İçeriğe atla

GPU-Z

GPU-Z
Geliştirici(ler)TechPowerUp
Güncel sürüm2.44.0
İşletim sistemiWindows XP, Vista, 7, 8, 10
LisansÖzgür yazılım
Resmî sitesiDownload TechPowerUp GPU-Z | TechPowerUp

TechPowerUp GPU-Z (veya kısaca GPU-Z), ekran kartları ve grafik işlemcilerle ilgili bilgi sağlamak için tasarlanmış hafif bir yazılımdır.[1] Program, grafik işlemci birimi (sıklıkla GPU olarak kısaltılır) ve bellek özelliklerini; ve sıcaklık, çekirdek saat hızı, bellek hızı ve fan hızı gibi duruma göre değişiklik gösteren verileri gösterir.[2]

Özellikler

GPU-Z, ekran kartlarıyla ilgili aşağıdaki bilgilere bakılmasını sağlar:

  • Ekran kartı adı
  • Sahte grafik işlemci algılama
  • Grafik işlemci kod adı
  • Üretim işlemi
  • Çip devre boyutu
  • Transistör sayısı
  • Desteklenen DirectX / Pixel Shader versiyonları
  • Bellek türü
  • Video belleği miktarı
  • Bellek bant genişliği
  • Veriyolu türü
  • Veriyolu genişliği
  • Grafik işlemci saat hızı (varsayılan / hız aşırtma)
  • Bellek hızı
  • Sürücü sürümü
  • BIOS sürümü
  • Sensörler[3]
  • Grafik işlemci çekirdek saat hızı[3]
  • Grafik işlemci bellek hızı
  • Düşük grafik işlemci
  • Fan hızı
  • SLI/Crossfire

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ TechPowerUp GPU-Z, 22 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 4 Nisan 2022 
  2. ^ Andrews, Jean (19 Ocak 2016). A+ Guide to Hardware (İngilizce). Cengage Learning. ISBN 9781305446434. 4 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 
  3. ^ a b "Monitor Your GPU on Windows with GPU-Z by TechPowerUp - Windows Experience BlogWindows Experience Blog". blogs.windows.com (İngilizce). 11 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Windows Vista</span> 2007de piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows Vista, kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu. Windows Vista, 30 Ocak 2007'de dünya çapında piyasaya sürülmüştür. Microsoft Türkiye, 24 Ocak 2007 tarihindeki tanıtımıyla Vista'nın resmî lansmanını yapan ilk Microsoft şubesi olmuştur. Windows Vista eski sürümle oranla birçok yeni özellik ve değişikliğe sahiptir. Bu değişim geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil, yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi, görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ekran kartı</span> bir bilgisayara görüntü veren ve grafikleri işleyen bir CPU türüdür

Ekran kartı, bilgisayarın görüntü vermesini sağlayan birimidir. Ekran kartları harici ISA, VLB, PCI, AGP veya PCI-Express veriyollarını kullanan PC kartları olarak anakart, üzerinde chipset veya CPU içerisinde yerleşik olarak bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hız aşırtma</span>

Hız aşırtma, bilgisayar donanımlarının saat hızlarını artırarak daha yüksek performanslarda etkili bir şekilde kullanmaktır. Örneğin 3.2 GHz hızında çalışan bir bilgisayar işlemcisini overclock işlemiyle 4.0 GHz hızına çıkartabilmek mümkün olsa da daha yüksek çalışma devirleri demek aynı zamanda daha fazla güç tüketimi demektir. 3.2 GHz'den 4.0 GHz'e artırılan saat hızı aynı oranla güç tüketimi de artacaktır. Ayrıca varsayılan hızın üzerine çıkartılmış yani overclock edilmiş parçaların ömürleri kısalır.

<span class="mw-page-title-main">Windows 2.0</span> 1987 yılında piyasaya sürülen ve MS-DOS üzerinde yükselen Windows sürümü

Windows 2.0 Microsoft'un MS-DOS adlı işletim sistemi üzerinde oluşturduğu grafik arayüz (GUI) içeren işletim sistemi ailesi Windows'un ikinci sürümüdür. Microsoft'un meşhur Word ve Excel yazılımları, ilk kez bu işletim sistemi üzerinde kullanılmaya başlanmıştır. Aynı zamanda bu sürüm, ciddi bir biçimde MacOS'a benzemekle suçlandı. Apple 1988 yılında Microsoft ve Hewlett-Packard'a lisanslı Macintosh yazılımını ve/veya yazılımın öğelerini izinsiz kullanmak suçlamasıyla dava açtı.

