Microsoft Windows, kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft'un geliştirdiği dünyanın en popüler işletim sistemi ailesidir. İlk Windows, 20 Kasım 1985 tarihinde satışa sunulmuştur.

Windows Vista, kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu. Windows Vista, 30 Ocak 2007'de dünya çapında piyasaya sürülmüştür. Microsoft Türkiye, 24 Ocak 2007 tarihindeki tanıtımıyla Vista'nın resmî lansmanını yapan ilk Microsoft şubesi olmuştur. Windows Vista eski sürümle oranla birçok yeni özellik ve değişikliğe sahiptir. Bu değişim geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil, yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi, görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsamaktadır.

Windows XP, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT işletim sistemi ailesinin önemli bir sürümüdür. Hem profesyonel kullanıcılar için geliştirilen Windows 2000'in, hem de genel kullanıcılar için geliştirilen Windows Me'nin doğrudan ardılıydı. 25 Ekim 2001'de başlayan perakende satışlarla 24 Ağustos 2001'de üretime sunuldu.

Windows 98, Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen beşinci ve son ana sürümü ve Windows 9x serisinin 2. ana versiyonudur. Microsoft bu sürümle çoklu ortam (multimedia) ve internet hizmetlerini bu sürüme eklemiştir. Windows 98, 15 Mayıs 1998'de üretime hazır konuma gelip 25 Haziran 1998 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Windows 98, önceleri Memphis ve Windows 97 kod adlarıyla biliniyordu. Öncüsü Windows 95 gibi Windows 98 de 16-bit/32-bit arası hibrit çalışan ve açılış şekli MS-DOS üzerine kurulu olan bir işletim sistemidir. İlk defa Windows Driver Model modeline uyum sağlayan Windows işletim sistemidir. Ayrıca Windows 98 disketlerle kurulabilen son Windows işletim sistemidir. RTM yapı numarası 1998.6'dır.

Windows CE, Microsoft tarafından taşınabilir cihazlar için yazılmış bir işletim sistemidir. Windows CE, sanılanın aksine küçültülmüş bir Windows değil özel olarak yazılmış, ayrı bir işletim sistemidir. Windows'un küçültülmüş sürümlerine bir örnek olarak Windows XP Embedded sayılabilir.
Avast Antivirus, bir antivirüs yazılımıdır ve Avast Software tarafından geliştirilmiştir. Yazılımın ilk sürümü 1988 yılında yapılmıştır.

Microsoft Defender Antivirus, önceki adıyla Windows Defender, Microsoft tarafından geliştirilen ve Bilgisayar virüslerini ve casus yazılımları engelleyen bir yazılımdır. Windows Vista, Windows 7, Windows 8,Windows 8.1, Windows 10 ve Windows 11'in bir parçasıdır.
Avira Operations GmbH & Co. KG çok uluslu ama aynı zamanda bir ailenin sahip olduğu,OPSWAT’a göre küresel pazar payı %9.6 olan ve 100 milyondan fazla müşterisi bulunan bir Alman antivirüs yazılım şirketidir. Avira dünya çapında altıncı büyük antivirüs satıcısı olarak değerlendirilir.

Norton 360, Symantec tarafından geliştirilen, bir "hepsi bir arada" güvenlik paketi olarak pazarlanmaktadır. Paket, kişisel bir güvenlik duvarı, sahteciliğe karşı koruma ve kötü amaçlı yazılımları tespit edip temizleme yeteneğini içerir. Bu paketi Norton Internet Security'den ayıran, dosya yedeklemesi ve PC bakımını içermesidir.

Avast Software, merkezi Prag, Çek Cumhuriyeti'nde bulunan ve bilgisayar güvenliği, makine öğrenimi ve yapay zeka alanlarında çalışan çok uluslu bir siber güvenlik yazılımı şirketidir. Avast, aylık 435 milyondan fazla aktif kullanıcıya ve Nisan 2020 itibarıyla dünya çapında kötü amaçlı yazılımdan koruma uygulamaları satıcıları arasında ikinci en büyük pazar payına sahiptir. Şirketin dünya çapındaki 25 ofisinde yaklaşık 1.700 çalışanı bulunmaktadır.

