İçeriğe atla

GNOME LaTeX

GNOME LaTeX
GTK 3.14 altında LaTeXila 3.14
Geliştirici(ler)Sébastien Wilmet, topluluk, The GNOME Project
Güncel sürüm3.46[1] / 25 Temmuz 2023 (2023-07-25)[1]
Programlama diliVala, C
İşletim sistemiLinux
PlatformGTK
ErişilebilirlikÇok-dilli
TürTeX/LaTeX editörü
LisansGPL-3.0 ve sonrası
Resmî sitesigitlab.gnome.org/swilmet/gnome-latex
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

GNOME LaTeX (3.26 sürümüne kadar LaTeXila olarak bilinir), TeX/LaTeX belgelerini düzenlemek için bir TeX/LaTeX editörüdür. GTK kütüphanesinin yüklü olduğu Linux sistemlerinde çalışır.

Özellikler

GNOME LaTeX, TeX/LaTeX kaynak kodunu düzenlemek için gereken birçok yararlı özelliğe sahiptir, örneğin:

  • Belgeleri oluşturmak, görüntülemek ve dönüştürmek için özelleştirilebilir tek tıklama düğmeleri
  • (La)TeX komutlarının otomatik tamamlanması
  • Kolay ekleme için sembollerin grafik listeleri
  • Yeni belge oluşturma şablonları
  • Proje yönetimi
  • Belge yapısının özeti
  • gspell tabanlı yazım denetimi[2][3]
  • Kaynak yazım ve PDF arasında geçiş yapmak için ileri ve geri arama

Ancak, diğer editörlerde bulunan bazı özelliklerden yoksundur:

Ayrıca bakınız

  • Metin düzenleyicileri listesi
  • Metin düzenleyicileri karşılaştırması
  • TeX editörleri karşılaştırması

Kaynakça

  1. ^ a b "Sébastien Wilmet / gnome-latex GiLlab". GitLab (İngilizce). 8 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2023. 
  2. ^ "Blog post: gspell news". 14 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2016. 
  3. ^ "gspell website". 21 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vim (metin düzenleyici)</span>

Vim bir metin düzenleyicidir. Bram Moolenaar tarafından yazılmış ve ilk olarak 1991 yılında yayınlanmıştır. Komut satırında ve kullanıcı arayüzünde çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Vi metin düzenleyici temel alınarak geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emacs</span> genişletilebilirlik yönünden birbirine benzeyen ve ilişkili metin editörlerinin genel adı

Emacs, özellikle genişletilebilirlik yönünden birbirine benzeyen ve ilişkili metin düzenleyicilerin genel adıdır. Bu metin düzenleyicilerin en yaygını GNU Emacs olduğundan, sıklıkla GNU Emacs yerine kullanılır.

vi Metin düzenleme yazılımı

vi, 1976 yılında BSD'nin ilk sürümleri için Bill Joy tarafından yazılmış ekran yönelimli metin düzenleme yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kile</span>

Kile, TeX/LaTeX tabanlı gelişmiş bir metin editörüdür. Unix benzeri işletim sistemlerinde çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">LyX</span>

LyX, daha çok teknik ve bilimsel belgeler hazırlamada kullanılan bir belge işleme uygulamasıdır. Esasen bir LaTeX önyüzü olarak tasarlanmış olmasına karşın, kendi özgün dosya biçimine (.lyx) ve piksel tabanlı ekran yazıtiplerini kullanarak matematiksel formülleri hızlı bir şekilde ifade etme yeteneğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">LaTeX</span>

LaTeX, TEX dizgi programı için belge düzenleme biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Gedit</span>

gedit, GNOME masaüstünün varsayılan metin düzenleyicisidir ve GNOME Çekirdek Uygulamalarının bir parçasıdır. Her amaca uygun, sade ve kolay kullanım için tasarlanmıştır. Kaynak kodu düzenleme ve işaretleme dilleri gibi biçimlendirilmiş metin araçlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">TextEdit (yazılım)</span>

TextEdit, ilk olarak NeXT'in NextStep ve OpenStep'te bulunan, basit, açık kaynaklı bir kelime işlemci ve metin düzenleyicidir. Apple 'nin NeXT'i satın almasından bu yana MacOS ile dağıtılıyor ve Linux gibi diğer Unix benzeri işletim sistemleri için bir GNUstep uygulaması olarak mevcuttur. Apple Advanced Typography tarafından desteklenmektedir ve birçok gelişmiş tipografi özelliğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Math Type</span>

MathType, Design Science firması tarafından oluşturulan, masaüstü ve web uygulamalarına eklenmek üzere matematiksel gösterimler oluşturmaya izin veren bir yazılım uygulamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">I3 (pencere yöneticisi)</span>

i3, X11 için tasarlanmış, wmii'den esinlenerek C dilinde yazılmış bir döşemeli pencere yöneticisidir. Dinamik olarak işlediği döşeme, istifleme ve sekme düzenlerini destekler. Yapılandırma düz metin dosyasıyla gerçekleştirilir ve i3'ü genişletmek, birçok programlama dilinden Unix alan soketi ve JSON tabanlı IPC arayüzü kullanılarak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Tomboy (yazılım)</span>