<span class="mw-page-title-main">PCI</span>

PCI Çevresel Bileşen Ara Bağlantısı, Intel tarafından geliştirilen yerel veriyolu standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Intel 80286</span>

Intel 80286 veya i286, 8086/8088'dan sonraki intel işlemcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Radeon 9550</span> Grafik işlemci

Radeon 9550, ATI firması tarafından 2004 yılında çıkarılmış bir görüntü kartıdır. 250/400 saat hızıyla gelen kart, yüksek hız aşırtma (Overclock) yeteneğine sahip modeller arasındadır. Bellek miktârı olarak 128 ve 256mb, sunulan bellek veriyolu genişliği olarak da 64 ve 128bit kullanan sürümleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">SLI</span>

SLI (Scalable Link Interface) 2004 yılında NVIDIA tarafından geliştirilmiştir. PCI Express (PCIe) arabirimini kullanan iki (ya da daha fazla) ekran kartından tek çıkış almaya yarayan bir bağlantı teknolojisidir. Özdeş ekran kartları paralel olarak bağlanarak işlem gücü arttırılır. (iki ekran kartı ile işlem gücü ikiye katlanır.)

<span class="mw-page-title-main">Accelerated Graphics Port</span>

Accelerated Graphics Port veya Advanced Graphics Port, kısaca AGP, yüksek hızlı grafik kartlarını bilgisayarın ana kartına noktadan noktaya yönlendirmek için kullanılır ve öncelikli olarak hızlandırılmış üç boyutlu bilgisayar grafiklerini destekler. Bazı ana kartlar çeşitli bağımsız AGP slotları ile oluşturulmuştur. AGP tamamen PCI Express desteği ile tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Grafik işlem birimi</span>

Grafik işlemci birimi ya da kısaca GPU, kişisel bilgisayar, iş istasyonları veya oyun konsollarında grafik yaratımı için kullanılan aygıttır. Modern GPU'lar bilgisayar grafiklerini işleme ve göstermekte son derece verimlidir ve yüksek paralel yapıları kompleks algoritmalar için CPU'dan daha etkin kılar. GPU ekran kartının hemen üstünde olabileceği gibi anakarta entegrede halde de olabilir. Yeni masaüstü bilgisayarların ve laptopların %90'ından fazlasında özel GPU'lardan çok daha güçsüz olan entegre GPU'lar kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sandy Bridge</span> Intel tarafından geliştirilen bir mikromimarinin kod adı

Sandy Bridge, Intel tarafından geliştirilen bir mikromimarinin kod adıdır. Geliştirilmesine 2005 yılında başlanan Sandy Bridge 2011 yılı Ocak ayında resmi olarak duyurulmuştur. 32 nm üretim süreciyle üretilen Sandy Bridge kod adlı işlemciler Intel'in ikinci nesil Core mimarisini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">GDDR</span>

GDDR ya da, özellikle bilgisayarda bulunan ekran kartlarında kullanılmak üzere tasarlanmış rastgele erişimli hafıza çeşididir. Çift kanallı veri aktarımı gibi bazı teknolojileri paylaşmalarına rağmen DDR SDRAM modüllerinden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Lumia 620</span> Akıllı telefon

Nokia Lumia 620, Nokia tarafından tasarlanan, geliştirilen ve piyasaya sürülen bir akıllı telefondur. Lumia 610'un devamı niteliğindedir ve Nokia'nın Windows Phone 8 içeren Nokia Lumia 920 ve Nokia Lumia 820'den sonraki 3. telefonudur. Windows Phone 8.1 sürümü aldı. Nokia Lumia 610'un varisi olan telefon, çift çekirdek 1.0 GHz işlemcisi ile daha iyi performans sunmaktadır. Aralık 2012 de duyurulmuştur ve Ocak 2013 te önce Asya'da daha sonra Avrupa ve Orta Doğu'da 249$ fiyatından satışa sunulması beklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Apple A4</span>

