyen ve genel anlamda yerkürenin şeklini tespit ve yeryüzünü ölçme işlemlerini konu edinen bilim dalı.

<span class="mw-page-title-main">Türev</span> Fonksiyonun grafiğine çizilen teğetin eğimini hesaplama tekniğidir.

Matematikte türev, bir fonksiyonun tanımlı olduğu herhangi bir noktada değişim yönünü veya hızını veren temel bir kavramdır. Tek değişkenli bir fonksiyonun tanım kümesinin belli bir noktasında türevi, fonksiyonun grafiğine bu noktada karşılık gelen değerde çizilen teğet doğrunun eğimidir. Teğet doğru, tanım kümesinin bu noktasında fonksiyonun en iyi doğrusal yaklaşımıdır. Bu nedenle türev genellikle anlık değişim oranı ya da daha açık bir ifadeyle, bağımlı değişkendeki anlık değişimin bağımsız değişkendeki anlık değişime oranı olarak tanımlanır. Bir fonksiyonun türevini teorik olarak bulmaya türev alma denilir. Eğer bir fonksiyonun tanım kümesindeki her değerinde hesaplanan türev değerlerini veren başka bir fonksiyon varsa, bu fonksiyona eldeki fonksiyonun türevi denir.

<span class="mw-page-title-main">Yerçekimi</span> Dünyanın kütleçekimi

Yer çekimi, kütleçekimi ve merkezkaç kuvvetinin birleşik etkisi nedeniyle nesnelere aktarılan net ivmedir. Yönü bir şakul topuzuyla çakışan, gücü veya büyüklüğü normuyla temsil edilen vektörel bir niceliktir.

<span class="mw-page-title-main">Türev alma kuralları</span> Vikimedya liste maddesi

Türev, matematikteki ve özellikle diferansiyeldeki temel kavramlardan biridir. Aşağıda temel türev alma kuralları ve bazı fonksiyonların türev kuralları yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İntegral tablosu</span> Vikimedya liste maddesi

İntegral, Matematikteki temel işlemlerden biridir. Bu maddede yaygın integrallerin hesaplanışını bulacaksınız.

<span class="mw-page-title-main">Yarıçap</span> merkezinden çevresine bir daire veya küre içinde bölüm veya yüzeyi ile uzunluğu

Yarıçap, bir daire veya kürenin özeğinin (merkezinin) çemberine olan mesafesidir. Çapın yarısına eşittir.

Admittans elektrik mühendisliğinde karmaşık iletkenlik anlamına gelir. Admittans ile empedans çarpımı 1 dir. Admittans Y ile gösterilir. Birimi MKS sisteminde siemens (S)'dir. Kimi eski kitaplarda S yerine mho birimi de kullanılır.

Catalan sabiti matematikte bazen kombinatorik'te tahminler için kullanılır.Tanımı

Matematikte, bir kuvvet serisinin yakınsaklık yarıçapı negatif olmayan bir gerçel sayı veya ∞ olan bir niceliktir. Verilen bir kuvvet serisinin yakınsaklık yarıçapı serinin yakınsak olduğu bölgeyi gösterir. Bu yakınsaklık yarıçapının içinde kalan bölgede, kuvvet serisi mutlak yakınsak ve aynı zamanda tıkız yakınsaktır. Seri yakınsak ise, o zaman bu seri bir analitik fonksiyonun bu yakınsaklık yarıçapının belirlediği bölgenin içinde kalan bölgede yakınsayan bir Taylor serisidir.

<span class="mw-page-title-main">Parabolik yörünge</span> Dış merkezliği 1 olan yörüngeler

Parabolik yörünge veya kaçış yörüngesi, dış merkezliği 1 olan yörüngelerdir. Yörünge üzerinde bulunan cismin hızı kaçış hızına eşittir ve dolayısıyla herhangi bir gezegenin yer çekimsel kuvvetinden kurtulabilirler. Yörünge üzerindeki cismin hızı arttırıldığı takdirde, hiperbolik yörüngeye geçer.

Genel görelilik fiziğinde, eşdeğerlik ilkesi, kütleçekimsel kütle ve eylemsiz kütle arasındaki eşdeğerlikle ilgilenen çeşitli kavramlardan biridir. Einstein'in gözlemlerine göre büyük kütleli bir cismin üzerinde durulduğunda hissedilen kütleçekimsel kuvvet, eylemsiz olmayan (ivmeli) referans çerçevesindeki bir gözlemcinin hissettiği uydurma kuvvetle aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya yarıçapı</span>

Dünya yarıçapı Dünyanın merkezinden yüzeye en yakın veya yüzeyin kenarındaki bir noktaya kadar olan mesafedir. Basık bir Dünya göz önüne alınarak ölçeklenen Dünyanın şekli çalışmalarında yarıçap en çok yaklaşık 6.378 km (3.963 mi) ; en az yaklaşık 6.357 km (3.950 mi)'dir.

