İçeriğe atla

GPE

GPE
Güncel sürüm2.8 / 7 Ağustos 2007 (17 yıl önce) (2007-08-07)
İşletim sistemiLinux
PlatformPDA
TürKullanıcı arayüzü
LisansGNU Genel Kamu Lisansı, GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesigpe.linuxtogo.org
GPE 2.7 Sharp Zaurus

GPE Palmtop Environment bazı Linux çekirdeği tabanlı işletim sistemlerini çalıştıran Palmtop PC ve kişisel dijital yardımcılar (PDA'lar) gibi avuçiçi bilgisayarlar için bir grafik kullanıcı arabirimi ortamıdır. GPE, kişisel bilgi yönetimi (PIM), ses çalma, e-posta ve web tarama gibi görevler için bir Linux avuçiçi kullanmayı mümkün kılan yazılım bileşenleri ve uygulamaları içeren komple bir alandır.[1]

GPE, GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) veya GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı (LGPL) koşullarına tabi olan, özgür ve açık kaynak kodlu yazılımdır.[2]

Donanım desteği

GPE ayarları

GPE, aşağıdaki platformları hedefleyen gömülü Linux dağıtımları ile birlikte gelir:[3]

GPE projesi, 5 Şubat 2007'de, cep telefonları için geliştirilen yeni bir GPE varyantı olan GPE Phone Edition'ı duyurdu.

Yazılım bileşenleri

GPE'nin GNOME Çekirdek Uygulamalarından hiçbiri yoktur, bunun yerine yazılım gömülü ortama uyarlanmış sıfırdan yazılmıştır. GPE GTK+'ya dayalıdır. GTK +, Wayland için 3.10 sürümüne kadar destek sağlamadığından GPE, pencere oluşturma sistemi olarak X11'i kullanır, ör. X.Org Sunucu / Matchbox kombinasyonuyla oluyor.[4]

Proje, paylaşılan kütüphaneler, veritabanı şeması gibi çekirdek yazılımlar sunarak ve SQLite, D-BUS, GStreamer ve freedesktop.org tarafından tanımlanan daha yaygın standartlardan birkaçını içeren mevcut teknolojiyi kullanarak, kolay ve güçlü uygulama geliştirme için bir altyapı sağlıyor.[5]

GPE projesinin başlıca hedeflerinden biri, insanları mobil cihazlar için özgür yazılım üzerinde çalışmaya ve gömülü cihazlar için bir GUI yazmayı deneyimlerek teşvik etmektir.[6] GPE için halihazırda geliştirilmiş bazı uygulamalar şunları içerir:

  • GPE-Kişileri - Kişi yöneticisi
  • GPE Takvimi - Takvim uygulaması
  • GPE-Düzenle - Basit bir metin editörü
  • GPE-Filemanager - MIME türü ve uzaktan erişim desteği olan bir dosya yöneticisi
  • GPE-Galeri - Küçük ve kullanımı kolay resim görüntüleyici
  • GPE Oyunlar - Küçük oyunların küçük bir koleksiyonu
  • GPE-Mini Tarayıcı - CSS ve JavaScript uyumlu, kompakt web tarayıcısı
  • GPE-Eskiz defteri - Notlar ve eskiz oluşturma
  • GPE-Soundbite - Sesli not araç
  • GPE-ToDo - Görev listesi yöneticisi
  • GPE Zaman Çizelgesi - Görevler için harcanan zaman takipi
  • Starling - GStreamer tabanlı ses çalar

GPE'nin PIM uygulamaları (GPE-Kişileri, GPE-Takvim, GPE-Yapılacaklar), masaüstü ve web karşılıklarıyla (Novell Evolution, Mozilla Sunbird ve Google Takvim gibi) GPE-Syncd ve OpenSync çerçevesi kullanılarak senkronize edilebilir.