Tomboy, Windows, macOS, Linux ve BSD işletim sistemleri için yazılmış ücretsiz ve açık kaynaklı bir masaüstü not alma uygulamasıdır. Tomboy, GNOME masaüstü ortamının bir parçasıdır. Ubuntu zamanla değiştikçe ve bulut senkronizasyon yazılımı Ubuntu One gelip giderken, Tomboy çeşitli çatallara ve klonlara ilham verdi. Arayüzü, notları birbirine bağlamak için wiki benzeri bir bağlantı sistemine sahip bir kelime işlemci yazılımıdır. Not gövdesindeki mevcut not başlıklarıyla eşleşen kelimeler otomatik olarak köprüler haline gelir ve bu da kişisel bir wiki oluşturmayı kolaylaştırır. Örneğin, favori sanatçılara tekrarlanan referanslar, adlarını içeren notlarda otomatik olarak vurgulanır. Sürüm 1.6 (2010) itibarıyla, World Wide Web'e metin girişlerini ve köprüleri destekler, ancak grafik görüntü bağlama veya gömmeyi desteklemez.

<span class="mw-page-title-main">Kaynak kodu düzenleyicisi</span> yazılım kaynak kodunu düzenlemede uzmanlaşmış metin editörü

Kaynak kodu düzenleyicisi, bilgisayar programının kaynak kodunu düzenlemek için özel olarak tasarlanmış bir metin düzenleyici programıdır. Bağımsız bir uygulama olabileceği gibi bir tümleşik geliştirme ortamı (IDE) veya web tarayıcısı içine de yerleştirilebilir. Kaynak kodu düzenleyicileri temel bir programlama aracıdır, çünkü programcıların temel işi kaynak kodu yazmak ve düzenlemektir.

<span class="mw-page-title-main">JabRef</span> kaynak yönetim yazılımı

JabRef, açık kaynak, platformlar arası bir alıntı ve referans yönetim yazılımıdır. Bibliyografik bilgileri toplamak, düzenlemek ve aramak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Texmaker</span> LaTeX editörü

Texmaker, çapraz platform açık kaynak kodlu, bütünleşik PDF görüntüleyiciye sahip bir LaTeX editörüdür. Tamamen bir Qt uygulamasıdır. Texmaker Linux, macOS ve Windows sistemlerini destekler ve LaTeX ile belge geliştirmek için gereken birçok aracı bir araya getirir.

<span class="mw-page-title-main">TeXstudio</span> LaTeX için bir editör/IDE

TeXstudio, platformlar arası açık kaynaklı bir LaTeX düzenleyicisidir. Özellikleri arasında etkileşimli bir yazım denetleyicisi, kod katlama ve sözdizimi vurgulama bulunur. LaTeX'in kendisini sağlamaz - kullanıcı bir TeX dağıtımı seçmeli ve önce onu yüklemelidir.

<span class="mw-page-title-main">TeXnicCenter</span> TeX/LaTeX editörü

TeXnicCenter, ücretsiz ve açık kaynaklı LaTeX dizgi dili için bir IDE'dir. MiKTeX veya TeX Live dağıtımlarını kullanır. Kullanıcının LaTeX'te belge yazmasına ve bunları PDF, DVI veya PS olarak derlemesine olanak tanır. Bir menü önceden kodlanmış öğelere ve ortamlara erişim sağlar. Ayrıca, belgelerin bölümlerini ve ortamlarını düzenlemek ve bunlara erişmek için projelerin oluşturulmasına ve bir kaynakça ve bir dizin eklenmesine olanak tanır. TeXnicCenter ilk olarak 1999 yılında Sven Wiegand tarafından piyasaya sürüldü, ProTeXt'e dahil edildi ve 2.02 sürümünden beri UTF-8 kodlamasını destekliyor.

<span class="mw-page-title-main">AUCTeX</span> TeX veya LaTeX ile metinlerin dizgisi için Emacs ortamı

AUCTeX, Emacs ve XEmacs'da TeX dosyalarını yazmak ve biçimlendirmek için genişletilebilir bir yazılım paketidir.

<span class="mw-page-title-main">Gummi (yazılım)</span> TeX/LaTeX editörü

Gummi, bir LaTeX editörüdür. Linux sistemleri üzerinde çalışan bir GTK+ uygulamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">WinShell</span> TeX dizgi için geliştirilmiş yazılım

WinShell, Windows işletim sisteminde LaTeX ve TeX için ücretsiz, kapalı kaynak kodlu çok-dilli bir IDE'dir.

WinEdt, shareware bir Unicode (UTF-8) editörü ve Microsoft Windows için kabuktur. Öncelikle TeX belgelerinin oluşturulması için kullanılır, ancak HTML veya başka herhangi bir metin dosyası türünü düzenlemek için de kullanılabilir. MiKTeX, fpTeX ve TeX Live dahil olmak üzere çeşitli TeX sistemleri için bir ön uç olarak çalışacak şekilde yapılandırılabilir. WinEdt'in vurgulama şemaları farklı modlar için özelleştirilebilir ve yazım denetimi işlevi, WinEdt'in Topluluk Sitesinden indirilebilen birçok dil için sözlükler ile çok dilli kurulumları destekler. DVI ve PDF iş akışını destekler.