İçeriğe atla

GP-25

GP-25
Genel Özellikler
ÇeşidiTüfek Altı BombaAtar
Üretildiği ÜlkeSovyetler Birliği Sovyetler Birliği
TasarımcıTsKIB SOO
ÜreticiKBP Tula
Hizmete Giriş Tarihi1977
ModelleriGP-25
GP-30
GP-34
GR-6
Fiziksel Özellikler
Ağırlık1.5 kg GP-25
1.3 kg GP-30
5 kg GR-6
Uzunluk323 mm GP-25
275 mm GP-30
490/355 mm (dipçiği katlı) GR-6
Namlu Uzunluğu120 mm
Atış Özellikleri
Namlu Çapı40 mm
Mermi Türü40 mm bomba
Çalışma MekanizmasıTek atış
Merminin Çıkış Hızı76.5 m/s
Etkili Menzil400 m
BeslemeAğızdan doldurma
NişangahDemir bombaatar nişangah

GP-25, bir Sovyetler Birliği yapımı Bombaatardır. 1978 yılından beri KBP Tula tarafından üretilmektedir. Bu bombaatar ilk başta Kalaşnikovlar için üretilmiştir sonra AN-94'lerde de kullanılmaya başlanılmıştır.

Kulannıcılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch</span> Alman savunma sanayisi şirketi

Heckler & Koch ünlü bir Alman silah firmasıdır. En popüler silahları MP5, UMP, MP7, G3, G36 ve keskin nişancı tüfeği PSG-1'dir.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G3</span> Alman yapımı piyade tüfeği

Heckler & Koch G3 , otomatik, yarı otomatik ve tam otomatik atış seçeneklerine sahip 7.62 mm'lik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr'in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir.

Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch HK33</span> piyade tüfeği

HK33, G3 piyade tüfeğinin 90'lı yıllara güncelleştirilmiş, NATO standardına getirilmiş versiyonudur. Türk Silahlı Kuvvetleri bu silâhı fizikî ömürlerini tamamlamakta olan G3 ile değiştirmek istemekteydi. Fakat, HK416 varyasyonu Mehmetçik-1'in üretilmesine karar verildi. HK33 Türkiye'de MKEK tarafından üretilmektedir. TSK tarafından komando, jandarma, özel harekât ve bazı ÖKK birliklerinde kullanılmaktadır.

Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.

<span class="mw-page-title-main">Tankette</span>

Tankette, hafif zırhla kaplanmış, bir veya en fazla iki kişilik olarak üretilen, piyade destek amaçlı araçlardır. Çoğunun tareti yoktur ve üzerlerinde makinalı tüfek ya da bombaatar bulunmaktadır. 1930 ve 1935 tarihleri arasında limitli sayıda üretilmişler, bu tarihten sonra üretimden kaldırılmışlardır. Kaldırılmalarındaki en büyük sebep tanksavar silahlarına karşı dayanıksız olmalarıdır. En klasik modeli İngilizlere ait Carden Loyd Tankette'dir. En çok Japonlar tarafından orman savaşları için üretilmiş ve kullanılmıştır.

FN SCAR, FN tarafından üretilen modüler saldırı tüfeklerinin adıdır. Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekât Komutanlığı (SOCOM) tarafından 15.10.2003 tarihinde açılan tüfek ihalesi için üretilmiştir ve belirtilen şartlara göre birinci gelerek SCAR ismini almıştır. SCAR serisi tüfekler 2 ana gruba ayrılır, birincisi SCAR-L'dir (SCAR-Light-Hafif) ve 5.56x45mm NATO mermisi kullanır. İkinci tüfek ise 7.62x51mm NATO mermisi kullanan SCAR-H'dir (SCAR-Heavy-Ağır). İki tüfeğinde CQC ve keskin nişancı gibi varyasyonları bulunur. 2006 sonlarına göre silah son geliştirme ve test aşamalarındadır. Ayrıca Amerikan Ordusu içinde SCAR-L Mk 16, SCAR-H'de Mk 17 olarak bilinir. Genel düşünce, yakın zaman içerisinde özel kuvvetlerde M-4, M-14, Mk11, M16, Mk25 gibi silahlar yerlerini SCAR modellerine bırakacaktır. SCAR serisi tüfeklerin birçok varyasyonu bulunsa da süngü takılabilen bir modeli yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Mk 19</span> Soğuk Savaş döneminde ABD silahlı kuvvetleri envanterine girmiş, şerit beslemeli 40 mmlik bombaatar

