
Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.

Bir yerden bir yere madeni bir yol üzerinde, mekanik bir güçle hareket ettirilen araçlar içinde, insan ve eşya taşımasını temin eden tesislerin hepsine birden demiryolu denir.

Maket, gerçek veya kurgusal bir nesnenin çeşitli materyaller kullanarak üretilen, belirli bir ölçekteki kopyası. Maketçilik yapılması planlanan bir evin mimari tasarımı için üretilen prototip içeriğinde bir ev maketi olabileceği gibi gerçek hayattaki ulaşım araçlarının birebir bir modelini yapmak da olabilir.
Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. veya kısaltmasıyla TÜLOMSAŞ, Eskişehir merkezli, TCDD'nin bağlı ortaklığında 1986-2020 arası faaliyet gösteren lokomotif üreticisi anonim şirket. Tüm faaliyetleri 2020'de kurulan TÜRASAŞ bünyesine dahil edilerek varlığına son verilmiştir.

TCDD Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi, Ankara'nın Çankaya ilçesinin Maltepe semtinde, Ankara Garı'nın Celâl Bayar Bulvarı'na bitişik arazisinin bir bölümünde bulunmuş bir açık hava demiryolları müzesidir. Buharları lokomotiflerin tarihini sunan müzenin kurucusu ve sahibi Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'dır. Bünyesinde TCDD Demiryolları Müzesi ve Sanat Galerisi'ni bulunduran Ankara Demiryolları Müzesi'nin de bir parçasıydı.

Toros Ekspresi, Adana Garı ile Konya Garı arasında, Adana, Mersin, Niğde, Konya, Karaman olmak üzere toplam 5 ilin sınırları içerisinden geçerek ve toplam 26 istasyona ulaşım hizmeti sağlayan, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen anahat treninidir. Eskiden bu anahat treni Haydarpaşa - Halep - Bağdat arası işlerdi. Ancak o dönemde trenin rotası Ankara'dan geçmekteydi. Daha sonra güzergahı Konya'ya yönlendirilmiş, Haydarpaşa-Gaziantep arasında hizmet vermiş ve haftada bir gün Haydarpaşa-İslahiye-Halep-Şam uluslararası treniyle bağlantılı olarak çalışmıştır. Haydarpaşa'nın geçici olarak kapatılması, İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni'nin inşaatı ve Gaziray çalışmaları nedeniyle tren önce Eskişehir-Adana hattına kısaltılmıştır. İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni açıldıktan sonra şu anda Konya-Adana hattında işlemektedir.
TCDD DE 18000 Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için Matériel de Traction Electrique firması tarafından üretilen dizel-elektrikli lokomotiflerdir. TCDD deneme amaçlı olarak DE24000 modellerinden daha düşük güçlü sipariş vermiş ve beş adedi hizmete alınmıştır. Çoğunlukla İzmir bölgesinde kullanılmış ve hizmet sürelerini doldurup emekli edilmişler veya emekli olmayı beklemektedirler.

Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi ya da Çamlık Demiryolu Müzesi, İzmir'in Selçuk ilçesinde yer alan ve 1997'de hizmete giren Türkiye'deki en büyük açık hava demiryolu müzesidir. Müzenin koleksiyonu Avrupa'daki en büyük buharlı lokomotif koleksiyonlarından biridir.

Konya Mavi Treni, 16 Ağustos 2012'de Alsancak – Konya güzergâhında hizmet vermeye başlayan, 2017'den bu yana da Basmane – Konya güzergâhında karşılıklı olarak hizmet veren Mavi Tren sınıfı anahat trenidir.
Çobanisa - Kemalpaşa şube demiryolu, Manisa'nın Şehzadeler ilçesi ile İzmir'in Kemalpaşa ilçesi arasında inşa edilen TCDD'ye ait 27,845 kilometre (17,302 mi) uzunluğundaki şube demiryolu hattıdır. 2007 yılında inşasına başlanan hat, 2014 yılında hizmete girmiştir. Hat üzerinde şu an sadece TCDD Taşımacılık tarafından yük taşımacılığı yapılmaktadır.

TCDD TVS 2000, TÜVASAŞ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen şehirlerarası yolcu vagonlarıdır. 1990'ların başlarında eskiyen vagonların yerini almak ve TCDD'nin zayıf imajını düzeltmek amacıyla Başkent Ekspresi'nde kullanılmak üzere üretilmiş olup günümüzde Türkiye'de en yaygın kullanılan vagonlardır.

TCDD E68000, Hyundai Rotem ve TÜLOMSAŞ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen elektrikli lokomotiflerdir. Lokomotifler 5 MW gücünde olup 140 km/sa hıza sahiptirler.

TCDD E 43000, TÜLOMSAŞ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen elektrikli lokomotiflerdir. Lokomotifler, Toshiba tarafından tasarlanmıştır ve 45 birimden oluşmaktadır. 1987 yılında teslim edilmiş olup Türk demiryolu ağının elektrikli bölümlerinde kullanılmıştır. Lokomotifler 3,180 kW güce ve 120 km/h hıza sahiptir.

TCDD DE 20000, GE Transportation tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen dizel elektrikli lokomotiflerdir. 1957 – 1958'de Cooper Bessemer motorlu beş General Electric U18C birimi üretilmiş olup tüm lokomotifler günümüzde hizmet dışıdır.

TCDD DE 21500, GE Transportation tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen dizel-elektrikli lokomotiflerdir. 1964 – 1965'te GE motorlu 40 General Electric U20C birimi üretilmiş olup tüm lokomotifler günümüzde hizmet dışıdır.

TCDD DE 36000, TÜLOMSAŞ tarafından GE Powerhaul lisansıyla Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen ve V16 dört zamanlı Common rail enjektörlü turbo dizel motora sahip olan dizel-elektrikli lokomotiflerdir.
TCDD DH 6000, Jenbacher tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen bir dizel lokomotiftir. Lokomotif, Jenbacher DH600C'ye dayanmaktadır.

TCDD DH 9500, TÜLOMSAŞ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen bir dizel lokomotiflerdir. 1980'lerde üretilen DE11000'lerin hidrolik türevi olup 26 adet üretilmiştir.
TÜRASAŞ Devrim Arabaları Müzesi, Türkiye'nin Eskişehir kentinde bulunan bir ulaşım müzesidir. Müze, 3 Mart 2018 tarihinde Tülomsaş Müzesi adıyla kurulmuş olup Tepebaşı ilçesinde yer almaktadır.

Kalka–Shimla demiryolu, Kuzey Hindistan'da Kalka'dan Shimla'ya çoğunlukla dağlık bir rotadan geçen 2 ft 6 inç (762 mm) dar hat açıklığında bir demiryoludur. Tepelerin ve çevredeki köylerin çarpıcı manzaraları ile ünlüdür. Demiryolu, 1898 ve 1903 yılları arasında Herbert Septimus Harington başkanlığında, Britanya Hindistanı döneminde Hindistan'ın yaz başkenti Shimla'yı Hint demiryolu sisteminin geri kalanına bağlamak için inşa edildi.