GPE, 802.11 Wireless LAN, Bluetooth, IrDA, güvenlik duvarı, ALSA, Paket Yönetimi ve diğerleri arasında yapılandırmak için bir dizi GUI aracı içerir.

Tinymail çerçevesine dayalı bir mobil push e-posta istemcisi geliştiriliyor.

Linux dağıtımları

GPE tarayıcı

GPE, aşağıdaki gömülü Linux dağıtımlarında birincil ortam olarak bulunabilir:

Yukarıda listelenen dağıtımlar kadar yüksek oranda desteklenmese de GPE, aşağıdaki dağıtımlardaki paket yönetim yardımcı programlarıyla da edinilebilir:

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2017. 
  2. ^ https://www.revolvy.com/main/index.php?s=GPE%20Palmtop%20Environment&item_type=topic []
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">GStreamer</span> Multimedya çerçevesi

GStreamer özgür yazılım çoklu ortam çerçevesi çalışmasıdır. Örnek olarak, GStreamer bir film oynatıcısı için grafik arayüzü dışında ihtiyaç duyulan her türlü yeteneği sağlayabilir. GObject yazı sistemine dayanılarak C programlama dilinde yazılmıştır. Video editörler, gerçek zamanlı medya yayını yapan uygulamalar ve medya oynatıcıları altında çalışacak bir uygulama olarak kullanılır. Pek çok farklı platformda çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır; GNU/Linux, Solaris, Mac OS X, Microsoft Windows ve OS/400 verilebilecek örneklerdendir.

iPAQ

iPAQ Compaq tarafından Nisan 2000'de açılan bir Pocket PC ve kişisel dijital asistanı belirtir. Ad Compaq'ın önceki iPAQ Masaüstü Kişisel Bilgisayarlarından ödünç alındı. Önceleri Compaq firmasının "pocket computer", yani cep bilgisayarı markası olarak doğdu. Daha sonra HP (Hewlett-Packard) firmasının Compaq firmasını alması ile "HP ipaq" markası altında pek çok cep bilgisayarı modeli üretildi. Cihazlar Windows Mobile arayüzü kullanmaktadır. Buna ek olarak, bu aygıtların bazılarında da çalışan birkaç Linux dağıtımı bulunmaktadır. Daha önce, birimler modülerdi. Ünitenin etrafında bir kart okuyucu, kablosuz ağ, GPS ve hatta ekstra piller gibi işlevsellik katan, teknik olarak adı verilen ceketler "Sleeve" aksesuarları kullanıldı. IPAQ'lerin son sürümleri bu özelliklerin çoğunu temel cihaza entegre ettirir..

Maemo, Nokia'nın akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar için geliştirdiği, açık kaynaklı ve Debian tabanlı bir mobil işletim sistemidir. Maemo, tabanında Linux ailesinden olan Debian üzerine ve GUI yani görsel kullanıcı arayüzü ise yine açık kaynaklı GNOME kütüphaneleri üzerine kurulmuştur. Maemo altında pencere yöneticisi olarak Matchbox ve görsel kullanıcı arayüzü için de GTK tabanlı Hildon kullanılır. Nokia 770, Nokia N800, Nokia N810 ve Nokia N900 modellerinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Openmoko Linux</span>

Openmoko Linux Openmoko projesi tarafından geliştirilen akıllı telefonlar için bir işletim sistemidir. Çeşitli özgür yazılım bile oluşan Ångström dağıtımına dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Qt (çalışma alanı)</span>

Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında birçok araç içermektedir. Qt, en çok KDE masaüstü ortamında, Opera ağ tarayıcısında ve Skype anlık mesajlaşma programlarında kullanılmasıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">MATE</span> Masaüstü ortamı

MATE, GNU/Linux gibi UNIX benzeri işletim sistemleri için GTK+3 araç takımını kullanan özgür bir masaüstü ortamıdır. GNOME 2'den çatallanmıştır ve ismini Latin Amerika'da kafein oranı yüksek olan mate çayının hazırlanmasında kullanılan yerba mate çobanpüskülü bitkisinden alır. İsim değişikliği, GNOME ile çakışmaları önlemek için gerekli olduğundan yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MonoDevelop</span>