MK 19 Bombaatar, Soğuk Savaş döneminde ABD silahlı kuvvetleri envanterine girmiş, Vietnam Savaşı'nda da kullanılmış, şerit beslemeli 40 mm'lik bombaatardır. Maksimum menzili 2.212 m, etkili menzili yaklaşık 1.500 metredir. En yakın güvenli atış mesafesi kullanılan mühimmmata bağlı olarak 75 metredir. AN/TVS-5 gece görüş sistemi ve birçok farklı nişan sistemleri monte edilebilir. TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kullanılmaktadır. Silah 24 yiv 24 set'ten oluşan bir namluya sahiptir. Çeşitli mühimmatı vardır. En etkilileri antipersonel ve zırh delici mühimat olup normal veya intihar tapalı tipleri üretilmektedir. Çok hassas bir başlığa sahip bu bombaların intihar tapalı olmayan tipleri elden düşürme sonucu da patlayabilmektedir. İntihar tapalı olmayan mühimmat tipinin en büyük dezavantajlarından birisi, karlı havalarda silah ateşlendikten sonra bombanın düştüğü yerdeki yumuşak karın, sert bir zemin oluşturamaması sonucu mühimmat patlamama olasılığının bulunmasıdır. İntihar tapalı mühimmat kullanılması halinde ise hedefe çarptığında patlamama durumu ortaya çıksa bile belli bir süre sonra mühimmat kendi kendine patlamaktadır. Silahın geri tepme kuvveti 272 kg olduğu için ateşlenmeden önce zemine sabitlenmelidir. Silah tek atım ve otomatik atım olarak iki ayarda çalışabilmektedir. Yerde 3 ayaklı sehba veya zırhlı araç kulelerinde de kullanılabilmektedir. Son zamanlarda Uzaktan Kumandalı Silah Sistemlerine (UKSS) Entegre edilerek çeşitli zırhlı araç ve üst bölgelerinde kullanılmaktadır.

1980 yılında Alman ordusu için geliştirmeye başlanmıştır. HK 33E baz alınmıştır. Amerikan polis kuvvetleri ve Türk Jandarması tarafından da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">BTR-90</span> Zırhlı araç

BTR-90 (GAZ-5923) 8×8 tekerlekli Rusya tarafından geliştirilen piyade çatışma aracı sınıfında zırhlı bir araçtır. 1993 yılında geliştirilen araç ilk olarak 1994 yılında halka gösterilmiştir. Bu araç kendinden önceki BTR-80 modelinden daha geniş ve üzerinde BMP-2'ye ait taret bulunmaktadır. BTR-80'ne göre zırhı özelliği geliştirilen araç 14.5 mm kalibrelik silahlara kadar koruma sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">BTR-94</span>

BTR-94 Sovyet yapımı 8 tekelekli BTR-80 aracının Ukrayna tarafından modifiye edilmiş halidir. Araç amfibik bir ZPT'dir. (bronyetransportyor) BTR-94'ün üzerinde BAU-23x2 model taret bulunmaktadır. Bu taret BTR-80'lerde kullanılan BPU-1 modeline göre daha geniştir. Taretin üzerinde ikiz 23mmlik 2A7M top ,eşeksenli KT-7.62 Makineli tüfek, 6 adet 81mmlik sis bombaatarı ve 1PZ-7-23 görüşsistemi bulunmaktadır. Her bir 2A7M top dakikada azami 850 mermi atabilir. Aynı silah ZSU-23-4 modelinde de kullanılmaktadır. BAU-23x2 model taret ayrıca BTR-70 veya Ratel IFV model araçlara da takılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M4 (karabina)</span> Amerikan yapımı piyade tüfeği