Windows Internet Explorer ya da eski adıyla Microsoft Internet Explorer, Microsoft tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Microsoft Windows, Mac OS ve Unix sürümleri vardır, öte yandan 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren tarayıcı desteklenmediği için artık hiçbir sürümü geliştirilmemektedir. Eski bilgisayarlarda Microsoft Windows ile birlikte öntanımlı olarak gelen Internet Explorer'ın Windows'a bütünleşik gelmesinden dolayı tarayıcı piyasasının büyük bir bölümünü elinde bulundurmaktaydı. Windows Vista ile birlikte adı Windows Internet Explorer olarak değiştirildi. O dönem Microsoft tarafından yalnızca güvenlik yaması yayınlandı. 12 Ocak 2016'dan itibaren Internet Explorer 11 sadece tüketicilere resmi destek vermiştir. 16 Nisan 2019 tarihinde Internet Explorer'ın gözden geçirilmiş son güncellenmiş hali Windows Server 2012 ve Windows Embedded 8 Standard için yayınlandı. Microsoft 20 Mayıs 2021'de, Windows 10 LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için 15 Haziran 2022'de Internet Explorer için tam desteğin kesileceği ardından alternatifin eski siteler için IE modlu Microsoft Edge olacağı açıklandı. Açıklandığı şekilde LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için Internet Explorer'ın desteği 15 Haziran 2022 tarihinde Microsoft tarafından kesildi.

VirusTotal ücretsiz dosya taratmalarına izin veren bir websitesidir. Yaklaşık 55 antivirüs yazılımı barındırır. Dosyalar hem web üzerinden hem de e-posta yoluyla gönderilebilir. Oluşabilecek hatalardan dolayı dosyanın temiz olduğunu ya da zararlı yazılım içerdiğini garanti edemez. Hizmet sadece sayfaya gönderilen küçük boyutlu dosyaları ve url adresini tarar, kullanıcı bilgisayarını taramaz. Google tarafından satın alınmıştır.

ESET, 1992 yılında iki özel şirketin birleşmesiyle kurulan Slovakya merkezli BT güvenlik şirketidir.2008, 2009 ve 2010 yıllarında en başarılı Slovak şirketi ödülünü kazanmıştır. ESET'in San Diego, Kaliforniya, Wexford, İrlanda; Londra, Birleşik Krallık; Bournemouth, Birleşik Krallık; Bristol, Birleşik Krallık; Buenos Aires, Arjantin; Prag, Çekya ve Polonya'da kendi şubeleri bulunmakla birlikte dünya genelinde 100'ün üzerinde distribütörü vardır.

Windows 8, Microsoft tarafından üretilen ve Windows NT işletim sistemleri ailesinin bir parçası olarak yayımlanan bir işletim sistemidir. Ürün 1 Ağustos 2012'de üretime ve genellikle aynı yılın 26 Ekim'inde perakende satışa sunuldu. Windows 8, Kasım 2012'de Windows 7'nin yerini aldı.
Arka kapı, bilgisayar sistemlerinin normal güvenliğini veya şifrelemesini es geçen, genellikle gizli bir yöntemdir. Bu sayede bilgisayar sistemi yetkisiz erişim ve işlemlere açık hale gelir.
Zararlı yazılım, kötü amaçlı yazılım veya malware, bilgisayar ve mobil cihazların işlevlerini bozmak, kritik bilgileri toplamak, özel bilgisayar sistemlerine erişim sağlamak ve istenmeyen reklamları göstermek amacı ile kullanılan yazılımdır. 1990 yılında Yisrael Radai tarafından malware ismi konulmadan önce, bu tür yazılımlara bilgisayar virüsü adı veriliyordu. Kötü amaçlı yazılımların ilk türü, parazit (asalak) yazılım parçalarını yürütülebilir, çalışan içeriklere eklemekle ilgileniyordu. Bu yazılım parçaları, mevcut çalışan uygulamayı, sistem üstünde çalışan programları ve hatta bilgisayar sistemlerinin ayağa kaldırılmasında önemli rol oynayan önyükleme (boot) kodlarını etkileyen makine kodları olabilir. Kötü amaçlı yazılımlar, kullanıcıların gereksinimlerine karşı bir davranış sergiler ve sistemin yetersizliğinden kaynaklanan bir sorun yüzünden istemsiz, rastgele bir şekilde verecek yazılım parçaları içermez.