MonoDevelop Linux, OS X ve Windows işletim sistemleri için geliştirilmiş bir açık kaynak tümleşik geliştirme ortamıdır. .NET framework ile Windows uygulamaları geliştirenlerin, alternatif olarak Mono kullanarak geliştirme yapmalarına olanak tanımaktadır. Linux ve Mac OS X için .NET teknolojilerini kullanma olanağı sunar.

<span class="mw-page-title-main">GNOME Software</span>

GNOME Software, Linux ve Unix benzeri sistemlerde yazılım kurmak, kaldırmak ve güncellemek için kullanılan bir paket yöneticisi önyüzü. GTK+ arayüz aracı ile yazılmıştır. GNOME çekirdek uygulamalarının bir parçası olup ilk sürümü GNOME 3.10 ile birlikte Eylül 2013'te yayınlanmıştır. PackageKit için bir GNOME ön ucudur ve RPM, DEB gibi farklı tabanlı sistemleri destekler.

<span class="mw-page-title-main">Linux-libre</span>

Linux-libre, Linux çekirdeğinin değiştirilmiş sürümlerinden sağlanan bir GNU paketi ve işletim sistemi çekirdeğidir. Bu tasarının hedefi kaynak kodu olmayan, kod şaşırtması bulunan ve özgür olmayan her yazılımın Linux çekirdeğinden çıkarılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Guix System Distribution</span>

Guix System Distribution, GNU Guix paket yöneticisi etrafında inşa edilen bir işletim sistemidir. Linux-libre çekirdeğini kullanır ve gelişim aşamasındaki GNU Hurd çekirdeğini destekler. 3 Şubat 2015'te Özgür Yazılım Vakfı'nın özgür dağıtımlar listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">HTC Wizard</span>

HTC Wizard, Ekim 2005 yılında HTC tarafından üretilen, İnternet kullanan bir Windows Mobile sistemli Cep bilgisayarı (PDA) modelidir. Microsoft Windows Mobile 5.0 Pocket PC'yi çalıştırıyor. Sol tarafta kaydırılmış QWERTY klavye bulunan dokunmatik ekrana sahiptir. Wizardın işlevleri, yazılı mesajlaşma ve multimedya mesajlaşmasına ek olarak bir kameralı telefonun ve portatif bir medya oynatıcının işlevlerini içerir. Ayrıca, e-posta, anında mesajlaşma, web tarama ve yerel Wi-Fi bağlantısı da dahil olmak üzere İnternet hizmetleri sunmaktadır. GPRS ve EDGE özellikli dört bantlı bir GSM telefonudur. Kasanın tasarımında, klavyede ve araçüstü bir kameranın varlığından farklı varyantlar var. AT & T / Cingular'da Wizard, AT & T / Cingular 8525 olarak bilinen HTC TyTN tarafından takip edildi. T-Mobile USA'da ise Wizard, T-Mobile Wing olarak bilinen HTC P4350 ile değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">OpenEmbedded</span>

OpenEmbedded, gömülü sistemler için Linux dağıtımları oluşturmak için kullanılan bir yapı otomasyonu çerçevesi ve çapraz derleyiciler ortamıdır. OpenEmbedded çerçeve 2003 yılında resmen kurulan OpenEmbedded topluluğu tarafından geliştirilmiştir. OpenEmbedded, ticari şirketlere gömülü ürünler için Linux tabanlı sistem geliştirilmesine yardımcı olan ve Linux Foundation çalışma grubu olan Yocto Projesinin önerilen yapı sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">OPIE</span>