Bohr yarıçapı bir fizik sabitidir. Hidrojen atomunun, protonu ve elektronu arasındaki mesafeye eşittir. Bohr yarıçapının, bir atomda Bohr atom modeli içindeki rolünden dolayı adlandırılmak istenmiştir. Fakat bu olay Niels Bohr'dan sonra gerçekleşmiştir. Uluslararası birimler sisteminde Bohr yarıçapı:

 : serbest uzayın elektriksel geçirgenliği
 : Planck sabiti
 : elektronun kütlesi
 : elemanter yük
 : ışık hızı sabiti
 : ince yapı sabiti

Fizikte, dairesel hareket bir nesnenin dairesel bir yörünge boyunca bir rotasyon ya da çemberin çevresinde yaptığı harekettir. Rotasyonun sürekli açısal değeriyle birlikte düzgün ya da değişen rotasyon değeriyle düzensiz olabilir. 3 boyutlu bir cismin sabit ekseni etrafındaki rotasyon parçalarının dairesel hareketini içerir. Hareketin denkliği bir cisim kütlesinin merkezini tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Sferoit</span>

Bir sferoit, küremsi veya dönel elipsoit, bir elipsin ana eksenlerinden biri etrafında döndürülmesiyle elde edilen kuadrik bir yüzeydir; başka bir deyişle, iki eşit yarıçapa sahip bir elipsoitdir. Bir sferoit, dairesel simetriye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ortalama ayrıklık</span> uzayda bir nesnenin yörüngesini belirtmek için kullanılan yörünge elemanlarından biri

Gök mekaniğinde ortalama ayrıklık, bir eliptik yörünge periyodunun, yörüngedeki cismin periapsis'i geçmesinden bu yana geçen, klasik iki cisim probleminde o cismin konumunun hesaplanmasında kullanılabilecek bir açı olarak ifade edilen kesiridir. Bu, hayali bir cismin, eliptik yörüngesindeki gerçek cisimle aynı yörünge peryodunda, sabit hızla dairesel bir yörüngede hareket etmesi durumunda sahip olacağı çevre merkezden açısal uzaklıktır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya'nın şekli</span> jeodezi için Dünyayı modellemek üzere kullanılan model ve şekil

Dünya'nın şekli, jeodezide, Dünya gezegenini modellemek için kullanılan kimi boyut ve şekillerdir. Şekil türü, model için gereken hassasiyet dahil olmak üzere, çoğunlukla uygulama alanına dayalı olarak farklılaşmaktadır. Küresel şekilli bir Dünya diğer birçok amaçla birlikte coğrafya ve astronomi için tatmin edici olan genel kabul görmüş tarihsel bir yaklaşımdır. Oldukça kesinliğe sahip olan kimi modeller zaman içinde geliştirilmiş olup, böylece koordinat sistemleri navigasyon, yerölçme, kadastro, arazi kullanımı ve diğer çeşitli konuların kesin ihtiyaçlarına hizmet edebilir hale gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yassılaşma</span>

Yassılaşma veya düzleşme sırasıyla bir elips veya bir elipsoid (sferoid) şeklini almak üzere bir dairenin veya kürenin bir çap boyunca sıkışmasının bir ölçüsüdür. Kullanılan diğer terimler eliptiklik veya oblatlıktır (basıklık). Düzleştirme için olağan gösterim 'dir ve elde edilen elips veya elipsoidin ve yarı eksenleri cinsinden tanımı şöyledir:

<span class="mw-page-title-main">Ekvatoral şişkinlik</span>

Ekvatoral şişkinlik, bir gezegenin ekvatoral ve kutupsal çapları arasında, gök cisminin kendi ekseni etrafında dönerken uyguladığı merkezkaç kuvveti nedeniyle oluşan farktır. Dönen bir gök cismi, küre yerine basık bir sferoit oluşturma eğilimindedir.

Jeodezi ve jeofizikte teorik yerçekimi ya da normal yerçekimi, matematiksel bir model aracılığıyla Dünya'nın yerçekiminin yüzeyinde ya da yüzeyine yakın bir yerde yaklaşık olarak hesaplanmasıdır. En yaygın teorik model, dönen bir Dünya elipsoididir.