Apple A4 Apple tarafından tasarlanan ve Samsung tarafından üretilen bir 32-bit paket on-package (PoP) yongada sistem (SoC) 'dir. ARM Cortex-A8 CPU'yu bir PowerVR GPU ile birleştirir ve güç verimliliğini vurgular. Çip, Apple'ın iPad tabletinin piyasaya sürülmesiyle piyasaya çıktı. Kısa bir süre sonra iPhone 4 akıllı telefon, iPod Touch ve Apple TV takip etti. Bu, daha sonra iPad'deki Apple A5X işlemcisi ile değiştirilen, ertesi yıl piyasaya çıkan iPad 2'de kullanılan Apple A5 işlemci tarafından değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Apple A10X</span>

Apple A10X Fusion Apple tarafından tasarlanan ve TSMC tarafından üretilen, 64 bitlik yongada sistem (SoC) sistemidir. Apple Ax serisine dahildir. İlk önce 5 Haziran 2017'de duyurulan 10.5" iPad Pro ve 2. nesil 12.9" iPad Pro'da çıktı. A10X, Apple A10'un bir varyantıdır ve önceki işlemci Apple A9X'den yüzde 30 daha hızlı CPU performansına ve yüzde 40 daha hızlı GPU performansına sahip olduğunu iddia ediyor.

<span class="mw-page-title-main">High Bandwidth Memory</span> AMD ve Hynix tarafından yapılmış 3D-stacked için Yüksek-Performans RAM arayüzü

High Bandwidth Memory veya HBM,, Samsung, AMD ve SK Hynix'in 3B yığınlı SDRAM'ı için yüksek performanslı bir RAM arayüzüdür. Yüksek performanslı grafik hızlandırıcıları ve ağ aygıtlarıyla birlikte kullanılmak üzere tasarlanmıştır. İlk HBM bellek yongası, 2013 yılında SK Hynix tarafından üretildi ve HBM'yi kullanan ilk cihazlar 2015 yılında AMD Fiji GPU'lardı.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy A80</span> akıllı telefon

Samsung Galaxy A80; Samsung Galaxy A serisinin 5. neslindeki modellerden birisi olarak Samsung Electronics tarafından üretilmiş, Android işletim sistemini kullanan üst seviye bir akıllı telefondur. Cihaz; 10 Nisan 2019'da Bangkok, Tayland'daki Samsung Galaxy Etkinliği'nde tanıtılmış ve 29 Mayıs 2019'da satışa çıkmıştır. Cihazın en dikkat çeken özelliği, selfie kamerası yerine benzersiz bir dönen kamera sistemi kullanması sayesinde neredeyse çerçevesiz bir ekrana sahip olmasıdır. Cihazın ardılı olarak Samsung Galaxy A90 5G ve Samsung Galaxy S10 Lite modelleri sunulmuştur.

Rocket Lake, Intel'in 11. nesil Core mikroişlemcileri için kod adıdır. 30 Mart 2021'de satışa çıkarılan Rocket Lake, Sunny Cove'un Intel 14 nm üretim işlemine uyarlanmış bir versiyonu olan yeni Cypress Cove mikromimarisinden temel alır. Rocket Lake çekirdekleri, Skylake tabanlı Comet Lake çekirdeklerine kıyasla önemli ölçüde daha fazla transistör içerir.

Bloomfield, Intel'in Core i7-9xx üst seviye masaüstü işlemcileri ve Xeon 35xx adıyla neredeyse aynı özelliklerle satılan tek işlemcili server işlemcileri için kod adıdır ve önceki Yorkfield işlemcilerinin yerini almıştır. Bloomfield, aynı şekilde 0106Ax CPUID değerine sahip olan ve aynı soketi kullanan çift işlemcili Gainestown ile yakından ilişkilidir. Bloomfield, Intel Core i7 markasına sahip olan ve aynı şekilde 45 nm Nehalem mikromimarisinden temel alan sonraki bazı Lynnfield ve Clarksfield işlemcilerinden farklı bir soket kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy A41</span> Samsungun orta seviyeli akıllı telefonu

Samsung Galaxy A41; Samsung Electronics tarafından Samsung Galaxy A serisinin 2020 versiyonunun bir parçası olarak geliştirilmiş, Android işletim sistemini kullanan orta seviye bir akıllı telefondur. Cihaz, 18 Mart 2020'de duyurulmuş ve ilk olarak 22 Mayıs 2020'de Samsung Galaxy A40'ın halefi olarak piyasaya sürülmüştür. Cihaz, Android 10 işletim sistemi ve Samsung'un One UI 2.1 kullanıcı arayüzü yüklü gelir.