Open Palmtop Integrated Environment (OPIE) Linux çalıştıran PDA'lar ve diğer cihazlar için açık kaynaklı bir grafik kullanıcı arayüzüdür. Trolltech'in (The Qt Company) QT Extended ortamının çatalıdır. 2003 yılında sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Familiar Linux</span>

Familiar Linux, iPAQ makineleri ve diğer kişisel dijital asistanlar için bir Linux dağıtımıdır. OPIE veya GPE Palmtop Ortamını grafiksel kullanıcı arabirimi olarak kullanabilir. Bu makinelerde Windows CE'nin yerini aldı. Familiar Linux pek çok uygulama içeren eksiksiz bir işletim sistemiydi.

Ångström dağıtımı, çeşitli gömülü aygıtlar için bir Linux dağıtımıdır. Dağıtım; OpenZaurus, OpenEmbedded ve OpenSIMpad projelerindeki geliştiricilerin ortak çalışmasıdır. Mevcut grafik kullanıcı arayüzleri (GUI'ler) Komut satırı ve X Pencere Sistemi yanı sıra OPIE ve GPE'dir.

<span class="mw-page-title-main">OpenZaurus</span>

OpenZaurus Sharp Zaurus kişisel mobil araç PDA'ları için açık kaynaklı gömülü bir işletim sistemidir. Unix benzeri ailesine aittti. ARM mimarisi için yaratıldı. Monolitik çekirdek olan Linux çekirdeğine sahiptir. Lisansı GNU Genel Kamu Lisansıdır. Komut satırı, X Pencere Sistemi, GPE, OPIE varsayılan arayüzleri vardır. 26 Nisan 2007'de OpenZaurus projesinin bittiği açıklandı. Gelecekteki geliştirme çabaları, gömülü sistemler için Ångström dağıtımına odaklanmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Sharp Zaurus</span> Sharp Corporation tarafından yapılan kişisel dijital asistanlar dizisi

Sharp Zaurus, Sharp Corporation tarafından yapılan kişisel dijital asistanlar dizisinin adıdır. Zaurus, 1990'lı yıllarda Japonya'da en popüler PDAydı ve tescilli bir işletim sistemine dayanıyordu. Linux işletim sistemini kullanan ilk Sharp PDA, Qt Extended tabanlı Embedix Plus'ı (Lineo) çalıştıran SL-5000D idi. Adı, dinozorların adlarına uygulanan ortak sonekten kaynaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Qt Extended</span>

Qt Extended kişisel sayısal asistanlar, video projeksiyon ve cep telefonları gibi Gömülü Linux tabanlı mobil bilgi işlem cihazları için bir uygulama platformudur. Digia'nın bir yan kuruluşu olan Qt Software tarafından geliştirildi. Ücretsiz yazılım olduğu için Qt Extended projesini iptal ettiklerinde topluluk bunun bir çatalını yarattı, geliştirdi. QtMoko Debian tabanlı dağıtım, Openmoko topluluğunun çabalarıyla sürdürülen bu projelerin doğal ardılıdır.

<span class="mw-page-title-main">AfterStep</span>

AfterStep, X Pencere Sistemi için tasarlanmış istiflenebilir bir pencere yöneticisidir. AfterStep masaüstü konfigürasyonu için esneklik, geliştirilmiş görsellik, sistem kaynaklarının etkili kullanımı gibi özellikler sunmak için geliştirilmiştir. MachTen gibi dağıtımlarda kullanılmıştır. AfterStep köken itibari ile NeXTSTEP'e benzeyecek şekilde düzenlenmiş FVWM'nin bir çeşididir fakat geliştirme döngüsü ilerledikçe kökeni FVWM'den ayrışmaya başladı. 2000'de Linux websitesi TuxRadar AfterStep'i "geniş kapsamlı konfigürasyon seçenekleri ile bazı görkemli temalar yaratabilme imkanı sağlayan hızlı ve güvenilir" şeklinde överek yılın en iyi pencere yöneticisi olarak seçti.