M4 Karabina, Amerikalı Colt firması tarafından geliştirilmiş M16 piyade tüfeğinin Karabina versiyonudur. STANAG şarjörleri 5.56x45mm NATO mermisi kullanmaktadır. Gaz işleme ve geri tepme tekniğini kullanarak çalışır. Kişiye göre ayarlanabilir dipçiğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">AK-101</span>

AK-101, Rusya yapımı bir 5.56 mm'lik saldırı tüfeğidir. 1994 yılında Mihail Kalaşnikov tarafından tasarlanmıştır. Silaha ayrıca optik nişangah, lazer veya GP-30 bombaatar takılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">AN-94</span> hbbdnndndnd

AN-94, 5.45x39 mm'lik mermi kullanan, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı AK-74'lerin yerini alması için 1997 yılında Gennadiy Nikonov tarafından tasarlanmış Abakan kod adlı saldırı tüfeğidir. Ancak silah hem gaz işlemeyi hem de kısmen kısa geri tepme işlemeyi birlikte kullanan, kullanacak personelin eğitimini zorlaştıran ve üretim maliyetini arttıran çalışma sistemine sahiptir. Bu yüzden silah sadece Spetsnaz, OMON, MVD ve birkaç özel kuvvet tarafından kullanılmaktadır.

Kbkg wz. 1960 bir Polonya yapımı saldırı tüfeğidir. AK-47'nin Polonya versiyonudur ancak namlu ucu bombaatar da bulunmaktadır. Silah 1960 yılında tasarlanıp üretime alınmıştır. 1960 yılından beri Polonya Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.

XM109'u birçok barrett tüfeğinden farklı kılan özellikler; tek atışıyla daha fazla zarar verici olması, menzilinin daha yüksek olması, ağırlığının daha yüksek olması, diğerlerine göre mermi çekirdeği ağırlığının daha yüksek olması ve en önemlisi, keskin nişancı tüfeği olmasının yanında aynı zamanda bir bombaatar tüfeği olması gibileridir.

<span class="mw-page-title-main">Howa Type 89</span> Taarruz tüfeği

Howa Type 89, Howa tarafından üretilen Japon yapımı bir piyade tüfeğidir. Silah, Amerikan AR-18 tüfeği üzerinden geliştirilmiş olup 1989 yılında üretime geçilmesi ile birlikte Japonya Öz Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılmakta olan Type 64 tüfeklerinin yerini almıştır. Sıkı silah ihracat karşıtı politikalar nedeniyle silah yalnızca Japonya tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Milkor MGL</span> Silah

Milkor Birden Grenade Launcher (MGL) veya Y2 dünyanın ilk seri üretilen multi-shot 40mm el silahıdır. Güney Afrika şirketi Milkor tarafından geliştirilen silah 1983 yılında üretime girdi ve ilk Güney Afrika Savunma Kuvvetleri tarafından kullanıldı. 1996 yılında, temel tasarımı geliştirilmiş bir versiyonu üretime girdi ve Milkor 40mm Çoklu Bombabatar Mk-1 şeklinde üretildi.

<span class="mw-page-title-main">A-91</span> Piyade silahı

A-91, Rus yapımı bir piyade tüfeğidir. Silah 1990'larda KBP tarafından tasarlanmış olup 9A-91'den bir tetik ünitesi tasarımını korurken, namlu altında 40 mm'lik tek atışlı bombaatar ile entegre bir polimer gövdeye sahiptir.

Kale KCR-556, Kale Grubu tarafından geliştirilen, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Özel Birlikleri tarafından kullanılan, 5.56×45mm NATO mermi kullanan piyade tüfeği. Uzun versiyonunda 368 mm, kısa versiyonunda 280 mm uzunluğunda, yakın mesafeli çatışmalar için geliştirilen versiyonunda ise 190 mm namlu bulunmaktadır. Seyyar dipçikli uzunluğu 810 mm olan tüfek, 3.2 kg ağırlığındadır. Dakikada 750 ile 950 arasında mermi atabilen KCR-556'nın etkili menzili ise 400 metre ayrıca Kale kcr556 gaz piston döner başlık kilitleme ile çalışan krom kaplı soğuk dövme namluya sahip