İçeriğe atla

Gırgıriye'de Cümbüş

Gırgıriye'de Cümbüş
YönetmenTemel Gürsu
YapımcıTürker İnanoğlu
SenaristSadık Şendil, Erdoğan Tünaş
OyuncularGülşen Bubikoğlu, Müjdat Gezen, Perran Kutman, Münir Özkul, Şemsi İnkaya
MüzikHurşit Yenigün
Görüntü yönetmeniÇetin Gürtop
CinsiSinema filmi
Yapım yılı1983
Çıkış tarih(ler)iTürkiye Şubat 1984
Süre91 dk
Ülke Türkiye
DilTürkçe
Önceki filmGırgıriyede Şenlik Var
Devam filmiGırgıriyede Büyük Seçim

Gırgıriye'de Cümbüş, yönetmenliğini Temel Gürsu'nun üstlendiği, Gırgıriyede Şenlik Var'ın devamı ve Gırgıriye serisinin üçüncüsü olan 1983 çıkışlı Türk filmidir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cümbüş</span> telli Türk çalgısı

Cümbüş, Zeynel Abidin Cümbüş tarafından 20. yüzyıl başlarında geliştirilmiş olan telli bir müzik aletidir. Sap kısmı gövde ile bağlandığı noktadan ayrılabilmektedir. Bu şekilde yalnız telleri değiştirilerek mandolin, gitar gibi birçok enstrümana çevrilebilir. Genel yapısı banjoya ve uda benzer. Gövdesinin bazı kısımları alüminyumdan yapılır. Göğüs tahtası deriden bir sazla kaplıdır. Diğer telli sazlar gibi mızrapla çalınır.

<span class="mw-page-title-main">Erler Film</span>

Erler Film, 1960 yılında tanınmış yönetmen ve yapımcı Türker İnanoğlu tarafından İstanbul'da kurulmuş bir film yapım şirketidir. Günümüzde İstanbul, Kavacık, Beykoz'da bulunan şirket günümüzde hala aktif durumdadır.

Perran Kutman ya da doğum adıyla Perran Kanat, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Şemsi İnkaya</span>

Şemsi İnkaya, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

Gülşen Bubikoğlu, Türk sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Banjo</span>

Banjo, Afrika kökenli telli bir çalgı türüdür. Banjo isminin Afrika'daki banjurdan geldiği iddia edilmektedir. Afrika'dan Amerika'ya köle olarak giden işçiler arasında yaygınlaşan bu çalgı, sonraları Avrupa müziğini de etkiledi. Amerikan halk müziğinde yaygın olarak kullanılır. Türk müziğindeki cümbüşle büyük bir benzerliği vardır. İlk banjolarda 4 tel bulunurken, bu sayı günümüzde 5 olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Asuman Arsan</span> Türk oyuncu

Asuman Arsan, Türk oyuncudur.

Dilek Çelebi, Türk tiyatro ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Mahşer-i Cümbüş</span>

Mahşer-i Cümbüş, 2001 yılında Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümünde okuyan 6 kişi tarafından kurulmuş daha sonra 2 üyenin katılımıyla kadrosu tamamlanmış ve geleneksel Türk Tiyatrosu'nun en önemli özelliklerinden biri olan doğaçlama geleneğini devam ettiren bir topluluktur.

<span class="mw-page-title-main">Özlem Türay</span> Türk oyuncu

Nimet Özlem Türay, Türk oyuncu.

<i>Anında Görüntü Show</i>

Anında Görüntü Show, Osmantan Erkır'ın yapımcılığını üstlendiği ve sunduğu, Mahşer-i Cümbüş tiyatro grubunun özel dekor veya kostüm kullanmadan oynadıkları ve oyunu seyirci yönlendirmesine göre değiştirerek gerçekleştirdikleri tiyatro türündeki Türk televizyon programıdır. Kendi dalında Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Her hafta programda ünlü bir konuk yer almakta ve zaman zaman oynanan oyunlara katılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sadık Şendil</span> Türk oyun yazarı ve senarist

Sadık Şendil, Türk senarist ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Türk halk müziği</span> Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü

Türk halk müziği ya da kısaca Türkü, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü. Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziğine ise ezgi adı verilir. Klasik Türk halk müziği, çeşitli yörelerden derlenmiş birçoğu anonim olan türkülerden ve sözsüz halk müziklerinden oluşur, anonim eserlerin sözü ve bestesinin kime ait olduğu bilinmez ve yöreye mâl olmuştur. Modern Türk halk müziği ise, 1970'li yıllardan sonraki dönemde eski yöresel müzik kalıpları örnek alınarak oluşturulmuş, sözü ve bestesi belli olan halk müzikleridir. Türk halk müziği, halk oyunları ve halkbilim ile de yakından ilgilidir. Bunun dışında genel karakteristiğine göre; bektaşi, halay, teke, zeybek gibi türlere ayrılır. Ayrıca il bazında türküler kategorilendirilmiştir.

<i>Gırgıriye</i>

Gırgıriye, 1981 yapımı Türk güldürü filmi.

Erdoğan Tünaş, Türk senarist, yazar ve film yapımcısıdır.

Hurşid Yenigün, Türk müzisyen.

Roman Havası, Erler Film imzalı, 1981 yılında çekilen Gırgıriye filmlerinin ve Cennet Mahallesi dizisinin uyarlaması olan aile ve komedi türündeki Türk televizyon dizisidir. 10 Ocak 2015 tarihinde yayınlanan 6. bölümün ardından dizi ekranlara veda etmiştir. Dizinin erken final yapmasında Roman vatandaşları kötü gösterdiği iddia edilmiştir.

Hikmet Gül ya da doğum adıyla Hikmet Denizci,, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Niyazi Gökdere</span>

Niyazi Gökdere, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Nevzat Açıkgöz</span>

Nevzat Açıkgöz, Türk oyuncudur.