Windows Phone 8, Microsoft'un Windows Phone mobil işletim sisteminin ikinci nesildir. İlk sürüm olan Windows Phone 7'nin devamı olarak yaratıldı. Bu, 29 Ekim 2012 tarihinde serbest bırakıldı ve selefi gibi, bu Metro tasarım diline dayanan düz bir kullanıcı arayüzü sunuyor. Bu sürümün yerini 2 Nisan 2014 yılında açılan Windows Phone 8.1 mobil işletim sistemine bıraktı. Sürümün mobil medya yazılım ve dağıtım platformu Windows Phone Store-dir. Güncellenme yöntemi ise ilk sürümden farklı, Zune yazılım ile değil, "Firmware over the air" aracılığı iledir.
Windows Embedded Automotive Windows'un Windows Embedded işletim sisteminin alt familyasıdır, otomobillerde bilgisayar sistemlerinde kullanılmak üzere Windows CE tabanlı Embeddeddir. İşletim sistemi Ağustos 1995 yılında kurulan Microsoft Otomotiv İş Birimi aracılığıyla Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Microsoft'un Otomotiv İş Birimi tarafından inşa edilen ilk otomotiv ürünü Carputer olarak 4 Aralık 1998 tarihinde giriş yaptı ve aynı zamanda Ford Sync, Kia UVO ve Blue & Me modellerini içerir. Microsoft Otomotiv İş Birimi otomotiv aygıtları yanı sıra, cihazların kendileri için kullanılan yazılım platformları inşa etti. Geçerli odaklı yazılım platformları üzerinde iki ürün, Microsoft Auto ve Windows Otomotiv içerir.

Windows Server 2016, Windows 10 ile eş zamanlı olarak geliştirilen, Windows NT işletim sistemleri ailesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından geliştirilen bir sunucu işletim sistemidir. İlk erken önizleme sürümü, Microsoft Servers ilk teknik önizleme ile birlikte 1 Ekim 2014 tarihinde mevcut oldu. İstemci işletim sistemi ile eş zamanlı olarak yayımlanmış olan önceki Windows Server sürümlerinin aksine, Windows Server 2016 Ekim 2016 için planlanan genel durumu ile Microsoft Ignite toplantısında 26 Eylül 2016 tarihinde serbest bırakıldı.
AKU Windows Mobilenin güncelleme yöntemidir. Bu araçlara belirli bir platforma dayalı cihazlar oluşturmak veya güncellemek için güncellemeler, düzeltmeler ve geliştirmeler bir koleksiyon dahildir. Bu terim, Windows Mobile gibi belirli bir gömülü platform için geçerli güncelleme sürümünü belirlemek için Microsoft tarafından kullanılandır, bunlar kişisel dijital asistanlar ve Smartphone aygıtları için kullanılmaktadır. Windows Mobile platformu üzerinde Windows Mobile için AKU Microsoft Windowsa hizmet paketi demektir. Microsoft, yeni ürünler yaratmak veya daha eski ürünler ile sorunları çözmek için güncellemeler ile cihaz üreticilerine izin veren AKU-lar serbest bırakır. Satıcıdan bir firmware güncelleştirmesi olarak piyasaya verildiği sürece bu geliştirmeler genellikle tüketici ya da son kullanıcıya mevcut değil.